«Δεν απήχθη, συνελήφθη» ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αλί Ζεϊντάν

UPDATE: Ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Αλί Ζεϊντάν συνελήφθη, μετέδωσε το πρωί της Πέμπτης το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, Rana, ανατρέποντας τις πληροφορίες περί απαγωγής που είχαν μεταδοθεί νωρίτερα.

Σε κάθε περίπτωση η ενέργεια εναντίον του λίβυου Πρωθυπουργού που μόλις την Τετάρτη είχε μιλήσει στο BBC για την ανάγκη περιορισμού της δράσης των παραστρατιωτικών ομάδων στη χώρα, μοιάζει να είναι πράξη αντιποίνων για τη

συνεργασία της κυβέρνησής του με τις ΗΠΑ για τη σύλληψη πριν από λίγες ημέρες του στελέχους της Αλ Κάιντα Αλ-Λίμπι.

Επικαλούμενο αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης το πρακτορείο ειδήσεων της Λιβύης Rana, ανέφερε πως «ο Ζεϊντάν συνελήφθη από την υπηρεσία δίωξης εγκλήματος» και «δεν απήχθη», επικαλούμενο αξιωματούχους του τμήματος δίωξης εγκλήματος του υπουργείου.

Η ταξιαρχία πρώην ανταρτών που ονομάζεται Επιχειρησιακό Κέντρο των Επαναστατών της Λιβύης και λειτουργεί υπό τις εντολές των λιβυκών Αρχών, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι συνέλαβε τον πρωθυπουργό Αλί Ζεϊντάν με «εντολή της εισαγγελίας».

Ο Αλί Ζεϊντάν «συνελήφθη βάσει του λιβυκού Ποινικού Κώδικα, με εντολή της γενικής εισαγγελίας», ανακοίνωσε η οργάνωση στην σελίδα της στο Facebook.

Σύμφωνα με την ταξιαρχία η οποία δρα ανεπίσημα υπό τις οδηγίες των υπουργείων Αμυνας και Εσωτερικών, ο Ζεϊντάν συνελήφθη σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα για «εγκλήματα και αδικήματα κατά του κράτους» και για «εγκλήματα και αδικήματα κατά της ασφάλειας του κράτους».

Το υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε ωστόσο στην σελίδα του στο Facebook ότι «δεν είναι ενήμερο για τυχόν άρση της ασυλίας ή για εντολή σύλληψης».

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης το αραβικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε ότι ο Αλί Ζεϊντάν απήχθη από ένοπλη ομάδα. Σε μια απόδειξη του πόσο ρευστή είναι η πολιτική κατάσταση στη Λιβύη, πόσο συγκεχυμένη είναι η πληροφόρηση και πόσο αυτόνομα δρουν οι κρατικές υπηρεσίες, η κυβέρνηση είχε αρχικά επιβεβαιώσει την είδηση της απαγωγής, μολονότι υπήρχαν μαρτυρίες που έκαναν λόγο για «σύλληψη» του Πρωθυπουργού.

Η πληροφόρηση προερχόταν από εκπρόσωπο του πρωθυπουργικού γραφείου.

«Ο Πρωθυπουργός απήχθη και οδηγήθηκε σε άγνωστο προορισμό», είχε ανακοινώσει το πρωί η λιβυκή κυβέρνηση.

Την ευθύνη για την «απαγωγή» είχε σπεύσει να αναλάβει οργάνωση πρώην ανταρτών που ανακοίνωσε ότι απήγαγε τον πρωθυπουργό Αλί Ζεϊντάν από ξενοδοχείο της Τρίπολης θεωρώντας τον ως υπεύθυνο για το ρόλο της κυβέρνησής του στη σύλληψη από αμερικανούς κομάντο πριν από λίγες ημέρες του Αμπου Ανας αλ-Λίμπι, ηγετικού στέλεχους της Αλ Κάιντα.

«Η σύλληψή του πραγματοποιείται μετά την δήλωση του (αμερικανού υπ. Εξωτερικών) Τζον Κέρι, σύμφωνα με την οποία, η λιβυκή κυβέρνηση ήταν ενήμερη για την επιχείρηση», δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης που ονομάζεται Επιχειρησιακό Κέντρο των Επαναστατών της Λιβύης.

Ο Αμπου Ανας αλ-Λίμπι, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Ναζίχ Αμπντούλ Χαμέντ αλ-Ράγιε, καταζητούνταν από τις ΗΠΑ οι οποίες τον κατηγορούν για τη συμμετοχή του στις αιματηρές επιθέσεις του 1998 κατά των αμερικανικών πρεσβειών στην Τανζανία και την Κένυα που είχαν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 200 ανθρώπων.

Το αραβικό ειδησεογραφικό δίκτυο Al Arabiya δημοσίευσε φωτογραφία της στιγμής της σύλληψης του Ζεϊντάν.

Την είδηση της απαγωγής μετέδωσαν πρώτα το πρωί της Πέμπτης το Αl Arabiya και το Sky News Arabia, επικαλούμενα εκπρόσωπο του πρωθυπουργικού γραφείου της Λιβύης.

«Η κυβέρνηση και το Γενικό Εθνικό Κονγκρέσο (κοινοβούλιο) θα εξετάσουν την κατάσταση», τόνισε σε ανακοίνωσή της η λιβυκή κυβέρνηση η οποία «καλεί τους πολίτες να επιδείξουν ηρεμία».

Σε συνέντευξη που είχε παραχώρησε στο ΒΒC και μεταδόθηκε την Τετάρτη, o Zεϊντάν καλούσε τις δυτικές δυνάμεις να βοηθήσουν για να σταματήσει «η εξάπλωση των παραστρατιωτικών ομάδων» στη χώρα του.

Στη συνέντευξή του στο BBC Newsnight, είπε ότι η Λιβύη χρησιμοποιείται ως «βάση για την εξαγωγή όπλων σε ολόκληρη την περιοχή».

Οι συνθήκες της απαγωγής του Ζεϊντάν παραμένουν ασαφείς, ωστόσο οι φύλακες του Corinthia Hotel στην Τρίπολη όπου διέμενε ο πρωθυπουργός, είπαν ότι ένοπλοι απήγαγαν τον λίβυο ηγέτη από το ξενοδοχείο. Ένας φύλακας περιέγραψε το συμβάν ως «σύλληψη».

Το δίκτυο Al Arabiya, επικαλούμενο τον λίβυο υπουργό Δικαιοσύνης Σάλαχ αλ-Μαργάνι, μετέδωσε ότι ο Ζεϊντάν «απήχθη» και πρόβαλε φωτογραφίες από βίντεο όπου εμφανίζεται ο πρωθυπουργός συνοφρυωμένος, φορώντας ένα γκρι πουκάμισο το οποίο πιθανόν δεν είχε προλάβει να κουμπώσει, περιβαλλόμενο από πολλούς άνδρες με πολιτικά που τον έσπρωχαν.

«Πολλοί ένοπλοι άνδρες μπήκαν στο ξενοδοχείο νωρίς σήμερα το πρωί. Αλλά δεν καταλάβαμε καθόλου τι συνέβαινε», δήλωσε ένας υπάλληλος του ξενοδοχείου.

Δύο χρόνια μετά την εξέγερση που ανέτρεψε το καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, η εύθραυστη κεντρική κυβέρνηση της Λιβύης προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις αντίπαλες φυλετικές πολιτοφυλακές και ένοπλους ισλαμιστές που ελέγχουν μέρη της χώρας.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο αμερικανικός στρατός συνέλαβε έναν βασικό ύποπτο, φερόμενο ως αρχηγό της Αλ Κάιντα, τον Αμπου Ανας αλ-Λίμπι σε επιδρομή που πραγματοποίησαν κομάντος στην Τρίπολη, η οποία εξόργισε τις ισλαμιστικές οργανώσεις, μεταξύ τους μια που κατηγορείται για την επίθεση το 2012 στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξετάζει τις αναφορές για το περιστατικό αυτό και είναι «σε στενή επαφή με ανώτερους αμερικανούς και λίβυους αξιωματούχους στην περιοχή», δήλωσε η εκπρόσωπος Τζεν Πσάκι.
Πηγή τα ΝΕΑ.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα