Νέα συνάντηση με την τρόικα θα έχει ο υπουργός Εργασίας

Νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τα θέματα των τριετιών και των αποζημιώσεων θα έχει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος λίγο μετά τις 7 το απόγευμα εξήλθε από τη Βουλή, όπου συμμετείχε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, με κατεύθυνση το υπουργείο Οικονομικών.

Λίγο αργότερα, ο κ. Βρούτσης έφτασε στο υπουργείο Οικονομικών, όπου αναμένεται να καταφθάσει η τρόικα

για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, οι οποίες νωρίτερα είχαν φτάσει σε οριακό σημείο, λόγω της επιμονής των πιστωτών -ιδιαίτερα του ΔΝΤ- για κατάργηση των τριετιών και «μαχαίρι» στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης.

«Δεν υπάρχει εμπλοκή. Προσπαθούμε να συγκλίνουμε» είπε ο υπουργός Εργασίας εξερχόμενος από τη Βουλή, όπου είναι σαφές ότι έλαβε οδηγίες από τον πρωθυπουργό και τους κυβερνητικούς εταίρους για το πώς θα διαχειριστεί τα θέματα που θέτουν οι επικεφαλής της τρόικας.

Λίγο μετά, στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Βρούτσης ρωτήθηκε εάν έχει ενδείξεις ότι η τρόικα προτίθεται να αναθεωρήσει κάποιες θέσεις της για τα εργασιακά, στα οποία μέχρι στιγμής εμφανίζει άκαμπτη στάση. Ο υπουργός περιορίστηκε να απαντήσει: «Θα δούμε».

Λόγο μετά τις 7:30 αναχώρησαν από τη Βουλή για το υπουργείο Οικονομικών και οι κ.κ. Γιάννης Στουρνάρας και Χρήστος Σταϊκούρας για το νέο γύρο συνομιλιών με τους επικεφαλής της τρόικας.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η εντολή των πολιτικών αρχηγών είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει τη δόση μέσα στο Νοέμβριο. «Τα χρονοδιαγράμματα ισχύουν» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Τα σημεία τριβής
Με τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι το απόγευμα, η ελληνική πλευρά απορρίπτει την ερμηνεία των εκπροσώπων των δανειστών στη διατύπωση «with a statutory minimum wage», που περιλαμβάνεται στο αγγλικό κείμενο της σύμβασης του Μνημονίου.

Η τρόικα υποστηρίζει ότι το «a» είναι αριθμητικό και αναφέρεται σε έναν κατώτερο μισθό απογυμνωμένο από επιδόματα και ωριμάνσεις. Το υπουργείο Εργασίας απορρίπτει την ερμηνεία αυτή και αντιτείνει ότι το σύστημα προσδιορισμού του κατώτερου μισθού που έχει συμφωνηθεί προβλέπει ρητά τριετίες και επιδόματα.

Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ακόμα, ότι η πλήρης κατάργηση των ωριμάνσεων απειλεί με κατάρρευση τις επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν συμφωνηθεί με βάση τον κατώτερο μισθό.

Το υπουργείο αντιτίθεται επιπλέον σε κάθε αλλαγή στο ύψος των αποζημιώσεων για τους εν ενεργεία εργαζομένους. «Δεν σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από την ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Στο θέμα των αποζημιώσεων, η τρόικα ζητά τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης για απόλυση από 1 έως 3 μήνες, αντί έως 6 μήνες που ισχύει μέχρι σήμερα, την καθιέρωση αποζημίωσης ίση με 12 βασικούς μισθούς και όχι 24 όπως ισχύει, καθώς και τη μείωση της αποζημίωσης κατά 50% ακόμη και σε περιπτώσεις απόλυσης που δεν έχει προηγηθεί προειδοποίηση.

Το υπουργείο Εργασίας απορρίπτει κατ’ αρχήν κάθε αλλαγή για τους εν ενεργεία εργαζόμενους. Για του

Keywords
Τυχαία Θέματα