Μέρκελ: Το χρέος της Ελλάδας πρέπει να πάει στο 110% του ΑΕΠ της

«Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το χρέος της στο 110% του ΑΕΠ της ως το 2022» σημειώνει η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Αλλά, χωρίς νέο κούρεμα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,

ο οποίος εμφανίζεται πάντως θετικός στη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος το 2014, «εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις».

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ελληνίδας αναγνώστριας της Bild, η οποία συμμετείχε σε δράση της γερμανικής εφημερίδας, η Μέρκελ δήλωσε: «Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το χρέος της στο 110% του ΑΕΠ της ως το 2022».

Η ελληνίδα αναγνώστρια ρώτησε: «Μέχρι πότε θα πρέπει η Ελλάδα να στηρίζεται οικονομικά», για να απαντήσει η Μέρκελ ότι «αυτό εξαρτάται κυρίως από τις εξελίξεις στην Ελλάδα» και να προσθέσει ότι το χρέος της χώρας θα πρέπει να μειωθεί στο 110% του ΑΕΠ της ως το 2022 ώστε να θεωρείται βιώσιμο.

«Αλλά, μέχρι τότε συμφωνούμε ότι η Ελλάδα έχει να αλλάξει πολλά» διευκρίνισε η Μέρκελ.

Εάν με τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, το 2014, η χώρα χρειάζεται νέα βοήθεια, «είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε, εφόσον η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις», διαβεβαιώνει από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο ίδιος απορρίπτει το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος».

«Θα αναστάτωνε επενδυτές και πιστωτές και θα προκαλούσε ραγδαία αύξηση των επιτοκίων των κρατικών τίτλων. Ένα δεύτερο κούρεμα δεν είναι το σωστό βήμα για την Ελλάδα», επαναλαμβάνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και προειδοποιεί ότι «όποιος το συζητά, τα διακινδυνεύει όλα».

«Στην περίπτωση που χρειαστεί νέα βοήθεια, αυτή θα αντιστοιχεί σε μέρος μόνον των μέχρι τώρα προγραμμάτων, καθώς υπάρχουν πολλά πράγματα που έχουν γίνει, στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη, στην Ρόδο και αλλού» αναφέρει ο κ. Σόιμπλε σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο γερμανικό περιοδικό Focus.

Ανάλογο είναι το περιεχόμενο και συνέντευξης που έχει παραχωρήσει ο Βόλφγκανγκ Σόμπλε, στην Welt am Sonntag, στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα, μέσω της διαδικασίας προσαρμογής.

«Μια κρίση προσαρμογής είναι αναπόφευκτη, όταν μια χώρα δεν είναι ανταγωνιστική. Ωστόσο η κατάσταση στη χώρα εξελίσσεται όπως αναμενόταν και σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη καλύτερα. Υπάρχει πρόοδος, αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα, η τρόικα περιμένει επιστροφή στην ανάπτυξη του χρόνου και έτσι το χρέος θα αρχίσει σταδιακά να μειώνεται. Η Ελλάδα έχει φθάσει στο σημείο να μην αυξάνει το χρέος της, νωρίτερα απ΄ό,τι σχεδιαζόταν», τονίζει.

Τους επόμενους μήνες θα πρέπει να διευκρινιστεί το ύψος των χρηματοδοτικών κενών που θα εμφανιστούν, λέει. «Θα πρέπει δηλαδή να καθορίσουμε το πότε κάποιες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης θα επιμηκύνουν τις λήξεις των ελληνικών τίτλων που κατέχουν, όπως έχει σχεδιαστεί», σημειώνει και κάνει λόγο για τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ που δεν έχουν καλυφθεί, διευκρινίζοντας ότι τέτοια θέματα έχουν προκύψει και κατά το παρελθόν και πάντα επιλύθηκαν.
Πηγή tovima.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα