Καθυστερήσεις σε 4 πεδία διαπιστώνει το Eurogroup

Γεμάτη από διθύραμβους για την Ισπανία και την Ιρλανδία και «κίτρινες κάρτες» για την Ελλάδα ήταν η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι Γερούν Ντάισελμπλουμ, Ολι Ρεν και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλάους Ρέκλινγκ, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup των Βρυξελλών.

Εκτός από το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού -μάλιστα στην ατζέντα των εκκρεμοτήτων προσετέθη και αυτό του 2015-

η χώρα μας εισέπραξε την ευρύτερη δυσπιστία των ευρωπαίων αξιωματούχων για την πορεία του προγράμματος προσαρμογής.

«H Ελλάδα πρέπει να προωθήσει επειγόντως τέσσερα σημαντικά πεδία προκειμένου η τρόικα να μπορέσει να ολοκληρώσει την επιθεώρηση του προγράμματος ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, απαριθμώντας τα εξής:

•Την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων.
•Την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού τόσο για το 2014 όσο και για το 2015.
•Την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.
•Την εναργέστερη προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

«Χρειαζόμαστε πρόοδο σε αυτά τα τέσσερα σημεία για να μπορέσει να ολοκληρώσει την έκθεσή της η τρόικα» είπε ο επικεφαλής του Eurogroup προσθέτοντας χαρακτηριστικά:

«Η δουλειά δεν έχει τελειώσει».

«Η επόμενη δόση θα αποφασιστεί, μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα» πρόσθεσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοσπιστωτικής Σταθερότητας Κλ. Ρέκλινγκ.

Καίτοι ερωτηθείς, ο κ. Ντάισελμπλουμ απέφυγε επιμελώς να ποσοτικοποιήσει τη διαφορά του δημοσιονομικού κενού για την επόμενη διετία.

Παραδέχθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα έχουν διαρκέσει αρκετό καιρό («άρχισαν τον Σεπτέμβριο, μετά σταμάτησαν και μετά ξεκίνησαν πάλι» είπε χαρακτηριστικά) και σημείωσε ότι δεν μιλά για επείγουσα οικονομική αναγκαιότητα που έχει να κάνει με την εκταμίευση των δόσεων, αλλά για πολιτική αναγκαιότητα, δηλαδή για τη συνέπεια στην τήρηση των συμφωνημένων.

«Ομως στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα, είναι πολύ δύσκολο να πάρουμε αποφάσεις το Δεκέμβριο και ανησυχούμε γι’ αυτό», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, αφού αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια της Ελλάδας, έδειξε κι αυτός ξεκάθαρα ότι απομένει πολύς δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα.

«Για να ενδυναμωθεί η ανάκαμψη πρέπει να ενισχυθεί η εφαρμογή του προγράμματος. Ο έλεγχος συνεχίζεται. Υπάρχει σημαντική δουλειά που πρέπει να ολοκληρωθεί προτού καταλήξουμε σε συμφωνία», είπε ο κ. Ρεν που κληθείς να σχολιάσει εάν η διαφορά για το δημοσιονομικό κενό ή τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι αυτή που βαρύνει περισσότερο στη διστακτική στάση της τρόικας, απάντησε:

Εκτός από το δημοσιονομικό κενό «υπάρχουν και άλλα σημαντικά ζητήματα προτού καταλήξουμε σε συμφωνία», παραπέμποντας στη φορολογική μεταρρύθμιση, τις ιδιωτικοποιήσεις και τα μέτρα ενδυνάμωσης του ανταγωνισμού.

«Δεν θέλω να συγκρίνω τη σπουδαιότητα των δύο αυτών ζητημάτων. Και τα δύο είναι σημαντικά: Και η επίτευξη των δημοσιονομικών μεγεθών και οι μεταρρυθμίσεις. Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις είναι πάντως πολύ σημαντικές. Πρέπει όμως να διαπιστώσουμε πρόοδο και στα δύο ζητήματα προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε μια εποικοδομητική συνέχιση των διαπραγματεύσεων».

Και ο κ. Ρεν αρνήθηκε να δώσει νούμερο για τη διαφορά του δημοσιονομικού κενού: «Δεν θα μιλήσω για νούμερα όσο η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη».

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, τόσο ο κ. Ντάισελμπλουμ, όσο και ο Ολι Ρεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισαν την ανάγκη να επιταχυνθούν οι ρυθμοί για την αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου, προκειμένου να καλυφθούν οι στόχοι του μνημονίου.

Ο ευρωπαίος επίτροπος επανέλαβε πάντως ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για μεταφορά της αρμοδιότητας των αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, διαψεύδοντας εκ νέου παλιότερα σχετικά δημοσιεύματα.
Πηγή ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα