Ολάντ: Ολοι περνάμε δύσκολες προσωπικές στιγμές

Στην οικονομία και στην ανεργία, χωρίς καμία νύξη στα προσωπικά του, ήταν αφιερωμένη η εισαγωγική ομιλία του Φρανσουά Ολάντ κατά την συνέντευξη τύπου στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Δεν απέφυγε ωστόσο την σχετική ερώτηση την οποία και έκανε ο πρώτος δημοσιογράφος που πήρε το μικρόφωνο, ζητώντας να μάθει αν η Βαλερί Τριερβελέρ, εξακολουθεί- μετά τις ροζ αποκαλύψεις- να είναι πρώτη κυρία της Γαλλίας.

Ο Ολάντ περιορίστηκε να επαναλάβει ότι η προσωπική ζωή δεν είναι θέμα δημόσιας συζήτησης και επεσήμανε ότι όλοι περνάνε δύσκολες φάσεις στις σχέσεις τους.

Ο δημοσιογράφος της Figaro ρώτησε τον Ολάντ αν μετά τις αποκαλύψεις του περιοδικού Closer για την ερωτική του σχέση με την ηθοποιό Ζιλί Γκαγιέ, η Βαλερί Τριερβελέρ παραμένει σήμερα, πρώτη κυρία της Γαλλίας.

«Καταλαβαίνω την ερώτησή σας. Και πιστεύω ότι θα καταλάβετε και εσείς την απάντησή μου. Καθένας μπορεί να περάσει δοκιμασίες στην προσωπική του ζωή, αυτή είναι η περίπτωσή μας, υπάρχουν στιγμές επίπονες. Έχω όμως μια αρχή: Ότι τα προσωπικά θέματα αντιμετωπίζονται σε προσωπικό επίπεδο. Δεν είναι συνεπώς ούτε ο χρόνος, ούτε ο τόπος για να ασχοληθούμε με κάτι τέτοιο..» αποκρίθηκε ο Ολάντ, ενημερώνοντας ότι δεν θα απαντήσει σε άλλες προσωπικές ερωτήσεις σήμερα.

Στην συνέχεια πάντως διευκρίνισε ότι δεν προτίθεται να κινηθεί νομικά κατά του περιοδικού Closer, παρότι με το δημοσίευμά του «παραβίασε μια θεμελιώδη ελευθερία: Τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής και την αξιοπρέπεια του ατόμου» όπως τόνισε, ενώ υπογράμμισε ότι η ασφάλειά του είναι επαρκής ακόμη και όταν μετακινείται για ιδιωτικούς σκοπούς.

O Πρόεδρος είχε αποφύγει την οποιαδήποτε αναφορά στην προσωπική του ζωή κατά την ομιλία του που προηγήθηκε των ερωτήσεων των δημοσιογράφων, εστιάζοντας στην ανάπτυξη και την μάχη κατά της ανεργίας.

«Αν θέλουμε να παραμείνουμε στην καρδιά της Ευρώπης και να συνεχίσουμε να ασκούμε επιρροή, θα πρέπει να ανακτήσουμε την οικονομική μας δύναμη, την οποία απωλέσαμε τα τελευταία 10 χρόνια», είπε ξεκινώντας την συνέντευξη τύπου στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ενώπιον 600 δημοσιογράφων.

«Η κρίση ήταν πολύ σοβαρή. Τα πράγματα βελτιώνονται, η ανεργία έχει σταθεροποιηθεί, αλλά ακόμη δεν έχουμε κερδίσει την μάχη κατά της ανεργίας» σημείωσε ο Ολάντ, προσθέτοντας:

«Η Γαλλία δεν έχει επιστρέψει ακόμη στην ανάπτυξη, αλλά αυτή η ανάπτυξη θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή. Χωρίς αυτή ποτέ δεν θα καταπολεμήσουμε την ανεργία».

«Έχει έρθει η ώρα να αντιμετωπίσουμε το βασικό πρόβλημα της Γαλλίας: την παραγωγή. Πρέπει να έχουμε καλύτερη παραγωγή και να παράγουμε περισσότερα».

Σύμφωνο ευθύνης με τις επιχειρήσεις

Στην συνέχεια ανέλυσε τις παραμέτρους του περίφημου «συμφώνου ευθύνης» με τις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του οποίου θα προσφερθούν φοροαπαλλαγές και θα περιοριστεί η γραφειοκρατία για εταιρείες οι οποίες θα δεσμευθούν σε αντάλλαγμα να κάνουν προσλήψεις.

Αυτό το σύμφωνο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μάχης για την ανάπτυξη και κατά της ανεργίας και αποτελείται από τέσσερις παραμέτρους, τις οποίες παρέθεσε:

«Το πρώτο είναι η ελάφρυνση του βάρους για τις επιχειρήσεις. Η μείωση των κοινωνικών επιβαρύνσεων κατά 30 δισ. ευρώ μέχρι το 2017. Το δεύτερο είναι περισσότερη διαφάνεια για τις επιχειρήσεις. Το τρίτο είναι η μείωση της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις. Το τέταρτο είναι η άλλη πλευρά αυτής της συμφωνίας: οι επιχειρήσεις θα παρακολουθούνται στενά στον τομέα των προσλήψεων και των μισθών».

Ο Φρ. Ολάντ αναφέρθηκε επίσης στην υπόσχεσή του για την περικοπή δημοσίων δαπανών, κίνηση την οποία χαρακτήρισε «ένα απαραίτητο βήμα για να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα, να μειωθούν οι φόροι και να υλοποιηθεί το σύμφωνο ευθύνης».

«Είναι εφικτή η εξοικονόμηση χρημάτων χωρίς να υπονομευθεί το γαλλικό κοινωνικό σύστημα», σημείωσε ο Ολάντ, αναφέροντας ως παράδειγμα, Σκανδιναβικές χώρες που το έχουν ήδη πετύχει όπως είπε, τονίζοντας ότι για τα επόμενα χρόνια (από 2015-2017) ο στόχος είναι να εξοικονομηθούν 50 δισ. ευρώ.

Αναφέρθηκε επίσης στην συνεργασία με την Γερμανία στο πεδίο της ενέργειας και της άμυνας και στον διεθνή ρόλο της Γαλλίας, λέγοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει να επεμβαίνει για να διατηρήσει τις αξίες της Δημοκρατίας, ενώ ανέφερε ως επιτυχημένο παράδειγμα την περίπτωση του Μάλι, όπου «απωθήθηκαν οι τζιχαντιστές και διενεργήθηκαν εκλογές».
Δήμητρα Ράγια
Πηγή ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα