Φύτεψαν την Ελιά

Η «Ελιά» υπάρχει, η διήμερη Συνδιάσκεψη αποκάλυψε τη «βιτρίνα» του ευρωψηφοδελτίου με διακριτά τα σύμβολα και τα ονόματα κομμάτων και κινήσεων, η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει την επιλογή της για αυτόνομη πορεία και στο ΠΑΣΟΚ καταγράφονται «ρήγματα», αλλά και πρωτοβουλίες για την επούλωση των πληγών στον δρόμο της Κεντροαριστεράς προς τις ευρωεκλογές.

Ενα πολυδαίδαλο και απαιτητικό παζλ εμφανίζεται μαζί

με τον υψηλό δείκτη δυσκολίας στα χέρια των «πρωταγωνιστών» της «Ελιάς», που καλούνται, εδώ και τώρα, να κάνουν τη διήμερη Συνδιάσκεψη συγκριτικό πλεονέκτημα στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό.

Οι ηχηρές απουσίες -δίπλα στις παρουσίες, όπως του Κ. Σημίτη- στη Συνδιάσκεψη, από τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου μέχρι διάφορους υπουργούς, βουλευτές και στελέχη αναγκάζουν κατ’ αρχάς τη Χαριλάου Τρικούπη να επιταχύνει τους ρυθμούς για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου, κατανοώντας ότι η «επόμενη μέρα» των ευρωεκλογών είναι ήδη… μπροστά για το ΠΑΣΟΚ. Είναι ωστόσο γεγονός η ίδρυση της «Ελιάς» που ουκ ολίγες φορές θεωρήθηκε ως εγχείρημα αποτυχημένο από τα «μπες-βγες» στην όλη προσπάθεια.

Το επόμενο -και σύντομα θα κριθεί- στοίχημα αφορά στην κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου, καθώς θα αποκαλυφθούν συνολικά οι προθέσεις όλων όσοι θα κληθούν εκ των πραγμάτων να πάρουν θέση.

Ουδείς γνωρίζει μέχρι στιγμής ότι η οιονεί ρήξη στη σχέση ΒενιζέλουΠαπανδρέου (μετά την απουσία του πρώην πρωθυπουργού και την ανακοίνωση που κάνει λόγο για την αυτοκατάργηση του ΠΑΣΟΚ) θα αποτυπωθεί και στο ψηφοδέλτιο.

Ουδείς επίσης σπεύδει να προεξοφλήσει τη στάση βουλευτών (π.χ. των κ. Χρυσοχοΐδη, Μωραΐτη, Σαχινίδη, Σηφουνάκη και όλων όσοι δεν συμμετείχαν χθες στη συνεδρίαση της ΚΟ). Οι κ. Χρυσοχοΐδης και Σαχινίδης λέγεται ότι δεν έλαβαν ειδοποίηση, αλλά ο Ν. Σηφουνάκης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, που απουσίαζε επίσης θεωρεί όλη τη διαδικασία «στησίματος μιας ευρύτερης συμμαχίας με τους »58» λάθος». Φέρεται δε ότι είπε σε συνομιλητές του ότι αυτό οδηγεί στην πλήρη εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ διά της πλαγίας οδού που λέει ότι το ΠΑΣΟΚ τελείωσε.

«Είναι καλύτερα να ειπωθεί καθαρά», τόνισε σε συνομιλητές του ο κ. Σηφουνάκης αφήνοντας αιχμές για τη «χωρίς ειρμό και πειθήνια σύμπραξη με τη ΝΔ». Ο Ευ. Βενιζέλος απάντησε πάντως σε πολλά ερωτήματα. Προσκάλεσε όλες τις δυνάμεις να προσέλθουν στην κοινή προσπάθεια τονίζοντας ότι «λυπήθηκε» με την απουσία πολλών στη Συνδιάσκεψη, ενώ στο τηλεφώνημά του το βράδυ της Παρασκευής προς τον Γ. Παπανδρέου λέγεται ότι τον προειδοποίησε ότι «η επιτυχία αυτής της κυβέρνησης θα είναι και δική του δικαίωση και ότι δεν πρέπει να τίθενται ζητήματα που απειλούν την κυβερνητική σταθερότητα».

Ο κ. Βενιζέλος άφησε εμμέσως πλην σαφώς αιχμές κατά του πρώην πρωθυπουργού, ενώ απευθυνόμενος σε όλους όσοι «θέλουν να μας διαλύσουν» υπογράμμισε ότι «είμαι εδώ για να τους εμποδίσω και θα τους εμποδίσω μέχρι τέλους».

Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ συμμετείχαν 14 από τους 27 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (οι κ. Κουκουλόπουλος, Κεδίκογλου, Σκανδαλίδης, Δριβελέγκας, Κεγκέρογλου, Γρηγοράκος, Κρεμαστινός, Δήμας, Γκόγκας, Χριστοφιλοπούλου, Ντόλιος, Κουτσούκος κ.ά.), ενώ απουσίαζαν μεταξύ άλλων δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα οι κ. Χρυσοχοΐδης, Σαχινίδης, Μωραΐτης, Κασσής, Χατζηοσμάν, Μανιάτης (ασθενής), Γκερέκου κ.ά.

Χθες πάντως, με «ατζέντα» τις ευρωεκλογές και την αυτοδιοικητική μάχη εμφανίστηκε στο ΣΕΦ ο Κώστας Λαλιώτης, η Φώφη Γεννηματά ήταν παρούσα στην ομιλία του Μ. Σουλτς, ενώ ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης είχε αργότερα τετ α τετ με τον αρχηγό του κόμματος – πληροφορίες επιμένουν ότι πρότεινε πρόσωπα-«στούκας» στη μάχη μεταξύ άλλων στο ευρωψηφοδέλτιο.

«Αν θέλετε νέες φατσούλες για να κουβαλήσουν στις πλάτες τους το παρελθόν, καλύτερα να κάνετε μπότοξ», είχε πει νωρίτερα στην ομιλία του ο Ν. Ανδρουλάκης.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ

Για το «μεγάλο ραντεβού»
Σχεδόν όλοι -ακόμη και οι πλέον σκληροί επικριτές του- συμφωνούν ότι παρά τις σοβαρές «ενστάσεις» του προς το ΠΑΣΟΚ, έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να μετασχηματιστεί η Πρωτοβουλία των «58» σε κινητήρια δύναμη για την ανασυγκρότηση της πολυδιασπασμένης Κεντροαριστεράς. Ο Γιάννης Βούλγαρης ήταν ο πρώτος ομιλητής μετά τα «αποκαλυπτήρια» της «Ελιάς» στη Συνδιάσκεψη στο ΣΕΦ. Μάλιστα διαβεβαίωσε το ακροατήριο ότι θα επιμείνει για το «μεγάλο ραντεβού» μετά τις ευρωεκλογές – υπονοώντας ότι υπάρχουν πασιφανή περιθώρια με βάση την εκλογική επιτυχία της «Ελιάς» να συνενώσουν ακολούθως και άλλες δυνάμεις, όπως η ΔΗΜΑΡ. Ομολόγησε ότι «δεν φτάσαμε εύκολα έως εδώ» και όχι τυχαία τίμησε τα απλά μέλη και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ «που είδαν το κόμμα τους να λοιδορείται και τη στράτευσή τους να δυσφημείται». Ο Γ. Βούλγαρης έπαιξε εκ των πραγμάτων σημαντικό ρόλο για την «Ελιά» με στόχο την κυβερνητική σταθερότητα και το προοδευτικό πρόσημο στις πολιτικές εξελίξεις.
Πηγή Έθνος

Keywords
Τυχαία Θέματα