«Καμπάνες» κατά των ρατσιστών

Νομοσχέδιο που θα αντιμετωπίζει τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα ρατσισμού και ξενοφοβίας με αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις, τσουχτερά πρόστιμα, αλλά και με στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων, πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή.

Την ίδια στιγμή, στη Βουλή πρόκειται να προωθήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας

τη δικογραφία που σχημάτισε η Αστυνομία για τον βουλευτή της «Χρυσής Αυγής» Γ. Γερμενή και την επίθεση σε βάρος του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη.

Το σχετικό προανακριτικό υλικό στάλθηκε από τις αστυνομικές αρχές στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και τα περιγραφόμενα περιστατικά σχετίζονται με τα αδικήματα της απόπειρας σωματικής βλάβης και της εξύβρισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Πρωτοδικών λόγω της βουλευτικής ιδιότητας του Γ. Γερμενή, πριν να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για ποινική αξιολόγηση των περιστατικών, θα ζητήσει την άρση της ασυλίας του στέλνοντας τη δικογραφία -μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου- στη Βουλή, όπως απαιτεί το Σύνταγμα.

Πάντως η σχετική δικογραφία θα διογκωθεί τα επόμενα 24ωρα, αφού έχουν προαναγγείλει την υποβολή μηνύσεων στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ο Γ. Καμίνης, αλλά και εκπρόσωποι της «Χρυσής Αυγής».

Στο νομοθετικό επίπεδο η κυβέρνηση θα επαναφέρει στο προσκήνιο, βελτιωμένο και αυστηρότερο, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που είχαν προσπαθήσει να περάσουν στο παρελθόν οι υπουργοί Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης και Μ. Παπαϊωάννου για «την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου» σε συμμόρφωση προς απόφαση-πλαίσιο (2008/913) που έχει ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2008.

Πρόσφατα η ελληνική πλευρά δέχθηκε στο εξωτερικό οχλήσεις για την καθυστέρηση συμμόρφωσης με την ανησυχητική διαπίστωση των αρμοδίων Ευρωπαίων παραγόντων ότι αυξάνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας, αλλά και η δύναμη εξτρεμιστικών κομμάτων που απηχούν τέτοιου είδους επικίνδυνες αντιλήψεις.

Οι ενστάσεις

Το νομοσχέδιο των Καστανίδη και Παπαϊωάννου είχε «μπλοκαριστεί» με αντιρρήσεις και ενστάσεις που διατυπώθηκαν στη Βουλή, που έφθαναν μέχρι και σε επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο να οδηγεί σε κυρώσεις την ελευθερία της έκφρασης μολονότι διαβεβαιωνόταν ρητά στην αιτιολογική έκθεση ότι δεν τιμωρείται σε καμία περίπτωση η απλή έκφραση γνώμης ούτε οι απόψεις σε βάρος λαθρομεταναστών, παρά μόνο η υποκίνηση και παρότρυνση σε βιαιοπραγίες εναντίον διαφόρων ατόμων για λόγους φυλετικούς, θρησκευτικούς κ.λπ.

Με βάση τις εμπειρίες της τελευταίες διετίας από τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές αιτιάσεις, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κ. Καραγκούνης θα έχει σύντομα στα χέρια του ένα βελτιωμένο σε σχέση με το αρχικό, νομοσχέδιο, που θα επεξεργαστεί με τον υπουργό Α. Ρουπακιώτη για να κατατεθεί στη Βουλή με στόχο τη συνολικότερη αποδοχή του.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

Ποινές φυλάκισης 3 έως 6 ετών

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει ποινικές κυρώσεις εναντίον εκείνων που δημόσια (και διά του Τύπου, του Διαδικτύου κ.λπ.) προκαλούν ή διεγείρουν σε βιαιοπραγίες σε βάρος προσώπων με γνώμονα το χρώμα, τη φυλή, τη θρησκεία, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τον γενετήσιο προσανατολισμό (ή κατά πραγμάτων που χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα πρόσωπα αυτά ή ομάδες προσώπων).

Παράλληλα προβλέπονται ποινικές κυρώσεις και για όποιον εγκωμιάζει δημόσια ή αρνείται ή εκμηδενίζει τη σημασία εγκλημάτων πολέμου, γενοκτονίας, κατά της ανθρωπότητας, με γνώμονα διακρίσεις φυλετικές, θρησκευτικές, εθνοτικές κ.λπ. και με τρόπο που μπορεί να προκαλέσει ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες, εχθροπάθεια κ.λπ.

Οι ποινικές κυρώσεις ξεκινούν από φυλάκιση 6 μηνών έως 3 ετών, αλλά μπορεί να φθάνουν και υψηλότερα (γίνονται σκέψεις για ποινές έως 6 έτη) εφόσον επακολούθησε η τέλεση βιαιοπραγιών κ.λπ. με τσουχτερά πρόστιμα μέχρι 20.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα που θα τιμωρούνται και με στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων (πιθανότατα 1 έτους).

Στην περίπτωση που δράστης είναι πολιτικό πρόσωπο (π.χ. βουλευτής) μια τέτοια συμπεριφορά θα έχει ως συνέπεια την άρση ασυλίας, τη δίωξη και, σε περίπτωση καταδίκης, τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και συνεπώς την έκπτωση από τη βουλευτική έδρα. Αν μάλιστα τέτοιες ενέργειες που παρακινούν σε βιαιοπραγίες γίνονται από αρχηγό κόμματος, τότε θα διακόπτεται η κρατική επιχορήγηση του κόμματος.
Πηγή Έθνος

Keywords
Τυχαία Θέματα