Κοινή συνέντευξη Τσίπρα - Πιτέλα

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Υποδεχόμαστε σήμερα τον Τζιάνι Πιτέλα, τον επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, έναν Ευρωπαίο σοσιαλιστή με ξεκάθαρες θέσεις για την έξοδο της Ευρώπης από την τριπλή κρίση που βιώνει. Μια κρίση στο οικονομικό πεδίο, κρίση σημαντική σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, αλλά και κρίση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της.

Οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πολύ μεγάλες. Ήδη βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίση που λαμβάνει ανθρωπιστικές διαστάσεις και αναφέρομαι στο δράμα εκατοντάδων

χιλιάδων προσφύγων που εγκαταλείπουν τις εστίες τους στη Συρία και που έρχονται στην Ευρώπη διαμέσου του Αιγαίου πελάγους στα ελληνικά νησιά. Και δυστυχώς βλέπουν μια Ευρώπη που βρίσκεται σε νευρική κρίση. Βλέπουν μια Ευρώπη που κλείνει σύνορα, βλέπουν μια Ευρώπη στην οποία δυστυχώς αναπτύσσονται ξενοφοβικές απόψεις, μια μισαλλόδοξη ρητορεία από ακροδεξιές δυνάμεις

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, πιστεύω βαθιά – και αυτό είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε με τον Τζιάνι Πιτέλα – ότι είναι αναγκαίο οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης να υψώσουν το δικό τους τείχος απέναντι στα τείχη της ντροπής που υψώνουν στα σύνορα οι δυνάμεις που είναι επηρεασμένες από τη ρητορική της ακροδεξιάς.

Ο λόγος που η ακροδεξιά ρητορεία βρίσκει έδαφος, δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη έχουν επικρατήσει οι πολιτικές της λιτότητας που έχουν γεννήσει φτώχεια και περιθωριοποίηση.

Χρειάζεται, λοιπόν, σήμερα περισσότερο από ποτέ η Ευρώπη να αλλάξει πορεία. Και για να αλλάξει πορεία, χρειάζεται να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί μέσα στην Ευρώπη. Η σύγκρουση που βιώνουμε σήμερα στο εσωτερικό της Ευρώπης, δεν είναι μια σύγκρουση ανάμεσα στα κράτη. Είναι μια σύγκρουση πολιτική ανάμεσα σε ιδέες, ανάμεσα στις προοδευτικές και τις συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, ανάμεσα στη Δεξιά αι την Αριστερά. Μια σύγκρουση, δυστυχώς, ίσως χωρίς ενδιάμεσες εκδοχές και βολικές αλλά ανιστόρητες υπεκφυγές.

Παίρνοντας, λοιπόν, θέση σε αυτή τη σύγκρουση ο ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα είναι ο βασικός κορμός της κυβέρνησης από τη μια πλευρά και από την άλλη πλευρά όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, ανεξαρτήτως σε ποια πολιτική οικογένεια ανήκουν, πρέπει να αρχίσουν έναν ουσιαστικό πολιτικό διάλογο. Και αυτόν τον διάλογο πρέπει να τον προσανατολίσουμε στην ανάγκη η Ευρώπη να κινηθεί στην κατεύθυνση της επαναπροσέγγισης των ιδρυτικών της αρχών και αξιών.

Χρειάζεται να επανιδρύσουμε την Ευρώπη στη βάση των αρχών του ανθρωπισμού, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της συνοχής. Και βεβαίως της πολιτικής ισοτιμίας των κρατών-μελών της ΕΕ.

Πιστεύω βαθιά ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενωμένη Ευρώπη, ούτε καν στη σημερινή της μορφή, χωρίς απόλυτο σεβασμό στους κοινούς αγώνες και στις κοινές ευθύνες, στις κοινές δεσμεύσεις.

Πιστεύω ότι οι μονομερείς πρωτοβουλίες, ιδίως όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα σαν το Προσφυγικό, οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου από κράτη-μέλη της Ε.Ε., είναι κινήσεις και πρωτοβουλίες που υποσκάπτουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Θέλω, λοιπόν, σε αυτό το σημείο να επισημάνω ότι η αλληλεγγύη στην Ευρώπη δεν μπορεί να τελειώνει εκεί που αρχίζουν οι μετρήσεις της κοινής γνώμης και οι δημοσκοπήσεις. Ή δεν μπορεί να είναι μια ρητορική, η οποία σταματά όταν βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις. Οι προοδευτικές δυνάμεις, αλλά και κάθε δύναμη που αισθάνεται ότι ανήκει στο λεγόμενο δημοκρατικό μπλοκ έχει μόνο να χάσει αν υιοθετήσει τη ρητορική της ακροδεξιάς, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να αποτρέψει την άνοδο της ακροδεξιάς σε επικείμενες εκλογές. Όταν υιοθετείς την ατζέντα της ακροδεξιάς, της κάνεις το μεγαλύτερο δώρο.

Θέλω, λοιπόν, να πιστεύω ότι οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης μπορούμε να ξαναβρούμε κοινό βηματισμό και κοινό τόπο σε ένα κοινό στόχο.

Όπως είπα πιο πριν να υψώσουμε τείχη στις δυνάμεις που υψώνουν τείχη και διχάζουν την Ευρώπη σήμερα.

Και θέλω να κλείσω λέγοντας ότι η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα. Ο ελληνικός λαός ήδη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα: Να αναδείξουμε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης, δίνοντας από το υστέρημά μας προκειμένου να συμπεριφερθούμε με ανθρωπιά σε κυνηγημένους και κατατρεγμένους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Θα διεκδικήσουμε, λοιπόν – και η Ευρώπη στο σύνολό της να έχει την ίδια συμπεριφορά – και θα απαιτήσουμε η αλληλεγγύη να είναι βασική αρχή της Ε.Ε. Θα διεκδικήσουμε να τηρούνται οι κοινές αποφάσεις. Και κυρίως θα διεκδικήσουμε να μοιραστούμε, όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., την ευθύνη απέναντι σε μια κρίση που μας υπερβαίνει. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε μαζί αν το μέλημά μας είναι 0ο καθένας να τα βγάλει πέρα μόνος του στη χώρα του. Η Ε.Ε. μπορεί να έχει μέλλον και προοπτική, όταν είναι μια Ένωση συνευθύνης και δίκαιου, υποχρεωτικού, δημοκρατικού αναλογικού διαμερισμού των βαρών και της ευθύνης απέναντι και στα καλά και στα δύσκολα.

Σήμερα περνάμε μια δυσκολία και αυτή τη δυσκολία πρέπει να την περάσουμε όλοι μαζί.

Ή όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε ή όλοι μαζί θα αποτύχουμε.

ΤΖ. ΠΙΤΕΛΑ: Σε ευχαριστώ Αλέξη. Θα ήθελα να πω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι στην Αθήνα, στο ελληνικό Κοινοβούλιο, που είναι ένα λίκνο δημοκρατίας.

Θα ήθελα να πω ότι σε σχέση με την τελευταία επίσκεψή μου στην Ελλάδα, τον προηγούμενο Μάιο, διαπιστώνω ότι η χώρα είναι πιο δυνατή. Μια χώρα που πρωταγωνιστεί στην ευρωπαϊκή πολιτική. Θα ήθελα όμως να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Εγώ δεν βρίσκομαι εδώ ως συντελεστής της εγχώριας πολιτικής για να εκφέρω απόψεις σχετικά με αυτή την κυβέρνηση και με την προηγούμενη κυβέρνηση. Βρίσκομαι εδώ για να στείλω ένα μήνυμα: Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αφεθεί μόνη της στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει το Προσφυγικό και την οικονομική κρίση. Αυτές δεν είναι προκλήσεις που αφορούν μόνο την Ελλάδα, αφορούν όλη την Ευρώπη. Από κοινού, με εσένα Αλέξη και με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, θα πρέπει να συνεργαστούμε προκειμένου να δώσουμε την προσοχή μας σε τρία σημεία:

Πρώτο μέτωπο, προσφυγική κρίση: Πέρυσι, η Ελλάδα δέχθηκε περίπου 800.000 πρόσφυγες. Είναι πραγματικά εντυπωσιακός αυτός ο αριθμός. Είναι σαν να λέγαμε ότι η Γερμανία δέχθηκε μέσα σε έναν χρόνο 7.000.000 πρόσφυγες, λαμβάνοντας υπόψη τη διαφορά διαστάσεων. Χιλιάδες ζωές σώθηκαν. Πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια, μια απίστευτη προσπάθεια που καταβλήθηκε. Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον λαό και τις ελληνικές αρχές για όσα έκανα και για όσα συνεχίζουν να κάνουν. Και πιστεύω ότι πολίτες της Μυτιλήνης και της Λαμπεντούζα πραγματικά είναι άξιοι της απονομής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης.

Βεβαίως, η Ελλάδα μόνη της δεν μπορεί να τα καταφέρει. Σήμερα επισκέφτηκα το Σχιστό και είδα ότι οι Αρχές καταβάλλουν κάθε προσπάθεια. Τώρα είναι η σειρά της Ευρώπης. Η Ευρώπη πρέπει να επιτελέσει το καθήκον της.

Υπάρχουν δυο μη διαπραγματεύσιμες αρχές: Η πρώτη είναι η αρχή της αλληλεγγύης. Η δεύτερη αρχή είναι ο καταμερισμός του βάρους, ο καταμερισμός των υποχρεώσεων. Και υπάρχει και μια Τρίτη αρχή: Οι κανόνες πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού. Όταν ζει κανείς σε μια οικογένεια, σε ένα θεσμικό όργανο, οι κανόνες θα πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Γιατί οι κανόνες έγιναν αποδεκτοί όταν μπήκαν σε αυτή την οικογένεια, σε αυτό το θεσμικό όργανο. Όταν δεν υπάρχει σεβασμός των κανόνων, προκύπτει η αναρχία. Και με την αναρχία δεν μπορεί να υπάρξει ΕΕ, είναι σαφές αυτό.

Θα ήθελα, λοιπόν, να στείλω ένα ηχηρό μήνυμα, ενδεχομένως το τελευταίο μήνυμα στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, στον πρωθυπουργό της Πολωνίας, στον πρόεδρο της Τσεχίας, στον πρόεδρο της Σλοβακίας, σε όλους εκείνους τους επικεφαλής κρατών που μέχρι τώρα υιοθέτησαν διαφορετικές απόψεις από αυτές που αποφασίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και εμπόδισαν την μετεγκατάσταση των προσφύγων.

Θέλω να τονίσω: Χαιρόμαστε που η Πολωνία βρίσκεται στην Ε.Ε. Μας χαροποιεί ότι η Σλοβακία, η Ουγγαρία βρίσκονται στην Ε.Ε. Είμαστε φίλοι των ευρωπαϊκών λαών, των Πολωνών, των Σλοβάκων, των Τσέχων. Δεν είναι, όμως, δυνατόν, σε καμία περίπτωση, να βρίσκεται κάποιος σε μια οικογένεια και οι κανόνες να ισχύουν μόνο για μερικά από τα μέλη της. Αυτό είναι απαράδεκτο, γιατί σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον αυτή η οικογένεια. Δεν υπάρχει η Ε.Ε. Απευθύνομαι σε εσάς: Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα των προσφύγων υψώνοντας τείχη, βάζοντας συρματοπλέγματα.

Θα πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που από κοινού λάβαμε. Μεγαλύτερη επαγρύπνηση στα εξωτερικά σύνορα, hotspots. Η Ελλάδα δημιούργησε 4 hotspots, 4 κέντρα καταγραφής, κέντρα μετεγκατάστασης. Η Ιταλία έκανε το ίδιο πράγμα. Που μπλοκαρίστηκε το σύστημα; Σε επίπεδο μετεγκατάστασης, γιατί αν οι άνθρωποι φτάνουν στην Ελλάδα, στην Ελλάδα καταγράφονται και προσφέρεται η πρώτη ανθρωπιστική βοήθεια. Προσφέρεται τροφή, προσφέρονται φάρμακα, αρωγή, φροντίδα. Και μετά, οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες γιατί μπλοκάρονται, δεν λειτουργεί πλέον το σύστημα. Και εμείς δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα ένα πελώριο στρατόπεδο συγκέντρωσης που μπαίνει κανείς μέσα και δεν μπορεί να βγει. Αυτός είναι αγώνας ζωής, πολιτικός αγώνας, ηθικός αγώνας για να σώσουμε την Ευρώπη. Διαφορετικά δεν θα σωθεί η Ευρώπη.

Και αυτό έχει σχέση μια με το Σένγκεν. Γιατί το να θεωρήσουμε ότι το μεγάλο πρόβλημα των μεταναστών και των προσφύγων αντιμετωπίζεται ορθώνοντας κλειστά σύνορα, είναι μια κουταμάρα, είναι μια τρέλα.

Δεύτερο σημείο: Θα θέλαμε να συνεργαστούμε μαζί σου Αλέξη σε ό,τι αφορά την οικονομία. θα ήθελα να είμαι σαφής σε αυτό το θέμα. Ο χρόνος της αβεβαιότητας τελείωσε. Η Ελλάδα εφαρμόζει μια συμφωνία, όλα τα μέρη όμως θα πρέπει να εκτελέσουν το καθήκον τους. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, πιστεύω, ότι έχουν απόλυτη συνείδηση ότι οι συνθήκες για; Να γίνει η πρώτη αξιολόγηση υφίστανται. Θα ήθελα να απευθυνθώ στο ΔΝΤ ώστε να κάνει εποικοδομητικά το έργο του, να μην παρεμποδίζει τα πράγματα. Διαφορετικά θα δικαιώσει αυτούς που λένε ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα μπορούν να τα βγάλουν πέρα και μόνα τους. Υπάρχουν οι συνθήκες έτσι ώστε πριν από το καθολικό Πάσχα να τελειώσει η πρώτη αξιολόγηση. Και βεβαίως μετά θα πρέπει να μιλήσουμε και για την ελάφρυνση του χρέους.

Τέλος, το τρίτο σημείο αφορά το μέλλον των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη: Και εδώ θα ήθελα να είμαι σαφής, θα ήθελα να αποφύγουμε παρεξηγήσεις. Ενδεχομένως παρεξηγήθηκε από κάποια εφημερίδα κάποια φράση μου. Ξέρω πολύ καλά ότι ο Αλέξης έχει μια πολιτική ιστορία διαφορετική από τη δική μου. Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι το ΠΑΣΟΚ, το ιστορικό κόμμα του ελληνικού σοσιαλισμού, ξέρω ότι η κα Φώφη Γεννηματά καταβάλει κάθε προσπάθεια προς όφελος της χώρας της. Και όταν μερικές φορές απευθύνει κάποια κριτική στον Αλέξη, την κάνει θεωρώντας πως είναι προς όφελος της χώρας της. Ξέρω επίσης ότι τέσσερις ευρωβουλευτές μου (της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών) που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ και εκείνοι επιτελούν το καθήκον τους. Εγώ δεν βρίσκομαι εδώ για να αλλάξω τα πράγματα. Βρίσκομαι εδώ για να πω στον Αλέξη και στις άλλες προοδευτικές δυνάμεις, ως σοσιαλιστής: Ας συνεργαστούμε. Αυτό επ’ ουδενί δεν σημαίνει ότι τίθεται θέμα προσχώρησης της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Η προσχώρηση στο Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν είναι δική μου δουλειά να το αποφασίσω. Δεν θα πρέπει να γίνουν όλα σε επίπεδο τυπολατρίας. Υπάρχει κάτι πολύ περισσότερο: Η ιδέα ότι μπροστά σε τόσο σημαντικές προκλήσεις που συνταράσσουν τον κόσμο, συνταράσσουν την Ευρώπη, από κοινού οι δυνάμεις της Αριστεράς, σοσιαλιστικές, προοδευτικές μπορούν να συνεργαστούν για το κοινό καλό. Και λέω και κάτι περισσότερο: Οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις μπορούν να συνεργαστούν. Αυτό το νόημα έχει η παρουσία μου εδώ. Και θέλησα να ξεκαθαρίσω οποιαδήποτε παρανόηση. Με το Αλέξη δίνουμε έναν αγώνα, ζωής ή θανάτου.

Σήμερα δεν τίθεται σε συζήτηση ένα μικρό πρόβλημα, μια λεπτομέρεια. Σήμερα τίθεται σε συζήτηση αυτό που ονομάζουμε Ευρωπαϊκή Ένωση, ως σύνολο αξιών και αρχών.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Με ποια αιτήματα, με ποια πρόταση θα προσέλθετε στην Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καταρχάς ελπίζω μέχρι να προσέλθουμε σε αυτήν την Σύνοδο Κορυφής να έχουμε αντιμετωπίσει το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα, και διογκώνεται. Δηλαδή την διαρκώς σταθερή ροή προσφύγων από τις Τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά και τον ταυτόχρονα εγκλωβισμό τους στο ελληνικό έδαφος, καθώς με μονομερείς δράσεις και ενέργειες πέρα και έξω από όσα συμφωνήσαμε στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, δεν μπορούν να περάσουν τα σύνορα της Ελλάδας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, και να προχωρήσουν στην Σερβία στην Κροατία, στην Σλοβενία, στην Κεντρική Ευρώπη. Γιατί εκεί είναι ο στόχος στους, δεν είναι να μείνουν στην Ελλάδα. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πάρα πολύ απλή. Πρέπει ως Ευρώπη να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πρωτοφανή κρίση ίσως την μεγαλύτερη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μετακίνηση πληθυσμών, αυτό δεν μπορεί να αφορά μόνο τις χώρες της διαδρομής, ή και του προορισμού, εφόσον είναι μία κρίση που υπερβαίνει τις χώρες αυτές. Πρέπει να αντιμετωπιστεί από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς η θέση και η στάση της Ελλάδας είναι σαφής. Πρέπει να προχωρήσουμε σε μία δεσμευτική για όλους και από όλους απόφαση για τον αναλογικό, υποχρεωτικό διαμερισμό της ευθύνης και των προσφυγικών ροών σε όλα τα κράτη της Ε.Ε., αναλογικά επαναλαμβάνω με τις δυνατότητες τους. Αυτό νομίζω είναι το μόνο απολύτως λογικό και δίκαιο που πρέπει να αποφασίσει η Ένωση αν θέλει να είναι Ένωση. Γιατί δεν μπορεί η ΕΕ να δομείται σε μία λογική όπου κανόνες θα υπάρχουν για ορισμένους και για κάποιους άλλους θα υπάρχουν μόνο οφέλη. Και θα ήταν αδιανόητο σήμερα χώρες που δεν έχουν δεχθεί να πάρουν ούτε έναν πρόσφυγα να έχουν και την άνεση να κουνούν το δάκτυλο σε χώρες όπως η Ελλάδα. Όπου δέχεται το μεγάλο αυτό βάρος και που το λέω με περηφάνια, η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας έχει σταθεί στο ύψος των πανανθρώπινων αξιών, των κοινών μας ευρωπαϊκών αξιών, και προσφέρουν από το υστέρημα τους, γιατί η Ελλάδα είναι μία χώρα που βρίσκεται σε οικονομική κρίση, βοήθεια στους κατατρεγμένους αυτούς ανθρώπους που φεύγουν από τις εστίες τους. Άρα λοιπόν είναι απολύτως σαφής η θέση μας και ελπίζω ότι μέχρι τις 7 του μηνός απέναντι σε αυτήν την θέση να τοποθετηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης, επαναλαμβάνω δεν είναι μόνο κράτη η Ευρώπη, έχει και ένα Κοινοβούλιο έχει και πολιτικές δυνάμεις, αλλά ελπίζω και όλες οι χώρες με απόλυτη σαφήνεια να τοποθετηθούν σε αυτό το απολύτως λογικό και δίκαιο αίτημα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στην συνέχεια αυτής της ερώτησης, με ποιες θέσεις θα προσέλθει η Ελλάδα με αφορμή και την αμφιλεγόμενη στάση της Τουρκίας απέναντι στην απόφαση που ελήφθη για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην περιοχή, και πως θα μπορέσετε να εξασφαλίσετε την υλοποίηση-η Ελλάδα δηλαδή- ακόμα και μίας δεσμευτικής απόφασης, γιατί έχουμε παρατηρήσει ότι έχουν ληφθεί πολλές αποφάσεις και μετά υπάρχουν υπαναχωρήσεις;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω θα γνωρίζετε ότι προχθές το βράδυ υπήρξε μία ένα οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, στην βάση της απόφασης των υπουργών Άμυνας που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, καθορίστηκε απολύτως το operationplan, το επιχειρησιακό σχέδιο, και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, ίσως και την ώρα που συζητάμε εμείς να έχουν ξεκινήσει την δραστηριοποίηση τους, επαναλαμβάνω για άλλη μία φορά ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει στο επιχειρησιακό του πλάνο καμία εξουσιοδότηση να αναλαμβάνει δράση για την παρεμπόδιση των προσφυγικών ροών, αλλά έχει την δυνατότητα μέσα από την τεχνολογία, την υψηλή τεχνολογία που οι φρεγάτες διαθέτουν να εντοπίζει τις κινήσεις των διακινητών στις τουρκικές ακτές και να ειδοποιεί την FRONTEX και το Τουρκικό Λιμενικό και το ελληνικό βεβαίως αν πρόκειται για τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ώστε να παρεμβαίνουν. Θέλω για άλλη μία φορά να πω σε ότι αφορά τα ελληνικά ύδατα υπάρχει προφανώς το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ, υπάρχει όμως και η διεθνής νομιμότητα. Και υπάρχει και η Συνθήκη της Γενεύης, την οποία οφείλουμε όλοι να τηρούμε. Συνεπώς όταν υπάρχουν άνθρωποι στην θάλασσα που κινδυνεύει η ζωή τους και βρίσκονται στα ευρωπαϊκά ύδατα, στα ελληνικά ύδατα, το μόνο που είναι υποχρεωμένες να κάνουν οι δυνάμεις της ελληνικής ακτοφυλακής είναι να κάνουν διάσωση και να τους περισυλλέγουν. Συνεπώς αν πραγματικά θέλουμε να σταματήσουμε τις ροές και πιστεύω ότι μπορούμε να σταματήσουμε τις ροές, είναι να εντοπίσουμε αυτό το κύκλωμα της διακίνησης στα τουρκικά παράλια, να εντοπίσουμε αν θέλετε ακόμα και αυτήν την μεγάλη βιομηχανία γιατί αυτοί οι άνθρωποι κάπως έρχονται, δεν έρχονται κολυμπώντας, έρχονται σε κάποιες βάρκες, υπάρχει μία ολόκληρη βιομηχανία αυτή την στιγμή στην άλλη πλευρά, είναι βιομηχανία διακινητών, δηλαδή που αυτή την στιγμή αισχροκερδούν πάνω στον ανθρώπινο πόνο και στην ανθρώπινη προσδοκία και αυτοί είναι οι διακινητές, αυτούς πρέπει να τους κτυπήσουμε. Πιστεύω ότι θα υπάρξει κοινή βούληση, αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που στις 7 του μηνός θα βρεθούμε ξανά μαζί με την Τουρκία σε μία Σύνοδο Κορυφής για να δούμε τόσο τα αποτελέσματα της εφαρμογής του επιχειρησιακού σχεδίου του ΝΑΤΟ, αλλά βεβαίως να συζητήσουμε και με τον Τούρκο πρωθυπουργό το κατά πόσον μπορούμε να προβούμε σε ακόμα περαιτέρω ενέργειες για να είναι αποτελεσματική η προσπάθεια μας για να σταματήσει αυτή η αθλιότητα, δηλαδή η διακίνηση ανθρώπων στο Αιγαίο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε πρόεδρε, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες; Ακούσαμε σήμερα τον κύριο Μουζάλα να λέει σε συνέντευξη του, ότι αν και δεν το επιθυμούμε θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε μονομερείς ενέργειες. Ποιες μπορεί να είναι αυτές οι μονομερείς ενέργειες;

Και μία ερώτηση που αφορά και τον κύριο Πιτέλα, βλέπουμε πολλές φορές τον τελευταίο καιρό να κουνούν το δάκτυλο στην Ελλάδα για ενδεχομένως κάποιες καθυστερήσεις, κάποιες παραλείψεις. Τώρα με δεδομένη την σκληρή στάση της Αυστρίας και άλλων χωρών, αυτές οι χώρες προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες, μπορούν να υποστούν κάποιες κυρώσεις; Ποιες μπορεί να είναι αυτές οι κυρώσεις;

ΤΖ. ΠΙΤΕΛΑ: Θα ήθελα να επαναλάβω αυτό που είπε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, ο κύριος Αβραμόπουλος, και ο κύριος Γιούνκερ. Η απόφαση της Αυστρίας δεν είναι ευθυγραμμισμένη, δεν συνάδει με τους ευρωπαϊκούς νόμους. Εγώ την θεωρώ μία λανθασμένη απόφαση, ακόμα πιο λανθασμένη θεωρώ την στάση των χωρών της ομάδας Βίζεγκραντ που δεν προχωρούν στην μετεγκατάσταση, που δεν δέχονται την ιδέα των ποσοστώσεων, που είναι η μοναδική ιδέα που επιτρέπει την διαχείριση του φαινομένου. Θα πρέπει να επιβάλουμε κυρώσεις θα πρέπει να τους τιμωρήσουμε; Ερωτηματικό στο τέλος. Εγώ προτιμώ σε αυτήν την φάση να απευθύνουμε μία έκκληση και να πούμε ας τα δούμε τα πράγματα λογικά. Ας το σκεφτούμε, ας προσπαθήσουμε να κυριαρχήσει το συμφέρον όλων. Ας μην επιτρέψουμε να κυριαρχήσει ο εγωισμός. Είναι σαφές όπως τόνισα προηγουμένως ότι η ένταξη σε μία κοινότητα σημαίνει ότι μοιραζόμαστε και τις χαρές και τις λύπες δεν μπορεί κανείς να παίρνει μόνο από τα διαθρωτικά ταμεία και μετά όταν τίθεται το θέμα του να κάνει κάτι προς όφελος όλης της οικογένειας να σταματάει κανείς . Δεν μπορεί κανείς να είναι μέλος μιας οικογένειας με αυτόν τον τρόπο πρέπει να υπάρχει «λαβείν» πρέπει να υπάρχει και «δούναι».

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η Ελλάδα θα προσέλθει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής με στόχο να υπάρχει κοινή απόφαση ικανοποιητική η οποία θα τηρηθεί από όλα τις πλευρές.

Και πιστεύω ότι έτσι πρέπει να λειτουργεί μια ένωση εταίρων, η οποία έχει κανόνες. Και θα θυμηθώ κάτι το οποίο μας έλεγαν κάποιοι πέρυσι τον Ιούλιο, που μας έλεγαν βεβαίως σεβόμαστε το δημοκρατικό δικαίωμα του ελληνικού λαού, αλλά και εσείς θα πρέπει να σεβαστείτε τους κανόνες τους κοινούς.

Pacta sunt servanda μας έλεγαν και τώρα θα τους το πούμε και εμείς αυτό. Και πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουμε μονομερείς κινήσεις, άλλωστε είναι μια θέση που πιστεύω, αυτή που έχουμε και θα έχουμε στη Σύνοδο Κορυφής που δεν θα είναι θέση της Ελλάδας, αλλά θέση της μεγάλης πλειοψηφίας των κρατών- μελών.

Το ελπίζω, το ελπίζω γιατί είναι μια θέση δίκαιη και φιλοευρωπαϊκή, οτιδήποτε άλλο διχάζει την Ευρώπη και την οδηγεί σε αδιέξοδα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η Ελλάδα και η Ιταλία αντιμετωπίζουν πάρα πολλές προκλήσεις οικονομικού χαρακτήρα ή προβλήματα που έχουν σχέση με το προσφυγικό. Θα μπορούσατε να μας πείτε κάτι περισσότερο σε ότι αφορά τις κυρώσεις, που θα μπορούσανε να επιβληθούν σε χώρες οι οποίες δεν δέχονται αυτόν τον καταμερισμό ευθυνών. Μίλησε για αυτό το θέμα ο Πρωθυπουργός Ρέντσι. Επίσης το θέμα της ελαστικότητας, πιστεύετε ότι θα υπάρξει μια μεσογειακή συμμαχία; Φαντάζεστε κάτι τέτοιο;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ξέρετε είμαι της άποψης οι διαφορές και οι αντιπαραθέσεις στην Ευρώπη δεν είναι αντιπαραθέσεις γεωγραφικού χαρακτήρα, ούτε συμμαχίες κρατών εναντίων κάποιων άλλων κρατών, αλλά είναι πολίτικού χαρακτήρα αντιπαραθέσεις και διαφωνίες. Τυγχάνει όμως αυτή τη στιγμή να υπάρχει η δυνατότητα η Ελλάδα και η Ιταλία να βρίσκονται και σε μια σαφέστατη γειτνίαση γεωγραφική και πολιτική διότι έχουμε κοινές αν θέλετε θέσεις σε μια σειρά από ζητήματα. Κοινές αγωνίες, κοινές διεκδικήσεις και κοινό όραμα για την Ευρώπη. Η ελληνική και η ιταλική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε μια συγκυρία που έχουμε κοινό όραμα την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, περισσότερη Ευρώπη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και δίκαιη κατανομή των βαρών και των ευθυνών. Πιστεύω λοιπόν ότι όπως και στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, όπως και σε αυτή, θα υπάρξει μια καλή συνεργασία, όχι όμως μόνο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Θέλω να επαναλάβω ότι εδώ βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, οι διαφορές δεν έχουν να κάνουνε με διαφορές ανάμεσα σε κράτη, είναι πολιτικού χαρακτήρα. Πολλές φορές στις κρίσιμες στιγμές οι διαφορές και οι συγκρούσεις ξεπερνάν ακόμη και τις παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές, προσέξτε, όταν κρίνεται το μέλλον της Ευρώπης διαμορφώνονται δύο στρατόπεδα, στη μια μεριά είναι αυτοί που θέλουν την ευρωπαϊκή συνέχεια και αυτοί οι οποίοι στο πίσω μέρος του μυαλού τους δεν τη θέλουν την ευρωπαϊκή συνέχεια, προτιμούν τη διάσπαση της Ευρώπης.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι στην πραγματικότητα όταν αντιπαρατιθέμεθα με μια αντίληψη που λέει εφόσον το πρόβλημα δεν είναι στην αυλή μου, λύστε το μόνοι σας και εγώ θα είμαι στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο για να γεύομαι τα θετικά της Ένωσης, κάποιες ενισχύσεις ενδεχομένως, αλλά όταν υπάρχουν προβλήματα, λύστε τα μόνοι σας. Νομίζω ότι αυτές οι συμπεριφορές και αυτές οι αντιλήψεις στην ουσία βρίσκονται σε απόλυτη αντίθεση με τον πυρήνα της λογικής της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Θεωρώ, λοιπόν, ότι αυτή η στάση είναι βαθιά αντιευρωπαϊκή.

Τώρα σε ό,τι αφορά το ερώτημα σας για την οικονομική ελαστικότητα, δηλαδή τη δυνατότητα να υπάρξει εξαιτίας, ενδεχομένως, και της προσφυγικής κρίσης μια διαφορετική αντιμετώπιση, εγώ θέλω να σας πω, ότι καλό είναι να μην συνδέουμε το ένα με το άλλο. Και ούτε στόχος μου είναι να συνδυάσω το ένα με το άλλο. Δεν μπορεί όμως κανείς να παραβλέψει το γεγονός ότι η Ευρώπη δέχθηκε τεράστιες δυσκολίες για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση όταν είχε μόνο αυτή να αντιμετωπίσει.

Σήμερα έχει να αντιμετωπίσει τρεις παράλληλες κρίσεις την οικονομική, την προσφυγική και την κρίση αστάθειας-ασφάλειας. Έχουμε πόλεμο στη Συρία, έχουμε τρομοκρατικές επιθέσεις στην καρδιά της Ευρώπης, αντιλαμβάνεστε λοιπόν αν στη μια κρίση είχε δυσκολίες πόσο μάλλον στις τρεις ταυτόχρονα. Υπάρχει μια παροιμία στη χώρα μου που λέει είναι δύσκολο να κρατήσεις δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη, πόσο μάλλον όταν είναι τρία τα καρπούζια. Θέλω λοιπόν να πω ότι όλοι έχουμε γίνει σοφότεροι από τις αδυναμίες συνεννόησης και έλλειψης αλληλεγγύης σε ότι αφορά τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης. Ας δείξουμε επιτέλους ότι αποκτήσαμε σοφία για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις παράλληλες κρίσεις που σήμερα βιώνουμε.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχουν γίνει αρκετές Σύνοδοι Κορυφής, έχουν παρθεί αποφάσεις οι οποίες όμως δεν έχουν υλοποιηθεί. Θα ήθελα να ρωτήσω πως μπορούν τα ευρωπαϊκά όργανα να εγγυηθούν αυτήν την υλοποίηση; Και μάλιστα την απευθύνω και στον κ. Πιτέλα που είναι και εκπρόσωπος της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο

ΤΖ. ΠΙΤΕΛΑ: Κοιτάξτε, δεν υπάρχει ένας μηχανισμός που να υποχρεώνει, ένα καταναγκαστικό εργαλείο που υποχρεώνει κάποιον να εφαρμόσει αποφάσεις. Το μόνο είναι οι συγκεκριμένες διαδικασίες που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Βεβαίως είναι δυνατόν, είναι πιθανόν να υπάρχει κάτι τέτοιο σε ότι αφορά τις χώρες εκείνες που παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Μπορεί να ξεκινήσει μία διαδικασία, για μένα προσμετρά πολύ περισσότερο το πολιτικό μέσο, το μέσο της πολιτικής πειθούς. Πρέπει να προσπαθήσουμε στο μέτρο του δυνατού και ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – κάνει πάρα πολλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο πρόεδρος – που καταβάλει μία προσπάθεια να πείσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28 ότι τα μέτρα που λαμβάνονται θα πρέπει να εφαρμόζονται. Η Ευρώπη στο σύνολο της χάνει την αξιοπιστία της όταν αποφασίζει κάτι και αυτό μένει στο τραπέζι και δεν εφαρμόζεται ποτέ. Αυτό είναι απώλεια για όλους, απώλεια αξιοπιστίας για όλους. Η απάντηση μου είναι σαφής, υπάρχουν νομικά μέσα υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες παραβίασης. Βεβαίως υπάρχει και η πολιτική βούληση και η πολιτική πρωτοβουλία που θα πρέπει να μας δώσει τα κίνητρα για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια. Ιδιαίτερα σήμερα θα πρέπει να δείξουμε ότι δεν είναι αλήθεια ότι λύνεται το μεταναστευτικό πρόβλημα υψώνοντας τείχους, ότι είναι αντιθρησκευτικό, αντιχριστιανικό, ανήθικο, αντιανθρωπιστικό. Αυτοί που τα λένε αυτά είναι ψεύτες. Εμείς θα πρέπει να αλλάξουμε αυτή την ρητορική. Με βάση αυτή την λογική αυτοί που δείχνουν αυτόν τον υπέρμετρο εγωισμό αγρεύουν ψήφους. Τα πράγματα όμως δεν θα έπρεπε να ήταν έτσι. Οι πολίτες θα πρέπει να τιμωρήσουν τους εγωιστές. Θα πρέπει να τιμωρήσουν αυτούς που δουλεύουν κατά των πολιτών με μία στάση εγωιστική, δεν πρέπει να νικήσουν οι εγωιστές, δεν πρέπει να νικήσουν οι ξενόφοβοι. Θα πρέπει να πούμε στους πολίτες, στους φίλους μας, στους ανθρώπους που συναντάμε στον δρόμο, ας ανοίξουμε τα μάτια μας. Το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη είναι ότι υπάρχουν δέκα χιλιάδες αγνοούμενα παιδιά, που δεν ξέρουμε τα ίχνη τους. Ενδεχομένως τα παιδιά αυτά σκοτώθηκαν, υπήρξαν θύματα παιδόφιλων, δεν ξέρουμε που κατέληξαν τα παιδιά αυτά. Δεν μπορεί το βλέμμα των Ευρωπαίων να στρέφεται στους μικροεγωισμούς και να ξεχνάνε και να μην βλέπουν τις μεγάλες τραγωδίες. Χιλιάδες πρόσφυγες προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τον πόλεμο που προκαλεί ο ISIS, ο ISIS που πυροβολεί την Ευρώπη. Εγώ το λέω και στα μέλη της δικής μου πολιτικής οικογένειας.

The post Κοινή συνέντευξη Τσίπρα - Πιτέλα appeared first on Enimerosi24.

Keywords
τσιπρας, δραμα, συριζα, δημοσκοπηση, μπλοκ, εκλογες, ελλαδα, αθηνα, μυτιληνη, ουγγαρια, σλοβακία, σημαίνει, ΔΝΤ, πασχα, ΠΑΣΟΚ, σλοβενία, νατο, βρυξέλλες, δραση, frontex, αιγαιο, αβραμοπουλος, ρωτήσω, isis, enimerosi24, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, εφημεριδα δημοκρατια, μετρο, δωρο πασχα, τραπεζα της ανατολης, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, ιταλια εκλογες, αξιολογηση, η ζωη, ξανα, αποτελεσματα, enimerosi24, οικονομικη κριση, σλοβακία, χωρες, σλοβενία, το θεμα, γερμανια, δημοκρατια, δουλεια, εγωισμος, εξουσιοδοτηση, θαλασσα, θεμα, ιταλια, ιχνη, νησια, οικονομια, πλαισιο, σημερινη, υψος, φτωχεια, ωρα, αγωνες, αλληλεγγυη, αναρχια, απωλεια, αρωγη, ατζεντα, αφορμη, βαρκες, βλεμμα, βοηθεια, βραδυ, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, γινονται, δυναμη, δυνατοτητα, δυστυχως, δικη, δωσει, δωρο, εγινε, εδαφος, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, επρεπε, ερωτηματικο, ερχονται, ευθυνη, ευρωπη, εφημεριδα, τεχνολογια, ζωη, ζωης, ιδεα, ιδεες, ιδια, ιδιο, ιστορικο, κυβερνηση, κυριε, κομμα, κορμος, κροατια, λικνο, λιμενικο, μαζι σου, ματια, μπλοκ, μικρο, μορφη, μονα, νατο, νοημα, ξερετε, οικογενεια, οραμα, ουσιαστικο, ουσια, οφελος, παιδια, πεδιο, ροη, πολωνια, προβληματα, ρητορικη, ροες, ρωτήσω, σαφης, σεβασμος, σερβια, σενγκεν, συζητηση, συζητησουμε, συνεχεια, σειρα, συρια, σοφια, σχεδιο, σχιστο, τουρκια, τειχη, τρια, τρελα, τριτη, υλοποιηση, υψηλη, φαρμακα, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, χαιρομαστε, χρονος, ψευτες, αγωνας, ανηκει, αυλη, δικαιωμα, ελληνικα, ενωση, ετοιμη, φιλοι, frontex, χωρα, ιδιαιτερα, isis, καρδια, μια φορα, μπροστα, οργανα, σημαίνει, θελω να, θεσεις, θετικα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα