Ένα ιστορικό λογότυπο παραδίδεται στον πολτό του ελληνικού κιτς

Η επίσημη απόφαση για τη χρήση του νέου λογοτύπου, έχει ημερομηνία από τον περασμένο Μάϊο

Την είδηση αναδεικνύει σήμερα η ιστοσελίδα του περιοδικού +design και αποτελεί άλλο ένα ενδεικτικό παράδειγμα της σύγχρονης απαξίωσης, της προχειρότητας με την οποία προσεγγίζονται και τελικά της κακοποίησης οποιοδήποτε καλών στοιχείων διαθέτει ή διέθετε τουλάχιστον έως τώρα αυτή η χώρα.

Το ιστορικό λογότυπο του καταργημένου Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) ενσωματώνεται (!) στο λογότυπο του νέου Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων ‐ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ

σε μια σύνθεση από την οποία «μόνο η μάνα τους και ο πατέρας του λείπει» όπως εύστοχα καυτηριάζουν και οι γραφίστες στην ανάρτηση της ιστοσελίδας.

Ενδεικτικό της προχειρότητας είναι και η επισήμανση που γίνεται σε άλλο σχόλιο ότι στο επιστολόχαρτο που χρησιμοποιείται για να παρουσιαστεί το νέο λογότυπο, γίνεται ήδη χρήση του στην κεφαλίδα, και μάλιστα σε διαφορετική παραμόρφωση από αυτήν που έχει στην παρουσίαση του κάτω! 

Ολόκληρη η ανάρτηση του designmag.gr 

«H ανακύκλωση ενός εκ των ιστορικότερων ελληνικών λογοτύπων 

Πολλές γενιές Ελλήνων μεγάλωσαν και βίωσαν τα σχολικά τους χρόνια, παρέα με την κουκουβάγια του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ). Το έμβλημα της θεάς Αθηνάς, το σύμβολο της σοφίας, σχεδιασμένο (από ποιον άραγε παλαιό “μακετίστα”;) σε συνδυασμό με τα τέσσερα αρχικά γράμματα που συνέθεταν το όνομα του οργανισμού σε τετράγωνη παράταξη σημάδεψαν για πολλές δεκαετίες όλα τα σχολικά βιβλία.
Αυτό μέχρι τώρα. Γιατί από εδώ και στο εξής, τα πράγματα αλλάζουν. Με την κατάργηση του ΟΕΔΒ και τη μεταφορά των υπηρεσιών του στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων ‐ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ o λογότυπος που γνωρίζαμε, δεν μπαίνει απλά στη σύνταξή, αλλά… ανακυκλώνεται και γίνεται μέρος του νέου λογοτύπου, του διάδοχου οργανισμού. Μπαίνει μάλιστα με προοπτική, χρώμα και σε συνδυασμό με σχέδιο του μηχανισμού των Αντικυθήρων.
Τρανό δείγμα της γνώσης και του σεβασμού του επίσημου κράτους (όπως αυτό εκφράζεται από τους φορείς του) στην ιστορία και την αξία της ελληνικής οπτικής επικοινωνίας.»

Keywords
Τυχαία Θέματα