Αυστηρό πρόγραμμα 100 ημερών θα κληθεί να ακολουθήσει η νέα ελληνική κυβέρνηση, λέει το Βερολίνο

Ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών, μία τελευταία ευκαιρία θα δοθεί στη νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, εκτιμά Γερμανός αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται εκτεταμένο ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, που περιγράφει τη σταδιακή αποξένωση της Ελλάδας

και της Γερμανίας κατά τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους και την απώλεια από το Βερολίνο κάθε εμπιστοσύνης προς τις ελληνικές κυβερνήσεις.

«Θα υπάρξει ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα 100 ημερών για τη νέα κυβέρνηση. Εάν δεν εφαρμοσθεί στο ακέραιο, τότε το παιγνίδι τελείωσε», δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος.

«Πρόκειται για μία πολύ σκληρή ψηφοφορία για τον ελληνικό λαό. Καλείται να υποστηρίξει την παλιά φρουρά που τον οδήγησε σε αυτό το χάλι», είπε.

Άλλοι Γερμανοί αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το ρεπορτάζ του Reuters, υπό τον τίτλο «Γερμανία και Ελλάδα: η ιστορία μίας απομάκρυνσης», θεωρούν ωστόσο ότι τα εμπόδια προς την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι περισσότερα.

«Δεν υπάρχει τρόπος να εκδιωχθεί από το ευρώ»

Κορυφαίος Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι «δεν υπάρχει τρόπος να εκδιωχθεί η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, εάν επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ».

«Οι Ευρωπαίοι είναι πιθανόν να αποφασίσουν να κλείσουν τις στρόφιγγες χρηματοδότησης, περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα θα πτωχεύσει προς τον Σεπτέμβριο, αλλά θα παραμένει ακόμη στο ευρώ», είπε.

«Δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στους Έλληνες πολιτικούς και υπάρχει η επίγνωση ότι όποιος και να νικήσει, το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να τύχει επαδιαπραγμάτευσης μετά τις εκλογές. Το θέμα είναι πόσα είναι διατεθειμένη να πληρώσει η Γερμανία για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Μόνο η Μέρκελ και οι πολιτικοί μπορούν να το αποφασίσουν αυτό», σημείωσε.

Το ρεπορτάζ αποτελεί ένα χρονικό της επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα στο Βερολίνο και την Αθήνα μέσα από σειρά παρεξηγήσεων, αθέτησης υποσχέσεων και δημοσίων επιθέσεων. Γερμανοί αξιωματούχοι περιγράφουν την απογοήτευση του Βερολίνου για την αποτυχία της ελληνικής γραφειοκρατίας να εφαρμόσει τις αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν στην κορυφή, την αποτυχία στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

Ωστόσο, η ευθύνη δεν ανήκει μόνο στην Ελλάδα.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι της, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, οι οποίοι έσωσαν απρόθυμα την Ελλάδα περισσότερο από δύο χρόνια πριν, στη συνέχεια την αγνόησαν μέχρι το τέλος του 2011, οπότε η οικονομική και δημοσιονομική της κατάσταση την έφεραν και πάλι στο προσκήνιο, σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους.

«Για έναν χρόνο μετά το πρώτο πακέτο στήριξης, ούτε το Βερολίνο ούτε οι Βρυξέλλες έκαναν οποιαδήποτε συμβολική πολιτική κίνηση προς την Ελλάδα. Κανείς δεν ταξίδεψε μέχρι εκεί για να έχει μία εικόνα της κατάστασης», δήλωσε ο Μάρκους Κέρμπερ, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) και πρώην αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Δεν κατάλαβαν ότι μία νομισματική ένωση δεν λειτουργεί με α

Keywords
Τυχαία Θέματα