Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται με τη μεριά του ΔΝΤ
Συνέντευξη του Δ. Τζανακόπουλου στην «Αίθουσα σύνταξης»
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλησπέρα σας κύριε Εκπρόσωπε. Οι καλοί συνάδελφοι είναι εδώ και θα συζητήσουμε για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, είναι η διαπραγμάτευση, τα δύο χρόνια από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συμπίπτουν με την αξιολόγηση κ. Τζανακόπουλε. Πριν από λίγο ακούσαμε τον Κυριάκο
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στην συνέντευξη που έδωσε ο Πρωθυπουργός και δημοσιεύθηκε σήμερα το πρωί στην «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ», αυτό για το οποίο κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη ο κ. Τσίπρας, ήταν να μας πει αν τελικά σε αυτή τη συζήτηση, σε αυτή τη διαπραγμάτευση, η οποία γίνεται εδώ και κάποιο διάστημα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, έχει την ευθύνη η ελληνική κυβέρνηση για το γεγονός ότι καθυστερεί ή έχει την ευθύνη το ΔΝΤ που προβάλλει παράλογες απαιτήσεις. Η απάντηση του κ. Μητσοτάκη, σήμερα στην ομιλία την οποία έκανε, ήταν σαφής και καθαρή. Μας είπε ότι το δίκαιο σε αυτή τη συζήτηση, σε αυτή τη διαπραγμάτευση, στις συνομιλίες, βρίσκεται με τη μεριά του ΔΝΤ. Με λίγα λόγια, μας κάλεσε να κάνουμε ό,τι ζητά το ΔΝΤ για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Αυτή είναι ακριβώς η πολιτική διαχωριστική γραμμή που τέμνει το πολιτικό σύστημα της χώρας αυτή τη στιγμή: Από τη μία μεριά η λογική του κ. Μητσοτάκη, η οποία είναι λογική διαπιστευτηρίων στους πιο σκληρούς από τους δανειστές και από την άλλη μεριά η λογική της παρούσας κυβέρνησης που θέλει, βεβαίως, το κλείσιμο της αξιολόγησης ταχύτατα, ωστόσο μας ενδιαφέρει -πέραν όλων των άλλων- και πώς θα κλείσει αυτή η αξιολόγηση. Δηλαδή, αν αυτά τα οποία θα συμφωνηθούν θα είναι οικονομικά βιώσιμα αλλά και κοινωνικά βιώσιμα. Διότι, ξέρετε, οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, αυτή τη στιγμή, πέρα από οικονομικά παράλογες, είναι και κοινωνικά καταστροφικές. Φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης και θέλει ένα άρον-άρον κλείσιμο, όπως λέμε.
ΚΟΤΤΑΚΗΣ: Ακούγοντας τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Τζανακόπουλο, ο οποίος, να θυμηθούμε και αυτό, ήταν άνθρωπος που υποδέχθηκε τον Πρωθυπουργό την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία έξω από το Μαξίμου…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το θυμηθήκατε και αυτό.
ΚΟΤΤΑΚΗΣ: …και έχει μια αξία κάποια στιγμή να συζητήσουμε αν άλλαξε ο ΣΥΡΙΖΑ και πώς μεταλλάχθηκε σε αυτό το διάστημα, αλλά επειδή έχουμε εδώ τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής, αφού μίλησε για τον κ. Μητσοτάκη: Ο κ. Μητσοτάκης φταίει που δεν κλείνετε την αξιολόγηση κ. Τζανακόπουλε; Υπάρχουν τρία εκκρεμή ζητήματα για να κλείσει η αξιολόγηση, πέραν των ζητημάτων των πλεονασμάτων. Δηλαδή, υπάρχει το κενό των δημοσιονομικών, το οποίο είναι μικρό, είναι «γεφυρώσιμο» -όπως το λέτε στην τεχνοκρατική γλώσσα- για το 2018, υπάρχουν τα ζητήματα της ενεργειακής πολιτικής της ΔΕΗ και υπάρχει και ένα ακόμη θέμα με τις εργασιακές σχέσεις. Αυτά τα τρία κεφάλαια τα οποία έχουν απομείνει από τη διαπραγμάτευση, καθώς και το υπόλοιπο 95%, πράγματι έχετε έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές. Γιατί δεν τα κλείνετε, ούτως ώστε με αξιοπιστία πια να διαπραγματευτείτε για το ζήτημα των πλεονασμάτων που πράγματι, αν είναι τόσο αυξημένα, είναι και καταστροφικά και αντιλαϊκά;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κανείς από όλους τους εμπλεκόμενους στο πρόγραμμα δεν θέτει ζήτημα για το τεχνικό σκέλος της διαπραγμάτευσης. Και όταν λέω τεχνικό σκέλος, εννοώ το σκέλος που αφορά το StaffLevelAgreement. Δηλαδή, τις μεταρρυθμίσεις αλλά και τις τροποποιήσεις, εν πάση περιπτώσει, των νόμων που χρειάζονται για να βγούμε το 2018 από το πρόγραμμα. Όλη η συζήτηση καθυστερεί εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για τα δύο άλλα ζητήματα που απασχολούν τις συζητήσεις. Δηλαδή, για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν αυτοί οι στόχοι, τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα συμφωνηθούν, να πιαστούν μετά το 2018. Επομένως, νομίζω ότι το τεχνικό σκέλος της διαπραγμάτευσης θα μπορούσε να κλείσει σε πάρα πολύ λίγο χρονικό διάστημα υπό την προϋπόθεση ότι…
ΚΟΤΤΑΚΗΣ: Έχετε συμφωνήσει για τα εργασιακά και τη ΔΕΗ, για παράδειγμα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, αλλά σας λέω, όμως, ότι αυτού του τύπου οι διαφωνίες που υπάρχουν εκεί είναι πολύ εύκολα γεφυρώσιμες, μπορεί να βρεθεί λύση, αρκεί…
ΚΟΤΤΑΚΗΣ: Για τη ΔΕΗ;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και για τη ΔΕΗ, αλλά και για τα εργασιακά, νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα να φτάσουμε σε μια συμφωνία, αρκεί να μπορέσουμε να καταλήξουμε στα μεγάλα, στα πολιτικά ζητήματα, δηλαδή, αυτά τα οποία σας είπα προηγουμένως: Μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ύψος πρωτογενών πλεονασμάτων…
ΚΟΤΤΑΚΗΣ: Άρα τα αφήνετε σκόπιμα ανοιχτά και εσείς, από ό,τι καταλαβαίνω τα τρία εναπομείναντα της αξιολόγησης.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν και εκεί κάποιες διαφορές, οι οποίες παραμένουν, αλλά ουδείς αυτή τη στιγμή δεν θεωρεί ότι είναι αυτό το πρόβλημα για το οποίο συζητάμε. Δεν είναι ούτε η ενέργεια, ούτε τα εργασιακά σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά ούτε και το γεφυρώσιμο δημοσιονομικό κενό που έχει βρεθεί για το 2018. Μιλάμε για πάρα πολύ μικρές διαφορές.
ΚΟΤΤΑΚΗΣ: Δεν ξέρω αν το βλέπετε, αλλά είναι η εμπιστοσύνη που πρέπει να αναπτυχθεί μεταξύ σας.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι ζήτημα εμπιστοσύνης, όταν το ΔΝΤ…
ΚΟΤΤΑΚΗΣ: Ο Ντάισενμπλουμ το λέει, όχι εγώ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν το ΔΝΤ επιμένει για μέτρα 4,5 δις ευρώ μετά το 2018 και η Κομισιόν αλλά και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί θεσμοί λένε ότι αυτά τα μέτρα δεν χρειάζονται για να πιαστούν οι στόχοι, έτσι όπως σήμερα είναι διαμορφωμένο το πρόγραμμα, τότε καταλαβαίνετε ότι δεν τίθεται ζήτημα εμπιστοσύνης. Τίθεται ζήτημα διαφορετικών πολιτικών προβλέψεων και διαφορετικών οικονομικών προβλέψεων. Εδώ, θέλω να σας πω ότι το ΔΝΤ δεν φημίζεται για την ορθότητα των προβλέψεών του. Αντιθέτως, όποτε έχει προσπαθήσει να κάνει συγκεκριμένες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, είτε έχει εμφανιστεί υπεραισιόδοξο, επομένως έχει πέσει έξω, για παράδειγμα την περίοδο 2011- 2012 που μας έλεγε ότι θα έχουμε ανάπτυξη και τελικά είχαμε ύφεση σχεδόν 10% και στη συνέχεια έχει προχωρήσει σε υπεραπαισιόδοξες προβλέψεις οι οποίες δεν έχουν προκύψει από τα ίδια τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Να πάρω και εγώ τη σκυτάλη από την ερώτηση του Μανώλη. Σήμερα, κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος εμφανίζεται να λέει, κ. Εκπρόσωπε, ότι είναι πολύ πιθανό να έχουμε συμφωνία μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, δηλαδή στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, αλλά με αυστηρή προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Φαίνεται ότι το ίδιο επιδιώκει και έχει καταφέρει και η γερμανική πλευρά μετά τη συνάντηση της Λαγκάρντ με τον Σόιμπλε στο Νταβός. Προσέξτε, όμως, τώρα: Προκύπτει μια εξίσωση που για όσους προσπαθούμε να προσεγγίσουμε λίγο μαθηματικά τα πράγματα, είναι δισεπίλυτη. Από τη μια, το ΔΝΤ λέει «ναι, θα είμαι στο πρόγραμμα», αλλά σας ζητά μέτρα 4,2 δις. Την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός επαναλαμβάνει σήμερα –το έχετε πει και εσείς πολλές φορές- «ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα». Ταυτοχρόνως, ο κ. Τσακαλώτος προσέρχεται –σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε- αύριο στο Eurogroup με την πρόταση για τον «κόφτη», την έχουμε αναλύσει πολιτικά πολλές φορές σε αυτή την εκπομπή. Και σήμερα γίνεται γνωστό ότι απαιτούν οι δανειστές αυτό που λέμε «αντεστραμμένο κόφτη». Δηλαδή, σας λένε «θα ψηφίσετε τώρα τα μέτρα, τα οποία θα τα πάρετε μόνο αν πέσετε εκτός των προβλέψεων, με ρήτρα δηλαδή ακύρωσης, όπως λέγεται, αλλά θα τα ψηφίσετε τώρα». Και ρωτώ ευθέως: Θα δεχόσαστε να ψηφίσετε τώρα μέτρα με ρήτρα ακύρωσης; Και πώς θα είναι το ΔΝΤ μέσα στο πρόγραμμα όταν απαιτεί μέτρα 4,2 δις και εσείς λέτε ότι «δεν θα πάρω μέτρα ούτε ένα επιπλέον ευρώ».
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρώτο που θα ήθελα να σας απαντήσω είναι ότι η διαπραγμάτευση δεν γίνεται με διαρροές. Μου λέτε ότι κάποιος ευρωπαίος αξιωματούχος είπε κάτι. Νομίζω ότι δεν μπορούμε…
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Ότι θα είναι το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, νομίζω ότι είναι σαφές πλέον.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν πάντως πάρα πολλές διαρροές το τελευταίο διάστημα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήστε, γιατί νομίζω ότι το παιχνίδι των διαρροών εντάσσεται και αυτό στη μεγάλη εικόνα της διαπραγμάτευσης. Να μιλήσουμε, όμως, επί της ουσίας. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να διευκρινίσουμε είναι: Το ΔΝΤ, έχουμε δηλώσειπολλάκις, ότι θα πρέπει άμεσα –τα έλεγε και ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του σήμερα το πρωί- να αποφασίσει τι θέλει να κάνει. Διότι, το να λέει ότι «εγώ θα μείνω υπό την προϋπόθεση ότι θα καταστραφεί η ελληνική οικονομία» δεν αποτελεί μια ορθολογική θέση. Το δεύτερο πράγμα που θέλω να σας πω είναι ότι σε ό,τι αφορά τον «αντεστραμμένο κόφτη» καλύτερα να μην παίζουμε με τις λέξεις. Η θέση του ΔΝΤ, ήδη από την πρώτη αξιολόγηση, όταν το ίδιο θέμα είχε προκύψει για το 2018, έλεγε το εξής: «Πάρτε εσείς τώρα τα μέτρα και αν δούμε ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια που αυτά δεν θα χρειαστούν, τότε ακυρώστε τα». Επομένως, δεν είναι μια πρόταση που πέφτει τώρα στο τραπέζι. Είναι μια πρόταση, την οποία η ελληνική πλευρά έχει απορρίψει ήδη από τον προηγούμενο Μάιο.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Συνεχίζετε να την απορρίπτετε αυτή την πρόταση;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, φυσικά. Όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός βγαίνει σήμερα το πρωί και λέει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετηθεί ούτε ένα ευρώ μέτρα, νομίζω ότι είναι περίεργο έστω και να ρωτάμε αν από το πρωί μέχρι το απόγευμα, επειδή έγινε μια διαρροή ενός ευρωπαίου αξιωματούχου, η ελληνική κυβέρνηση θα αλλάξει τη στάση της.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Καλά κάνετε και το διευκρινίζετε, γιατί αύριο είναι το Eurogroup. Άρα, εάν αύριο στο Eurogroup προσέλθει ο Σόιμπλε ή οποιοσδήποτε άλλος με αυτή την πρόταση, ο κ. Τσακαλώτος θα την απορρίψει.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα: Η πρόταση αυτή έχει απορριφθεί από την ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή. Και κατά την περίοδο των συνομιλιών για την πρώτη αξιολόγηση, αλλά και καθ΄ όλη τη διάρκεια της περιόδου των συνομιλιών για τη δεύτερη αξιολόγηση. Δηλαδή, αυτό που προσπαθώ να σας πω είναι ότι αυτή η πρόταση δεν είναι καινούρια. Αυτή ήταν η θέση του ΔΝΤ εξαρχής. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Εγώ το μόνο που μπορώ να επαναλάβω αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε κάτι περισσότερο από τον αυτόματο δημοσιονομικό διορθωτή αν και εφόσον συμφωνηθούν και τα υπόλοιπα σκέλη τα οποία θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Δεν υπάρχει περίπτωση αυτή η κυβέρνηση να νομοθετήσει ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Σωστό είναι αυτό που λέτε…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως, δεν γίνεται εδώ η αξιολόγηση και η διαπραγμάτευση, πολλές φορές συζητάμε σε λεπτομέρειες μία διαπραγμάτευση που γίνεται και σε επίπεδο σεναρίων, αλλά να δούμε και τα κρυφά χαρτιά που υπάρχουν…
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Νίκο συμφωνώ, απλώς το λέω για να γίνει κατανοητό, ότι εάν το ΔΝΤ είναι μέσα στο πρόγραμμα και ζητά 4,2 δις μέτρα και εσείς, ως κυβέρνηση, λέτε ότι εμείς δεν παίρνουμε μέτρο ούτε για ένα επιπλέον ευρώ, δεν δημιουργεί αισιοδοξία για κλείσιμο της αξιολόγησης, περιγράφει την πιθανότητα ενός αδιεξόδου.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, την ίδια στάση είχε το ΔΝΤ και κατά την περίοδο της πρώτης αξιολόγησης. Τα ίδια έλεγε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Στη συνέχεια, εξαιτίας του πολιτικού συσχετισμού ο οποίος διαμορφώθηκε, βρέθηκε τελικά ένα σημείο ισορροπίας. Το ίδιο πράγμα θεωρώ ότι υπάρχει η δυνατότητα να γίνει και σήμερα…
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΔΝΤ, έχουμε πει ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για εμάς, το χρονοδιάγραμμα πάνω στο οποίο δουλεύουμε. Το ΔΝΤ πρέπει να καταλάβει ότι η ελληνική οικονομία δεν αντέχει άλλη λιτότητα, δεν αντέχει άλλα μέτρα, δεν αντέχει αυτές τις πολιτικές τις οποίες έρχεται σήμερα για άλλη μια φορά να προτείνει…
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Και η κοινωνία…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική οικονομία και βεβαίως η ελληνική κοινωνία. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι θα δημιουργηθεί ένας πολιτικός συσχετισμός, με δεδομένο το γεγονός ότι από τη δική μας πλευρά έχουμε συγκεκριμένες και ορθολογικές προτάσεις, οι οποίες αποδεικνύονται στην πράξη ότι μπορούν να βγουν. Κοιτάξτε, όταν το ΔΝΤ λέει, θα έχετε ύφεση το 2016, δεν θα καταφέρετε να πιάσετε τους στόχους, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μία πολύ άσχημη κατάσταση και τελικά είναι οι ίδιοι οι αριθμοί που διαψεύδουν το ΔΝΤ, νομίζω ότι δεν πρέπει να επιρρίπτεται η ευθύνη στην ελληνική κυβέρνηση για την καθυστέρηση της αξιολόγησης…
ΚΟΤΤΑΚΗΣ: Ένα πολιτικό ερώτημα… Τους έχετε ζυγίσει καλά, ή μήπως έχετε και πάλι αυταπάτες, όπως είχατε και στο παρελθόν; Αν τους έχετε ζυγίσει καλά, να την πάτε πράγματι την αξιολόγηση μέχρι του τέλους, εφόσον δεν υποχωρήσουν. Αν δεν τους έχετε ζυγίσει όμως και δεν μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση, τι γίνεται κύριε εκπρόσωπε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξετε δεν υπάρχουν επιλογές. Η άλλη επιλογή είναι να αποδεχθούμε τα μέτρα του ΔΝΤ, και νομίζω ότι αυτό υπό την παρούσα κυβέρνηση δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Επομένως δεν είναι ζήτημα πολιτικής εκτίμησης, είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης. Αυτή η κυβέρνηση έχει εκφράσει δεκάδες φορές την βούληση της, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί παράλογες προτάσεις εκ μέρους του ΔΝΤ. Επομένως πρόκειται για μία αναγκαστική επιλογή. Παρόλα αυτά θα σας πω ότι …
ΚΟΤΤΑΚΗΣ: Ακόμα και με ρίσκο εκλογών…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …έχω την πολιτική εκτίμηση και την πεποίθηση ότι κανένας αυτή την στιγμή στην Ευρώπη δεν επιθυμεί, δεν επιδιώκει μία τεχνητή αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης. Τι θα πει τεχνητή αναζωπύρωση; Την στιγμή που τα νούμερα πηγαίνουν καλά, την στιγμή που φαίνεται ότι η ελληνική οικονομία φαίνεται έχει γυρίσει σελίδα, την στιγμή που το 2016 θα κλείσε με θετικό πρόσημο παρά τις διαφορετικές προβλέψεις, να δημιουργήσουν μία αναστάτωση και μία αναταραχή η οποία είναι άνευ λόγου και αιτίας επειδή το ΔΝΤ έχει στυλώσει τα πόδια. Εκτιμώ ότι θα δημιουργηθεί ένας πολιτικός συσχετισμός που θα οδηγήσει την συμφωνία εντός του χρονικού πλαισίου …
ΒΑΛΛΙΑΝΟΥ: Είμαστε λοιπόν και πάλι στην διαπραγμάτευση και δείχνει ότι είναι σκληρή. Θεωρείτε ότι η διαπραγμάτευση είναι ένα δυνατό χαρτί της κυβέρνησης, γιατί ο κόσμος με αυτήν την προσδοκία, κυρίως, μετά που υπογράψατε την συμφωνία, το μνημόνιο, σας ψήφισε, ότι θα κάνετε μία σκληρή διαπραγμάτευση, σε κάθε κεφάλαιο αυτής της υπόθεσης. Είναι δυνατό σας χαρτί η διαπραγμάτευση;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ερώτημα που μου θέτετε δεν το αντιλαμβάνομαι ακριβώς γιατί δεν το βλέπουμε έτσι εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης…
ΒΑΛΛΙΑΝΟΥ: …Μα πάντα λέγατε ότι, εντάξει υπογράψαμε ένα πρόγραμμα αλλά θα διαπραγματευτούμε σκληρά και με τους καλύτερους όρους, τις καλύτερες συνθήκες για την ελληνική κοινωνία…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Την διαπραγμάτευση δεν την κάνουμε για να κερδίσουμε πολιτικά. Την διαπραγμάτευση την κάνουμε…
ΒΑΛΛΙΑΝΟΥ: Για το καλό της Ελλάδος, της κοινωνίας…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …γιατί είναι κοινωνική αναγκαιότητα να γίνει η διαπραγμάτευση. Διότι χωρίς διαπραγμάτευση και με μία λογική η οποία θα έλεγε, ας κάνουμε ότι μας ζητάνε για να προχωρήσουμε πάρα πολύ γρήγορα και να πάμε στο επόμενο βήμα, θα οδηγούμαστε στα καταστροφικά αποτελέσματα που είχε η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, κατά την περίοδο 2010-2014. Δηλαδή και να λέμε ναι σε όλα και να υπάρχει τεράστια κοινωνική συμπίεση, να υπάρχει τεράστια πτώση του βιοτικού επιπέδου, της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και τελικά η αξιολόγηση να καθυστερεί. Διότι, αν θυμάστε καλά, οι συζητήσεις με τις καθυστερημένες αξιολογήσεις και λοιπά, μας ακολουθούν εδώ και μια επταετία…
ΒΑΛΛΙΑΝΟΥ: Το θυμόμαστε όλοι αυτό…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …γι΄ αυτό, λοιπόν, προσπαθώ να σας πω ότι για εμάς η διαπραγμάτευση δεν γίνεται για λόγους πολιτικών εντυπώσεων ή για λόγους πολιτικού κέρδους. Η διαπραγμάτευση για μας αποτελεί κοινωνική αναγκαιότητα, αλλά και οικονομική αναγκαιότητα.
ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Υπουργέ έχετε πει και εσείς και ο Πρωθυπουργός το είπε σήμερα ότι ούτε ένα ευρώ παραπάνω δεν πρόκειται να ψηφίσουμε σε πρόσθετα μέτρα. Όμως και ο Πρωθυπουργός και εσείς έχετε πει ότι θα δεχθούμε, υπό προϋποθέσεις έστω, παράταση του «κόφτη» για ένα χρόνο, τον χαρακτηρίσατε «μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων» , νομίζω όμως ότι ο κόσμος πρέπει να ξέρει, σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης, αν αυτός ο μηχανισμός, αν αυτός ο «κόφτης» θα περιλαμβάνει τελικά πρόβλεψη για μείωση του αφορολόγητου και πόσο και για περικοπές στις συντάξεις. Θα το περιλαμβάνει;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να εξηγήσω κατ΄ αρχήν, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο μηχανισμός της αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης. Έχει δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος αφορά τον ένα μήνα που έχει ο υπουργός Οικονομικών να συζητήσει με τους θεσμούς, έτσι ώστε να βρεθούν τα μέτρα εκείνα τα οποία θα επιφέρουν την αναγκαία δημοσιονομική διόρθωση. Εφόσον μέσα σε αυτόν τον ένα μήνα δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και θεσμών, τότε επέρχεται η αυτόματη δημοσιονομική διόρθωση η οποία αφορά αποκλειστικά και μόνο περικοπές στις δαπάνες. Επομένως, αν χρειαστεί να περιγράψουμε περιοχές που θα μειώνουν τη διακριτική ευχέρεια του υπουργού Οικονομικών αλλά και των θεσμών κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, αυτό θα μπορούσε να γίνει. Ωστόσο, δεν βρισκόμαστε ακόμα εκεί…
ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Στις περιοχές αυτές θα περιλαμβάνεται το αφορολόγητο και οι συντάξεις;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα είναι ζητήματα που θα τα δούμε επί της συγκεκριμένης διαπραγμάτευσης. Αλλά ακούστε, όταν μιλάμε για περικοπές δαπανών, πρέπει να γνωρίζετε ότι ο ελληνικός Προϋπολογισμός φτιάχνεται από τρία χονδρικά τμήματα. Το πρώτο τμήμα είναι 40% συντάξεις, το δεύτερο είναι 40% μισθοί και το 20% μόνο είναι λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου. Με αυτή την έννοια, σας λέω ότι οι περιοχές είναι χονδρικά περιορισμένες. Η όλη, όμως, συζήτηση για το δημοσιονομικό διορθωτή, όπως έχει αποδειχθεί από τους ίδιους τους αριθμούς και από την ίδια την εικόνα της ελληνικής οικονομίας, είναι στην πραγματικότητα μια σκιαμαχία. Στην πραγματικότητα έχει να κάνει με μια, κατά τη γνώμη μας παράλογη, απαίτηση του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα, διότι κατά τις δικές τους εκτιμήσεις το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Ωστόσο, αποδεικνύεται από τα ίδια τα πράγματα ότι το πρόγραμμα είναι η πρώτη φορά μέσα στα επτά χρόνια που πηγαίνει καλά, διότι πιάνονται οι στόχοι που έχουν τεθεί και νομίζω ότι είναι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο που μπαίνουμε στη συζήτηση του αυτόματου δημοσιονομικού διορθωτή. Δηλαδή, ο λόγος είναι ότι έχουμε τη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να χρειαστεί η εφαρμογή του. Οι περιοχές είναι δεδομένες. Τα έσοδα και τα έξοδα.
ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Είπατε ότι υπάρχουν παράλογες απαιτήσεις, ότι δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί, δεν θεωρεί το ΔΝΤ ότι μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι. Εσείς ειλικρινά πιστεύετε ότι μπορούν να πιαστούν σε προοπτική πενταετίας ή και δεκαετίας που ζητά η Γερμανία πλεονάσματα 3,5% και βρίσκεται στο τραπέζι αυτή τη στιγμή, όσο κι αν είναι υπεραπόδοση των εσόδων…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, αυτό είναι στο πακέτο της διαπραγμάτευσης. Σας είπα ότι είναι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο που συζητάμε για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος από τα οποία εξαρτώνται και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων εξαρτάται από το πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα οδηγήσουν στην ελάφρυνσή του. Όσο μεγαλύτερη η ελάφρυνση, τόσο μικρότεροι οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα. Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης προτάσεις που έχουν να κάνουν με τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω, κάναμε μια πλούσια συζήτηση για το θέμα της αξιολόγησης. Κύριε Τζανακόπουλε, όμως, σήμερα είναι μια μέρα που κάποιοι λένε «γενέθλια», «πανηγυρισμοί» ή όχι, σας ασκούν κριτική για το τι κάνατε τα δύο χρόνια. Το βασικό επιχείρημα των προεκλογικών δεσμεύσεων ήταν να σπάσει το «τρίγωνο της διαπλοκής», ότι δηλαδή η χώρα οδηγήθηκε εκεί που οδηγήθηκε, γιατί υπήρχε ένα τρίγωνο διαπλοκής στη χώρα: Τράπεζες, Κόμματα, ΜΜΕ. Αυτές τις μέρες βγήκε ένα πόρισμα από την Εξεταστική Επιτροπή. Πολλοί είπαν ότι δεν βρέθηκαν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, έτσι λέει και η πλειοψηφία, ο εισηγητής, αλλά απομένει να το αποφασίσει αυτό και η ελληνική Δικαιοσύνη. Πιστεύετε ότι αυτό το πόρισμα ικανοποιεί την επιχειρηματολογία που είχατε, πριν έρθετε στην εξουσία, ότι θα σπάσετε αυτό το τρίγωνο της διαπλοκής;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από πού να ξεκινήσει κανείς και από πού να τελειώσει σε σχέση με όλα αυτά; Το πρώτο που θα ήθελα να σας πω είναι ότι οι συζητήσεις στην Εξεταστική Επιτροπή δεν είπαν ποτέ ότι δεν βρέθηκαν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων ή μάλλον για να ακριβολογούμε στοιχεία τα οποία αποτελούν ενδείξεις για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Το πρώτο που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής αποδείχθηκε περίτρανα ότι το τρίγωνο της διαπλοκής ζούσε και βασίλευε για πάνω από τρεις δεκαετίες στη χώρα. Διότι ξέρετε, τώρα τελευταία, έχουμε σχόλια και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μας λένε ότι αποδείχθηκε κατά τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής ότι δεν υπήρχε διαπλοκή και ότι αυτό ήταν μια δική μας φαντασίωση. Τη στιγμή που οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές αυτού του τριγώνου παραδέχθηκαν σε ζωντανή μετάδοση ότι έπαιρναν δάνεια με αέρα, ότι υπήρχαν πολλές εταιρείες ΜΜΕ, οι οποίες έπαιρναν δάνεια χαριστικά, ότι δεν πλήρωναν τις δόσεις των δανείων τους, ότι έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια και παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν να λειτουργούν και λοιπά και λοιπά. Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε συγκεκριμένες δηλώσεις συγκεκριμένων προσώπων. Ο ελληνικός λαός τα έχει παρακολουθήσει αυτά –ξαναλέω- σε ζωντανή μετάδοση. Επομένως, νομίζω ότι είναι μάλλον υποκριτικό και κυνικό να βγαίνει αυτή τη στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και το ΠΑΣΟΚ να πανηγυρίζουν, λέγοντας ότι αποδείχθηκε πως δεν υπάρχει διαπλοκή. Γιατί; Διότι δεν οδηγούμαστε σε συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, επειδή δεν φάνηκε κατά την Εξεταστική Επιτροπή, γιατί δεν υπήρξε τέτοια μαρτυρική κατάθεση ότι κάποιος υπουργός, κάποιος πρωθυπουργός σήκωσε το τηλέφωνο και είπε «σας παρακαλώ δώστε δάνειο με αέρα». Αυτά, όμως, πρέπει να περιμένουμε λίγο, διότι το σύνολο του πορίσματος το οποίο περιγράφει σωρεία ποινικών αδικημάτων, απιστίες, απάτες, μια σειρά από άλλα ποινικά αδικήματα, αυτή τη στιγμή διαβιβάζεται στην Εισαγγελία. Και η Εισαγγελία θα πράξει τα δέοντα από εδώ και στο εξής. Και όταν θα αρχίσουν οι προκαταρκτικές εξετάσεις, όταν θα αρχίσουν να ασκούνται οι πρώτες ποινικές διώξεις, όταν θα περάσουμε στο στάδιο…
ΚΟΤΤΑΚΗΣ: Πού το ξέρετε αυτό;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιο ξέρω;
ΚΟΤΤΑΚΗΣ: Ότι θα ασκούνται ποινικές διώξεις.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω ότι υπάρχουν στοιχεία, υπάρχουν ενδείξεις για την τέλεση ποινικών αδικημάτων. Εφόσον υπάρχουν στοιχεία και ενδείξεις για την τέλεση ποινικών αδικημάτων, οι προκαταρκτικές εξετάσεις θα πρέπει να οδηγήσουν στην άσκηση ποινικής δίωξης. Τώρα, από εκεί και πέρα, εάν θεωρηθεί από τους εισαγγελείς ότι όλα αυτά τα οποία έχουν παραδεχθεί οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές δεν συγκροτούν ποινικά αδικήματα, τότε βεβαίως δεν θα ασκηθεί ποινική δίωξη. Νομίζω ότι έχουμε το δικαίωμα να πούμε ως κυβέρνηση που διαβάζει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής ότι εδώ προκύπτουν ενδείξεις για την τέλεση ποινικών αδικημάτων. Εφόσον προκύπτουν ενδείξεις για την τέλεση ποινικών αδικημάτων και εφόσον βεβαίως το αποδεχθεί και ο εισαγγελέας αυτό, θα πρέπει να ασκηθούν ποινικές διώξεις. Αν θεωρείτε ότι εγώ αυτή τη στιγμή προσπαθώ ή δεν προσπαθώ να παρέμβω στη Δικαιοσύνη νομίζω ότι κάνετε λάθος.
ΚΟΤΤΑΚΗΣ: Δεν θεωρώ τίποτα. Εσείς το είπατε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, κύριε Κοττάκη: Η παρέμβαση στη Δικαιοσύνη πρέπει να γίνει επί συγκεκριμένης υπόθεσης. Εγώ μιλάω γενικά. Εγώ θεωρώ ότι από όλη αυτή την ιστορία και από όλο αυτό το πόρισμα των εξακοσίων (600) σελίδων, το οποίο διαβιβάζεται στον εισαγγελέα, θα προκύψουν και ποινικές διώξεις. Από εκεί και πέρα, μένει να αποδειχθώ λανθασμένος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάμε τώρα σε χρόνους debate. Σε αυτό τον γύρο, πολύ σύντομες ερωτήσεις και θα παρακαλούσα και σύντομες απαντήσεις, για να εξαντλήσουμε και τα ερωτήματα.
ΚΟΤΤΑΚΗΣ: Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμερα είπε ότι η διετία αυτή χαρακτηρίζεται από τρεις λέξεις: Ψέμα, ανικανότητα και φόροι. Ερώτημα: Αισθάνεστε ψεύτες, ανίκανοι και φορομπήχτες; Το αισθάνεστε αυτό ότι είστε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή μας το λέει ο κύριος Μητσοτάκης;
ΚΟΤΤΑΚΗΣ: Το είπε ο κύριος Μητσοτάκης, σας ζητώ να το σχολιάσετε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Μητσοτάκης θα πρέπει σε αυτή τουλάχιστον τη φάση να μας εξηγήσει τι ακριβώς θα γινόταν, αν δεν είχε μεσολαβήσει η διαπραγμάτευση του 2015. Αν, δηλαδή, τα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία ο ίδιος και η κυβέρνηση την οποία υπηρετούσε είχαν συμφωνήσει ύψους 4,5% δεν είχαν αλλάξει μέσα από τη σκληρή διαπραγμάτευση που έκανε η παρούσα κυβέρνηση με τους δανειστές.
ΚΟΤΤΑΚΗΣ: Είστε κυβέρνηση. Τώρα κάνετε αντιπολίτευση στον κύριο Μητσοτάκη.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν κάνω αντιπολίτευση. Εγώ λέω τι ήταν αυτό το οποίο πήραμε στα χέρια μας και με τι έπρεπε να τα βγάλουμε πέρα, με τις δεσμεύσεις του 4,5% του κυρίου Μητσοτάκη και της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Και αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα καταφέραμε να τα ρίξουμε κατά 8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2016 και κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2017. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό, κύριε Κοττάκη; 13 δις λιγότεροι φόροι και περικοπές για τον ελληνικό λαό μέσα σε μια διετία. Λοιπόν, ο κύριος Μητσοτάκης καλύτερα θα ήταν αντί να συκοφαντεί διαρκώς και να κάνει αντιπολίτευση με αέρα (όπως κάποιοι έπαιρναν δάνεια με αέρα, ο κύριος Μητσοτάκης κάνει αντιπολίτευση με αέρα) να κάνει έστω για μια φορά την αυτοκριτική του για το γεγονός ότι συμμετείχε σε μια κυβέρνηση που είχε συμφωνήσει τρις χειρότερα…
ΚΟΤΤΑΚΗΣ: Αυτοκριτική για τη διετία εσείς έχετε να κάνετε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς το 2015, σε ένα ναρκοθετημένο πεδίο, αποφασίσαμε να κάνουμε μία σκληρότατη διαπραγμάτευση. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαπραγμάτευσης βιώσαμε την πολιτική απομόνωση, αλλά και τη χρηματοπιστωτική ασφυξία, η οποία είχε με πολύ σαφή τρόπο οργανωθεί από την πολιτική και την οικονομική ελίτ της Ευρώπης. Παρ’ όλα αυτά, καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι, καταφέραμε να κερδίσουμε πάρα πολλά. Είπαμε προηγουμένως για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και για μια σειρά άλλα ζητήματα. Να σας πω ότι αποτρέψαμε, για παράδειγμα, την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που θα μηδένιζε τις επικουρικές συντάξεις. Να σας πω ότι καταφέραμε να προστατεύσουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών από τις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας. Να σας πω ότι καταφέραμε να αυξήσουμε για πρώτη φορά μέσα στα 7 χρόνια της κρίσης τους προϋπολογισμούς για την Υγεία και την Παιδεία. Λοιπόν, καταφέραμε ένα σωρό πράγματα…
ΚΟΤΤΑΚΗΣ: Αυτά που είπατε είναι μεν σωστά, αλλά δεν είναι αυτοκριτική.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήστε, θα σας πω για την αυτοκριτική. Δεν καταφέραμε όμως όσα θα θέλαμε. Δεν καταφέραμε, πράγματι, να βάλουμε ένα τέλος, ένα οριστικό τέλος στην πολιτική της λιτότητας για λόγους τους οποίους μπορούμε να συζητήσουμε, είχαν να κάνουν με τον συντριπτικό συσχετισμό δύναμης, είχαν να κάνουν με το γεγονός ότι το πεδίο ήταν ναρκοθετημένο, είχαν να κάνουν με το γεγονός ότι βρήκαμε μια εξαιρετικά εχθρική Ευρώπη. Εν πάση περιπτώσει, αυτά τα πράγματα μέσα στην πορεία του χρόνου σιγά-σιγά αρχίζουν να αλλάζουν και βλέπουμε ότι και οι συσχετισμοί στην Ευρώπη μετατοπίζονται. Ωστόσο, αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι σε αυτό το σημείο, βεβαίως, έχουμε κάνει αυτοκριτική. Είπαμε, δεν καταφέραμε όλα όσα θα θέλαμε. Δεν καταφέραμε να βάλουμε οριστικό τέλος στη λιτότητα. Παρ’ όλα αυτά, κάθε φορά οι διαχωριστικές γραμμές μπαίνουν εκ νέου. Και αυτή τη στιγμή η διαχωριστική γραμμή είναι μεταξύ της πολιτικής, την οποία ευαγγελίζεται ο κύριος Μητσοτάκης και η οποία είναι μια πολιτική κυριολεκτικά σοκ και δέους για τα λαϊκά στρώματα και από την άλλη μεριά μια πολιτική, η οποία στηρίζεται στην ενίσχυση της εργασίας, στη μείωση της ανεργίας, στην προσπάθεια να ανασυγκροτηθεί το κοινωνικό κράτος. Μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικές οπτικές γωνίες πάνω στο πολιτικό ζήτημα.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πριν μερικούς μήνες, θα επιμείνω και εγώ στα της διετίας μιας και είναι η ημέρα σήμερα, ήταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που είχε κάνει λόγο για «αυταπάτες», ότι «είχαμε κάποιες αυταπάτες σε εκείνη τη χρονική περίοδο». Θέλω ευθέως να σας ρωτήσω, γιατί προφανώς σήμερα διάβασα και την άτυπη πολυσέλιδη ενημέρωση για ό,τι συνέβη μέσα σε αυτή τη διετία που εγώ θα το πω πολύ καθαρά: υπάρχουν ζητήματα για τα οποία πρέπει κανείς να σας ασκήσει δριμεία κριτική, αλλά υπάρχουν και αρκετά ζητήματα για τα οποία κανείς μπορεί να σταθεί θετικά απέναντι στο έργο που έχετε παρουσιάσει μέχρι τώρα. Υπάρχει, όμως, ένα κομβικό σημείο: Αυτό για το οποίο υπάρχει απογοήτευση σε ψηφοφόρους σας στον κόσμο, ενδεχομένως και οργή, είναι γι’ αυτό το περίφημο 2015. Οι πρώτοι αυτοί 7-8 μήνες μέχρι τα capitalcontrolsκαι το δημοψήφισμα. Και ερωτώ ευθέως: Εάν γυρνούσατε τον χρόνο πίσω, εάν μπαίνατε στη μηχανή του χρόνου, θα προσπαθούσατε να αποφύγετε εκείνο το πρώτο 7μηνο που απεδείχθη καταστροφικό για την ελληνική οικονομία; Τέλη Φεβρουαρίου, όταν ο Πρωθυπουργός είχε μέσα στο ίδιο δωμάτιο τη Μέρκελ, τον Γιουνκέρ, τον Ολάντ και τους άλλους, θα επιδίωκε ενδεχομένως με σημερινά δεδομένα να κλείσει τότε μια συμφωνία που μπορεί να μην ήταν ενδεχομένως η καλύτερη δυνατή, αλλά δι’ αυτής θα απέφευγε όλα όσα συνέβησαν μετά και κυρίως τα capitalcontrols; Σας ερωτώ ευθέως.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι πολιτικοί συσχετισμοί και η κοινωνική εμπειρία δεν πέφτουν από τον ουρανό, αντιθέτως δημιουργούνται μέσα στις ίδιες τις πολιτικές συγκρούσεις. Επομένως, αυτό που με ρωτάτε, αυτή πώς να την πούμε…
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Η μηχανή του χρόνου.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …αυτή η μηχανή του χρόνου, που με ρωτήσατε εν πάση περιπτώσει είναι απολύτως αδύνατο να απαντηθεί. Εγώ αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι τελικά η ελληνική κυβέρνηση σε εκείνη την περίοδο αυτό το οποίο πιθανόν να έκανε λάθος ήταν ότι υπερτίμησε τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της Ευρώπης. Ένα το κρατούμενο.
Το δεύτερο πράγμα που θέλω να σας πω είναι ότι δεν είναι τόσο σωστό αυτό που λέτε ότι η ελληνική οικονομία καταστράφηκε και ότι υπήρξε κόλαφος η περίοδος του 7μηνου. Αυτό είναι μια αφήγηση, την οποία, θα μου επιτρέψετε, δεν την επιβεβαιώνουν οι ίδιοι οι αριθμοί.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Ξέρω τι λέτε, από τα αποτελέσματα του 2015. Όμως, ότι επήλθε ζημία στην οικονομία επήλθε, κυρίως από τα Capital controls.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε: Μου λέτε για «ένα καταστροφικό 7μηνο» τη στιγμή που το 2015 έκλεισε με στασιμότητα, 0,1% ύφεση…
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Ναι, τα γνωρίζω αυτά τα στοιχεία.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …και 0,5% – 0,6% πρωτογενές πλεόνασμα. Μεγαλύτερο δηλαδή από το πρωτογενές πλεόνασμα που είχε πετύχει η κυβέρνηση του κυρίου Σαμαρά το 2014.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Δεν ήταν καλό πράγμα τα Capital controls, όμως, κύριε Εκπρόσωπε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπε κανένας ότι ήταν καλό. Ωστόσο, εγώ αυτό που προσπαθώ να σας πω είναι ότι δεν ήταν αυτή η «καταστροφή» την οποία περιγράφουν ή την οποία εσείς περιγράψατε πριν από λίγο. Εν κατακλείδι, ο μοναδικός τρόπος για να βελτιωθεί η Συμφωνία και να γίνει ηπιότερη η δημοσιονομική προσαρμογή σε σχέση με τη δημοσιονομική προσαρμογή 2010-2014 ήταν ακριβώς αυτή η σκληρή διαπραγμάτευση. Δεν θα υπήρχε ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς την περίοδο του 7μηνου. Αυτό προσπαθώ να σας πω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, κλείνουμε αυτή τη συνέντευξη. Ωστόσο, πολλοί λένε ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση δύο χρόνια μετά την εκλογή της είναι πίσω. Αυτό σημαίνει κάτι για σας;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, είναι φυσιολογικό μία κυβέρνηση, η οποία εφαρμόζει πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, να φθείρεται. Ωστόσο, νομίζω ότι πολλά δεν αποτυπώνονται απολύτως στις δημοσκοπήσεις. Έχω μιλήσει πολλές φορές στο παρελθόν για το ζήτημα των δημοσκοπήσεων και για το κατά πόσο μπορούν σε αυτό το πολιτικό σκηνικό και σε αυτή την κοινωνική κατάσταση την οποία βιώνουμε, να προσεγγίσουν και εν πάση περιπτώσει να αποτυπώσουν με πειστικό τρόπο τις τάσεις της κοινωνίας. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι όταν έρθει η ώρα να συγκρουστούν πολιτικά προγράμματα, πολιτικές αντιλήψεις και στρατηγικό σχέδιο για τη χώρα, έχω τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός θα στηρίξει για άλλη μια φορά τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
The post Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται με τη μεριά του ΔΝΤ appeared first on Enimerosi24.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Σία, μπας και έγινες Συριζαία;..
- ΘΡΗΝΟΣ! Νεκρός νεαρός ηθοποιός... Τον πυροβόλησαν την ώρα των γυρισμάτων…
- Τριπλέτα σε υδρόβια στην Ηλεία...VIDEO
- Ιδιοκτήτης γνωστής ψησταριάς «εγκέφαλος» σπείρας ναρκωτικών - Ετοιμαζόταν να διοχετεύσει στην αγορά ένα νέο υπερ-ναρκωτικό
- Να τα βλέπουν οι δικοί μας – με χρήματα από το μεξικό αρχίζει το χτίσιμο του τείχους στα σύνορα με τις ηπα!
- ΣΟΚ: Νέος Πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕΕ στο BBC: «Σε 18 μήνες δεν θα υπάρχει ευρώ»
- Βρεθήκαμε «μία ανάσα» από τον Αρμαγεδδώνα: Αστεροειδής πέρασε δίπλα από τον πλανήτη μας (vid)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Enimerosi24
- Τελευταία Νέα Enimerosi24
- Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται με τη μεριά του ΔΝΤ
- Ιστορία για βάτραχους και όχι μόνο…
- Ντερμπεντέρης: Κυκλοφορούν πολλοί παπάρες…
- Σία, μπας και έγινες Συριζαία;..
- Πόρισμα-κόλαφος για τον Ράμα από τον Συνήγορο του Πολίτη της Αλβανίας
- Η Βουλή ψήφισε άρση ασυλίας για Χρ. Παππά και Μπαρμπαρούση
- Nova: Αυτά ισχύουν για την Κεντρική Διαχείριση και τον Παναθηναϊκό
- Μητσοτάκης: Μαύρη επέτειος τα δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
- Επιστροφή 13 Σύρων προσφύγων
- Διοικητής Τροχαίας και αρχιφύλακας ζητούσαν χρήματα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων για τα αιτήματα των αγροτών
- Άγνωστο ΥΠΕΡ - ναρκωτικό στην Κρήτη
- Έρευνα για εκλογική νοθεία προαναγγέλλει ο Τραμπ
- Παππάς: Όσοι ποντάρουν στην καταστροφή να κοιταχτούν στον καθρέφτη
- Υπουργείο Εξωτερικών: Ψευδείς και συκοφαντικοί οι ισχυρισμοί του ΠΑΣΟΚ
- Πολάκης: Όσο το υπουργείο Υγείας προσπαθεί, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ θα σκηνοθετεί «κατσαρίδες»
- Μυστήριο με τον θάνατο πρόσφυγα στη Λέσβο
- Οι αγρότες ετοιμάζονται για το μπλόκο της Νίκαιας