«Όχι» του δικαστηρίου στο αίτημα Τσοχατζόπουλου για κλήση μελών του ΚΥΣΕΑ

Απορρίπτει το δικαστήριο το αίτημα του Άκη Τσοχατζόπουλου για την κλήτευση των μελών του ΚΥΣΕΑ. «Το δικαστήριο δεν τη θεωρεί αναγκαία στο παρόν στάδιο της διαδικασίας», τόνισε ο πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι τόσο για το «ξέπλυμα» όσο και για τη δωροδοκία, δεν έχουν προκύψει τέτοια συγκεκριμένα στοιχεία, ώστε να μπορούν οι τότε υπουργοί

να εισφέρουν ως μάρτυρες.

Ο πρόεδρος συνέστησε στον κ. Τσοχατζοπουλο να αναμείνει ώς το τέλος της αποδεικτικής διαδικασίας και αν κρίνει ότι χρειάζεται, να επαναφέρει το αίτημα.

Της απόφασης προηγήθηκε, πάντως, ένταση, όταν η υπεράσπιση του πρώην υπουργού άφησε υπόνοιες για ατολμία του δικαστηρίου.

«Η Δικαιοσύνη δεν πρέπει μόνον να είναι ανεξάρτητη, πρέπει και να φαίνεται» σημείωσε ο κ. Ιωάννης Παγορόπουλος.

«’Θέλει άρετη και τόλμη η ελευθερία’, γράφει ο Κάλβος. Την αρετή, δεν την αμφισβητώ, την τόλμη όμως; Πώς είναι δυνατό να εκδώσει το δικαστήριο σας απόφαση, από τη στιγμή που δεν έχετε την τόλμη να καλέσετε τα μέλη του ΚΥΣΕΑ;».

Ο πρόεδρος, συμβούλεψε, ωστόσο, τον συνήγορο «περιοριστείτε σε αυτά, για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως».

Και όταν εκείνος επέμεινε, ανέβασε με τη σειρά του τους τόνους: «Δεν σας το επιτρέπω. Είναι προσβολή προς το δικαστήριο. Ένα δικαστήριο δεν νοείται να μην έχει τόλμη και ανεξαρτησία. Είναι ύβρις. Θα κρίνετε ή θα επικρίνετε, μετά την έκδοση των οποίων αποφάσεων.»

Ο κ. Παγορόπουλος εκτίμησε, πάντως, ότι κανένα από τα πρόσωπα που απάρτιζαν τότε το ΚΥΣΕΑ, δεν φοβάται.

«Αυτές (περί συμβάσεων στις ένοπλες δυνάμεις) είναι πολιτικές αποφάσεις. Δεν θα έπρεπε, κάποιος να έχει στείλει επιστολή και να τις υπερασπιστεί; Πολιτικοί όντως, καθένας φροντίζει τον εαυτό του. Κανείς δεν φοβάται. Είναι προσεκτικοί. Αν τους καλέσετε, θα έλθουν.»

Σε σχέση με την υπόθεση των TΟR- 1, ο ίδιος έδειξε ως γνώστες -εκτός του Τσοχατζόπουλου- τόσο τον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, όσο και τους υπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών, «που είχε κάνει τη διαπραγμάτευση με τη Ρωσική Ομοσπονδία», ενώ στο θέμα των υποβρυχίων ανέφερε «την κ. Βάσω Παπανδρέου, που ως τότε υπουργός Βιομηχανίας και εκπροσωπούσα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκα, είχε σημαίνοντα ρόλο».

Η υπεράσπιση του βασικού κατηγορουμένου κατέθεσε στο δικαστήριο κείμενα-ενδεικτικά του στίγματος που ήθελε να δώσει -του κ. Θεόδωρου Κατσανέβα, του αντιστράτηγου κ. Κώστα Φράγκου καθώς και του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη, ενώ ακόμη ήταν πρόεδρος του ΛΑΟΣ. «Θέλει πολύ να έλθει», σχολίασε ο κ. Παγορόπουλος, θυμίζοντας ότι έχει ζητήσει την κλήτευσή του από το δικαστήριο, «να μην πάρει όμως τη ρετσινιά της υπεράσπισης».

Στη δική του παρέμβαση, ο Άκης Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε και πάλι στο έργο της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, αυτή τη φορά όμως δεν καταφέρθηκε μόνον εναντίον του προέδρου της Μάρκου Μπόλαρη, αλλά και του Μιχάλη Καρχιμάκη και των «μυστικών υπηρεσιών του ΠΑΣΟΚ που δούλευαν συστηματικά τότε» και σε συνεργασία με διεθνές νομικό γραφείο επηρέασαν το πόρισμα.

Ο ίδιος έκανε αναφορά στο διάστημα προεδρίας του Γιώργου Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ, κατα το οποίο «οι συγκρούσεις ξέφυγαν από τα όργανα του κομματος, έγιναν αφανείς, εκτός δημοσιότητας και νομιμότητας».

Πάντως, ο πρώην υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση της εισαγγελικής έδρας, αποδέχθηκε τα περί μιζών από τη γερμανική Ferrostaal («25 εκατ. πήγαν στον Αβατάγγελο, 30 στον Ματαντό, και τα υπόλοιπα στην εταιρεία, στα μεγαλοστελέχη Χάουν και Μύλενμπεκ», είπε), αρνήθηκε ωστόσο κάθε εμπλοκή.
Πηγή in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα