Νορβηγία: Αθώωση ζήτησε ο Μπρέιβικ γιατί έδρασε «για το έθνος»

Στις 24 Αυγούστου η ετυμηγορία του δικαστηρίου

Σύσσωμοι αποχώρησαν από τη δικαστική αίθουσα του Oσλο επιζώντες και συγγενείς των θυμάτων του μακελειού στην Ουτόγια όταν ο Aντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ έκανε την τελική του δήλωση, ζητώντας από τους δικαστές να τον αθωώσουν γιατί -έχοντας σώας τα φρένας, όπως υποστηρίζει η υπεράσπιση κόντρα στην εισαγγελία- διέπραξε τις επιθέσεις «για να προστατεύσει» τους Νορβηγούς από το Ισλάμ.

Η αυλαία της δίκης έπεσε και η απόφαση των δικαστών, που θα κρίνουν εάν ο Μπρέιβικ θα οδηγηθεί στη φυλακή ή σε ψυχιατρικό ίδρυμα,

αναμένεται στις 24 Αυγούστου.

Η υπεράσπιση αντέκρουσε στην τελική της αγόρευση την εισήγηση της εισαγγελίας που ζητά τον εγκλεισμό του Μπρέιβικ σε ψυχιατρικό ίδρυμα για τον εφιάλτη που τραυμάτισε ψυχικά ένα ολόκληρο έθνος.

Οι δικηγόροι του Μπρέιβικ υποστήριξαν πως ο κατηγορούμενος έχει σώας τα φρένας και δεν πρέπει να του στερηθεί το δικαίωμα να αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις του που καθοδηγήθηκαν από εξτρεμισμό. Η υπεράσπιση παρουσιάζει τον Μπρέιβικ ως εξτρεμιστή τρομοκράτη υποκινούμενο από ακροδεξιά ιδεολογία κατά του Ισλάμ, αντί για έναν ψυχικά ασθενή που αιματοκύλισε τη χώρα μόνο για να σκοτώσει…

«Εχει δικαίωμα να μιλά, δεν έχουμε κανένα καθήκον να τον ακούμε» δήλωσαν εκπρόσωποι ομάδων στήριξης των συγγενών των θυμάτων, αποχωρώντας από τη δικαστική αίθουσα όταν ο 33χρονος Μπρέιβικ άρχισε λίγο αργότερα να μιλά για τους λόγους που τον οδήγησαν στο μακελειό.

Ο Μπρέβικ ζήτησε από τους δικαστές να τον αθωώσουν, υποστηρίζοντας ότι διέπραξε τις επιθέσεις της 22ας Ιουλίου του 2011 για να προστατεύσει τους «αληθινούς Νορβηγούς» από το Ισλάμ και την πολυπολιτισμικότητα, σημειώνοντας ότι ενήργησε κατ’ αυτόν τον τρόπο για να υπερασπιστεί την «εθνική ομάδα» στην οποία ανήκει και ο ίδιος.

«Εδρασα εκ μέρους του λαού μου, της θρησκείας μου και της χώρας μου. Γι’ αυτό ζητώ να με απαλλάξετε [των κατηγοριών]» είπε στο δικαστήριο.

«Δεν αναγνωρίζω την ενοχή μου. Επικαλούμαι την αρχή της αναγκαιότητας [που επιτρέπει να σκοτώνει κανείς κάποιον υπό ειδικές συνθήκες] επειδή αγωνίστηκα για τον λαό, τον πολιτισμό και τη χώρα μου» δήλωσε στην τελική αγόρευσή του που διήρκεσε περίπου 45 λεπτά.

Διαβάζοντας το κείμενο που είχε συντάξει κατήγγειλε όλα όσα τον ενοχλούν στη Νορβηγία από το γεγονός ότι μετανάστες εκπροσωπούν τη Νορβηγία στη Eurovision, έως την τηλεοπτική σειρά «Sex and the City» και τη σεξουαλική απελευθέρωση που απειλεί την παραδοσιακή οικογένεια.

Απευθυνόμενος στους πέντε δικαστές υπογράμμισε ότι «η Ιστορία θα δείξει αν δικάζουν έναν άνθρωπο που προσπάθησε να σταματήσει το κακό», ο οποίος «διέπραξε μια μικρή βαρβαρότητα για να σταματήσει μια μεγαλύτερη».

Στις 22 Ιουλίου του 2011 ο Μπρέιβικ άνοιξε πυρ στην κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησάκι Ουτόγια, σκοτώνοντας 69 άτομα, στην πλειονότητά τους εφήβους. Λίγο νωρίτερα είχε τοποθετήσει μια βόμβα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης, στο Οσλο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή του

Keywords
Τυχαία Θέματα