Αίγυπτος: Κάλεσμα για ηρεμία από πρόεδρο Μανσούρ – «εξέγερση» ζητούν οι ισλαμιστές

Δίχως τέλος συνεχίζεται η ένταση στην Αίγυπτο, στον απόηχο της αιματοχυσίας που έλαβε χώρα το πρωί της Δευτέρας έξω από στρατώνα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο, με τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας να εκφράζει τη θλίψη του για το αιματοκύλισμα, ζητώντας αποκλιμάκωση της βίας, τη στιγμή που οι ισλαμιστές καλούν τους οπαδούς τους σε «εξέγερση».

Παράλληλα, κάλεσμα προς τους οπαδούς τους να μετάσχουν σε διαδηλώσεις

διαμαρτυρίας απεύθυναν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι στην Αίγυπτο.

Την Δευτέρα τουλάχιστον 51 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της συμπλοκής έξω από τον στρατώνα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, όπου πιστεύεται ότι κρατείται ο ανατραπείς πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι.

Η αιματοχυσία ξεκίνησε όταν στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά συγκεντρωμένων οπαδών των Αδελφών Μουσουλμάνων, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να ισχυρίζονται πως μία «τρομοκρατική οργάνωση» προσπάθησε να διεισδύσει στις εγκαταστάσεις, προκαλώντας τον θάνατο ενός αξιωματικού και τον τραυματισμό ακόμα 40.

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ μονάχα αφότου δέχθηκαν επίθεση από αγνώστους.

Σε μία προσπάθεια να συγκρατήσει την κλιμάκωση της βίας, ο προσωρινός πρόεδρος της Αιγύπτου, Αντλί Μανσούρ, εξέφρασε τη «βαθιά του θλίψη» για τους θανάτους και τα «επίπονα επεισόδια» της Δευτέρας, διαμηνύοντας παράλληλα πως έχει διατάξει έρευνα για την υπόθεση και ζητώντας αυτοσυγκράτηση και ηρεμία στο όνομα του εθνικού συμφέροντος.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινείται ωστόσο ο πολιτικός βραχίονας των Αδελφών Μουσουλμάνων, το κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, καλώντας τους οπαδούς του σε «εξέγερση» εναντίον «αυτών που προσπαθούν να κλέψουν την επανάσταση με τεθωρακισμένα».

Τα γεγονότα της Δευτέρας ήλθαν καθώς συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο στις προσπάθειες σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης, πέντε ημέρες έπειτα από το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Μοχάμεντ Μόρσι.

Ως νέος «ύφαλος» έχει «αναδυθεί» το ισλαμικό κόμμα Νουρ, το οποίο ανακοίνωσε την «πλήρη απόσυρσή» του από τις διαβουλεύσεις, ως διαμαρτυρία για την «σφαγή» της Δευτέρας. Νωρίτερα, η παράταξη είχε απορρίψει τους δύο φιλελεύθερους υποψηφίους που είχε προτείνει ο κ. Μανσούρ για την πρωθυπουργία.

Η συνεργασία του κόμματος Νουρ με την νέα κυβέρνηση θεωρείται υπερπολύτιμη για την επίτευξη πολιτικής ειρήνης στην Αίγυπτο, καθώς η παράταξη θα μπορούσε να «γεφυρώσει» το πλατύ χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των κοσμικών και των ισλαμιστών στην διαιρεμένη χώρα.
Πηγή skai.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα