Μέρκελ: Έχει αποτραπεί ο κίνδυνος συνολικής κατάρρευσης του ευρώ

Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία έχουν κάνει «μεγάλα βήματα προς τα μπρος, έστω και σε διαφορετικό βαθμό», δηλώνει η Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της προς τη γερμανική εφημερίδα Münchener Merkur.

Η βοήθεια που δίδεται στις χώρες της κρίσης έχει συνδεθεί με αυστηρές προϋποθέσεις, τονίζει η καγκελάριος, με την Ελλάδα, τη Πορτογαλία και την Ιρλανδία να καλούνται στην πράξη να υλοποιήσουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Επισημαίνει

ότι παρότι η κρίση δεν εχει παρέλθει, είναι ικανοποιητικό το γεγονός ότι έχει αποτραπεί ο κίνδυνος συνολικής κατάρρευσης του ευρώ.

Απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι η Γερμανία καλείται να πληρώσει τα χρέη άλλων χωρών της ευρωζώνης και αποδίδει την αλληλεγγύη που επιδεικνύει η Γερμανία στην ανάγκη αποτροπής μιας γενικότερης ανάφλεξης στην ζώνη του κοινού νομίσματος εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι υπερχρεωμένες χώρες.

Σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, η Γερμανία ως εξαγωγική χώρα έχει αποκομίσει τα περισσότερα οφέλη από το κοινό νόμισμα. Υπό την έννοια αυτή, κάθε ενέργεια της γερμανικής κυβέρνησης αποσκοπεί στην προάσπιση και των γερμανικών συμφερόντων.

Επαναλαμβάνει το «όχι» της στην ανάληψη των χρεών των προβληματικών χωρών από το Βερολίνο, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε απώλεια κινήτρων για περικοπές και μεταρρυθμίσεις.

Αναφερόμενη στη σημασία του ευρώ υπογραμμίζει πως είναι κάτι περισσότερο από ένα νόμισμα. Είναι ένα πολιτικό σχέδιο, λεει η καγκελάριος, διευκρινίζοντας πως αν το ευρώ αποτύχει, θα ήταν ένα μεγάλο πλήγμα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τη συνεργασία στην Ευρώπη.

Σε άλλη συνέντευξη προς το δημόσιο ραδιοφωνικό δίκτυο NDR Info, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποστηρίζει ότι πολλά από τα προβλήματα που αφορούν στην «ευρωκρίση» δεν έχουν ακόμη επιλυθεί.

Η κ. Μέρκελ επισημαίνει ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αντιμετώπιση της «ευρωκρίσης», «δεν μπορεί ακόμα να δοθεί λήξη συναγερμού», καθώς υπάρχουν ακόμη προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν.

Επαναλαμβάνει την άποψή της ότι ήταν ορθή η τακτική της βήμα προς βήμα αντιμετώπισης της κρίσης, τονίζοντας ότι «κάθε χώρα πρέπει πρώτα να κάνει το καθήκον της προκειμένου να αναμένει αλληλεγγύη από τις άλλες».

Η διάσωση της Κύπρου
Όσον αφορά στην περίπτωση του πακέτου διάσωσης για την Κύπρο, η γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθαρίζει ότι αυτή θα δοθεί μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις υλοποίησης μεταρρυθμίσεων.
Αναφερόμενος στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου, ο Φιλανδός πρωθυπουργός, Κατάινεν, έσπευσε να δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει η χώρα του, αν δεν διασφαλιστεί ότι το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο.
Πηγή skai.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα