Γιατί επιμένει τόσο πολύ στη συνεργασία με τους κινέζους ο Αντώνης Σαμαράς;

Ικανοποίηση Σαμαρά για την επίσκεψη στην Ελλάδα του πρωθυπουργού της Κίνας όπου δημιουργήθηκαν προσδοκίες για τον τουρισμό και την αξιοποίηση της Ελλάδας ως πύλης εισόδου των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη. Στην Κρήτη ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα

την προηγούμενη εβδομάδα, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, που αναχώρησε για την πατρίδα του με θερμές δηλώσεις για την Ελλάδα ως τόπο προορισμού συμπατριωτών του τουριστών, αλλά και πιθανό προορισμό κινεζικών επενδύσεων.

Στη διάρκεια της παραμονής του Κινέζου πρωθυπουργού υπογράφηκαν 19 διμερείς συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας, ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το μεγαλύτερο ωστόσο μέρος του ποσού αφορά ναυτιλιακές συμφωνίες για ναυπήγηση πλοίων Ελλήνων εφοπλιστών στα κινεζικά ναυπηγεία, με χρηματοδότηση από κινεζικές τράπεζες.

Από την άλλη η Κίνα έδειξε διατεθειμένη να οικοδομήσει πάνω στην επικερδή της επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, χρησιμοποιώντας το ως την πύλη των εξαγωγών της προς την Ευρώπη μέσω του Σουέζ, δρόμος που της εξοικονομεί μεγάλα ποσά. Αυτό δημιουργεί κάποιες ευκαιρίες στην Ελλάδα, από την εκφόρτωσή τους στο λιμάνι του Πειραιά, την αποθήκευση ή και περαιτέρω μεταποίησή τους (όπως είναι οι τελικές συναρμολογήσεις) σε ελληνικό έδαφος και, τέλος, στη μέσω του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου προώθησή τους στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης. Η COSCO ενδιαφέρεται για νέα επένδυση 230 εκατ. ευρώ στο δυτικό τμήμα του λιμανιού, καθώς δουλεύει κοντά στα όρια της δυναμικότητάς της, παρά την ολοκλήρωση και λειτουργία από πέρυσι του νέου προβλήτα ΙΙΙ. Ήδη τα στοιχεία δείχνουν πως μετά τους αλματώδεις ρυθμούς των τελευταίων ετών –κατά μέσο όρο της τάξης του 50% ετησίως και φέτος η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκε κατά 22% στο τετράμηνο και κατά 39,8% τον Μάιο. Επίσης υπάρχει ενδιαφέρον για την αγορά του 67% του ΟΛΠ.

Καθώς σύμφωνα με δήλωση του Κινέζου πρέσβη στην Αθήνα, το 60% του αργού πετρελαίου που εισάγει η χώρα του μεταφέρεται από ελληνικής ιδιοκτησίας δεξαμενόπλοια και το 50% των εμπορευμάτων που εισάγει ή εξάγει μεταφέρεται από ελληνικά πλοία, πολλές ελληνικές εφοπλιστικές εταιρείες βρίσκουν συμφέρον για την συνέχιση των εμπορικών τους δραστηριοτήτων να εξασφαλίσουν κινεζικά δάνεια για τη ναυπήγηση νέων ποντοπόρων πλοίων τους σε κινεζικά ναυπηγεία.

Η Costamare, συμφερόντων Κωνσταντακόπουλου, υπέγραψε με την China Developmen tBank συμφωνία αξίας 1,5 δισ. δολ.

Η Libra Group, συμφερόντων Γ. Μ. Λογοθέτη, υπέγραψε με την ICBC συμφωνία αξίας 460 εκατ. δολ. για sale & leaseback και ναυπήγηση έξι ποντοπόρων.

Η DianaShipping, συμφερόντων Σ. Παλιού, μνημόνιο για χρηματοδότηση νεότευκτων με έως και 200 εκατ. δολ. υπέγραψε και με την ICBC.

Η Thenamaris, συμφερόντων του ομίλου Μαρτίνου, υπέγραψε δανειακή σύμβαση με την Export-Import Bank of China και την DNB, ύψους 64 εκατ. δολ. και πλαίσιο συνεργασίας για χρηματοδότησή της από την Export- Import Bank of China με 300 εκατ. δολ.

H Ocean bulk, συμφερόντων Π. Παππά, υπέγραψε συμφωνία αξίας 57,36 εκατ. δολ. με την Export-Import, με σκοπό τη χρηματοδότηση νεότευκτων, ενώ συμφωνία αξίας 215 εκατ. δολ. υπεγράφη και από την Veritas Ship Management και την China National Aero Technology για την ναυπήγηση οκτώ ποντοπόρων.

Ακόμα υπογράφηκαν συμφωνίες για εξαγωγές ελληνικού κρασιού (Μπουτάρη, Alpha Estate, Mediterra) ελαιόλαδου και μαρμάρων.

Στρατηγική συμφωνία ανάπτυξης της κατηγορίας του ελληνικού κρασιού στην Κίνα με έμφαση στις μάρκες Μπουτάρη (Boutari) και Κυρ-Γιάννη (Kir-Yianni) και με στόχο αγορών εντός της επόμενης πενταετίας που θα ξεπεράσουν τα 50 εκατομμύρια δολάρια. Τα δύο μέρη θα χρηματοδοτήσουν την προβολή και προώθηση του ελληνικού οίνου και πολιτισμού αξιοποιώντας ιδιωτικούς και εθνικούς πόρους για το σκοπό αυτό.

Η εταιρεία Παυλίδης Μάρμαρα-Γρανίτες λατομική επιχείρηση και βιομηχανία μαρμάρου και γρανίτη με έδρα τη Δράμα και η εταιρεία China Light Resources Import & Εxport Corporation με έδρα το Πεκίνο της Κίνας συμφωνούν να πωλήσει η πρώτη στη δεύτερη 25.000 τόνους προϊόντων μαρμάρου μέσα στην τριετία 2014-2017. Αξία συμφωνίας 13,65 εκ. Δολαρίων.

5ετης συμφωνία αγοράς κρασιού της εταιρίας «Alpha Estate» από την «Anhui Wine Mall Trading Co Ltd». Αξία συμφωνίας 4,11 εκ. δολαρίων.

Εμπορική συμφωνία πώλησης εμφιαλωμένων οίνων μεταξύ της ελληνικής εταιρίας Shanghai Meditela Commerce and TradeCo., Ltd., Mediterra οινοποιητικής Creta Olympias S.A, μέλος του ομίλου ΔΕΜΚΟ και της κινεζικής εταιρείας Shanghai Meditela Commerce & Trade Co., Ltd. με σκοπό την προώθηση ποιοτικών Ελληνικών Κρασιών στην Κινεζική και Ασιατική Αγορά. Αξία συμφωνίας 1 εκ. Δολάρια.

“MESAVOUNOS” Ελληνικό Ελαιόλαδο, μακροχρόνια εμπορική συμφωνία για την προώθηση κρητικού – Ελληνικού ελαιολάδου. Η συμφωνία είναι 10ετής. Αξία συμφωνίας 13,86 εκ. δολαρίων.

Το ενδιαφέρον των Κινέζων για το αεροδρόμιο Καστελίου, επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μετά την κοινή τους επίσκεψη με τον Κινέζο πρωθυπουργό, στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους πως το ενδιαφέρον για το νέο αεροδρόμιο Καστελίου είναι τεράστιο και πως ενδιαφέρονται γι αυτό μεγάλες εταιρείες από την Κίνα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του κ. Κετσιάνγκ στην Κρήτη, ο κ. Σαμαράς σημείωσε: «θα το δούμε το επόμενο διάστημα. θα το διαπιστώσουμε, όταν θα δούμε χιλιάδες τουρίστες να επισκέπτονται το νησί. Τα οφέλη για την Κρήτη θα είναι πολύ μεγάλα και θα τα δείτε στο άμεσο μέλλον».

O τουρισμός, τα κρητικά προϊόντα και η συνεργασία των ερευνητικών- επιστημονικών ιδρυμάτων, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Κετσιάνγκ, στο ξενοδοχείο Creta Maris στη Χερσόνησο, παρουσία μελών του υπουργικού συμβουλίου της Κίνας, αλλά και των τεσσάρων αντιπεριφερειαρχών και του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο κ. Αρναουτάκης, αφού καλωσόρισε θερμά στη Κρήτη τον Κινέζο πρωθυπουργό, αναφέρθηκε στις κοινές αξίες στον πολιτισμό και έδωσε έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού στο τομέα του τουρισμού, των ποιοτικών προϊόντων σε συνδυασμό με την κρητική κουζίνα, αλλά και στα πρωτοποριακά επιτεύγματα των παγκοσμίως αναγνωρισμένων ερευνητικών- επιστημονικών ιδρυμάτων του νησιού και στις δυνατότητες εξαγωγής τεχνογνωσίας. Επίσης, ζήτησε την ενδυνάμωση των σχέσεων με την Κίνα.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση, αλλά και για την παρουσία του στην Κρήτη και στην Ελλάδα γενικότερα, ενώ ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά για τη συμβολή της Κρήτης στον επαναπατρισμό των χιλιάδων Κινέζων από τη Λιβύη. Εξάλλου, έπλεξε το εγκώμιο των κρητικών προϊόντων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το κρητικό ελαιόλαδο είναι το καλύτερο στον κόσμο.

Ο περιφερειάρχης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση είπε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για την Κρήτη να υποδέχεται τον πρωθυπουργό της Κίνας και τόνισε ότι συζήτησαν για την προώθηση των κρητικών ποιοτικών προϊόντων στην ασιατική χώρα. Ανέφερε, επίσης, ότι έχουν ήδη ξεκινήσει κάποιες εξαγωγές, ενώ πρόσθεσε: «Θέλουμε την ενδυνάμωση του τουριστικού ρεύματος από την Κίνα στην Ελλάδα και στην Κρήτη».

Επισήμανε ακόμη, ότι επιδιώκεται συνεργασία των εκπαιδευτικών- ερευνητικών ιδρυμάτων του νησιού με αυτά της Κίνας, και όπως είπε ο κ. Αρναουτάκης, ο Κινέζος πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει καλή συνεργασία.

Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης
μέλος της ΕΣΗΕΑ

The post Γιατί επιμένει τόσο πολύ στη συνεργασία με τους κινέζους ο Αντώνης Σαμαράς; appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα