Αναβλήθηκε η ψηφοφορία στην Κύπρο – Τελεσίγραφο της ΕΚΤ στον Αναστασιάδη

Την αναβολή της κρίσιμης συνεδρίασης στην κυπριακή Βουλή αποφάσισε η κυβέρνηση Αναστασιάδη, γεγονός που αποδεικνύει τις δυσκολίες που υπάρχουν στην έγκριση της συμφωνίας στο Eurogroup που προβλέπει «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, όλες οι προγραμματισμένες για την Κυριακή συνεδριάσεις μετατέθηκαν για τη Δευτέρα. Το πρωί (08:30) θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, στις 15:15 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και των εκπροσώπων των κομμάτων,

ενώ η συζήτηση στη Βουλή έχει προγραμματιστεί για τις 16:00.

Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να παραμείνουν κλειστές την Τρίτη -ίσως και την Τετάρτη- οι τράπεζες, ώστε να μην καταστούν δυνατές οι αναλήψεις μεγάλων χρηματικών ποσών.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για όλες τις εξελίξεις. Στην ενημερωτική σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, ο υποδιοικητής της Σπύρος Σταυρινάκης, καθώς και ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

Ασφυκτικές πιέσεις στον πρόεδρο

Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να πείσει τον Νίκο Αναστασιάδη να προωθήσει σήμερα προς έγκριση το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων.

Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον κ. Αναστασιάδη να έχει αρνηθεί. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ φέρεται να ζήτησε να μην μείνουν κλειστές οι τράπεζες την Τρίτη.

Η πρώτη μάχη

Η απόφαση του Eurogroup έγινε η αιτία για να ξεσπάσει σοβαρή πολιτική κρίση στη Μεγαλόνησο, λίγες ημέρες μετά την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία.

Η συμφωνία προβλέπει την επιβολή τέλους 6,75% για καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ και τέλους 9,99% για καταθέσεις που υπερβαίνουν το ποσόν αυτό.

Πολλοί αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν θα καταφέρει η κυβέρνηση να περάσει το σχετικό νομοσχέδιο από τη Βουλή, αφού οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά λεπτές.

Ειδικότερα, εάν δεν υπάρξουν διαρροές, τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, διαθέτουν 28 ψήφους, δηλαδή μια λιγότερη απ’ όσες απαιτούνται για να περάσει το νομοσχέδιο.

Στο εσωτερικό του ΔΗΚΟ υπάρχει έντονος σκεπτικισμός, κάτι που απορρέει και από τις απόψεις που έχει εκφράσει ο πρόεδρός του Μάριος Κάρογιαν. Όμως, ακόμη και αν αποφασιστεί να συνταχθεί το κόμμα με την κυβέρνηση, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει διαφοροποίηση συγκεκριμένων βουλευτών.

Ο τέως αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είναι ο πρώτος που ενδέχεται να καταψηφίσει τα νομοσχέδιο, ενώ επίσης πιθανοί να το απορρίψουν φέρονται και οι βουλευτές Γιώργος Προκοπίου και Αντώνης Αντωνίου.
Τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και ΕΥΡΩΚΟ εκτιμάται ότι θα ταχθούν εναντίον. Την ίδια στάση αναμένεται ότι θα κρατήσει και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος στις προεδρικές εκλογές είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα.
Πηγή in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα