Η ζωή χωρίς ευρώ

Η ζωή χωρίς ευρώ είναι αυτή που ζούμε τα δύο χρόνια του Μνημονίου

Ο Σλάβοϊ Ζίζεκ, προτού απασχολήσει τα ελληνικά δελτία ειδήσεων ως «καθοδηγητής του Τσίπρα» και «υποκινητής της βίας» , έγραφε τα εξής στο βιβλίο του «Πρώτα σαν τραγωδία και μετά σαν φάρσα»: «Είναι τω όντι αλήθεια ότι ζούμε σε μια κοινωνία επιλογών που πιθανότατα ενέχουν σημαντικούς κινδύνους, αλλά πρόκειται για μια κοινωνία στην οποία μόνο κάποιοι επιλέγουν, ενώ οι άλλοι απλώς διακινδυνεύουν». Προφανώς ισχύει. Κι ακόμα παραπέρα, στις μέρες μας, αυτοί που επιλέγουν, εμπορεύονται το φόβο αυτών, τους οποίους με τις επιλογές

τους εκθέτουν σε κίνδυνο.

Από τα περιορισμένης εμπνεύσεως σποτάκια πολιτικών κομμάτων έως τις μειωμένης τεκμηρίωσης εκθέσεις οργανισμών, αρθρώνεται στο δημόσιο λόγο ο συνειρμός ότι οποιοδήποτε εναλλακτικό πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής από το ασκούμενο αυτόματα θα σηματοδοτήσει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και άρα μια βιβλικής διάστασης καταστροφή για τη χώρα. Στο σενάριο κοινωνικής φαντασίας «Η ζωή χωρίς ευρώ», λοιπόν, μπορούμε να οπτικοποιήσουμε τις εξής σκηνές, με την απαραίτητη μουσική επένδυση χολιγουντιανών εσχατολογικών ταινιών:

«Θα χαθούν οι καταθέσεις των πολιτών»: Για 3,03 εκ. Ελλήνων πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, μεταξύ αυτών και 439.000 παιδιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2010 –νούμερο που μάλλον έχει αυξηθεί από τότε–, αυτές οι καταθέσεις δεν υφίστανται. Έχουν χαθεί προ πολλού και μπορεί ποτέ να μην υπήρξαν.

«Οι πολίτες δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν τα τραπεζικά τους δάνεια»: Το 15,9% των δανειοληπτών δεν μπορεί να αποπληρώσει τις δανειακές του υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τα επισφαλή δάνεια το 2011.

«Οι τράπεζες δε θα μπορούν να χορηγήσουν δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις»: Οι τράπεζες δε χορηγούν δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα τον Απρίλιο του 2012 ήταν αρνητική κατά 1,997 εκατ ευρώ , σύμφωνα και πάλι με τη Τράπεζα της Ελλάδος.

«Ορισμένοι θα χάσουν τα σπίτια τους»: 45.000 έχουν χάσει τα σπίτια τους και ζουν στο δρόμο ή σε ακατάλληλες συνθήκες στέγασης, σύμφωνα με ερώτηση του πρώην βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρη Αυγενάκη. Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις της ΜΚΟ Κλίμακα, ο αριθμός των αστέγων στη χώρα μας έχει αυξηθεί κατά 25% τη διετία 2009 – 2011.

«Θα παρατηρηθούν ελλείψεις σε φάρμακα»: Αρκετοί καρκινοπαθείς και καρδιοπαθείς αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε φάρμακα. Σύμφωνα με παλιότερη καταγγελία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας τουλάχιστον 163 σκευάσματα λείπουν από την ελληνική αγορά. Και για όσα υπάρχουν όμως η προμήθεια για τους ασθενείς δεν είναι δεδομένη, αφού οι φαρμακοποιοί ανά διαστήματα σταματούν τις πιστώσεις για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ εξαιτίας του υπέρογκου χρέους του οργανισμού. Σε εκδήλωση του Συλλόγου Καρκινοπαθών επισημάνθηκε ότι οι καρκινοπαθείς μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν από 2000 – 10000

Keywords
Τυχαία Θέματα