«Ουαί υμίν τρισβάρβαροι υποκριταί…!»

Email Γιάννη Μαμουζέλου στο enimerosi24

Όσοι τυχόν διάβασαν τα σχόλια του συν. κ. Μηχιώτη (προφανώς εραστή της καθαρεύουσας) σχετικά με την επίσκεψη Γλέζου στον κ. Στουρνάρα, θα κατάλαβαν ποιον αφορά το δικό μου σχόλιο.

Προσπερνώ το πολιτικό σκέλος όσων έγραψε, αν και διαφωνώ κατηγορηματικά [ποτέ κάθετα, που είναι ΠΑΣΟΚογενής νεοβαρβαρισμός] με την θέση του… Κι αυτό γιατί ένα πρόσωπο όπως ο Μαν. Γλέζος, ως βουλευτής επικρατείας, μπορεί (δικαιούται θα έλεγα) να ακούγεται σε μια ιδιαίτερη συνάντηση

από έναν Υπουργό, έστω κατ’ εξαίρεση της πολιτικής πεπατημένης!

Πάμε τώρα στην ενόχληση του κ. Μηχιώτη λόγω κάποιων ρημάτων που ηχούν βάναυσα στ’ αυτιά του ή …στραβώνουν τα μάτια του… Όχι για λόγους κόντρας, αλλά επειδή ο δημόσιος διάλογος συχνά ωφελεί.

Είδα λοιπόν στο μεγάλο λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας του καθ. Μπαμπινιώτη τα εξής: Σελ. 711 δέχεται ότι το ρ. ζητώ στην καθομιλουμένη εκφέρεται ως ζητάω!

Στη σελ. 1008 το ρ. λησμονώ γίνεται ομοίως δεκτό ως λησμονάω (σε δεύτερο πρόσωπο λησμονείς και λησμονάς) και μάλιστα σε λαϊκότερη εκφορά και ως αλησμονώ. (Θυμάστε τον μακαρίτη τον Χατζηχρήστο πού λεγε «ψιτ πού ‘σαι, αλησμόνησα να σού πω…»;).

Τέλος στη σελ. 1972 το ρ. χρωστώ μπορεί και γραπτά και προφορικά να διατυπώνεται ως χρωστάω, χωρίς να σηκώνεται η … τρίχα κανενός!

Ελπίζω ο κ. Μηχιώτης να μην απαιτεί από τους γύρω του να μη λένε λ.χ. «ο γιός μου χρωστάει πολλά μαθήματα στη σχολή…», «αυτή δεν χρωστάει καλό σε κανένα…», «άσε φίλε μου, χρωστάω τα μαλλιοκέφαλά μου δεξιά κι αριστερά…» ή το κλασικό «χρωστάει της Μιχαλούς»!

Άρα κ. Μηχιώτη καλό είναι να μπορούμε να γνωρίζουμε και να μιλάμε τα ελληνικά με σωστό τρόπο, όπως τα αποδέχεται η επιστήμη κι όχι όπως μάς αρέσει προσωπικά ή με πολιτικο-ταξικά κριτήρια κ.α. Μακάρι στα σχολεία και στα πανεπιστήμια οι νεότερες γενιές να μαθαίνουν τα ελληνικά που θα τους χρησιμεύουν να αποκτούν παιδεία και μόρφωση, να κατανοούν και να εκφράζονται σωστά, να διατυπώνουν απόψεις με νόημα και επίπεδο κ.α.

Ποτέ δεν με ενόχλησε αν κάποιος μεγαλύτερος ηλικιακά ή για άλλο λόγο μιλάει η γράφει στην καθαρεύουσα, γιατί αυτή έμαθε (όπως λ.χ. κάνουν ο Πατριάρχης ή άνθρωποι της Εκκλησίας) ή άλλος χρησιμοποιεί τη δημοτική ή τη λεγόμενη νέα ελληνική, που με κόπο (ίσως ακόμη όχι ολοκληρωμένα) κατάφεραν να βάλουν σε κάποια «καλούπια» γραμματικής και συντακτικού οι φιλόλογοι.

Αυτό που θα έπρεπε να ανησυχεί κ. συνάδελφε είναι η συνεχής επέκταση των greeklish λόγω εκτεταμένης ανορθρογραφίας των νεότερων, η έκπτωση στην εκμάθηση σωστών ελληνικών (και σε πλούτο λέξεων) στα σχολεία κ.α. Αυτά δηλ. που μπορούμε να υποθέτουμε ότι γίνονται και σκόπιμα, ώστε σταδιακά να περιορίζεται και η δυνατότητα των πολλών (του λαού δηλ. , αν δεν ενοχλεί η λέξη) να καταλαβαίνουν τί συμβαίνει γύρω τους, τί τους… επιφυλάσσουν οι …γνωρίζοντες, έχοντες και κατέχοντες, να μπορούν να εκφράζονται και να διεκδικούν έστω και τα καθημερινά, τα στοιχειώδη δικαιώματά τους!

Ο νοών νοείτω λοιπόν κ. Μηχιώ

Keywords
Τυχαία Θέματα