Ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέος ο Γιώργος Θαναηλάκης

Ανακοίνωση

Ο συν. Γιώργος Θαναηλάκης, κρίθηκε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέος, για αντιδεοντολογική συμπεριφορά.

Ποινή:

Με ψήφους 3 έναντι 2 επιβλήθηκε η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία πρότεινε την απλή επίπληξη.

Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συνήλθε σήμερα Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013 υπό την προεδρία του προέδρου συν. Γιώργου Κούσουλα και με την παρουσία των τακτικών μελών

συν. Αικατερίνης Δουλγεράκη, Μανώλη Καραμπατσάκη, Άρη Καρρέρ, του αναπληρωματικού μέλους συν. Στέφανου Αναγνώστου, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εκδώσει απόφαση επί της από 18.09.12 αυτεπάγγελτης δίωξης του Συμβουλίου κατά του συν. Γιώργου Θαναηλάκη.

Το Συμβούλιο έχει την προβλεπόμενη από το άρθρο 18 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας των Π.Σ. απαρτία, καθώς είναι η δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση για το σκοπό αυτό, αφού στην προηγηθείσα από 05.03.13 συνεδρίαση δεν υπήρχε η προβλεπόμενη απαρτία.

Σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 11 του Καταστατικού, 1 η παράταση στην υπόθεση, δόθηκε στις 04.12.12 και 2 η παράταση δόθηκε στις 05.03.12.

Το ΠΠΣ, στην 57 η συνεδρίασή του, αποφάσισε ομόφωνα την άσκηση αυτεπάγγελτης πειθαρχικής δίωξης εναντίον του συν. Γιώργου Θαναηλάκη, επειδή το τελευταίο τρίμηνο, συμμετέχει στην ραδιοφωνική διαφημιστική καμπάνια της εταιρείας πλακιδίων « Ravenna», διαφημίζοντας τα προϊόντα αυτά με τη φωνή του, κατά παράβαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 5, παρ. γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

Ο μάρτυρας του εγκαλουμένου, συν. Χριστίνα Αμερικάνου, κατέθεσε:

«Δουλεύω ως αθλητική συντάκτρια στην εφημ. «Βραδυνή». Αυτό που ξέρω είναι ότι το έκανε για έναν αδελφικό του φίλο, ότι δεν έλαβε καμία αμοιβή. Είχε την εντύπωση ότι δεν απαγορεύεται η χρήση της φωνής του σε διαφήμιση και ήταν σίγουρος ότι τη στιγμή που δεν θα αμειφθεί, δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Βασικά το έκανε για εξυπηρέτηση φίλου του και για κανένα άλλο λόγο. Μάλιστα, προσπάθησε να τους δεσμεύσει ότι θα προβληθεί για ένα μήνα, αλλά δεν γνωρίζω αν το πέτυχε αυτό.

Γνωρίζω ότι είναι ένας συνάδελφος που δεν έχει δημιουργήσει κανένα πρόβλημα και παρότι είναι «τηλεοπτικός», δηλαδή προβεβλημένος, δεν έχει κάνει κάτι ποτέ μεμπτό».

Ο μάρτυρας του εγκαλουμένου, συν. Σωτήρης Τριανταφύλλου, κατέθεσε:

«Μίλησα με τον συν. Θαναηλάκη και με διαβεβαίωσε ότι δεν γνώριζε ότι απαγορεύεται η χρήση της φωνής του σε διαφήμιση, και αν το γνώριζε δεν θα το έκανε. Αυτό το πιστεύω και εγώ, ότι αν το γνώριζε δεν θα το έκανε, διότι πρόκειται για εξαίρετο συνάδελφο, ο οποίος τηρεί πιστά το Καταστατικό της Ένωσης και τον Κώδικα Δεοντολογίας.

Θεωρώ ότι δεν πρόκειται να το ξανακάνει, όπως με έχει διαβεβαιώσει και ο ίδιος».

Ο εγκαλούμενος συν. Γιώργος Θαναηλάκης, δεν απολογήθηκε, αλλά στις διευκρινίσεις του στο ΠΠΣ, είχε αναφέρει:

«Μου έγινε μια πρόταση από έναν φίλο μου να τον βοηθήσω στη διαφημιστική εταιρεία που έχει, δίνοντας τη φωνή μου για ένα διαφημιστικό που δεν αφορούσε στον χώρο της εργασίας μου. Κάνω αθλητικό ρεπορτάζ. Η διαφήμιση αφορούσε σε πλακάκια και θεώρησα ότι δεν είχε καμία σχέση γι’ αυτό και δέχτηκα.

Η συμφωνία προέβλεπε να έχω αμοιβή 300 ευρώ, αλλά εγώ δεν δέχτηκα, λόγω του ότι πήγαινε ενάντια στη δημοσιογραφική δεοντολογία και το έκανα χωρίς αμοιβή, απλά για να τον βοηθήσω επειδή είναι φίλος.

Το διαφημιστικό προβάλλεται εδώ και τρεις μήνες σε διάφορα ΜΜΕ, χωρίς την εικόνα μου, μόνο τη φωνή μου».

Σε σχετική ερώτηση, απάντησε: «Γνώριζα για την απαγόρευση της ΕΣΗΕΑ για τις διαφημίσεις, αλλά νόμιζα ότι αφορούσε κυρίως στην εικόνα και όχι στη φωνή».

Το ΠΠΣ, αφού έλαβε υπόψη του τις μαρτυρικές καταθέσεις και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται ως ακολούθως:

Ο Κώδικας Αρχών Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, ορίζει ρητά ότι ο δημοσιογράφος δεν μπορεί να έχει σχέση με διαφημίσεις προϊόντων και υπηρεσιών, που οδηγούν στην εμπορευματοποίηση της αποστολής του. Σκοπός της διάταξης είναι η διατήρηση της αξιοπιστίας του δημοσιογράφου.

Ο συν. Γιώργος Θαναηλάκης, όπως ανέφερε και ο ίδιος στις διευκρινίσεις που έδωσε ενώπιον του ΠΠΣ, διαφήμιζε με την φωνή του προϊόντα της εταιρείας « Ravenna». Τα διαφημιστικά μηνύματα μεταδόθηκαν από την τηλεόραση για χρονικό διάστημα περίπου τριών μηνών.

Ο ισχυρισμός του, ο οποίος αναφέρθηκε και από τους μάρτυρες, ότι δηλαδή δεν πήρε αμοιβή και ότι δεν γνώριζε ότι απαγορεύεται και η χρήση της φωνής σε διαφήμιση προϊόντος δεν μεταβάλει τον απαγορευτικό χαρακτήρα της διάταξης του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας, που απαγορεύει την διαφήμιση προϊόντων από δημοσιογράφους.

Ελήφθη υπόψη ότι η διαφήμιση έγινε για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Κατόπιν αυτών, αποφασίσθηκε ομόφωνα ότι ο εγκαλούμενος συν. Γιώργος Θαναηλάκης είναι πειθαρχικά ελεγκτέος, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 5, παρ. γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας

Ως προς την ποινή, με ψήφους 3 έναντι 2, επιβλήθηκε η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία πρότεινε την απλή επίπληξη.

Η απόφαση καθαρογράφηκε την Τετάρτη, 03.04.13.

Keywords
Αναζητήσεις
γιωργος θαναηλακης γαμος, γιωργος θαναιλακης
Τυχαία Θέματα