Νέος γύρος συλλήψεων στελεχών της Αντιπολίτευσης από τον Μαδούρο

Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες για να κάνει πράξη ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο την υπόσχεσή του για διώξεις των στελεχών της αντιπολίτευσης.

Ήδη, ο Λεοπόλδο Λόπες και ο Αντόνιο Λεδέσμα συνελήφθησαν εκ νέου.

Ο Λόπες, πρώην δήμαρχος του Τσακάο, στα περίχωρα του Καράκας, είχε πρόσφατα αποφυλακιστεί, προκειμένου να εκτίσει σε κατ΄οίκον περιορισμό το υπόλοιπο της ποινής του.

Είχε προηγηθεί πολύμηνη διαπραγμάτευση για το θέμα στην οποία πρωταγωνίστησε ο τέως πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Θαπατέρο.

Η σύζυγός του Λίλιαν Τιντόρι,

έγραψε στο Twitter ότι πράκτορες των Υπηρεσιών Ασφαλείας τον πήραν από το σπίτι.

«Δεν γνωρίζω ούτε πού είναι ούτε πού τον πηγαίνουν. Ο Μαδούρο θα είναι υπεύθυνος για οτιδήποτε του συμβεί» έγραψε.

Εκπρόσωπος της Αντιπολίτευσης ανέφερε λίγο αργότερα ότι συνελήφθη ο Αντόνιο Λεδέσμα, επίσης δήμαρχος.

Ήδη, από το βράδυ που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών για τη Συντακτική Συνέλευση, ο Μαδούρο είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε άρση ασυλίας των μελών της Βουλής που τώρα καταργεί.

«Τελείωσε το σαμποτάζ της Βουλής, πρέπει να μπει τάξη. Θα υπάρξει άρση ασυλίας για εκείνους τους βουλευτές για τους οποίους πρέπει να γίνει άρση» δήλωσε.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας τα έβαλε όμως και με την Γενική Εισαγγελέα της χώρας, για το γεγονός ότι δεν έκανε τίποτα, όπως είπε, για να σταματήσει η βία.

«Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνουμε με την Γενική Εισαγγελία; Να την αλλάξουμε άμεσα και να πάρουμε τον έλεγχο, ώστε να υπάρξει δικαιοσύνη» είπε, ενώ οι οπαδοί του φώναζαν συνθήματα κατά της γενικής εισαγγελέως.

Η Ορτέγα Ντίας, αν και υπήρξε στέλεχος των κυβερνήσεων Μαδούρο, υπήρξε η πρώτη που κατήγγειλε προσπάθεια συνταγματικής εκτροπής με αφορμή τις εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση, αλλά και την καταστολή στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Έκτοτε, όπως ήταν αναμενόμενο, μπήκε στο στόχαστρο.

Ήδη, η αμερικανική κυβέρνηση έβαλε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας στην ίδια λίστα που βρίσκονται ο Άσαντ της Συρίας, ο Μουγκάμπε της Ζιμπάμπουε και ο Κιμ Γιονγκ Ουν της Βορείου Κορέας.

Έτσι, απαγορεύεται σε αμερικανικά νομικά/φυσικά πρόσωπα να έχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες μαζί του.

Συνολικά 27 χώρες έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην ψηφοφορία για τη Συντακτική Συνέλευση. Από αυτές τις χώρες, οι 19 έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν αναγνωρίζουν παρά την εκλεγμένη Βουλή του 2015.

Στη Λατινική Αμερική η υποστήριξη ή η αντίθεση στα όσα συμβαίνουν στην Βενεζουέλα συνδέεται άμεσα με το ιδεολογικό πρόσημο της κυβέρνησης που είναι στην εξουσία.

Η Βολιβία, η Νικαράγουα, η Κούβα, ο Ισημερινός και ο το Ελ Σαλβαδόρ χαιρέτησαν το αποτέλεσμα.

Το Μεξικό, η Κολομβία, η Αργεντινή και η Βραζιλία είναι από τις χώρες που εδώ και καιρό έχουν εκφράσει έντονες αντιδράσεις για τα όσα συμβαίνουν στην Βενεζουέλα, ενώ η Ουρουγουάη (με αριστερό πρόεδρο) ζητά διάλογο, χωρίς όμως να καταδικάζει τις εκλογές.

Από την πλευρά της, η Μόσχα ζήτησε να μην υπάρχουν εξωτερικές παρεμβάσεις στα τεκταινόμενα.
Πηγή in.gr

The post Νέος γύρος συλλήψεων στελεχών της Αντιπολίτευσης από τον Μαδούρο appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα