Καταπέλτης η εισαγγελέας κατά Ακη: «Του ήταν αδιάφορο ότι οι μίζες θα μετακυλίονταν στον ελληνικό λαό»

Το στίγμα της αγόρευσής της για την ενοχή του Ακη Τσοχατζόπουλου έδωσε από την αρχή το πρωί της Τετάρτης η εισαγγελέας Γεωργία Αδειλήνη, στη δίκη για τις χρυσές μίζες.

«Ο Τσοχατζόπουλος», όπως είπε, «από τότε που σχεδίαζε τη δωροδοκία του σχεδίαζε λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας και το ξέπλυμα του χρήματος στον επιχειρηματικό κατασκευαστικό χώρο».

Ξεκινώντας να ξετυλίγει το νήμα της

ιστορίας η εισαγγελέας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προβληματικό νομικό καθεστώς για την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον που προσφερόταν, κατά τη Γεωργία Αδειλήνη, για τη διακίνηση μίζας ανέλαβε τα καθήκοντα του ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

«Οι εκπρόσωποι των εταιρειών ήταν δίπλα του, δεν χρειαζόταν να τους ψάξει. Και πήρε πολλά χρήματα. Ηταν αδιάφορο ότι οι μίζες θα μετακυλίονταν στους ώμους του ελληνικού λαού, που ήταν κατάχρεος και τον εμπιστεύτηκε με την ψήφο του», τόνισε η εισαγγελέας.

«Η δίκη αυτή φαίνεται ότι διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και αυτό γιατί έχει ως αντικείμενο ένα σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται ένας πολιτικός και δη ένας πρώην υπουργός», είπε η εισαγγελέας.

Και πρόσθεσε ότι η διαφθορά έχει δυο παραμέτρους: Η μια αφορά τη δωροδοκία και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αλλά και τον ανταγωνισμό εταιρειών κολοσσών, όπλων στη συγκεκριμένη περίπτωση , ανά τον κόσμο που επιτυγχάνουν τον εκμαυλισμό πολιτικών για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.

«Είναι άδικο», κατά την εισαγγελέα, «η Ελλάδα να είναι δακτυλοδεικτούμενη ενώ αυτό είναι φαινόμενο στην παγκόσμια σφαίρα». Η εισαγγελέας επικαλέστηκε μάλιστα συγκεκριμένες υποθέσεις όπως τη δωροδοκία αξιωματούχων κρατικών από τη Siemens και την Chrysler.

Ο κατάλογος – τόνισε – «δεν έχει τέλος». Ορθά θεωρείται ότι η διαφθορά αποτελεί παγκοσμίως πληγή όχι μικρότερη από την τρομοκρατία και τα ναρκωτικά».

Η κυρία Αδειλήνη ανάφερε ότι το βασικό έγκλημα της δωροδοκίας έχει παραγραφεί με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Παρατήρησε μάλιστα ότι «αυτό προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα» καθώς η εμπλοκή υπουργών σε τέτοιες υποθέσεις έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τη χώρα.

Επικαλούμενη μάλιστα την αιτιολογική έκθεση του νόμου για τη διαφθορά των κρατικών που άνοιξε τον δρόμο για την παραπομπή του Ακη Τσοχατζόπουλου επανέφερε το θέμα του νόμου περί ευθύνης Υπουργών που προϋποθέτει αλλαγή του Συντάγματος για την παραπομπή των πολιτικών στην τακτική δικαιοσύνη όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Πλήρως αποδεδειγμένη η δωροδοκία για τα υποβρύχια και τα ΤOR M-1»

H δωροδοκία του πρώην υπουργού για τα υποβρύχια, τα TOR M-1 και τα αντισταθμιστικά ωφελήματα είναι πλήρως αποδεδειγμένη και όχι απλώς επαρκώς προσδιορισμένη είπε η εισαγγελέας.

Επικαλέστηκε δε το άνοιγμα των λογαριασμών, τα έγγραφα που κατασχέθηκαν στο γραφείο του πρώην υπουργού και τις απολογίες συνεργατών και συγκατηγορουμένων του οι οποίοι απολογούμενοι είπαν ότι σήμερα δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι πίσω από τις εταιρείες αυτές βρίσκοταν ο Τζοχατζόπουλος.

«Οι μίζες μετουσιώθηκαν σε ακίνητα των μελών της οικογένειας του Ακη Τσοχατζόπουλου» τόνισε για να καταδείξει ότι οι παράνομες πληρωμές κατέληγαν στον πρώην υπουργό.

«Δωροδοκήθηκε εξακολουθητικά ο Ακης Τσοχατζόπουλος» τόνισε η εισαγγελέας Γεωργία Αδειλήνη. Και αναφερόμενη στη ζημιά του Δημοσίου είπε ότι τόσο από τη γερμανική δικογραφία όσο και το πόρισμα του ΣΔΟΕ προκύπτει ότι οι μίζες ζημίωσαν το Δημόσιο. Και πρόσθεσε ότι οι παράνομες πληρωμές ενσωματώθηκαν στις συμβάσεις κυρίως με την πλασματική επαύξηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων.
Μίνα Μουστάκα
Πηγή τα ΝΕΑ.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα