«Ανοιχτό κάλεσμα – Τί είναι το FACK MSUV;»

Το FACK MSUV θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Βοϊβοδίνας στο Novi Sad (Σερβία) από τις 30.06 στις 06.07.2014.

Το εγχείρημα FACK MSUV αφορά στην κατάληψη/προσωρινή απελευθέρωση του μουσείου, ανοίγοντας στην διεθνή και τοπική καλλιτεχνική(και όχι μόνο) κοινότητα, προσφέροντας όλο το κτίριο σε διαθεσιμότητα, χωρίς κανένα θεσμικό φίλτρο ελέγχου «από τα πάνω». Η διεύθυνση είναι συνεργός της πρωτοβουλίας: δέχτηκε την παραχώρηση του μουσείου, χωρίς να ζητήσει κανένα σχεδιασμό ή πρόγραμμα, ούτε κατάλογο συμμετεχόντων, ούτε επαφή

καμία, παραιτούμενη εκ των πραγμάτων, αν και μόνο προσωρινά, από την θέση ελέγχου και εξουσίας που κατέχει.

Πέρα από μια κριτική στους δημόσιους πολιτιστικούς θεσμούς, των τρόπων με τους οποίους λειτουργούν και διαχειρίζονται τους κοινούς πόρους, του μοντέλου εκπροσώπησης με επιλογές και αποκλεισμούς και των κριτηρίων και των αξιών πάνω στο οποίο βασίζεται, το εγχείρημα FACK MSUV έχει πάνω απ’ όλα την πρόθεση να πειραματιστεί με ένα εναλλακτικό σχέδιο διαχείρισης και προγραμματισμού βασισμένο στην συμμετοχή, στην αυτοδιαχείριση, στην ισότητα και την συνεργασία μεταξύ καλλιτεχνών, επιμελητών, μελετητών και πολιτών – ένα διαφορετικό μοντέλο αυτοδιαχειριζόμενου θεσμού «από τα κάτω» ως κοινό αγαθό.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο ενός ιδρύματος σύγχρονης τέχνης όπως είναι το MSUV, η επιθυμία (του εγχειρήματος) στοχεύει επίσης στο να προταθεί ένας ευρύς και συμμετοχικός στοχασμός ως προς το ποια μορφή τέχνης είναι αναγκαία σήμερα και – σαν αποτέλεσμα – ποιος τύπος μουσείου τέχνης.

Κατά την διάρκεια της εβδομάδας της κατάληψης θα πραγματοποιηθούν διάφορες δράσεις ανοιχτές στο κοινό: συναντήσεις, σεμινάρια, προβολές, εκθέσεις, εγκαταστάσεις, ακροάσεις, performance, συναυλίες, κλπ., …η επιθυμία είναι το μουσείο, εκτός από το να είναι ένας ανοιχτός χώρος παρουσίασης έργων και γεγονότων, να γίνει ένα ανοιχτό εργαστήριο, όπου θα είναι δυνατόν να πειραματιστούμε, να ανταλλάξουμε ιδέες και πρακτικές, να κάνουμε νέες συναντήσεις και εμπειρίες, να δημιουργήσουμε νέες συμμαχίες και μεταδόσεις. Γι’ αυτό θα ήταν θετική, όσο το δυνατόν, η διαμονή όποιων παίρνουν μέρος καθ όλη την διάρκεια της εβδομάδας.

Στην παρούσα φάση της προετοιμασίας προτείνουμε να αρχίσουμε την αλληλεπίδραση μεταξύ μας προτείνοντας περιεχόμενα και φόρμες μέσω διαφόρων «τραπεζιών εργασίας» (βασιζόμενοι στα εργαλεία της on line επικοινωνίας) όπως: τραπέζι αρχιτεκτονικής/πολεοδομίας, τραπέζι μουσικής/ήχου, τραπέζι performance, τραπέζι κινηματογράφου/βίντεο, τραπέζι μαγειρικής τέχνης, τραπέζι συνόρων/μετανάστευσης-FACK BORDERS, τραπέζι κοινών αγαθών, τραπέζι commons, τραπέζι συστημάτων καταγραφής, τραπέζι οπτικής τέχνης κ.α. Όποιος επιθυμεί να λάβει μέρος μπορεί να συμμετάσχει ενεργά πριν και κατά την διάρκεια του γεγονότος, συμμετέχοντας στην σύλληψη της ιδέας, στην συν διοργάνωση, συν-προώθηση, συν-πραγματοποίηση, συν-τεκμηρίωση, προσκαλώντας και άλλα ενδιαφερόμενα άτομα. Ο καθένας είναι ελεύθερος να συμμετάσχει, σύμφωνα με την αρχή της αυτο-επιλογής, της αμοιβαίας επιλογής, της αυτο-αξιολόγησης του περιεχομένου, της εμπιστοσύνης στις δυνατότητες και στην νοημοσύνη όλων. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες για τον εαυτό του και το έργο του.

Keywords
Τυχαία Θέματα