Χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδήλωσαν κατά του Μόρσι στην πλατεία Ταχρίρ

Ογκώδης διαδήλωση κατά του προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος παραχώρησε στον εαυτό του ενισχυμένες εξουσίες και ασυλία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο. Το πλήθος που συγκεντρώθηκε από το μεσημέρι στους γύρω δρόμους πριν συρρεύσει στην πλατεία φώναζε απευθυνόμενο στον πρόεδρο «Φύγε!» και ζητούσε να πέσει η κυβέρνηση.

Παρά το γεγονός ότι τα πολιτικά κόμματα,

η προεδρία και η Δικαιοσύνη έκαναν προσπάθειες να αποκλιμακώσουν την ένταση, χιλιάδες Αιγύπτιοι κατέβηκαν στην πλατεία Ταχρίρ κατά του προέδρου.

Σε σημείο κοντά στην πλατεία, νεαροί διαδηλωτές πέταξαν πέτρες κατά αστυνομικών με τις μονάδες της τάξης να απαντούν με δακρυγόνα.
Μέχρι το βράδυ η πλατεία ήταν κατάμεστη με παλμό και οργή.

Σε κλίμα οργής έγιναν οι κηδείες δύο νεαρών που σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες: ενός 15χρονου μέλους των Αδελφών Μουσουλμάνων που σκοτώθηκε σε ταραχές στο Νταμανχούρ και ενός 16χρονου που σκοτώθηκε από αστυνομικούς στο Κάιρο. «Ο Μόρσι τον σκότωσε» φώναζαν δείχνοντας εμφανώς προς την πλευρά της κυβέρνησης.

Πάντως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι αποφάσισαν να ακυρώσουν την φιλοκυβερνητική διαδήλωση που σχεδίαζαν για την Τρίτη επίσης στην Ταχρίρ ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση.

Μετά την αρχική κατακραυγή από την πλευρά της Δικαιοσύνης, ο Μόρσι επιχείρησε να ρίξει τους τόνους και συνάντησε τη Δευτέρα τους δικαστικούς.

Οπως τους διαβεβαίωσε, συντασσόμενος με τη Γραμμή του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, η ισχύς του διατάγματος είναι προσωρινή (με ορίζοντα το πρώτο μισό του 2013) και η εφαρμογή του περιορίζεται σε «ζητήματα εθνικής κυριαρχίας». Πάντως το διάταγμα δεν θα αλλάξει.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση βρήκε στο διάταγμα την αφορμή αλλά και την ευκαιρία να προχωρήσει σε ευθεία αμφισβήτηση του προέδρου Μόρσι.

«Ο πρόεδρος μονομερώς έσπασε το συμβόλαιο με το λαό» τόνισε ο αντιπολιτευόμενος διανοούμενος Αμπντέλ Χαλίμ Καντίρ ο οποίος βλέπει πλέον ότι οι Αιγύπτιοι «πρέπει να σταθούν ενάντια σε αυτήν την ομάδα [ενν. την κυβέρνηση] διαδήλωση στη διαδήλωση, πλατεία την πλατεία για να αντιπαρατεθούμε στον εκφοβισμό».

Πίσω από τη διαμάχη για το διάταγμα (που πάντως δεν στερείται και αυτή πολιτικής σημασίας), υπενθυμίζει το Reuters, υπάρχει η ανησυχία για την προϊούσα ισλαμοποίηση της χώρας που έφερε η διακυβέρνηση Μόρσι και ο έλεγχος των ισλαμιστών στη (διαλυμένη πλέον) Κάτω Βουλή, την Άνω Βουλή και τη Συντακτική Συνέλευση.
Αν και το αίτημα για την κεντρική θέση στη σαρία δεν φαίνεται να περνά, ο ισλαμικός νόμος θα έχει τον ίδιο βαρύνοντα ρόλο που είχε και επί Μουμπάρακ, τα περισσότερο φιλελεύθερα στοιχεία και η μειονότητα των χριστιανών παραμένουν ανήσυχα παρά τις διαβεβαιώσεις.
Πηγή τα ΝΕΑonline

Keywords
Τυχαία Θέματα