Όταν κάποιοι στην Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών έχουν συνηθίσει να διαμορφώνουν οι ίδιοι τα σχέδια νόμου είναι δύσκολο να προσαρμοστούν

Συνέντευξη Σπίρτζη στην «Επένδυση»

Συνέντευξη παραχώρησε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης στην εφημερίδα «Επένδυση» και στο δημοσιογράφο Ανδρέα Ε. Παπαδόπουλο.

Το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

-ΕΡ. Η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών απάντησε με σκληρά λόγια στο νομοσχέδιο που παρουσιάσατε για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες. Πώς μπορεί να γίνει διάλογος όταν υπάρχει τέτοια απόσταση ανάμεσα στις δυο πλευρές;
-ΑΠ. «Κύριε Παπαδόπουλε, εμείς είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο.

Στο δημόσιο διάλογο. Αλλοίμονο αν διάσταση ή απόσταση απόψεων αναιρούσε τις συνθήκες για να πραγματοποιηθεί διάλογος μεταξύ των πλευρών που διαφωνούν, ή αναπτύσσουν μία άλλη επιχειρηματολογία. Το γεγονός άλλωστε το οποίο σηματοδοτεί έμπρακτα αυτή τη διάθεσή μας, είναι η ανάρτηση του σχεδίου νόμου στη διαβούλευση. Είναι προφανές, νομίζω, ότι καθημερινά δείχνουμε έμπρακτα την ευαισθησία μας για την ανάπτυξη ενός ειλικρινούς και δημόσιου διαλόγου σε όλα τα θέματα. Καταλαβαίνω τις αντιδράσεις και τα σκληρά λόγια. Όταν κάποιοι συμμετέχοντες στην Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών έχουν συνηθίσει για χρόνια να διαμορφώνουν οι ίδιοι τα σχέδια νόμου, που τους αφορούν και όχι μόνο, είναι δύσκολο να προσαρμοστούν σε μία νέα πραγματικότητα: ενός ανοιχτού δημόσιου διαλόγου με ίσους όρους με τους πολίτες, τον πολιτικό κόσμο και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος ελλείμματος σοβαρών και τεκμηριωμένων επιχειρημάτων των εκπροσώπων των Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών.

Το νομοσχέδιο αυτό, ήρθε για να κάνει μία μεγάλη τομή στο τηλεοπτικό τοπίο. Στόχος μας είναι να υπάρξει επί της ουσίας διαφάνεια στη λειτουργία του συγκεκριμένου χώρου. Να υπάρξει μία οριστική παύση της διαπλοκής που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια από ελλειμματικές εταιρείες οι οποίες ελέγχουν το τηλεοπτικό τοπίο και το πολιτικό σύστημα της χώρας, με χρηματοδότηση αμφισβητήσιμης νομιμότητας».

-ΕΡ. Σας κατηγορούν ότι στόχος σας είναι να δημιουργήσετε ένα νέο και ελεγχόμενο από την κυβέρνηση μιντιακό τοπίο. Τι απαντάτε σε αυτό;
-ΑΠ «Δεν είναι η πρώτη φορά που βαφτίζουν το κρέας ψάρι, για να εξυπηρετηθούν οι σκοποί τους. Πρέπει να μάθουν να λένε την αλήθεια, έστω και τώρα: πάμε να δημιουργήσουμε ένα νέο μιντιακό τοπίο, που δε θα ελέγχει και δε θα χειραγωγεί το πολιτικό σύστημα και την κυβέρνηση. Αυτή την αλήθεια και την υλοποίηση της απεξάρτησης του πολιτικού συστήματος από τα Μέσα Μαζικής ενημέρωσης και τους ιδιοκτήτες τους την επιχειρούμε με την ευρεία στήριξη του ελληνικού λαού και της ελληνικής κοινωνίας. Θα ήθελα για άλλη μία φορά να υπογραμμίσω πως η απόκτηση των τηλεοπτικών αδειών, όπως αυτή προβλέπεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο αφορά σε μία διαφανέστατη διαδικασία από μηδενική βάση, με συγκεκριμένες προδιαγραφές, που θα διεξαχθεί από το ΕΣΡ. Όποιος από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες προσφέρει μεγαλύτερη τιμή, δηλαδή περισσότερα έσοδα στο δημόσιο, θα αποκτήσει άδεια. Απλό, διαφανές και σύμφωνα με τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού. Από εκεί και πέρα, αν κάποιοι φοβούνται τον ελεύθερο ανταγωνισμό και δε θέλουν να πληρώσουν ας συνεχίσουν να διακινούν μυθεύματα. Δε πείθουν ούτε τους εαυτούς τους. Εμείς θα υπηρετήσουμε πολιτικές προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.»

-ΕΡ- Όπως κι εσείς είπατε για να υλοποιήσετε τα σχέδιά σας χρειάζεται ένα «νομιμοποιημένο» ΕΣΡ. Ποιος εντέλει ευθύνεται για αυτή την κωλυσιεργία;
-ΑΠ «Πράγματι η διαδικασία ανάδειξης των νέων μελών του ΕΣΡ, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή του νέου νόμου για τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών. Η συνταγματική πρόβλεψη για επιλογή των μελών των ανεξάρτητων αρχών με πλειοψηφία 4/5 διασφαλίζει τη διαφάνεια και την ανεξαρτησία της αρχής. Επομένως όποιοι καθυστερούν την ανανέωση του ΕΣΡ, έχουν ευθύνες για την καθυστέρηση εφαρμογής και των όσων προβλέπονται στο σχέδιο νόμου. Θέλω να πιστεύω ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που θα λυθεί πολύ σύντομα».

-ΕΡ. Είχατε ανακοινώσει μια λίστα με τα χρέη των καναλιών εθνικής εμβέλειας. Υπάρχει περίπτωση να εισπραχθούν αυτά τα ποσά;
-ΑΠ. «Έπειτα από 26 χρόνια τηλεοπτικής αναρχίας, δεν καταλαβαίνω γιατί ακόμη διερωτώμεθα για τον αν τα κανάλια θα καταβάλλουν τα χρέη τους. Να θυμίσω ότι πριν λίγες ημέρες μετά από πολλά χρόνια, μετά από πολλούς Υπουργούς, ο Νίκος Παππάς, εξέδωσε την απόφαση για την πληρωμή αυτών που ο νόμος όριζε. Πάλι είχαμε αντιδράσεις και στοχοποίηση του Υπουργού, που τόλμησε… Να θυμίσω επίσης, ότι πέραν της εικοσαετίας, οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών καναλιών εισέπραξαν πολλά από τις διαφημίσεις, μεγάλο μέρος των οποίων είναι κρατικές διαφημίσεις. Να θυμίσω ότι δεν αναζητήθηκε για δεκαετίες η εφαρμογή κανόνων δεοντολογίας και η πολιτιστική προσφορά τους. Να θυμίσω επίσης τη δυνατότητα των ιδιοκτητών ΜΜΕ να συνάπτουν επιχειρηματικές συμφωνίες σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς, να εμπλέκονται σε δημόσιες προμήθειες και δημόσιες συμβάσεις, συγχρηματοδοτούμενα έργα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια κι από τις τράπεζες. Να θυμίσω ότι οι τράπεζες που ο ελληνικός λαός πολλαπλές φορές έχει πληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση τους, προσέφεραν απλόχερα δάνεια, χωρίς να εξετάζεται η δυνατότητα αποπληρωμής τους. Η μη πληρωμή τους συνεπάγεται, σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, συγκεκριμένες ευθύνες και για όσους δε θα πληρώσουν και για όσους ενεπλάκησαν στη χορήγηση μη εγγυημένων δανείων. Ας μη θυμίσω άλλα, παρά μόνο την υποχρέωση να πληρώσουν τα χρέη τους, όπως μας νουθετούν τόσα χρόνια να συμφωνούμε χωρίς αντιρρήσεις στην εφαρμογή ανάλγητων πολιτικών για να αποπληρώσουμε τα χρέη μας».

-ΕΡ. Μπορεί να συνεχιστεί αυτή η δυσαρμονία, να εγκρίνονται τα νομοσχέδια με τις ψήφους της αντιπολίτευσης;
-ΑΠ «Καμία κυβέρνηση και κυρίως η σημερινή, μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες δε μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία, χωρίς ομογενοποίηση και τήρηση ενός συγκεκριμένου, προοδευτικού και συγκροτημένου σχεδίου εξόδου από την κρίση και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Για να σταθούμε στα πόδια μας, για να δώσουμε τη μάχη της χώρας πρέπει να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη σε όλες τις πολιτικές μας και να οργανώσουμε ρήξεις με τα κακώς κείμενα που μας ταλαιπωρούν επί δεκαετίες. Πρέπει όλοι μας να συμμετέχουμε ενεργά στην παραγωγική ανασυγκρότηση και στην δόμηση ενός νέου κοινωνικού κώδικα αξιών. Ταυτόχρονα πρέπει να υλοποιήσουμε μια συμφωνία με σκληρούς όρους, που σε πολλά σημεία αναιρεί τη δική μας προσπάθεια, το δικό μας σχέδιο.

Ο Πρωθυπουργός έδειξε στην ελληνική κοινωνία ότι υπηρετεί αυτούς τους σκοπούς σε αντίθεση με ότι έχουν δείξει και με όσα προτείνουν ως σήμερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Επομένως θα αναζητηθεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ομογενοποίηση στο χώρο των κομμάτων και των δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Σε αντίθετη περίπτωση η μόνη διέξοδος είναι οι εκλογές».

The post Όταν κάποιοι στην Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών έχουν συνηθίσει να διαμορφώνουν οι ίδιοι τα σχέδια νόμου είναι δύσκολο να προσαρμοστούν appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα