Κατατέθηκε μέσα σε πανδαιμόνιο το πόρισμα της λίστας Λαγκάρντ

Στο πόρισμα έχει περιληφθεί ξεχωριστό κεφάλαιο για το ενδεχόμενο παραγραφής των αδικημάτων. Τα τρία κόμματα υποστηρίζουν ότι η αποσβεστική προθεσμία που προβλέπει το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος δεν παρήλθε και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να υπάρξει λόγος για παραγραφή των αξιόποινων πράξεων που αποδίδονται στον κ. Παπακωνσταντίνου.

Επίσης, σε κεφάλαιο με τον τίτλο «Παρατηρήσεις από τη λειτουργία της Επιτροπής» επισημαίνεται ότι «καταβλήθηκε προσπάθεια από μερίδα των συμμετεχόντων μελών-βουλευτών στην προανακριτική να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη για να κατευθύνουν την κοινή γνώμη

σε συμπεράσματα» με διαρροές και έντεχνη παραπλάνηση.

Ακόμη, διατυπώνεται η παρατήρηση ότι το ΣΔΟΕ χρειάστηκε μήνες, προκειμένου να καταθέσει το πόρισμά του για τέσσερα συγκεκριμένα πρόσωπα (σ.σ. συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου), αν και η φοροδιαφυγή αποτελεί κομβικό πρόβλημα για τη χώρα μας και μολονότι σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές επιτρέπουν την ταχύτατη αντιπαραβολή στοιχείων. Ως εκ τούτου, υπογραμμίζεται η ανάγκη για την άμεση ενίσχυση του ΣΔΟΕ με κατάλληλα ειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό. Σε αντίθεση με το ΣΔΟΕ, η Επιτροπή επισημαίνει τη σημαντική συμβολή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, η οποία μέσα σε λίγες μέρες παρέδωσε τα πορίσματα των ερευνών της.

Ειδικά, για το γεγονός ότι στο πόρισμα δεν περιλαμβάνεται και το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφων, τα τρία κόμματα αναφέρουν ότι «τα αξιόποινα αδικήματα της νόθευσης και της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία, κατά παγία νομολογία συρρέουν. Εκτιμάται ότι η εξαφάνιση του cd που θα ηδύνατο να χαρακτηριστεί ως υπεξαγωγή εγγράφου είναι μη τιμωρητή υστέρα πράξη, αφού διεπράχθη προς χάριν μη αποκάλυψης της διαπραχθείσας νόθευσης».

Για τον προέδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, στο πόρισμα αναφέρεται: «Είναι πρωτοφανές και σχεδόν απίστευτο το γεγονός ότι όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου απεχώρησε κατά τον μήνα Ιούνιο του 2011 από το υπουργείο Οικονομικών, δεν ενημέρωσε για την ύπαρξη της λίστας τον διάδοχό του υπουργό κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Αντ’ αυτού κράτησε στην κατοχή του το usb που ήταν νοθευμένη απομίμηση του γνήσιου cd, και συνδιελέγετο για την τύχη του με τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, ως εάν να παρέμενε ακόμη υπουργός Οικονομικών».

Επίσης, αναφέρεται ότι ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης, στην κατάθεσή του απέκρυψε ότι απευθύνθηκε εγγράφως προς το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας, «για να ενισχύσει προφανώς την εκδοχή της άτυπης παράδοσης του επίμαχου cd για τη λίστα των Ελλήνων καταθετών στο εξωτερικό».

Κλίμα πρωτοφανούς έντασης

H συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής ολοκληρώθηκε σε πραγματικό πανδαιμόνιο. Αιτία για την αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο της Επιτροπής Χρήστο Μαρκογιαννάκη, η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την έγκριση του πορίσματος της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Εντός της αιθούσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλεσαν «επίορκο» και «εισαγγελέα της χούντας» τον πρόεδρο της επιτροπής που διέκοψε τη συνεδρίαση ενώ στους διαδρόμους εκτυλίχθηκαν απίστευτες σκηνές με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να λέει πως «ούτε η χούντα δεν τα έκανε αυτά» και τοu βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Π. Ρήγα να την αποκαλεί «νούμερο». Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απαίτησε από την υπάλληλο της Βουλής που είχε στα χέρια της το πόρισμα της πλειοψηφίας να της το δώσει για να δει τις υπογραφές ενώ παραιμβαίνοντας ο Π. Ρήγας την κατήγγειλε ότι «απειλεί» τους υπαλλήλους.

Στο σκηνικό της έντασης προστέθηκε και η φωνή των ΑΝ.ΕΛΛ. όταν Β. Καπερνάρος διαπίστωσε «η χούντα τουλάχιστον σεβόταν τον εαυτό της και δεν τα έκανε τόσο προκλητικά».

Ο ΣΥΡΙΖΑ προέβη σε διάβημα προς τον Πρόεδρο της Βουλής και ζητεί νέα συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής στην οποία να γίνει μια κανονική συζήτηση επί του πορίσματος διότι άλλως τίθεται θέμα ακυρότητας των διαδικασιών. «Προσβάλλεται το κύρος της διαδικασίας», δήλωσε σχετικά η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Δείτε το πόρισμα εδώ.
Πηγή ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα