"Η Διοίκηση του ΟΑΣΑ εδώ και αρκετό καιρό είναι άλλου κράτους"
Συνέντευξη Χρ. Σπίρτζη «Στο Κόκκινο»
Για τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου στον τομέα ευθύνης του, τις θεσμικές παρεμβάσεις που θα προωθηθούν, για τα δημόσια έργα και για τις συγκοινωνίες, μίλησε ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και το δημοσιογράφο κ. Κώστα Αρβανίτη
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Όπως σας είχαμε πει, μαζί μας είναι ο Υπουργός ο κ. Χρήστος Σπίρτζης. Καλή σας μέρα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Καλημέρα σας.
Κ.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι ήμουν στην πλατεία Βικτωρίας.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Δε φτάσατε μέχρι εκεί; Δεν σας συλλάβανε;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Πάλι καλά, αυτό είναι πολύ θετικό! Τι κάνατε στην πλατεία Βικτωρίας;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Με ειδοποίησαν εργαζόμενοι της ΟΣΥ για ένα περιστατικό για μια πρωτοβουλία που είχαμε πάρει, προκειμένου να μεταφέρουν πρόσφυγες στο Τάε Κβο Ντο. Και η αντίδραση της Διοίκησης του ΟΑΣΑ και της ΟΣΥ ήταν να ειδοποιηθεί η αστυνομία και να επιχειρηθεί η σύλληψή τους, αντί επιβράβευσης της πρωτοβουλίας που είχαμε πάρει.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Μάλιστα. Είναι άλλου κράτος η Διοίκηση του ΟΑΣΑ;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Η Διοίκηση του ΟΑΣΑ εδώ και αρκετό καιρό είναι άλλου κράτους, είναι προφανές. Είναι γνωστό ότι σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων δε μιλούσε με την Ελληνική Κυβέρνηση, μιλούσε με την τρόικα η Διοίκηση του ΟΑΣΑ και είναι προφανές ότι και η Διοίκηση του ΟΑΣΑ και η Διοίκηση της ΟΣΥ αρνούνται να καταλάβουν ότι έχει αλλάξει η Κυβέρνηση, ότι έχει αλλάξει η πολιτική στη χώρα μας, ότι είναι άλλη η αντίληψη για τους ανέργους στα λεωφορεία, είναι άλλη η αντίληψη για τους ελέγχους που πρέπει να γίνονται μέσα σε αυτά. Η αλλαγή που έπρεπε να γίνει για τους ελέγχους χωρίς τους κεφαλοκυνηγούς, είναι άλλη η αντίληψη για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και η αντιμετώπισή τους, δεν το καταλαβαίνουν αυτό.
Επομένως στην πρωτοβουλία που πήρε συνδικαλιστής εργαζόμενος από τα λεωφορεία, αρνήθηκαν να συμμετέχουν, να συμβάλλουν, να ειδοποιήσουν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για ό, τι γινόταν. Θεώρησαν σκόπιμο να ενημερώσουν την Αστυνομία ή να συλλάβουν τον οδηγό. Οπότε υπήρξε η παρέμβαση δική μας.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ορθώς και ορθώς κάνατε. Κύριε Υπουργέ, αυτό ήταν κι ένα μήνυμα ή ήταν απλώς μέσα στη λογική μιας γραφειοκρατικής αντίληψης για τον Οργανισμό, θεωρείτε;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι. Αυτοί προσπαθούν να μας δώσουν να καταλάβουμε ότι είναι ακόμη εκεί, δε θέλουν να φύγουν και δε θέλουν να αλλάξουν αντίληψη πολιτική όσο καιρό είναι, από την πλευρά τους. Και από τη δική μας τη πλευρά πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, πρώτον για να αλλάξουν οι Διοικήσεις στους Οργανισμούς γιατί επί της ουσίας πολιτική στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών και όχι μόνο μπορεί να ασκήσεις μέσα από τέτοιους Οργανισμούς. Αυτό φάνηκε και πάρα πολύ έντονα τις εβδομάδες μετά τα capitalcontrols κάτι για το οποίο είχαμε κατηγορηθεί και ιδιαίτερα.
Εκεί φάνηκε και γιατί πρέπει να έχουμε δημόσιους φορείς και ήταν ένα πολύ μεγάλο χτύπημα και μια μεγάλη απάντηση σε όσους θεωρούν ότι το κράτος πρέπει να είναι μικρό. Στο μικρό λοιπόν κράτος σε δύσκολη εποχή όπως η εβδομάδα που μπήκαν τα capitalcontrols οι συντάξεις διανεμήθηκαν κανονικά, μάλιστα αντί να διανεμηθούν σε δέκα μέρες, διανεμήθηκαν σε τρεις από τα ΕΛΤΑ, δημόσια τα ΕΛΤΑ. Μετέφεραν όπου υπήρχαν δημόσιες συγκοινωνίες δωρεάν τον κόσμο.
Έγιναν αλλαγές που είχαν και μια μονιμότητα για να μετακινούνται δωρεάν οι άνεργοι συμπολίτες μας και να μπορούν να έχουν δικαίωμα στη μετακίνηση και στο να ψάξουν μια δουλειά χωρίς να ξεφτιλίζονται το πώς θα μετακινηθούν. Αυτά είναι μεγάλες απαντήσεις και για την ΕΥΔΑΠ και για άλλα πράγματα.
Επομένως το να έχουμε δημόσιους φορείς και να λειτουργούν σωστά και να έχουμε και μια άλλου είδους πολιτική, μια πολιτική που θα είναι δίπλα στην κοινωνία, είναι κάτι που εμείς και το επιδιώκουμε και προσπαθούμε να το εφαρμόσουμε.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Για να έρθω λίγο σε αυτά που είχαμε πει πριν από τις εκλογές και φάνηκε εδώ ότι υπήρχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον κ. Υπουργέ.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Πάντως κ. Αρβανίτη πριν ολοκληρώσουμε το θέμα να πούμε ότι αξίζουν συγχαρητήρια στους ανθρώπους που παίρνουν τέτοιες πρωτοβουλίες.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ναι, θα συμφωνήσω.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτό που έκαναν ήταν απλά να μας ειδοποιήσουν και να είμαστε εκεί για να μην γίνουν άλλα πράγματα. Σε αυτούς αξίζουν συγχαρητήρια, εμείς κάναμε απλά τη δουλειά που έπρεπε να κάνουμε και τίποτε παραπάνω.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Συμφωνώ. Να σας ρωτήσω κ. Υπουργέ, να έρθουμε λίγο στις προγραμματικές δηλώσεις και σε αυτά που περιμένουμε δηλαδή στο δικό σας χώρο και από το δικό σας Υπουργείο για τον σχεδιασμό δηλαδή για την τετραετία που έχετε μπροστά σας.
Ποιο είναι το πρώτο-πρώτο θέμα το οποίο αυτή τη στιγμή εκτός από τις αλλαγές των Διοικήσεων που κατάλαβα, είναι αυτό που τρέχει αυτή τη στιγμή για το Υπουργείο κ. Σπίρτζη;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είναι το σχέδιο νόμου για ένα άλλο τρόπο παραγωγής έργων στη χώρα και δημόσιων και ιδιωτικών. Ένα τρόπο που θα φέρει τη διαφάνεια, θα φέρει το να μην έχουμε τις καθυστερήσεις που έχουμε. Δηλαδή δεν μπορεί να χρειάζεται για να βγάλει άδεια κάποιος να φτιάξει μια βιομηχανία ή βιοτεχνία έξι με επτά χρόνια μέσο όρο. Σε αυτό το χρονικό διάστημα κάποιοι υπολογίζουν να κάνουν απόσβεση της επένδυσής τους, στη χώρα μας τόσο κάνει να βγάλεις άδεια.
Δεν μπορεί να κάνουμε 9 χρόνια για να ωριμάσουμε ένα έργο οδοποιίας, δεν μπορούμε να κάνουμε 12 με 15 χρόνια για ένα περιβαλλοντικό έργο, δεν μπορούμε να έχουμε 15 με 30 χρόνια για να εντάξουμε μια περιοχή στο σχέδιο πόλεως ή να ολοκληρώσουμε ένα μέρος του χωροταξικού και του πολεοδομικού σχεδιασμού μιας περιοχής. Αυτά είναι θεωρώ συνθήκες που δεν συνάδουν με μια χώρα που θέλει να βγει από την κρίση και άρα θα είναι η πρώτη μας προτεραιότητα.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Όμως από τη μία κατανοώ τι μου λέτε, από την άλλη υπάρχει ο φόβος και το πρόσφατο αρνητικό παρελθόν με το γνωστό fasttrack δηλαδή μέσα από τη λογική αυτή της πρεμούρας, ουσιαστικά… Καταλαβαίνετε τι εννοώ.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Καταλαβαίνω απόλυτα.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Τα περιβαλλοντικά θέματα δηλαδή καταπατούνταν, κάπως fasttrack ήταν και στις Σκουριές δηλαδή αν το δεις επί της ουσίας πολύ fasttrack ήταν.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κοιτάξτε, η διαδικασία fasttrack που είχε εφαρμοστεί είναι της προηγούμενης Κυβέρνησης, είναι μια παράνομη διαδικασία, να μην πω αντισυνταγματική. Δεν θα πάμε σε μια λογική να δώσουμε προώθηση σε κάποιες επενδύσεις κάποιων συγκεκριμένων, πάμε σε μια λογική εξορθολογισμού της διαδικασίας παραγωγής δημόσιων και ιδιωτικών έργων στη χώρα.
Δεν πάμε να απομειώσουμε τον έλεγχο του δημόσιου τομέα, πάμε να μειώσουμε το χρόνο, πάμε να μειώσουμε τη διαφθορά, την αδιαφάνεια και την γραφειοκρατία. Είναι δυο τελείως διαφορετικά πράγματα σε τελείως διαφορετική λογική.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Στη λογική σας ποιος είναι ο ρόλος στις νέες συνθήκες των Περιφερειών;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μετέχουν όλες οι δημόσιες Υπηρεσίες. Επομένως και οι Περιφέρειες.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Γιατί κι εκεί ένας μεγάλος αριθμός έργων φαντάζομαι, δημοσίων επενδύσεων θα τρέξει μέσα …
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι μόνο και ελεγκτικών Υπηρεσιών. Υπάρχουν για να πάρει κάποιος άδεια οι Υπηρεσίες του Περιβάλλοντος, Βιομηχανίας, πολλές Υπηρεσίες, οι Πολεοδομίες έχουν πάει στους Δήμους, υπάρχουν πάρα πολλές Υπηρεσίες που είναι στο Β’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό που θα διασφαλιστεί είναι ότι όλες αυτές οι Υπηρεσίες θα λειτουργούν ενιαία, θα λειτουργούν μέσα από ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με ενιαίους κανόνες και θα υπάρχουν πολλαπλά επίπεδα ελέγχου.
Επομένως δε θα μπορεί να έχει άλλη μεταχείριση ο φάκελος του Σπίρτζη, από τον φάκελο του Αρβανίτη.
Και το δεύτερο είναι μια μεγάλη τομή η οποία δεν ακολουθεί ένα γραμμικό μοντέλο για να αδειοδοτηθεί κανείς, δηλαδή δεν θα πηγαίνει μια – μία σε 45 Υπηρεσίες προκειμένου να βγάλει άδεια, θα επιχειρήσουμε να φτιάξουμε ηλεκτρονικό σύστημα που ταυτόχρονα όσες Υπηρεσίες εμπλέκονται σε αδειοδοτήσεις του δημοσίου θα γνωμοδοτούν και θα εξετάζουν τον φάκελο του επενδυτή ή της επένδυσης, ή όποιας κατασκευής απαιτείται να γίνει και να θέλει αδειοδότηση.
Αυτό είναι σε τελείως διαφορετική λογική από το Νόμο του κ. Χατζηδάκη που προέβλεπε υπεύθυνες δηλώσεις και καταστατικό έλεγχο στο τέλος, είναι τελείως διαφορετική λογική από τη λογική fasttrack που παρέκαμπτε τις δημόσιες Υπηρεσίες και προέβλεπε αδειοδότηση με Υπουργικές Αποφάσεις. Και στη συνέχεια, προφανώς, θα έπεφταν σε κάποιο Δικαστήριο ή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Και γι” αυτό θα ήταν πραγματικά χρήσιμο να βρούμε αν υπάρχει μια άδεια με τη διαδικασία fasttrack που να έχει ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα, χωρίς να έχει σταματήσει.
Και βέβαια περιλαμβάνει και το σκέλος του να γνωρίζει ο πολίτης ποιο έργο γίνεται σε ποια τιμή, ποιος το έχει αναλάβει, με τι προϋπολογισμό και με τι τιμή, πόσο τοις εκατό του έργου έχει ολοκληρωθεί, ποιοι εμπλέκονται σε αυτό το έργο και πως έχουν πληρωθεί και τι προτάσεις έχουμε. Αυτά πρέπει να τα ξέρει ο πολίτης όμως κ. Αρβανίτη, πρέπει να τα ξέρουν όλοι.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ο κ. Τσακαλώτος έλεγε ότι περιμένει επιστροφή στην ανάπτυξη έως το 2ο εξάμηνο του ’16 και αιτιολόγησε γιατί, θεωρεί δηλαδή ότι πρέπει η διαπραγμάτευση για το χρέος να ξεκινήσει πριν τα Χριστούγεννα ή κοντά σε αυτό, είπε ότι «αν έχουμε θετική αξιολόγηση η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και η ελάφρυνση του χρέους θεωρώ πολύ πιθανό να έχουμε ανάπτυξη» και εσείς από την άλλη έχετε δηλώσει εδώ στο «Κόκκινο» ότι οι δημόσιες επενδύσεις μέσα από το πακέτο Γιουνκέρ 35 δις έχουμε πολλές δυνατότητες πολύς κόσμος να πιάσει δουλειά. Αυτό έχει αξία, συν όλες τις απαντήσεις που θα έρθουν και τα προνόμια από ένα έργο υποδομής.
Ρωτώ: ποια είναι βάσει του σχεδιασμού σας τα δύο, τρία, πέντε έργα που μέσα σε αυτή την τετραετία θα ξεκινήσουν; Δηλαδή όταν λέω «θα ξεκινήσουν» όχι ο σχεδιασμός, θα δουλεύει ο κόσμος.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κατ” αρχάς είναι η ολοκλήρωση των έργων που τρέχουν. Προφανώς με ένα άλλου είδους χειρισμό και με άλλους όρους. Και τα έργα που κληρονομήσαμε είναι κολλημένα με πάρα πολλά προβλήματα. Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει το Μετρό της Θεσσαλονίκης και για την πόλη και για το κυκλοφοριακό της πόλης, για τις μεταφορές των πολιτών, προφανώς και για το ίδιο το έργο.
Είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθούν επιτέλους οι αυτοκινητόδρομοι και πιστεύω με τους όρους που έχουμε βάλει στο τραπέζι προς όλους τους παραχωρησιούχους για να αλλάξουν, να μπορέσει η κοινωνία να χρησιμοποιήσει αυτοκινητόδρομους γιατί εδώ σε λίγο θα έχουμε αυτοκινητόδρομους χωρίς να μπορεί να τους χρησιμοποιεί κανείς.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Λόγω κόστους, βεβαίως.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθούν και εκεί θα δώσουμε πολύ μεγάλο βάρος τα σιδηροδρομικά έργα της χώρας, να ολοκληρωθούν δηλαδή τα σιδηροδρομικά δίκτυα που ανήκουν στα διευρωπαϊκά δίκτυα.
Είναι σημαντικό να προχωρήσουν μικρότερα έργα τοπικής σημασίας που θα αξιοποιούν συνδυαστικές μεταφορές, όπως είναι το λιμάνι και ο προαστιακός σιδηρόδρομος. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η επέκταση του προαστιακού στην Αθήνα προς Λαύριο και προς Ραφήνα.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Εδώ μένω. Αυτό δηλαδή στην τετραετία θα το δω να δουλεύει;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Να το δείτε να δουλεύει θα το προσπαθήσουμε. Να το δείτε να γίνεται …
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Να γίνεται. Αυτό εννοώ «να δουλεύει», να δουλεύουν τα εργοτάξια.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι βεβαίως. Και το ίδιο ισχύει και για τις επεκτάσεις του Μετρό της Θεσσαλονίκης προς τις δυτικές συνοικίες και προς το αεροδρόμιο.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Πάμε σε διαφημίσεις, κλείνω τη γραμμή και σε δυο λεπτά θα σας ξανακαλέσω πάλι κ. Υπουργέ.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως.
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ:Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον κ. Χρήστο Σπίρτζη, Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων, μας είπε τα έργα που θα τρέξουν και έμεινε βεβαίως και στα έργα που πρέπει να ολοκληρωθούν κάποια στιγμή, σαν το γεφύρι της Άρτας είναι μερικά τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν αλλά και τα νέα που πρέπει να μπουν όπως αυτό που για μένα και για σας φαντάζομαι έχει πολύ μεγάλη αξία, αυτό που λέμε ο προαστιακός, ο σιδηρόδρομος δηλαδή που πρέπει να φτάσει επιτέλους στο Λαύριο για να δουλέψει και το λιμάνι κ. Υπουργέ..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Προφανώς.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ:Να δουλέψει το λιμάνι γιατί είναι ένα μεγάλο λιμάνι και θα μπορεί να παίξει πραγματικά ρόλο ουσιαστικής και πραγματικής ανάπτυξης στην περιοχή και για όλο το Αιγαίο νομίζω.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και όχι μόνο, αλλά το θέμα, κι αυτή είναι μια άλλη κατηγορία που πρέπει να δούμε και προβλέπεται και στο νομοσχέδιο που έχουμε δώσει για διαβούλευση, είναι το να υπάρχει στη χώρα σχεδιασμός.
Δηλαδή τόσες δεκαετίες, δεν υπήρχε σχεδιασμός, δεν υπήρχε ιεράρχηση των αλλαγών που πρέπει να γίνουν και επομένως τα έργα που γίνονταν ήταν ή με επιλογές του εκάστοτε Υπουργού με βάση έναν άλλο σχεδιασμό όπως από ποια Περιφέρεια προέρχεται ή εκλέγεται, ή ο σχεδιασμός έχει να κάνει με άλλα συμφέροντα από αυτά που έχει ανάγκη η χώρα.
Κι εδώ είναι μια άλλη κατηγορία έργων γιατί μέχρι τώρα όταν λέμε υποδομές εννοούμε τις οδικές υποδομές ή τις βαριές υποδομές που έχει ανάγκη η χώρα. Δεν έχουμε μιλήσει καθόλου για άλλες υποδομές που έχει ανάγκη η χώρα και συμβάλλουν καθοριστικά εκτός από τις μεταφορές στην παραγωγική της ανασυγκρότηση. Π.χ. δεν είναι δυνατόν όλα αυτά τα χρόνια να μην έχουν γίνει τ’ απαραίτητα δίκτυα για ν’ αξιοποιηθεί η γεωθερμία στη χώρα μας και ν’ αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση του να γίνουν θερμοκήπια, να γίνουν κτηνοτροφικές μονάδες, να γίνουν μεταποιητικές μονάδες που θα έχουν ένα πολύ μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες κι αυτό είναι σχεδόν η μηδενική ενέργεια.
Όταν λοιπόν λέμε ότι μπορούμε πραγματικά να βρούμε ισοδύναμα μέτρα, ισοδύναμο μέτρο είναι για τους αγρότες της Βόρειας Ελλάδας το να έχουν πολύ φθηνή ενέργεια και μάλιστα μ’ έναν τρόπο που είναι και πράσινος, προέρχεται από μια ανανεώσιμη πηγή, από μια φυσική πηγή ενέργειας, δε βλάπτει το περιβάλλον και μπορεί να κάνει όλη τη Βόρεια Ελλάδα μια Κρήτη. Αυτά είναι πιστεύω έργα που πρέπει να γίνουν και μικρότερα έργα, μικρομεσαία έργα, που πρέπει να ενταχθούν στο σχεδιασμό που έχει κάθε περιοχή, κάθε Δήμος και κάθε Περιφέρεια, που αυτά τονώνουν και τους μικρομεσαίους που ασχολούνται μ’ αυτά και τις τοπικές κοινωνίες.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ:Θα σας ρωτήσει κάτι ο κ. Βαγγέλης Αβδελάς ο οποίος είναι και ακροατής μας και φίλος μας και συνεργάτης μας και γεωπόνος. Θα σας θέσει το ερώτημα. Καλημέρα Βαγγέλη.
Β. ΑΒΔΕΛΑΣ: Καλημέρα Κώστα, καλημέρα κ. Υπουργέ.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Καλημέρα σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα το εξής: μένω στις Αφίδνες, είμαστε αυτοί που χρησιμοποιούν καθημερινά στις δουλειές μας τα διόδια των Αφιδνών. Τα διόδια των Αφιδνών μπήκαν από τέσσερα – πέντε χρόνια και μάλιστα πληρώνουμε όσο τίμημα πληρώνουν κι αυτοί που πάνε στη Λαμία, στη Χαλκίδα και ούτω καθ’ εξής.
Δηλαδή χρησιμοποιούμε 2-3 χιλιόμετρα από τον κόμβο του Αγίου Στεφάνου και πληρώνουμε πραγματικά όσα πληρώνουν αυτοί που πάνε πολύ μακριά. Το ερώτημά μου είναι το εξής: αφού εφαρμόστηκαν και υπάρχει μια τρομακτική ταλαιπωρία, δηλαδή οι ουρές κάθε πρωί αν έρθετε εκεί, από τον Άγιο Στέφανο από την Άνοιξη, μέχρι να κατέβουν στην εθνική, έχει ουρά. Ο παράπλευρος επίσης, έχουν γίνει τρομακτικά ατυχήματα.
Δηλαδή εμείς περιμένουμε από μια Κυβέρνηση, από τη δική σας Κυβέρνηση από τη δική μας Κυβέρνηση μια μορφή Δικαιοσύνης. Δηλαδή τι προτείνω εγώ; Να πληρώνουμε 50 έως 100 € το χρόνο και να χρησιμοποιούμε τον ασφαλή και γρήγορο δρόμο. Εφαρμόστηκε ο νόμος. Θεωρώ πως είναι λάθος και όχι μόνο εγώ, όλοι οι κάτοικοι των βορείων προαστίων. Διορθώστε το, δεν κάνετε απολύτως τίποτε, δηλαδή είπατε ότι θα τα μειώσετε λίγο, αλλά δεν λέει τίποτε αυτό.
Δεύτερον, μας κυνηγάνε και μας καλούν στα Δικαστήρια οι εταιρείες. Ο Βορίδης με ένα νόμο ποινικοποίησε την είσοδό μας, εσείς δεν έχετε κάνει με ένα νόμο… Να σταματήσει αυτή η δίωξη επιτέλους. Αυτό ήθελα να σας πω και τίποτε άλλο, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ευχαριστώ Βαγγέλη. Κύριε Υπουργέ;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Για τον συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο που ανήκει στην Ιόνια Οδό και στον Ε65 χρησιμοποιεί τις δυο παραχωρήσεις που έχουν γίνει, έχουμε προχωρήσει σε μια συμφωνία που μένει η εφαρμογή της. Μέσα στη συμφωνία αυτή προβλέπεται ότι ξεκινάει η μελέτη του αναλογικού συστήματος, άρα με την ολοκλήρωση των έργων σε 18 περίπου μήνες με δυο χρόνια θα έχουμε μια αναλογική χρέωση σε όσους χρησιμοποιούν τον αυτοκινητόδρομο και άμεσα έχουμε ζητήσει και έχουμε συμφωνήσει με τον παραχωρησιούχο να μειωθούν τα διόδια σε περιπτώσεις που έχουμε μετακινήσεις από ένα Δήμο σε ένα άλλο.
Δυστυχώς δε μπορούμε σε καμία περίπτωση να κάνουμε ενέργειες μόνοι μας σαν Κυβέρνηση, διότι έχουν προβλεφθεί από τις αρχικές συμβάσεις των αυτοκινητοδρόμων πολύ μεγάλες ρήτρες, που αν προχωρήσουμε μονομερώς σε μια τέτοια νομοθεσία αυτά τα χρήματα θα τα πληρώσουμε και σε ρήτρες και θα πληρώσουμε και το κόστος μέσα από την κρατική συμμετοχή στους αυτοκινητόδρομους.
Δεν είναι οι συμβάσεις που θα επιθυμούσαμε να υπάρχουν. Τώρα, για το θέμα των ….
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Των διώξεων.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Για το θέμα των διώξεων έχουμε συμφωνήσει ότι θα σταματήσουν.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ναι αλλά κυνηγιούνται ακόμη, λέει.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι δεν έχει γίνει κανένα Δικαστήριο, πως κυνηγιούνται ακόμη; Είναι δεδομένο, είναι δέσμευση των εταιρειών που μετέχουν εκεί ότι θα πάρουν πίσω όλες τις αγωγές, τις δικαστικές προσφυγές οποιαδήποτε ενέργεια έχει γίνει μέχρι την ημέρα που έγινε η συμφωνία.
Τέλος με το θέμα των παράδρομων. Προφανώς είναι υποχρέωση της πολιτείας και όχι μόνο να υπάρχουν παράδρομοι σε σχέση με τους αυτοκινητόδρομους. Στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν παράδρομοι, εκτός από ελάχιστα κομμάτια τα οποία πρέπει να δούμε σε ποιες περιοχές δεν υπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθούν.
Στις περιοχές που δεν υπάρχουν παράδρομοι, προβλέπεται η συμφωνία σε επίπεδο Δήμου να μπορούν οι πολίτες να μετακινούνται μέσα από τους αυτοκινητοδρόμους δωρεάν. Για τους υπάρχοντες αυτοκινητόδρομους το πρόβλημα είναι ότι τους χρησιμοποιούν μεγάλες νταλίκες και αυτοκίνητα που έχουν μεταφορικό έργο, που χρεώνονται με μεταφορικό έργο, που δεν έχουν καμία σχέση με τις περιοχές αυτές και διέρχονται προκειμένου να μην πληρώσουν διόδια.
Δεν είναι δρόμοι για να περνάνε τόσο βαριά φορτηγά με τέτοιο πλήθος και προφανώς δεν είναι και ο προδιαγραφές τους τέτοιες και ο σκοπός τους, ο ρόλος τους. Και αυτό προφανώς θα αντιμετωπιστεί από εμάς, δεν έχει να κάνει με τους παραχωρησιούχους, δεν μπορεί ο παράδρομος του Αγίου Στεφάνου να χρησιμοποιείται από φορτηγά ελληνικά ή ξένα προκειμένου να αποφεύγουν τα διόδια και να έχουμε και τα ατυχήματα και το κυκλοφοριακό φόρτο που έχουμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ μένω εδώ, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Κύριε Σπίρτζη καλή σας ημέρα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Καλημέρα σας.
The post "Η Διοίκηση του ΟΑΣΑ εδώ και αρκετό καιρό είναι άλλου κράτους" appeared first on Enimerosi24.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- ΣΟΚ: Αυτή τη φωτογραφία προσπαθεί να κρύψει ο Τσίπρας από τη Νέα Υόρκη!
- Έπαθε ΣΟΚ ο ντετέκτιβ - Οταν ανακάλυψε με ποιον είχε σχέσεις η άπιστη σύζυγος που παρακκολουθούσε δεν το πίστευε...
- Προφητεία ΣΟΚ: "Θα επέμβει ο στρατός, θα γίνει πολιτειακή εκτροπή και..."
- 3,5 χρονια φυλακη για τη γυναικα που σκοτωσε 77χρονο παιδεραστη...
- Η φωτογραφία που σαρώνει: Η ...μεταμόρφωση του Νίκη Φίλη!
- Τι του λειπει του ψωριαρη;
- Έλενα Ακρίτα: Συγχαρητήρια στον Κατρούγκαλο
- Άρσεναλ - Ολυμπιακός 1-1 (35')
- Άρσεναλ - Ολυμπιακός (Live)
- Δέκα χρόνια μετά! Τα αρχεία Σνόουντεν ρίχνουν φως στις τηλεφωνικές υποκλοπές και στην "αυτοκτονία" Τσαλικίδη...
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Enimerosi24
- Τελευταία Νέα Enimerosi24
- "Η Διοίκηση του ΟΑΣΑ εδώ και αρκετό καιρό είναι άλλου κράτους"
- Απολύσεις στη SPORT DAY: 6 στη Θεσσαλονίκη και 5 στην Αθήνα
- «Έφυγε» ο Βασίλης Κοντοβαζαινίτης
- Η Σαουδική Αραβία θα αποκεφαλίσει και θα σταυρώσει νεαρό
- Πολιτική αγωγή: Να κατατεθεί στο δικαστήριο η συνέντευξη Μιχαλολιάκου στον Νίκο Χατζηνικολάου
- Αγνώριστος ο Ντέιβιντ Λέτερμαν!
- Χωρίς νερό κινδυνεύει να μείνει η Ζάκυνθος λόγω χρέους στη ΔΕΗ
- Με έξωση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος κινδυνεύει η Ελλάδα
- Βρέθηκε γραφείο για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου
- Δεν θα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της ΝΔ ο Μπακογιάννης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Άρσεναλ - Ολυμπιακός 1-2 (ΗΜ.)
- Μέλη της καλαβρέζικης μαφίας διακινούσαν λουλούδια και σοκολάτα
- Ποιος Αλέξης και … βούρτσες μπλε;
- Ποροσένκο προς Ρωσία: Πως ζητάτε τον σεβασμό εάν εσείς δεν σέβεστε κανέναν
- H άδεια καρέκλα του Αλέξη...
- 3,5 χρονια φυλακη για τη γυναικα που σκοτωσε 77χρονο παιδεραστη...
- Η αγάπη τον έκανε αγνώριστο: Δείτε τη συγκλονιστική μεταμόρφωση αυτού του σκύλου [video]
- ΜΠΡΙΝΚΧΑΟΥΣ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ...
- ΑΥΤΑ δεν γίνονται... Να το και το τρίτο στον αγώνα Άρσεναλ - Ολυμπιακός
- Άρσεναλ - Ολυμπιακός 1-2 (40')