Επίθεση 26 καλλιτεχνών στις υπαίθριες διαφημίσεις της Βρετανίας (εικόνες)

Αντλώντας έμπνευση από την ανατρεπτική παράδοση των Ντανταϊστών, των Καταστασιακών αλλά και των κινημάτων της Street Art ή των καναδών Adbusters, μια ομάδα 26 καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο αποφάσισε να σαμποτάρει τις μεγάλες υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες της Βρετανίας σε μια καμπάνια που ονόμασαν «Brandalism».

Οι 26 street artists «χτύπησαν» μέσα σε 5 ημέρες 35 τέτοιες πινακίδες σε ολόκληρη τη Βρετανία και σε πόλεις όπως το Λιντς, το Μάντσεστερ, το Μπέρμινχαμ,

το Μπρίστολ και το Λονδίνο. Στόχος τους είναι να αναδείξουν τις καταστροφικές συνέπειες της βιομηχανίας της διαφήμισης, ενώ στη συγκεκριμένη τους απόφαση μεγάλο ρόλο έπαιξαν και οι πρόσφατοι αυστηροί κανόνες και απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν σχετικά με την εμπορική και πολιτική σήμανση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (δείτε εδώ).

Τα έργα τους σχολιάζουν μια σειρά από κοινωνικά θέματα, μεταξύ των οποίων ο καταναλωτισμός, το δημόσιο χρέος, το περιβάλλον, η εικόνα του σώματος, οι πολιτιστικές αξίες αλλά και οι άγριες ταραχές που σημειώθηκαν στη χώρα το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Ρόμπερτ Γκρέισφορντ, μέλος της ομάδας, δήλωσε: «Καταλάβαμε αυτές τις πινακίδες γιατι η βιομηχανία της διαφήμισης δεν δέχεται καμία ευθύνη για τα μηνύματα με τα οποία μας ταΐζει με το ζόρι καθημερινά. Υποστηρίζουν ότι μας δίνουν επιλογές αλλά εμείς δεν έχουμε καμία επιλογή να αποφύγουμε αυτές τις παραβιάσεις του δημόσιου και προσωπικού μας χώρου. Είμαστε σαν ποντίκια του εργαστηρίου για τους διαφημιστές, που εκμεταλλεύονται τους φόβους και τις ανασφάλειες μας μέσω του καταναλωτισμού. Είμαι ένας άνθρωπος και όχι ένας καταναλωτής. Έτσι, με το να καταλαμβάνουμε αυτές τις πινακίδες, καταλαμβάνουμε πίσω αυτούς τους χώρους. Αν το Σάο Πάολο στη Βραζιλία μπορεί και απαγορεύει όλες τις υπαίθριες διαφημίσεις, τότε μπορούμε κι εμείς.

Στην ομάδα μεταξύ άλλων συμμετέχουν και οι Ron English, Robert Montgomery, Broken Fingaz, Know Hope και Paul Insect.

Δείτε ακόμα: Ο κόσμος των υπολογιστών συναντά την Street Art (εικόνες)

Keywords
Τυχαία Θέματα