Η πρόταση του Καψή για το Εποπτικό συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ

Η συγκρότηση του Εποπτικού Συμβουλίου της «Νέας Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Ίντερνετ & Τηλεόρασης» αποτελεί το πρώτο μεγάλο βήμα για την εφαρμογή του νόμου που πρόσφατα ψηφίστηκε για τη Νέα Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Βασικός στόχος είναι η θεσμική κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της και η αναδιάρθρωσή της με βάση την αξιοκρατία και τη διαφάνεια ώστε να ανταποκρίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη δημόσια αποστολή της. Για το Εποπτικό Συμβούλιο η πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο είναι η ακόλουθη:

• Άννα

Δαμιανίδη

• Ανδρέας Ζούλας

• Τατιάνα Καραπαναγιώτη

• Λουκάς Καρυτινός

• Σίμος Σιμόπουλος

• Θεόδωρος Φορτσάκης

• Χρήστος Χωμενίδης

Ακολουθούν τα βιογραφικά των προτεινόμενων μελών του Ε.Σ.

Άννα Δαμιανίδη

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Νομικά και Γαλλική Λογοτεχνία στη Θεσσαλονίκη, και δημοσιογραφία στο Παρίσι. Από το 1975 έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος στην Αυγή, στα ΝΕΑ και στην Ελληνική Ραδιοφωνία. Έχει μεταφράσει αρκετά βιβλία και έχει γράψει νουβέλες, διηγήματα, μυθιστορήματα και βιβλία για παιδιά. Το τελευταίο της βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ποταμός» και έχει τίτλο Το ωραιότερο πράγμα του κόσμου.

Ανδρέας Ζούλας

Ο Ανδρέας Ζούλας γεννήθηκε το 1942 στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Είναι πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου. Δημοσιογραφεί από το 1965. Έχει εργαστεί ως ρεπόρτερ, πολιτικός συντάκτης και αρθρογράφος αθηναϊκών εφημερίδων. Διετέλεσε αρχισυντάκτης στην Καθημερινή και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τατιάνα Καραπαναγιώτη

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Έχει εργαστεί ως παραγωγός ταινιών, τηλεοπτικών εκπομπών και ντοκιμαντέρ, ενώ έχει συνεργαστεί και με αρκετούς εκδοτικούς οίκους ως φωτογράφος. Το 2011 ορίστηκε αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Τον Μάιο του 2012 διετέλεσε υπηρεσιακή Υπουργός Πολιτισμού.

Λουκάς Καρυτινός

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Δυτικού Βερολίνου και στο Μοτσαρτέουμ του Ζάλτσμπουργκ. Είναι επίσης διπλωματούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1985 εργάζεται στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Το 1992 έγινε μουσικός διευθυντής, και την περίοδο 1999-2005 καλλιτεχνικός διευθυντής. Έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τα λυρικά θέατρα Βερολίνου, Βαρκελώνης, Κολωνίας και Ρώμης, και έχει διευθύνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Τουρκία και Αίγυπτο. Για τις υπηρεσίες του στο χώρο της μουσικής τού έχουν απονεμηθεί διακρίσεις από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας και από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών κριτικών.

Σίμος Ε. Σιμόπουλος

Είναι Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων-Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Πρύτανης του ΕΜΠ από το 2010. Η ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στη ραδιοπεριβαλλοντική ανάλυση και τα ενεργειακά συστήματα. Το έργο του σχετικά με τη ρύπανση από το ατύχημα στο Chernobyl έχει τύχει αναγνώρισης από Διεθνείς Οργανισμούς. Τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει διοικήσει φορείς τόσο στον Ακαδημαϊκό Χώρο όσο και ευρύτερα στον Δημόσιο Τομέα. Συγκεκριμένα, έχει διατελέσει Πρόεδρος της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής «Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας». Το 2012 διετέλεσε Υπηρεσιακός Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Θεόδωρος Φορτσάκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Είναι Πρόεδρος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει σπουδάσει νομικά στην Ελλάδα και τη Γαλλία (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Nancy II, Πανεπιστήμιο Panthéon-Assas/Paris II). Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά. Έχει διατελέσει μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού (2000-2003), εμπειρογνώμων του Συμβουλίου της Ευρώπης (1998-2004) και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα διοικητικού δικαίου (1990-1991).

Χρήστος Χωμενίδης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Το 1990 τελείωσε τη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρακολούθησε μαθήματα νομικών στη Μόσχα και επικοινωνιολογίας στην Αγγλία. Υπηρέτησε τη θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό. Το πρώτο του μυθιστόρημα, Το σοφό παιδί, κυκλοφόρησε το 1993 και η ενθουσιώδης υποδοχή που αμέσως γνώρισε από κριτικούς και κοινό επέτρεψε στον Χωμενίδη να αφοσιωθεί στη συγγραφή. Ακολούθησαν άλλα εννέα βιβλία, μυθιστορήματα και διηγήματα που όλα παρέμειναν επί βδομάδες στο νούμερο ένα στις λίστες των ευπώλητων. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, τα ιταλικά, τα λιθουανικά, τα τουρκικά και τα εβραϊκά. Ο Χρήστος Χωμενίδης έχει συνεργαστεί με τις περισσότερες ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά, και από το 2002 μέχρι το 2010 είχε δική του εκπομπή στο ραδιόφωνο. Το 2013 η «Μασσαλία – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» τον επέλεξε για να εκπροσωπήσει τους έλληνες συγγραφείς. Ο Χρήστος Χωμενίδης μιλάει αγγλικά και ρωσικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα