Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου Τσίπρα στη ΔΕΘ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ, που είναι και μεγάλη, πολύ ενδιαφέρουσα. Να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στα πλαίσια της 81ης ΔΕΘ. Έχουμε στη διάθεσή μας περίπου δύο ώρες, ο χρόνος νομίζω είναι αρκετός προκειμένου να γίνει μια πολύ ουσιαστική συζήτηση στα κρίσιμα και μεγάλα ζητήματα της εποχής. Θα σας παρακαλούσα μόνο οι ερωτήσεις να είναι σύντομες, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάδελφοί σας να μπορέσουν να έχουν μια ερώτηση

και θα υπάρξει χρόνος για να δοθούν ολοκληρωμένες απαντήσεις.

ΛΟΤΣΟΠΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ (ΕΡΤ-3): Ο αρχηγός της Ν.Δ. έχει θέσει επανειλημμένα το αίτημα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν επίσης σταθερό προβάδισμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από την άλλη, εσείς δηλώνετε κατηγορηματικά ότι θα εξαντλήσετε τη θητεία σας. Θέλω να σας ρωτήσω αν στην περίπτωση που ο στόχος της ελάφρυνσης του χρέους και της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων του 2019 και του 2020 αποδειχθούν μια νέα αυταπάτη, αν μπορείτε εδώ να δηλώσετε κατηγορηματικά ότι ο στόχος της ανάπτυξης παραμένει εφικτός και σ’ αυτή την περίπτωση και ότι εσείς δεν θα χρειαστείτε να διαχειριστείτε την κατάσταση προσφεύγοντας σε πρόωρες εκλογές.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ: Σας ευχαριστώ κυρία Λοτσοπούλου. Καταρχάς να πω ότι χαίρομαι που μετά από πέντε σχεδόν χρόνια, δίνει συνέντευξη Τύπου πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Διότι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί κρυβόντουσαν από τα Μέσα Ενημέρωσης. Εγώ είμαι εδώ, απέναντί σας, για να απαντήσω σε όλες σας τις ερωτήσεις, όπως έκανα πάντα.

Ο κύριος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν πρωτοεξελέγη δήλωσε ότι θα διαχειριστεί την αντιπολιτευτική ρητορική και τακτική χωρίς βιασύνη. Λίγες μέρες αργότερα, κάτω από την πίεση ισχυρών εξωθεσμικών παραγόντων και βεβαίως μπροστά στην επικείμενη διαδικασία της αδειοδότησης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και της εξέτασης των θαλασσοδανείων ιδιοκτητών Μέσων Ενημέρωσης, άλλαξε άρδην γραμμή. Και προσχώρησε στην άποψη ότι η κυβέρνηση πρέπει να φύγει, να γίνουν εκλογές λίγο πριν την πιο κρίσιμη πρώτη αξιολόγηση, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα’ χε κάτι τέτοιο για την ίδια τη χώρα και για την ελληνική οικονομία.

Σας θυμίζω μάλιστα ότι τις μέρες εκείνες που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητούσε «αίμα» – περισσότερα 3,6 δισ. μέτρα-ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντί να στηρίξει την εθνική προσπάθεια, να μην επωμιστούν δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι επιπλέον 3, 6 δισ. , αδιαφορούσε απολύτως γι’ αυτό, ζητούσε εκλογές και δεν τον ενδιέφερε αν η άποψη του ΔΝΤ γινόταν αποδεκτή από τους υπόλοιπους θεσμούς. Πόνταρε στη λογική της παρένθεσης. Όπως και ο προκάτοχός του ο κύριος Σαμαράς.

Η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε, 3,6 δισ. δεν χρεώθηκαν στον ελληνικό λαό. Η παρένθεση ξεχείλωσε και ξεχειλώνει μέρα με τη μέρα. Ο ίδιος εγκλωβίστηκε σε μια στρατηγική παρένθεσης και διεκδίκησης εκλογών που όσο περνάνε οι μέρες γίνεται γραφική. Προφανώς και δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο, από το να ζητά εκλογές.

Έρχομαι λοιπόν στην ουσία. Η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές. Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα, ένα χρόνο μετά η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό έχει αλλάξει πλήρως. Θα σας έλεγα ότι αν δείτε την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορά μας, στις γειτονικές μας χώρες, στην ευρύτερη περιοχή, από Βορρά έως Νότο, τι συμβαίνει στην Τουρκία, τι συμβαίνει στη Συρία, τι συμβαίνει στη Λιβύη, την αστάθεια στη Μέση Ανατολή, την αστάθεια στην Ουκρανία, θα διαπιστώσετε ότι η Ελλάδα αποτελεί μια όαση σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Όποιος λοιπόν αυτό δεν το κατανοεί σήμερα, οφείλει να εξηγήσει στους πολίτες τι θα κερδίσουν με την επίσπευση των εκλογών και τι θα κερδίσουν εάν δεν ακολουθήσουμε έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση, όπως τον παρουσίασα χθες.

Εμείς πηγαίνουμε στη διαπραγμάτευση, την κρίσιμη για το χρέος και βεβαίως τη δεύτερη αξιολόγηση, έχοντας στόχους, έχοντας σχέδιο. Πιστεύουμε ότι έχουμε πλέον συμμάχους στην Ευρώπη. Αποδεικνύεται αυτό. Και πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο μπορούμε να διεκδικήσουμε και να καταφέρουμε να κερδίσουμε περισσότερα.

Η ανάπτυξη θα έρθει ούτως ή άλλως κυρία Λοτσοπούλου. Μια οικονομία η οποία έχει συμπιεστεί επτά χρόνια με τόσο έντονο ρυθμό, σε τόσο έντονο βαθμό, θα έχει όπως λένε και οι οικονομολόγοι rebound.Θα υπάρξει ανάπτυξη το 2017, μεγάλη. Το θέμα είναι αν αυτή η ανάπτυξη θα είναι διαρκής. Και αυτό θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις, μέχρι τέλους του χρόνου, και από τη λήξη της διένεξης ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Θα θέλαμε λοιπόν σ’ αυτή την εθνική μάχη να έχουμε σύμμαχο την αξιωματική αντιπολίτευση. Δυστυχώς όμως για άλλη μια φορά την έχουμε απέναντι.

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΜΠΟΣ (ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ- Ρ/Σ «Πρακτορείο 104, 9 στα fm ): Θέλω να ρωτήσω κύριε πρόεδρε αν είμαστε κοντά στο να βάλετε γραβάτα. Τι εννοώ: Έχετε πει σε ξένους ηγέτες ότι θα φορέσετε αν πετύχετε κάποιο πολύ υψηλό στόχο, τότε μόνο. Είμαστε σε κάτι τέτοιο κοντά;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Ρούμπο, δεν ξέρω, η γραβάτα έχει να κάνει με τις ενδυματολογικές προτιμήσεις. Εγώ δεν έχω κανένα ταμπού, αλλά έχω δεσμευτεί ότι αυτή την αλλαγή την ενδυματολογική θα την πράξω όταν έχουμε ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Δεν παντρεύτηκα κιόλας για να τη βάλω στο γάμο μου…

Ως εκ τούτου φαντάζομαι ότι θα είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός η οριστική λύση της κρίσης χρέους ή βεβαίως έχω και τηνπίεση του Ερντογάν να λυθεί το Κυπριακό. Αλλά και εκεί χρειαζόμαστε μια βιώσιμη λύση. Τώρα, στην ουσία του ερωτήματός σας, γιατί φαντάζομαι ότι ρωτήσατε αν είμαστε κοντά σε μια λύση. Είμαστε πιο κοντά από ποτέ. Και είναι γεγονός ότι σήμερα οι περισσότεροι που είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πιέζουν για μια οριστική λύση. Για μια οριστική υπέρβαση του αδιεξόδου. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν στο Eurogroup στις 24 Μάιου, είναι αποφάσεις στη θετική κατεύθυνση, πρέπει όμως να εξειδικευτούν. Δηλαδή, μιλώ για αυτό το πλαφόν 15% του ΑΕΠ ετησίως στις δαπάνες αποπληρωμής του χρέους. Αυτές οι δαπάνες όμως οφείλουν άμεσα να εξειδικευτούν. Αυτά τα μέτρα τα συγκεκριμένα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, οφείλουν άμεσα να εξειδικευτούν. Και οφείλουν άμεσα να εξειδικευτούν διότι με αυτό τον τρόπο θα έχουμε την απαραίτητη για τη συνέχεια του προγράμματος ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους- debtsustainabilityanalysis, όπως λένε οι οικονομολόγοι -, το οποίο είναι προϋπόθεση για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να παραμείνει στο πρόγραμμα. Εγώ θα έλεγα ότι αυτό το οποίο αυτή τη στιγμή μας δημιουργεί συνθήκες αναβλητικότητας σε σχέση με την επανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών δεν είναι οι αποφάσεις αυτές καθαυτές, διότι στο Eurogroup είχαμε αποφάσεις προς τη θετική κατεύθυνση, αλλά είναι η διαρκής αντιπαράθεση και κόντρα ανάμεσα στο Διεθνές Ταμείο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Το ΔΝΤ έχει δώσει ένα χρονοδιάγραμμα, ένα όριο. Μέχρι τέλους του χρόνου. Και είχε πει ότι ή θα υπάρξει συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ή εμείς θα φύγουμε από το πρόγραμμα. Αυτό το deadline είναι και το deadline της διαπραγμάτευσης. Και το μόνο που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν μπορεί να περιμένει άλλο μια χώρα που έχει κάνει τόσο σκληρή προσαρμογή, που έχει υποστεί μια τόσο μεγάλη ζημιά και δεν μπορούν να περιμένουν άλλο οι πολίτες της. Δικαιούται μιας δίκαιης ρύθμισης του χρέους και αυτή η δίκαιη ρύθμιση του χρέους δεν μπορεί να είναι συνάρτηση εκλογικών αναμετρήσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το ελληνικό πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, αν λυθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο θα είναι προς όφελος όλων των ευρωπαϊκών κρατών και όχι μόνο της Ελλάδας.

ΜΕΛΝΙΚ GennadyMelnik (RIANOVOSTI): Χθες είχατε διαπραγματεύσεις με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της ρωσικής κυβέρνησης τον κ. Αρκάντι Ντβορκόβιτς. Πέστε μου παρακαλώ ποια είναι η θέση της Ελλάδας για τον αγωγό, για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη; Και η Ελλάδα θα πάει στις διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή μόνη της είτε μαζί με τις άλλες χώρες, με την Ιταλία, με την Αυστρία;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ: Κύριε Μέλνικ καταρχάς να σας πω ότι η θέση μας στο θέμα αυτό δεν έχει αλλάξει, ενάμισι χρόνο τώρα. Διεκδικούμε μέσα από μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική και ενεργειακή πολιτική, η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος. Δηλαδή από την Ελλάδα να περάσουν οι ενεργειακοί δρόμοι του 21ου αιώνα. Σε ένα μεγάλο βαθμό αυτό επιτυγχάνεται με τον ΤΑP, ανοίγει δηλαδή ο νότιος αγωγός, η νότια διέλευση φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και έχουμε δηλώσει ότι στο βαθμό που θα υπάρξουν και άλλοι αγωγοί στα σύνορά μας εμείς θα σπεύσουμε να τους καλοδεχθούμε. Βεβαίως στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα πλαίσια των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα πλαίσια που ορίζουν οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Βεβαίως υπάρχει συνεννόηση και με την Ιταλία στα θέματα αυτά, υπήρξε και μια συμφωνία στη Ρώμη ανάμεσα στη Gazprom, τη ΔΕΠΑ και μια ιταλική εταιρία. Παρακολουθούμε στενά τις συζητήσεις και τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία, μια σχέση όμως που είναι διαρκώς μεταβαλλόμενη. Είναι μια κρύο, μια ζέστη. Είμαστε ευτυχείς που αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις, εμείς θέλουμε οι γείτονές μας να έχουν καλές σχέσεις και όχι πολεμικές σχέσεις. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και περιμένουμε έχοντας μια σταθερή γραμμή που προσδιορίζεται από την υπεράσπιση του εθνικού μας συμφέροντος, του δημόσιου συμφέροντος.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ, ΣΚΑΙ: Κ. Πρόεδρε, με βάση τη φθορά που φαίνεται να έχει η κυβέρνησή σας από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, πιστεύετε πως όχημα για να δώστε μια νέα ώθηση στο κυβερνητικό σχήμα θα ήταν ένας ανασχηματισμός; Φαίνεται πως έχει ήδη ανοίξει μια κουβέντα – ένας από τους πλέον στενούς σας συνεργάτες, ο κύριος Παππάς, πού πήρε πάνω του όλο το θέμα για τις τηλεοπτικές άδειες δήλωσε πρόσφατα πως δεν θέλει να αλλάξει υπουργείο. Δεδομένου ότι είναι ο μοναδικός υπουργός που ως τώρα έχει δηλώσει αμετακίνητος, θα ήθελα να μου απαντήσετε και για τον ανασχηματισμό αλλά και αν συμφωνείτε με αυτήν την άποψη ότι όντως έχει έργο στο υπουργείο, οπότε δε θα μετακινηθεί.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Αντζολέτο, αν δείτε τον κύριο Παππά, να του πείτε ότι δε θα αποφασίσει αυτός για το αν θα αλλάξει ή όχι υπουργείο. Όμως πρέπει να σας πω ότι έχω ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης και δεν είμαι στη λογική του ‘αποφασίζω και διατάζω’. Λειτουργώ συλλογικά ως Πρωθυπουργός. Έχουμε μπροστά μας ένα συνέδριο σημαντικό στο οποίο θα συζητήσουμε τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, τον οδικό χάρτη, το σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Θέλουμε αυτό το συνέδριο να αποτελέσει μια τομή, να κληθούν να λάβουν μέρος στο διάλογο αυτό όχι μόνο το σύνολο φυσικά των μελών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όλοι εκείνοι που μας υποστήριξαν και μας υποστηρίζουν και να ανοίξουμε ένα δημόσιο διάλογο. Και βεβαίως ακολούθως θα μας απασχολήσουν και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του κυβερνητικού έργου και συλλογικά θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Αλλά βεβαίως, όπως καλά γνωρίζετε, οι ανασχηματισμοί και οι υποτιμήσεις- βέβαια εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε πια υποτίμηση, αλλά έστω οι ανασχηματισμοί- δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων.

ΝΙΚΟΣ ΣΒΕΡΚΟΣ (Εφημερίδα των Συντακτών): Κύριε Τσίπρα, ανάμεσα στα αναγκαία βήματα, λοιπόν, τα οποία περιγράψατε και χτες για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη είναι και η διευθέτηση του χρέους. Αναφερθήκατε ήδη- είπατε μάλιστα ότι είναι και ένα προαπαιτούμενο για την ένταξη της ελληνικής οικονομίας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Για το χρέος, βέβαια, το Eurogroup έχει ήδη πάρει τις σχετικές αποφάσεις του, ωστόσο έχουμε και κάποιες κρίσιμες πολιτικές στιγμές στο ευρωπαϊκό θα λέγαμε οικοδόμημα, που είναι οι γερμανικές εκλογές σε ένα χρόνο σχεδόν από τώρα, τον Οκτώβριο του 2017. Το κόμμα της κυρίας Μέρκελ, οι χριστιανοδημοκράτες, υπέστησαν βαριές απώλειες στις πρόσφατες τοπικές εκλογές στο κρατίδιο του Μακλεμβούργου. Τα μηνύματα, λοιπόν, δεν είναι ενθαρρυντικά. Κάποιοι λένε μάλιστα ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να δώσει λύση στο ελληνικό χρέος μέχρι τις επόμενες γερμανικές εκλογές. Εσείς πώς θα κινηθείτε, τι θα πείτε στην κυρία Μέρκελ για το χρέος, θα ζητήσετε πολιτική διαπραγμάτευση, θα στραφείτε στους ηγέτες των ευρωμεσογειακών κρατών, θα απευθυνθείτε στις ΗΠΑ και βέβαια μέχρι πού προτίθεστε να φτάσετε αυτή τη σχετική διαπραγμάτευση. Ευχαριστώ.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Σβέρκο κοιτάξτε, είναι κρίσιμο το ερώτημά σας και πολύ ενδιαφέρον. Θα ήθελα εξ’ αρχής να πω ότι στο ζήτημα του προγράμματος και βεβαίως του χρέους που θα καθορίσει και την επιτυχία του προγράμματος δεν είναι ένα θέμα διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, δεν είναι ένα διμερές ζήτημα. Καταρχάς, είναι ένα ζήτημα που αφορά την Ελλάδα που είναι σε πρόγραμμα και τους τρεις θεσμούς, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Προφανώς η Γερμανία είναι μια πολύ σημαντική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη και άρα η άποψή της παίζει καθοριστικό ρολό. Δεν είναι όμως η μόνη χώρα. Και ιδιαίτερα στο βαθμό που έχουμε ένα πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει με καθοριστικό τρόπο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα έλεγα ότι είναι ένα πρόβλημα που έχει και μια διεθνή διάσταση. Και έχει μια διεθνή διάσταση διότι η λύση στο πρόβλημα αυτό θα παίξει καθοριστικό ρολό στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής οικονομίας το επόμενο διάστημα, που η ευρωπαϊκή οικονομία επηρεάζει καθοριστικά και την παγκόσμια οικονομία. Άρα λοιπόν είναι πιο περίπλοκο από το ‘μια αντιπαράθεση Ελλάδας- Γερμανίας’. Σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι τέτοιο. Στην κυρία Μέρκελ, λοιπόν, θα πω αυτά που έλεγα πάντα. Η ίδια έχει μια λογική χρόνια τώρα ότι οι κανόνες πρέπει να τηρούνται, ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Και θα της πω το ίδιο: ότι εμείς τηρούμε από την πλευρά μας τη συμφωνία, αλλά πρέπει να τηρηθεί και από την πλευρά των εταίρων μας. Pactasuntservanda, αυτό μας έλεγαν οι Γερμανοί. Αυτό θα πούμε κι εμείς, όχι μόνο στους Γερμανούς, σε όλους τους εταίρους μας. Από την πλευρά μας, νομίζω ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε προχωρήσει όλο το τελευταίο διάστημα είναι μια θετική έκπληξη σε ό, τι αφορά την ταχύτητα. Κλείσαμε την πρώτη αξιολόγηση που είναι σχεδόν το 70% του προγράμματος. Κανονικά θα έπρεπε ήδη να είχαμε δρέψει καρπούς, θα έπρεπε ήδη δηλαδή να είχαμε, πέρα από το waiver και το QE, δηλαδή την ποσοτική χαλάρωση των ομολόγων από την ΕΚΤ. Όμως δεν το έχουμε αυτό εξ’ αιτίας του γεγονότος ότι υπάρχει αυτή η αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Γερμανία.

Θέλω επίσης να σας πω ότι ακόμα και στο εσωτερικό της Γερμανίας, αν ανοίξει αυτή η συζήτηση, γιατί η γερμανική κυβέρνηση σήμερα είναι μια κυβέρνηση συνασπισμού- βεβαίως κατανοώ ότι στο κόμμα της κυρίας Μέρκελ υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολύ μεγάλες φωνές αντιπολιτευτικές και ακραίες- και για το μεταναστευτικό, η άνοδος του ευρωσκεπτικιστικού AFD ίσως να παίζει ένα σημαντικό ρόλο- αλλά και αυτή η κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση συνασπισμού: οι σοσιαλδημοκράτες έχουν μια διαφορετική άποψη για το ζήτημα του χρέους. Πιστεύω, λοιπόν, ότι δεν πρέπει οι πολιτικές εξελίξεις σε μια χώρα- και αυτό θα της πω- να αποτελούν τροχοπέδη για μια εξέλιξη η οποία θα είναι ωφέλιμη για όλη την Ευρώπη.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ(Newpost): Καλημέρα κ. Πρόεδρε. Προβήκατε χτες σε μια πολιτική δέσμευση, όπως τη χαρακτηρίσατε, για πάγωμα των ληξιπροθέσμων εισφορών σε δύο ταμεία, τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ. Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι αν αφορά όλους τους ασφαλισμένους σε αυτά αλλά και αν έχετε υπολογίσει σε ποιο ύψος ανέρχονται οι οφειλές αυτές και ποια η επίπτωση στα δύο αυτά ταμεία από το πάγωμά τους. Και κάτι σχετικό, επειδή μάλλον χτες δεν ακούσαμε και τόσα πολλά για συντάξεις και συνταξιούχους, τι έχετε να τους πείτε, θα βλέπουν και στο μέλλον τις συντάξεις τους να μειώνονται;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Παπαδημητρίου, αυτή τη στιγμή περνάμε, είμαστε σε μια διαδικασία μετάβασης. Ολοκληρώθηκε μια εξαιρετικά δύσκολη μεταρρύθμιση, πάρα πολύ φιλόδοξη, στο ασφαλιστικό σύστημα, που το ξαναβάζει σε ράγες βιωσιμότητας και βρισκόμαστε σε μια διαδικασία μετάβασης στον ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης. Τώρα, λοιπόν, είναι η στιγμή να δώσουμε κάποιες ανάσες αλλά και ενέσεις ενίσχυσης του ΕΦΚΑ, του ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης. Διότι αν οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να πληρώνουν εισφορές εξ’ αιτίας συσσωρευμένων χρεών του παρελθόντος, ο ΕΦΚΑ θα έχει μια αδυναμία να σταθεί στα πόδια του. Επίσης, εκτιμούμε, στο οικονομικό επιτελείο, ότι αυτή είναι μια κίνηση επιβεβλημένη που και θα δώσει μια ανάσα σε χιλιάδες ασφαλισμένους που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις τρέχουσες εισφορές λόγω συσσωρευμένων χρεών, αλλά ταυτόχρονα θα δώσει και μια τονωτική ένεση στο ασφαλιστικό μας σύστημα.

Επίσης, θέλω να σας πω ότι το πάγωμα των χρεών των προηγούμενων χρόνων δε σημαίνει και διαγραφή τους. Δε θα διαγραφούν τα χρέη. Απλά, κάποιος ο οποίος έχει ένα βουνό οφειλών, και άρα δεν μπορεί να πληρώσει ούτε αυτές και άρα να έχει ασφαλιστική ενημερότητα, δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τις τρέχουσες οφειλές, μένει χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα. Εντάξει, φροντίσαμε να έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στη δημόσια υγεία, αλλά το να είναι εκτός ασφαλιστικής ενημερότητας και στον ίδιο δημιουργεί τεράστια προβλήματα -χάνει συντάξιμα χρόνια- αλλά βεβαίως χάνει έσοδα και το ελληνικό δημόσιο.

Δεν είμαι πρόχειρος τώρα να σας πω μεγέθη, θα σας απαντήσω όμως ότι αφορά το σύνολο των ασφαλισμένων στα συγκεκριμένα ταμεία και βεβαίως είναι κάτι το οποίο πιστεύουμε ότι θα δώσει μια σημαντική ενίσχυση σε μια πολύ φιλόδοξη μεταρρύθμιση για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας, για τη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης. Σε σχέση με τους συνταξιούχους, θέλω να πω το έξης: Βεβαίως και δεν θα υπάρξουν, είναι σαφές ότι δε θα υπάρξουν άλλες μειώσεις, αλλά μιας και με ρωτάτε, μου δίνετε την ευκαιρία να πω κάτι. Καταφέραμε να κάνουμε μια μεταρρύθμιση που ξαναβάζει σε τροχιά το ασφαλιστικό σύστημα, διότι σε λίγα χρόνια από τώρα δε θα ‘χαμε να πληρώσουμε συντάξεις. Και καταφέραμε να πετύχουμε αυτή τη μεταρρύθμιση με το λιγότερο δυνατό κόστος. Το 90% των συνταξιούχων δεν είδαν μειώσεις. Το λέγαμε, όχι ‘αν το λέγαμε’ πέρυσι, το λέγαμε πέρυσι- ότι θα διατηρηθούν οι κύριες συντάξεις, ότι δε θα προχωρήσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές και μας λέγανε όλοι, κυρίως η αντιπολίτευση, ότι παριστάνουμε το μάγους, ότι θέλουμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο. Όμως αυτό το καταφέραμε, κ. Παπαδημητρίου. Υπάρχουν μειώσεις στις επικουρικές. Για να δώσω μια πλήρη εικόνα σε όλους σας: Σχεδόν οι μισοί ασφαλισμένοι παίρνουν επικουρικές. Από αυτούς, στο 20% μειώνονται οι επικουρικές τους συντάξεις, άρα ουσιαστικά, το 10% των συνταξιούχων έχουν επίπτωση. Και από αυτό το 20% των συνταξιούχων που λαμβάνουν επικουρικές, μόνο το 10% έχει υψηλές μειώσεις που φτάνουν το 40%. Άρα, το 5% του συνόλου των συνταξιούχων βλέπουν μια μείωση στις επικουρικές τους υψηλή. Οι υπόλοιποι έχουν πολύ μικρές μειώσεις. Το 5%. Βεβαίως, εξαρτάται από ποια οπτική γωνία το βλέπει κανείς. Όλο το προηγούμενο διάστημα είδαμε πρωτοσέλιδους τίτλους που να αναφέρονται σ’ αυτό το 5% κι όχι στο 95% που δεν είδε μειώσεις.

Πρέπει να πω βεβαίως ότι εξ’ αιτίας του γεγονότος ότι ψηφίσαμε αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση το Μάιο, πριν την πρώτη αξιολόγηση, αλλά υπάρχουν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες και άρχισαν αργότερα οι περικοπές σ’ αυτό το 10%, ας το πω έτσι, των συνταξιούχων που έχουν περικοπές στις επικουρικές τους, υπάρχει μια επιπρόσθετη επιβάρυνση, διότι ,αναδρομικά, ο νόμος έχει ισχύ από την ημέρα που ψηφίζεται. Αλλά όλα αυτά θα έρθουν σε μια κανονικότητα τους επόμενους μήνες. Το αρμόδιο υπουργείο ήδη έχει φροντίσει να στείλει ενημερωτικό σημείωμα σε όλους τους συνταξιούχους για να έχουν μια πλήρη εικόνα τι ακριβώς συμβαίνει, διότι η παραπληροφόρηση όλο το προηγούμενο διάστημα δημιούργησε μια ατμόσφαιρα τρομοκρατική.

Επαναλαμβάνω, λοιπόν, πετύχαμε το ακατόρθωτο, βάλαμε σε ράγες το ασφαλιστικό σύστημα με το μικρότερο δυνατό κόστος. Το 90% των συνταξιούχων προστατεύτηκαν πλήρως, υπάρχουν κάποιες μικρές μειώσεις στις επικουρικές, να σας πω όμως ότι βάλαμε και το πλαφόν στα 1300 ευρώ, καθαρά 1180, οπού όσοι παίρνουν μέχρι τόσα δε βλέπουν καμία μείωση. Συνεπώς πιστεύω ότι πετύχαμε, με κοινωνικό πρόσημο και με έγνοια στους πιο αδύναμους μια πάρα πολύ δύσκολη μεταρρύθμιση και νομίζω ότι αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση για τις επόμενες γενιές.

ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ(ΤΑ ΝΕΑ): Καλησπέρα κύριε Πρωθυπουργέ. Ήθελα να ρωτήσω αν είναι για σας και για την κυβέρνησή σας οριστικά τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ του 2009, αν έχει κλείσει αυτό το θέμα για την κυβέρνησή σας και αν σας απασχολεί ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος παρενέβη και κατηγόρησε τρεις επιτρόπους ότι με την επιστολή τους παραβιάζουν το ελληνικό Σύνταγμα. Ευχαριστώ.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρία Κεχαγιά, το 2009 θα θυμάστε γιατί καλύπτατε χρόνια το ρεπορτάζ του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 4,5% και η διαμάχη αυτή για τα στοιχεία του ’09 είναι μια διαμάχη που βεβαίως αφορά κυρίως τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ που αν δικαιωθεί η μια άποψη, η άποψη δηλαδή ότι έφταιγε για τη διόγκωση των ελλειμμάτων ο Καραμανλής, θα δικαιωθεί ο Παπανδρέου, κι αν δικαιωθεί η άποψη ότι τα μαγειρέψανε για να μας βάλουν στα μνημόνια, θα δικαιωθεί ο Καραμανλής και θα κατηγορηθεί ο Παπανδρέου. Εμείς βρεθήκαμε στην κυβέρνηση του τόπου το 2015, όταν πια είχε περάσει το πρώτο μνημόνιο, είχε περάσει το δεύτερο μνημόνιο και πήραμε μια εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης. Αναγκαστήκαμε και πήγαμε σε μια συμφωνία, χωρίς καμία δυνατότητα αμφισβήτησης στοιχείων, περσινά παλιά σταφύλια που λένε. Κι ούτε τα αμφισβητούμε, τα στοιχεία που αφορούν τη συμφωνία που εμείς συνήψαμε. Είναι στοιχεία τα οποία έχουν επικυρωθεί από την Eurostat. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η ελληνική δικαιοσύνη δεν έχει το δικαίωμα ή την υποχρέωση θα έλεγα εγώ, να διερευνήσει όλες αυτές τις σκοτεινές πτυχές, μια υπόθεσης που προκαλεί ερωτηματικά. Όχι για να δικαιώσει τον έναν ή τον άλλο, αλλά για να δούμε τι ακριβώς συνέβη τότε. Και, αν θέλετε, εμένα που προκαλεί πάρα πολλά ερωτηματικά ο τρόπος με τον οποίο όχι παρενέβησαν οι Ευρωπαίοι, με την έννοια του ότι αυτοί, ίσως και να παρεξηγήθηκε, δεν ζητάν καμιά παρέμβαση από την ελληνική πλευρά στην ελληνική δικαιοσύνη, ούτε ζητούν η δικαιοσύνη να μην ερευνήσει. Ζητούν να υπάρξει μια διαβεβαίωση για λόγους που έχουν να κάνουν με την προοπτική του προγράμματος και τη συζήτηση που διεξάγεται για το χρέος, αν αμφισβητούμε ή δεν αμφισβητούμε τα στοιχεία που αφορούν το τρίτο πρόγραμμα. Και βεβαίως, εμείς τους δηλώσαμε στο Eurogroup ότι δεν έχουμε καμιά πρόθεση να τα αμφισβητήσουμε.

Όμως, μου προξένησε μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος κ. Γεωργίου έσπευσε -προκειμένου να προφυλάξει τον εαυτό του; Δεν ξέρω- να θέσει ζήτημα λέγοντας ότι αν η δικαιοσύνη προχωρήσει στην έρευνα, η χώρα δεν θα πάρει αυτά που πρέπει για το χρέος. Εμένα μου κάνει μεγάλη εντύπωση αυτό και δεν νομίζω στην τελική ανάλυση ότι προφυλάσσει τον εαυτό του με αυτά που λέει. Η ελληνική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, θα φτάσει την έρευνα σε βάθος, θα ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για το τι έγινε και τι δεν έγινε, δεν μπορώ εγώ να προδικάσω τίποτα, αλλά λέω ότι θα υπάρξει φως. Από κει και πέρα, νομίζω ότι η υπόθεση αυτή δεν μπορεί να αφορά τη συζήτηση που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, διότι δεν (την) αφορά τη συζήτηση για την αναγκαία απομείωση του χρέους που θα διεξαχθεί μέχρι τέλος του χρόνου.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ (ΑΝΤ1): Κύριε Πρόεδρε, όλο αυτό το διάστημα και χθες στην ομιλία σας, σας ακούσαμε να ζητάτε ουσιαστικά από τους εταίρους χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Μάλιστα, είπατε ότι αν γίνει αυτό, σε δύο χρόνια θα μπορέσετε να αλλάξετε τη φορολογία και θα μπορέσετε να καταργήσετε, να αλλάξετε μάλλον και τον ΕΝΦΙΑ. Ήθελα, λοιπόν, να σας ρωτήσω: από τη στιγμή που φαίνεται ότι σε πρώτη φάση, όμως, ο Μοσκοβισί έχει απορρίψει αυτό το αίτημα για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, την ίδια στιγμή βλέπουμε καθημερινά να αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη, δημιουργείται πρόβλημα στα έσοδα, οι πολίτες -το παραδεχθήκατε και εσείς- δυσκολεύονται πάρα πολύ να τα βγάλουν πέρα, φοβάστε ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» αν όχι φέτος, τα επόμενα χρόνια;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα ήθελα να εξηγήσω κάτι. Μέχρι το 2018 τα πλεονάσματα είναι τα πλεονάσματα που πετύχαμε σε αυτή τη Συμφωνία του προπερασμένου Ιουλίου. Θυμίζω ότι οι δεσμεύσεις του κυρίου Σαμαρά ήταν για πλεονάσματα 3% το 2015 και 4,5% το 2016. Εμείς κληρονομήσαμε μια Συμφωνία με 4,2% από το 2017 και μετά διαρκώς. Και καταφέραμε να πετύχουμε μία Συμφωνία, η οποία είχε -0,25 το 2015, 0,50 το 2016, 1,75 το 2017 και 3,5 το 2018. Αυτές είναι οι δεσμεύσεις μας και αυτές τις δεσμεύσεις μας θα τις υλοποιήσουμε. Και βεβαίως θα σφίξουμε τα δόντια. Θα μας βοηθήσει το γεγονός βεβαίως ότι η οικονομία περνά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2016 και με υψηλούς ρυθμούς το 2017 και το 2018, προκειμένου για μια φορά να πετύχουμε τους στόχους μας. Από το 2018 και μετά το αν θα παραμείνουν ή θα μειωθούν οι στόχοι του πλεονάσματος, συναρτάται από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το χρέος, για την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους με δυο λόγια.

Τι είναι αυτή η συζήτηση που θα διεξαχθεί -σας εξήγησα πιο πριν- μέχρι τέλος του χρόνου, σε ευρωπαϊκό και όχι μόνο, σε διεθνές επίπεδο, γιατί είναι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) που έχει άποψη γι’ αυτό. Με δυο λόγια, αν εξειδικευτούν τα μέτρα με σαφήνεια, η μείωση των πλεονασμάτων είναι αυτονόητη. Συνεπώς, ο Μοσκοβισί δεν λέει τίποτε άλλο και λέει μάλλον αυτό που οφείλει να πει ο ίδιος ως Επίτροπος. Γιατί, αν ο Μοσκοβισί έβγαινε και έλεγε «δεν υπάρχουν πλεονάσματα», θα έδινε ένα μήνυμα «χαλαρώστε» όχι για μετά το 2018, αλλά και για τώρα και για του χρόνου. Η συζήτηση αυτή, όμως, διεξάγεται τώρα, που αφορά την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

Στο Eurogroup του περασμένου Μαΐου πάρθηκε μια πολύ σημαντική απόφαση. Αναφέρθηκα πιο πριν στο όριο του 15% σε δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους. Οι δικές μας αναλύσεις, που συμπίπτουν και με αυτές της Τράπεζας της Ελλάδας, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι και χωρίς ακόμη περαιτέρω εξειδίκευση με αυτήν καθαυτή την απόφαση, μπορούμε να έχουμε με αυτούς τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που περιμένουμε, δυνατότητα να πέσουμε σταδιακά στο 2%. Δεν θα υπερβαίνουμε, δηλαδή, για το 2019-2020-2021-2022, το 15% του ΑΕΠ για την εξυπηρέτηση του χρέους και με πλεονάσματα πολύ μικρότερα του 3,5% έως 2% του ΑΕΠ.

Συνεπώς, λοιπόν, η εκτίμησή μου είναι πως το να πέσουν τα πλεονάσματα από το 2018 και μετά είναι κάτι απολύτως εφικτό, ρεαλιστικό και αναγκαίο. Και είναι κάτι που πιστεύουμε ότι είναι ένας στόχος μαχητός, τον οποίο θα διεκδικήσουμε και θα τον καταφέρουμε.

Να εξηγήσω, όμως, στους Έλληνες πολίτες τι σημαίνει αυτό, γιατί ακούνε νούμερα και δεν καταλαβαίνουν τι είναι αυτά τα νούμερα. Εάν από το 2018 έχουμε τη δυνατότητα, σταδιακά, από το 3,5 να πάμε στο 2,5 και από το 2,5 στο 2, θα έχουμε έναν δημοσιονομικό χώρο περίπου τριών δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα μου πείτε «θα πετυχαίνουμε τους στόχους μας;». Τα μέτρα που παίρνουμε για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσα από το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, μέσα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, μας δίνουν την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρουμε.

Αυτά τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, λοιπόν, σε δύο χρόνια από τώρα, στην 83η Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, θα έρθω ως Πρωθυπουργός και αναλυτικά θα εξηγήσω πού θα πάνε. Και είπα χθες ότι κατά προτεραιότητα θα πάνε για να απαλύνουν τα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη που επωμίζεται η επιχειρηματικότητα, κυρίως η μεσαία τάξη. Αναφέρθηκα ιδιαίτερα σε δύο τομείς:

Σε αυτόν που αφορά τους έμμεσους φόρους που είναι απαράδεκτο να έχουν τόσο υψηλούς δείκτες ΦΠΑ. Άλλωστε, είδατε τις μελέτες, τις αναφορές που έρχονται από την ίδια την Ευρώπη που έλεγαν ότι το 2014 είχαμε χάσει πέντε δις από την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ. Το πρόβλημα, επομένως, του ΦΠΑ είναι η εισπραξιμότητα και όχι να υψώνουμε διαρκώς τους συντελεστές.

Και ο δεύτερος αφορά τη φορολογία ακινήτων που έχουμε στόχο να προχωρήσουμε σταδιακά στην αντικατάσταση σε έναν φόρο ακίνητης περιουσίας πιο δίκαιο.

Και βεβαίως, για μας, παραμένει σταθερός ο στόχος της στήριξης των πιο αδύναμων, της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, της παιδείας και της υγείας που θέλω να σας πω ότι σε αυτόν τον τομέα έχουμε καταφέρει θαύματα, παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε δημοσιονομικό χώρο. Στα δύσκολα έχουμε δώσει εξετάσεις σε αυτό.

ΣΤΑΜΟΥΛΗ (WallStreetJournal): Κύριε Πρωθυπουργέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω για τη Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας: Ποιες είναι οι κινήσεις που κάνει η Ελλάδα, προκειμένου να τη διαφυλάξει; Και τι θα διεκδικήσει η Ελλάδα, όσον αφορά την αλλαγή του «Δουβλίνου»;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρία Σταμούλη, αυτή ήταν μια πολύ δύσκολη Συμφωνία που την πετύχαμε με πολύ κόπο. Και σας θυμίζω -όταν κανείς δεν πίστευε τότε ότι θα επιτευχθεί- ότι η χώρα είχε βρεθεί μπροστά σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση με τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης μονομερώς να κλείνουν σύνορα και την Ελλάδα να δέχεται καθημερινά σχεδόν 4.000 με 5.000 πρόσφυγες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Και θέλω σε αυτό το σημείο να επισημάνω, για να δίνουμε και τα εύσημα, για να αποδίδουμε «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι», η Γερμανίδα Καγκελάριος κράτησε μια εξαιρετικά θετική στάση. Μια στάση που συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Παρ’ όλα αυτά, όμως, εμείς είχαμε βρεθεί σε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση.

Επιμείναμε, πιστέψαμε ότι μπορεί να υπάρξει διέξοδος μέσα από τη συνεργασία με τους γείτονές μας. Σας θυμίζω ότι η πρώτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. που αφορούσε τη Συμφωνία απέτυχε. Παρ’ όλα αυτά, εμείς, την επόμενη ημέρα βρεθήκαμε στη Σμύρνη, όταν στο εσωτερικό της χώρας η αντιπολίτευση μας κατηγορούσε ότι είμαστε ενδοτικοί απέναντι στους γείτονες.

Πιστέψαμε, λοιπόν, στη δυνατότητα μιας Συμφωνίας, ακριβώς γιατί θεωρούσαμε και συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη και η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία.

Να σας θυμίσω, επίσης, ότι την επομένη της Συμφωνίας, που διεξήχθη μετά την επίσκεψή μας στην Τουρκία, στις Βρυξέλλες οι περισσότεροι από τους συναδέλφους με ρωτούσαν «είστε βέβαιος ότι θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα η Τουρκία;». Και τελικά είδαμε ότι τήρησε τα συμφωνηθέντα η Τουρκία σε μεγάλο βαθμό. Οι ροές από τις 5.000 μειώθηκαν στους 50-60, αυτές, δηλαδή, τις ροές που δεν είναι ανθρωπίνως δυνατόν κανείς να τις ελέγξει. Άρα, υπήρχε μία ανάσα.

Από την άλλη πλευρά, η Συμφωνία αυτή δεν είναι εύκολη. Είναι δύσκολη στη λειτουργία της και την εφαρμογή της. Διότι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργούμε μέσα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Και άρα, εξετάζουμε ένα προς ένα όλα τα αιτήματα ασύλου από οποιονδήποτε που έρχεται στα ελληνικά νησιά. Αυτό, πράγματι, έχει οδηγήσει σε μία συμφόρηση στα κέντρα υποδοχής στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου συνολικά μέχρι την Κω και τη Λέρο. Έχει δημιουργήσει συνθήκες συμφόρησης. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου να επιταχύνουμε τη διαδικασία. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν, πραγματικά, σχεδόν 24 ώρες, προκειμένου να είναι παρόντες στα κέντρα υποδοχής, να δίνουν την αλληλεγγύη τους, αλλά και να προχωρούν τις διαδικασίες για το άσυλο. Δυστυχώς, δεν είχαμε μέχρι στιγμής τη δυνατότητα να έχουμε μεγάλο αριθμό επιστροφών και να λειτουργήσει, να «τρέξει» η Συμφωνία. Πιστεύω, όμως, ότι το επόμενο διάστημα ο ρυθμός θα επιταχυνθεί.

Ταυτόχρονα, υπάρχει από την πλευρά της Ευρώπης μια υποχρέωση, η οποία και αυτή πρέπει να επιταχυνθεί. Διότι η Συμφωνία αυτή τι είναι; Είναι ότι σταματάμε τις παράνομες ροές, αλλά δημιουργούμε νόμιμες ροές. Ποιες είναι οι νόμιμες ροές; Είναι η επανεγκατάσταση από την Ελλάδα και η μετεγκατάσταση απευθείας από την Τουρκία (το relocation και το resettlement). Και δυστυχώς από τις 33.000 θέσεις που είχαν υποσχεθεί οι Ευρωπαίοι μέσα στο 2016, έχουν υλοποιηθεί μόνο οι 3.000. Άρα, λοιπόν, πρέπει να υπάρξει μια επιτάχυνση από την πλευρά των Ευρωπαίων στις υποχρεώσεις τους, προκειμένου να μπορέσουμε και εμείς να διαχειριστούμε με μεγαλύτερη άνεση ένα πολύ μεγάλο βάρος δυσανάλογο που έχει πέσει στις πλάτες μας.

Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να απευθυνθώ ιδιαίτερα στους δημάρχους, στους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Βόρειο Ελλάδα. Η Βόρεια Ελλάδα έχει σηκώσει και αυτή ένα δυσανάλογο βάρος. Να απευθυνθώ, επίσης, με τα θερμότερα λόγια στις Ένοπλες Δυνάμεις, στον Στρατό και την Αστυνομία και φυσικά σε όλους τους ανθρώπους που εργάζονται νυχθημερόν για να δείξουν το πρόσωπο της αλληλεγγύης, που είναι το πρόσωπο που αξίζει να έχει η Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο.

ΤΕΛΙΔΗΣ (ΕΘΝΟΣ): Καλησπέρα, κύριε Πρωθυπουργέ. Ο Στέργιος Πιτσιόρλας -είναι και συντοπίτης μας- είναι ένα δοκιμασμένο στέλεχος της Αριστεράς. Τον έχετε τοποθετήσει από την πρώτη στιγμή, από τους πρώτους μήνες, στο ΤΑΙΠΕΔ ως πρόεδρο, για να φέρει, για να «τρέξει» μια σημαντική υπόθεση για τη χώρα, τις αποκρατικοποιήσεις και όχι μόνο. Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος έχει πει ότι κινείται στο πλαίσιο των αποφάσεων των συλλογικών κυβερνητικών οργάνων. Το έχει πει και επανειλημμένα. Υπάρχουν, όμως, υπουργοί, που αμφισβητούν το έργο του, του επιτίθενται και μάλιστα -μερικοί μπορεί να πουν- με απαξιωτικό τρόπο. Ένας υπουργός, μάλιστα, τελευταία είπε ότι ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να είναι πρόσωπο εμπιστοσύνης και άφησε να εννοηθεί -έτσι ερμηνεύεται- ότι δεν είναι πρόσωπο εμπιστοσύνης. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εμπιστεύεται τον σημερινό πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ; Και μήπως αυτή η εικόνα είναι πλήγμα για την κυβέρνηση; Σας ευχαριστώ.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Τελίδη, η κυβέρνηση αυτή λειτουργεί συλλογικά και οι αποφάσεις παίρνονται συλλογικά. Και γι’ αυτό τον λόγο έχουμε και άτυπα όργανα, που συνεδριάζουν και αποφασίζουν τη γραμμή. Από εκεί και πέρα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές εκτιμήσεις, αλλά θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι τις αποφάσεις τις παίρνουμε συλλογικά με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Έτσι προχωράμε.

Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, πρέπει να σας πω ότι όλο το προηγούμενο διάστημα εργαστήκαμε, προκειμένου να ξεφύγουμε από μια λογική εκποίησης και να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον. Είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε μέσα σε ένα πλαίσιο, έτσι όπως αυτό ορίζεται από τη Συμφωνία. Με δυο λόγια να σας το πω: Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις πηγαίνουν στον «κουβά» του χρέους και όχι για να επανεπενδυθούν στην ελληνική οικονομία. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα, την οποία βρήκαμε.

Όμως, εμείς έχουμε δουλέψει πολύ, ώστε να μεγιστοποιήσουμε τα παράλληλα οφέλη, τις αναπτυξιακές επενδύσεις. Βεβαίως, οι διαγωνισμοί που γίνονται είναι δημόσιοι διαγωνισμοί και άρα πρέπει να εξασφαλίζουμε και ένα ικανό τίμημα. Αλλά οι κατευθύνσεις που δίνουμε και η δουλειά που κάνουμε, σε συνεργασία και με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και φυσικά με τους αρμόδιους υπουργούς, είναι να εξασφαλίσουμε υψηλό τίμημα στις επενδύσεις.

Αυτό καταφέραμε στην περίπτωση της COSCO που έχουμε μετά την επαναδιαπραγμάτευση μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία για την ελληνική οικονομία, ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία, για το λιμάνι του Πειραιά, που θα γίνει το πρώτο λιμάνι της Μεσογείου.

Αυτό καταφέραμε στην περίπτωση του Ελληνικού. Αυτό θέλουμε να καταφέρουμε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και σε μια σειρά από αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες είναι μέσα στο πλαίσιο να γίνουν, είναι δηλαδή μέσα στις δεσμεύσεις μας από τη Συμφωνία, αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία με ποιο τρόπο θα γίνουν και αν θα υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον και αν θα διευρυνθεί το δημόσιο συμφέρον.

Από εκεί και πέρα -επαναλαμβάνω- λειτουργούμε συλλογικά και οι αποφάσεις που παίρνουμε είναι συλλογικές.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ (ALPHA): Κύριε Πρόεδρε, ονομάζομαι Ευαγγελία Τσικρίκα και δουλεύω στον ALPHA 21 χρόνια. Σας κοιτώ στα μάτια για να σας πω ότι νιώθω ότι προσωπικά εσείς και η κυβέρνησή σας με απολύει από τη δουλειά μου. Ήξερα ότι τις απολύσεις τις κάνουν οι εργοδότες, όχι οι κυβερνήσεις. Χάνω τη δουλειά μου και δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί. Εργάζομαι σε μια κερδοφόρα επιχείρηση, τη μοναδική στον χώρο της. Δεν έχει δάνεια, δεν χρωστά, έχει πληρώσει πάρα πολλά χρήματα και πληρώνει σε φόρους και εισφορές και το σημαντικότερο, εμένα και άλλους 600 εργαζομένους τους πληρώνει όλους στην ώρα τους.

Κύριε Τσίπρα, ακούγαμε ένα «μπαράζ» δηλώσεων τόσον καιρό από εσάς και από κυβερνητικά στελέχη, από υπουργούς σας, που έλεγαν ότι η τηλεοπτική αγορά δεν σηκώνει παρά μόνο τέσσερις σταθμούς. Μάθαμε απέξω πια ότι η διαφημισ

Keywords
τσιπρας, ΔΕΘ, διεθνές νομισματικό ταμείο, σας ευχαριστώ, τελευταίες δημοσκοπήσεις, για μας, γεωργια, δημοσκοπηση, ρωτήσω, νέα, εκλογες, ΔΝΤ, σαμαρας, λιβυη, ελλαδα, συγκεκριμένο, χρεος, λύση, αεπ, ρωσία, δεπα, σκαι, συριζα, τραπεζες, μερκελ, ηπα, επηρεάζει, ΕΚΤ, οαεε, εταα, εφκα, σημαίνει, ισχύ, συνταγμα, νεα δημοκρατια, ΠΑΣΟΚ, παπανδρεου, μνημονιο, eurostat, φως, ΑΝΤ1, ενφια, μαΐου, θεσσαλονικη, ΦΠΑ, δις, βρυξέλλες, υπουργοι, γνώμονα, πειραιας, alpha, Αντωνης Σαμαρας, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, ανασχηματισμος, απολυσεις στο δημοσιο, eurobank alpha, alpha eurobank, τελος ακινητης περιουσιας, τραπεζα της ανατολης, εισφορα αλληλεγγυης, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, σχεδιο αθηνα, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, εκλογες 2014, εκλογες 2015, αξιολογηση, τελευταίες δημοσκοπήσεις, τι σημαινει, χωρες, ρωσία, το θεμα, αεπ, αστυνομια, βερολινο, γερμανια, γωνια, δανεια, δεπα, δουλεια, εθνικη, εταα, ηπα, θαυματα, θεμα, θητεια, ιταλια, κοντρα, νησια, οικονομια, ουκρανια, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, ρυθμος, ρωμη, σκαι, σμυρνη, υγεια, υψος, φως, ωθηση, ωρα, alpha, αγορα, αδυναμια, αξιζει, αλληλεγγυη, ανοδος, απλα, αρδην, ασυλο, ασφαλιστικο, ατμοσφαιρα, βορεια, βρυξέλλες, γεγονος, γεωργια, γεωργιου, γινει, γινεται, γινονται, γνώμονα, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, δυστυχως, δειτε, διεθνές νομισματικό ταμείο, δις, δοντια, δωσει, εγινε, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκτιμηση, ενημεροτητα, εννοια, εξετασεις, εξελιξη, εξυπηρετηση, επενδυσεις, επηρεάζει, επρεπε, επτα, επιτυχια, ερντογαν, ερευνα, ερχεται, ερχονται, εταιρια, ευαγγελια, ευρωπη, ζεστη, ζημια, ζητα, ιδια, ιδιο, υποθεση, θετικη κατευθυνση, διαγωνισμοι, εικονα, ομιλια, καλημερα, κυβερνηση, κινηση, κυριε, κυρια, κομμα, κομβος, λειτουργια, λερο, λύση, ληξη, λογια, λογο, μαΐου, ματια, μηνυματα, μηνες, μητσοτακης, μειωση, μπορειτε, παντα, ουσιαστικα, ουσια, οφελος, οχημα, παμε, προβληματα, ρητορικη, ρητρα, ρυθμιση, ροες, ρολο, ρωτήσω, σας ευχαριστώ, σβερκο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συζητησουμε, συνεχεια, σειρα, συρια, σχεδιο, τι ειναι, τουρκια, τομη, τρια, ισχύ, υψηλη, φυσικα, φθορα, φορολογια, φορα, χρονος, οαση, ωρες, βηματα, δικαιωμα, δικαιωματα, eurostat, εφαρμογη, ελληνικα, ενωση, ερωτησεις, για μας, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, μια φορα, μπροστα, οργανα, ποδια, σημαίνει, τραπεζα, θελω να, θεματα, θεσεις, υγειας, βεβαιως, βουνο
Αναζητήσεις
χεηδεθ
Τυχαία Θέματα