Ο ισλαμιστής Μοχάμεντ Μούρσι ανακηρύχθηκε νέος πρόεδρος της Αιγύπτου

Πανηγυρισμοί στην πλατεία Ταχρίρ

Ο υποψήφιος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μούρσι ανακηρύχθηκε νικητής των πρώτων προεδρικών εκλογών που διενεργήθηκαν στην Αίγυπτο μετά την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ και έπειτα από ενάμιση χρόνο στρατοκρατίας. Η ανακοίνωση της κεντρικής εκλογικής επιτροπής συνοδεύτηκε από ξέφρενους πανηγυρισμούς στην εμβληματική πλατεία Ταχρίρ, όπου «χτυπούσε» η καρδιά της επανάστασης

κατά του καθεστώτος.

Ο 60χρονος δυτικοτραφείς Μοχάμεντ Μούρσι επικράτησε με ποσοστό 51,7% έναντι του πρώην στρατηγού της αεροπορίας και τελεύταίου πρωθυπουργού του Χόσνι Μουμπάρακ, Αχμέντ Σαφίκ, που έλαβε ποσοστό 48,2 των ψήφων. Η προσέλευση των Αιγυπτίων στις προεδρικές εκλογές έφθασε το 51,58%.

Η ανακοίνωση έγινε από τον επικεφαλής της αιγυπτιακής εκλογικής επιτροπής έπειτα από μία μακροσκελή ομιλία κατά την οποία υπεραμύνθηκε το έργο της και της ανάγκης αναβολής της ανακήρυξης (αρχικά ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Πέμπτη) προκειμένου να εξεταστούν οι εκατοντάδες προσφυγές που κατατέθηκαν από αμφότερα τα «στρατόπεδα».

Στον πρώτο γύρο των εκλογών ο υποψήφιος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μούρσι και ο Αχμέντ Σαφίκ, πρώην στρατηγός της αεροπορίας και τελευταίος πρωθυπουργός επί Μουμπάρακ, προηγήθηκαν έναντι όλων των άλλων υποψήφιων διατηρώντας μικρή διαφορά ο ένας από τον άλλο.

Οι δύο υποψήφιοι μονομάχησαν στο δεύτερο γύρο της 16ης και 17ης Ιουνίου. Μετά τις εκλογές αμφότεροι ισχυρίστηκαν ότι προηγούνται, αλλά η κατάθεση ενστάσεων προκάλεσε σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή με την την καθυστέρηση των τελικών ανακοινώσεων.

Ωστόσο, ο νέος πρόεδρος θα κληθεί να ασκήσει τα λιγοστά του καθήκοντα ασφυκτικά περιορισμένος από τον στρατό.

Με ένα έκτακτο συνταγματικό διάταγμα λίγες ώρες αφότου είχαν κλείσει οι κάλπες των προεδρικών εκλογών στις 17 Ιουνίου, το κυβερνών Στρατιωτικό Συμβούλιο ανέθεσε στον εαυτό του υπερεξουσίες στον απόηχο της διάλυσης του Κοινοβουλίου που είχαν προκύψει από τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και στο οποίο ήταν κυρίαρχη η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Οι υπερεξουσίες που ανέλαβε ο στρατός καταγγέλθηκαν ως πραξικόπημα και χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδήλωσαν επί ημέρες στην πλατεία Ταχρίρ.
Ο νέος πρόεδρος πρέπει να ζητά την έγκριση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου,  το οποίο διατηρεί την πρωτοβουλία της πρότασης, αλλά και της έγκρισης των νόμων. Επιπλέον, η χώρα δεν έχει ακόμη Σύνταγμα και θα περάσουν μήνες πριν ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ενάμιση χρόνο μετά την πτώση του μισητού για πολλούς 30ετούς καθεστώτος Μουμπάρακ, οι Αιγύπτιοι βλέπουν ότι έχουν γίνει επί της ουσίας πολύ λίγα βήματα προς μία πραγματική δημοκρατία.
Πηγή in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα