Ο πόλεμος στο Ιράκ δεν ήταν «ύστατη λύση»

Εκθεση-καταπέλτης για τον Μπλερ

Το Ηνωμένο Βασίλειο εισέβαλε στο Ιράκ πρόωρα το 2003, πριν ο πόλεμος καταστεί ύστατη λύση, χωρίς να έχει αναζητήσει προηγουμένως μία ύστατη λύση, δήλωσε ο σερ Τζον Σίλκοτ πρόεδρος της επιτροπής έρευνας για τις συνθήκες που οδήγησαν τη χώρα να εμπλακεί στον πόλεμο στο Ιράκ το 2003

Η έκθεση δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα, έπειτα από αναμονή επτά ετών και βασίζεται, μεταξύ άλλων,

στις καταθέσεις 120 μαρτύρων, ανάμεσά τους ο Τόνι Μπλερ, αλλά και ο διάδοχός του Γκόρντον Μπράουν.

Οι εργασίες της επιτροπής Σίλκοτ, από το όνομα του προέδρου της σερ Τζον Σίλκοτ, κατέληξαν σε μία έκθεση 2,6 εκατομμυρίων λέξεων που ανατρέχει τις συνθήκες της εισόδου της Βρετανίας στον πόλεμο που αποφασίσθηκε από τον Τόνι Μπλερ.

«Φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να συμμετάσχει στην εισβολή στο Ιράκ πριν εξαντληθούν οι ειρηνικές λύσεις για τον αφοπλισμό (της Βαγδάτης). Η στρατιωτική λύση δεν ήταν αναπόφευκτη τότε», πρόσθεσε ο πρόεδρος της επιτροπής.

Τα βρετανικά σχέδια για την μετά την εισβολή περίοδο στο Ιράκ ήσαν «απολύτως ακατάλληλα». «Παρά τις προειδοποιήσεις, οι συνέπειες της εισβολής υποτιμήθηκαν. Ο σχεδιασμός και οι προετοιμασίες για το Ιράκ μετά τον Σαντάμ ήσαν απολύτως ακατάλληλοι», αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης που είναι καταπέλτης για τον Τόνι Μπλερ – ο οποίος είχε πει στον Τζορτζ Μπους, οκτώ μήνες πριν την επέμβαση του Μαρτίου 2013: «Μαζί σου σε οτιδήποτε»…

Ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ παρουσίασε τα στοιχεία των υπηρεσιών Πληροφοριών για την κατοχή Οπλων Μαζικής Καταστροφής από το Ιράκ με «αδικαιολόγητη βεβαιότητα», δήλωσε ο σερ Τζον Σίλκοτ.

Η σύνταξη της έκθεσης ζητήθηκε το 2009 και επρόκειτο αρχικά να ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός έτους. Οι συνεχείς αναβολές οδήγησαν τις οικογένειες των βρετανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ να απευθύνουν τελεσίγραφο προς τις αρχές με απειλή για προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Η Βρετανία χρειάζεται μια πιο ανοικτή και ανεξάρτητη σχέση με τις ΗΠΑ για να αποφύγει μια επανάληψη της εισβολής του 2003 στο Ιράκ, η οποία ήταν «πράξη στρατιωτικής επίθεσης», δήλωσε ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο Κόρμπιν, βετεράνος υποστηρικτής αντιπολεμικών εκστρατειών που είχε αντιταχθεί τότε στην εισβολή, μίλησε στο κοινοβούλιο στη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε τη δημοσιοποίηση της πολυαναμενόμενης έκθεσης Σίλκοτ για τη συμμετοχή της Βρετανίας το 2003 στην εισβολή στο Ιράκ.

«Ο πόλεμος δεν ήταν επ” ουδενί, όπως λέει ο σερ Τζον Σίλκοτ, η ύστατη λύση», δήλωσε ο Κόρμπιν. «Ειλικρινά ήταν μια πράξη στρατιωτικής επίθεσης που εξαπολύθηκε με ψεύτικο πρόσχημα, όπως δέχεται η έρευνα, και από καιρό θεωρούνταν παράνομη από συντριπτικά μεγάλο μέρος των νομικών διεθνώς».

Ο Κόρμπιν πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλά διδάγματα που πρέπει να αντληθούν από τον πόλεμο στο Ιράκ … Περιλαμβάνουν την ανάγκη για μια πιο ανοικτή και ανεξάρτητη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και για μια εξωτερική πολιτική που να βασίζεται στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και στην εξουσία των Ηνωμένων Εθνών».
Πηγή τα ΝΕΑ.gr

The post Ο πόλεμος στο Ιράκ δεν ήταν «ύστατη λύση» appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα