Αλ. Τσίπρας προς Μέρκελ: Φοροδιαφυγή, Siemens & αποζημιώσεις ψηλά στην ατζέντα μας

Τη βούλησή της να συνεχίσει τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα και σε πνεύμα εμπιστοσύνης και σεβασμού των συμφωνιών, εξέφρασε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ σε κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά συνάντηση τους στο κτίριο της καγκελαρίας στο Βερολίνο.

Σημείο εκκίνησης αποτελεί η δήλωση της 20ής Φεβρουαρίου, δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ

μετά τη συνάντηση, και τόνισε την ανάγκη να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη χρήση της επιμήκυνσης του προγράμματος. Είναι σημαντικό, τόνισε, να υπάρχουν τα οικονομικά στοιχεία και να δούμε ποιες μεταρρυθμίσεις μπορούν να εφαρμοστούν. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν είναι η Γερμανία που αποφασίζει, αλλά οι θεσμοί και η Ευρωζώνη.

«Επιθυμούμε η Ελλάδα να είναι ισχυρή οικονομικά, να έχει ανάπτυξη, να ξεπεράσει την ανεργία ιδιαίτερα των νέων, να υπάρξουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και, λειτουργική διοίκηση», δήλωσε η καγκελάριος και, αναφερόμενη στις διμερείς σχέσεις, σημείωσε ότι θα συζητηθεί το πώς η Ελλάδα θέλει να συνεχιστεί η συνεργασία Αθήνας-Βερολίνου, στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης αλλά και της Task Force.

«Και οι δυο έχουμε τη διάθεση να συνεργαστούμε σε κλίμα εμπιστοσύνης, να είμαστε σε θέση να απευθύνουμε δύσκολες ερωτήσεις, αλλά σε πνεύμα συνεργασίας. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το οικοδόμημα ειρήνης που είναι η Ευρώπη αποτελεί τεράστια επιτυχία και θα πρέπει να συνεχιστεί από την επόμενη γενιά. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε», δήλωσε η κύρια Μέρκελ.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, αφού ευχαρίστησε την καγκελάριο για την πρόσκληση, τόνισε τη σημασία του διαλόγου μεταξύ των χωρών, υπενθυμίζοντας τη φράση που του είπε την περασμένη εβδομάδα η ίδια η καγκελάριος, ότι «είναι προτιμότερο να μιλάει ο ένας με τον άλλον, παρά ο ένας για τον άλλον».

Στην ανάγκη σεβασμού, όχι μόνο της τήρησης των συνθηκών αλλά και της λαϊκής κυριαρχίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτησή του στη συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκε σε δύο βασικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, πρώτον ότι το πρόγραμμα διάσωσης που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα πέντε χρόνια δεν ήταν success story, καθώς επέφερε αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και στην κοινωνία, και δεύτερον υπάρχουν και ενδογενείς αιτίες που συνέβαλαν στην πρόκληση της κρίσης στην Ελλάδα. «Είναι λάθος να λέμε ότι για όλα τα δεινά φταίνε οι ξένοι και δεν φταίμε εμείς γι” αυτά» είπε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε μάλιστα ότι το ζητούμενο δεν είναι να γκρεμίσουμε ότι θετικό έχει γίνει τα τελευταία χρόνια αλλά να αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής για την αντιμετώπιση των παθογενειών. Τόνισε τη σημασία των μεταρρυθμίσεων που δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, για τη δημοσιονομική προσαρμογή και για διεύρυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Είπε ακόμη ότι αποτελεί προτεραιότητα «να σπάσουμε τα στερεότυπα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια» και σημείωσε χαρακτηριστικά πως «ούτε οι Ελληνες είναι τεμπέληδες, ούτε η Γερμανία φταίει για όλα τα δεινά που έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα».

Ζήτησε επιπλέον τη δικαστική συνδρομή των γερμανικών αρχών ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη σε σχέση με τα πεπραγμένα της Siemens στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «πρέπει να επιλύσουμε τα θέματα του παρελθόντος», ενώ έθεσε και το θέμα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων, τονίζοντας ότι «πρόκειται για ένα διμερές και ηθικό θέμα» που ρίχνει σκιές στις διμερείς σχέσεις και δεν θα πρέπει να συνδέεται με τα ζητήματα της ευρωζώνης.

«Θα ήταν οξύμωρο αν ερχόμουν στη Γερμανία για να ζητήσω από την καγκελάριο χρήματα για να πληρώσω μισθούς και συντάξεις» είπε ο κ.Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση «γνωρίζει το θεσμικό πλαίσιο και τις δυσκολίες» και προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες για μια αμοιβαία επωφελή λύση για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων, ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένα μέλος της κυβέρνησης που να εκδήλωσε την πρόθεση να κατασχεθεί κάποιο κτίριο του γερμανικού δημοσίου» ούτε το κτίριο του Ινστιτούτου Γκαίτε. «Δεν ισχύει τίποτε από αυτά» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε ωστόσο ότι η κυβέρνηση έθεσε ένα θέμα δικαστικής διεκδίκησης, που δεν αφορά όμως μια υλική διεκδίκηση και που δεν συνδέεται με τα θέματα της ευρωζώνης. «Είναι διμερές ζήτημα, ξεχωριστό, και ζητούμε ηθική δικαίωση» είπε ο κ.Τσίπρας.
Πηγή ethnos.gr

The post Αλ. Τσίπρας προς Μέρκελ: Φοροδιαφυγή, Siemens & αποζημιώσεις ψηλά στην ατζέντα μας appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα