Δραγασάκης: Η οικονομική κρίση έχει γίνει πλέον κοινωνική και ανθρωπιστική

Η οικονομική κρίση έχει γίνει πλέον κοινωνική και ανθρωπιστική, δηλώνει από το βήμα συνεδρίου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης.

Η οικονομική κρίση έχει γίνει πλέον κοινωνική και ανθρωπιστική. Οι θυσίες έχουν ένα όριο και είμαστε πλέον στο όριο αυτό, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης

από το βήμα του οικονομικού συνεδρίου Capital Vision, παραπέμποντας σε πρόσφατη μελέτη που αναφέρει ότι 17% του πληθυσμού ζει σε νοικοκυριά στα οποία δεν εργάζεται κανείς.

Ο κ. Δραγασάκης έκανε λόγο για φαύλο κύκλο στην οικονομία, ο οποίος θα απαιτήσει νέο γύρο βοήθειας για χρηματοδότηση γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να απαιτούνται και νέα μέτρα.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, είπε ότι δεν πρέπει να επιβάλλονται από έξω και προς τα πάνω αλλά από μέσα και προς τα κάτω. Να μην γίνονται μόνο από τα κόμματα, «απαιτείται ένα νέο μπλοκ κοινωνικών, οικονομικών πολιτικών δυνάμεων σε συνεργασία που θα οδηγήσει να οραματιστούμε μια νέα Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Δραγασάκης, μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις.

Η έξοδος μιας χώρας από το ευρώ καθιστά την νομισματική ένωση παρελθόν. Κακώς έγινε εμπόριο φόβου προεκλογικά από εγχώριες πολιτικές δυνάμεις η προοπτική εξόδου από το ευρώ. Αυτό πρέπει να σταματήσει είπε ο κ. Δραγασάκης.

Την εκτίμηση ότι η ύφεση στην χώρα μας θα κυμανθεί μεταξύ 6,1% με 6,5% το 2012 (6,9% το 2011) και μεταξύ 3,5% με 3,6% το 2013 διατύπωσε ο πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) καθηγητής Παναγιώτης Κορλίρας.

Αναφερόμενος ειδικότερα στα στοιχεία που αφορούν τις εκτιμήσεις για την ύφεση το 2012 ο κ. Κορλίρας είπε ότι δεν έχουν ενσωματωθεί οι επιπτώσεις από το πακέτο των πρόσθετών μέτρων που πρόκειται να ανακοινωθούν και θα οδηγήσουν την ύφεση μεταξύ 4,5%-5%.

Ο κ. Κορλίρας επισήμανε πάντως ότι η τάση να επιβραδυνθεί η ύφεση, μπορεί να μην ανακοπεί τελικά από τα νέα μέτρα, αν όλα πάνε καλά (συμφωνία με τρόικα, ολοκλήρωση ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών, οριστική επίλυση του υπαρξιακού προβλήματος εάν η Ελλάδα θα μείνει ή όχι στο ευρώ κλπ) και ξεκινήσει η επανεκκίνησης της οικονομίας.

Μιλώντας στο Συνέδριο, ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, Καθηγητής Τμήματος Χρηματοοικονομικής & Τραπεζικής Διοικητικής, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ανέφερε ότι σήμερα η Ελλάδα έχει δύο επιλογές. Την κακή επιλογή της αδράνειας και της ενστικτώδους απομόνωσης, που οδηγεί σε μια κλειστοφοβική, οπισθοδρομική κοινωνία, φυλακισμένη σε έναν αέναο κύκλο υπανάπτυξης και επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου. Και τη σωστή επιλογή της δραστηριοποίησης, που οδηγεί σε μια σύγχρονη, καινοτόμα και δυναμική κοινωνία, η οποία δίνει ευκαιρίες στους νέους, ενσωματώνει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, και επιβραβεύει αυτούς που εργάζονται σκληρά.

Η Ελλάδα αντέδρασε στη δημοσιονομική κρίση με μια πολύ μεγάλη μείωση των πρωτογενών δημοσιονομικών ελλειμμάτων την τριετία 2010-2012, περίπου 9% ΑΕΠ. Παρά την μεγάλη σωρευτική ύφεση 20%, τα έσοδα παρέμειναν σταθερά και οι δαπάνες μειώθηκαν

Keywords
Τυχαία Θέματα