G20: «Όχι» σε νομισματικό πόλεμο – ρύθμιση των χρηματαγορών

Tο G20 λέει «όχι» στη χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στα περί νομισματικού πολέμου. Παράλληλα Γερμανία και ΕΕ μία «πιο σκληρή» κανονιστική ρύθμιση των χρηματαγορών.

Με μία απροσδόκητα σαφή διακήρυξη και ένα ηχηρό «όχι» σε συναλλαγματικούς στόχους, το G20 προσπαθεί να βάλει τέλος στη φιλολογία περί «νομισματικού πολέμου». Παράλληλα, και σύμφωνα με το Reuters, οι υπουργοί

Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των 20 ανεπτυγμένων και αναδυομένων οικονομιών εκπέμπουν ένα μήνυμα προσήλωσης στην ενίσχυση της ανάπτυξης, στην οποία βραχυπρόθεσμα δίνουν προτεραιότητα έναντι των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Οι είκοσι γνωρίζουν ότι μόνον έτσι θα αντιμετωπισθεί η ασθενής οικονομική ανάπτυξη, η οποία συνοδεύεται με έκρηξη της ανεργίας σε πολλές χώρες. Οι υπουργοί Οικονομικών αποφεύγουν στο κείμενό τους να κατηγορήσουν την Ιαπωνία για τις νομισματικές της πρωτοβουλίες και την υποτίμηση του Γιεν προκειμένου να ενισχύσει τη ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της.

Οι ΗΠΑ κατάφεραν να «μπλοκάρουν» τις γερμανικές επιδιώξεις
Οι διατυπώσεις που επέλεξαν οι 20, μετά από μακρά και έντονη συζήτηση, θυμίζει εν πολλοίς τη διακήρυξη του G7, των επτά ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών. Εδώ αναφέρεται ότι το G20 δεν θα θέσει τις συναλλαγματικές του ισοτιμίες σε βάση ανταγωνισμού. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ακολουθήσει συγκεκριμένους συναλλαγματικούς στόχους. Παράλληλα οι «20» διαβεβαιώνουν ότι θα αποφύγουν έναν αγώνα υποτίμησης των νομισμάτων τους. Η νομισματική τους πολιτική θα είναι προσανατολισμένη στη σταθερότητα των τιμών αλλά και στην οικονομική ανάκαμψη. Οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν επίσης να κινηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα στην κατεύθυνση ευέλικτων συναλλαγματικών ισοτιμιών με γνώμονα τις αγορές.

«Συμφωνήσαμε ότι δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε έναν νομισματικό πόλεμο», τόνισε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

Τέλος, όσον αφορά ένα από τα ακανθώδη ζητήματα της συνόδου, η Ουάσιγκτον σημείωσε μια επιτυχία σε βάρος των Ευρωπαίων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να «μπλοκάρουν» τις προσπάθειες της Γερμανίας και άλλων χωρών για τον καθορισμό αυστηρών δημοσιονομικών στόχων. Στο κείμενο γίνεται απλά λόγος για μια μεσοπρόθεσμη στρατηγική εξυγίανσης των δημοσιονομικών.

Κοινό σχέδιο με διεθνείς προδιαγραφές
Στο περιθώριο της συνόδου των G20 οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας συμφώνησαν να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλία για την δίκαιη φορολόγηση επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται διεθνώς. Τζορτζ Όσμπορν, Βόλφγκαγνγκ Σόιμπλε και Πιέρ Μοσκοβισί συμφώνησαν να επεξεργασθούν σε ομάδες εργασίας του ΟΟΣΑ ένα κοινό σχέδιο με διεθνείς προδιαγραφές, το οποίο θα καταθέσουν τον Ιούλιο του 2013.

Γερμανία-ΕΕ: Φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών
Παράλληλα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θέλει να υποστηρίξει μέσα στους επόμενους μήνες μια «πιο σκληρή» κανονιστική ρύθμιση των χρηματαγορών.

«Θα υποστηρίξουμε μια πιο σκληρή κανονιστική ρύθμιση των χρηματαγορών σε παγκόσμια κλίμακα, με την ευκαιρία της G20 που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο (στη Μόσχα) και θα το κάνω και η ίδια στην G20 το Σεπτέμβριο», αναφέρει η Μέρκελ.

Η καγκελάριος χαιρέτισε την πρόταση που ανακοινώθηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για ένα φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών τον οποίο θέλουν να θέσουν σε ισχύ 11 ευρωπαϊκές χώρες.

«Σίγουρα δεν είναι παρά μόνο μια αρχή, θα ήταν πράγματι προτιμότερο να συμμετέχουν όλοι», δήλωσε για το θέμα αυτό η Μέρκελ, η οποία διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο «θα κάνει τα πάντα» ώστε οι διαπραγματεύσεις για την εισαγωγή αυτού του φόρου «να διεξαχθούν γρήγορα».

«Αυτοί που δημιούργησαν την κρίση πρέπει να συμβάλουν ώστε να διορθωθούν οι συνέπειες αυτής της κρίσης», πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος.

Στην ομιλία της, η επικεφαλής της πρώτης οικονομίας της Ευρώπης θεωρεί πως έχει «ιδιαίτερη σημασία η Ευρώπη να μην βρεθεί μόνη της στη διαπραγμάτευση, αλλά όλα τα μέρη του κόσμου να συμμετάσχουν σε μια κανονιστική ρύθμιση των χρηματαγορών αυτού του τύπου».
Πηγή: skai.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα