Σε «στεφάνι Ελιάς» τυλιγμένο το έργο του Παντελή Καψή στη δημόσια τηλεόραση

email αναγνώστη

Και ότι αυτό που ο Τσίπρας αποκαλούσε τότε ΥΕΝΕΔ, θα γινόταν όπλο προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ και των λοιπών «προοδευτικών» δυνάμεων, οι οποίες ξαφνικά ανακάλυψαν τις «αρετές» και τις «τόλμες» ενός δημόσιου φορέα που αίφνης βαφτίσθηκε «δημοκρατικός» και «προοδευτικός».

Σε εκείνο τον «ορυμαγδό» των συλλαλητηρίων και πάσης φύσεως εκδηλώσεων κατά του «μαύρου»

στη «χουντική» μέχρι τότε Ραδιοτηλεόραση, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης βρήκε την ευκαιρία να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος-βουλιμικά συμπεριφερόμενος-να «κατσικωθεί» για τα καλά στο νέο ρόλο του «αντιπροέδρου», κομίζοντας και την πρόταση: Υφυπουργός Δημόσιας Τηλεόρασης ο κ. Παντελής Καψής… Επελέγη, λοιπόν, εκείνος που πρότεινε ο Ευάγγελος. Ένας δημοσιογράφος, πολλά υποσχόμενος για την ίδρυση και λειτουργία του καινούργιου, υποτίθεται ανταγωνιστικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Το τι ακολούθησε, είναι λίγο έως πολύ γνωστά. Καινούργιος Νόμος περί τα ραδιοτηλεοπτικά για την Αγία Παρασκευή, εγκατάσταση προσωπικού στις εγκαταστάσεις της Κατεχάκη για να λειτουργήσει αρχικά η ΕΔΤ (Εθνική Δημόσια Τηλεόραση), όπου στη συνέχεια αφαιρέθηκε το «’Εψιλον», δηλαδή το «εθνική», για να μείνει ΔΤ…

Οι κολλητοί…

Τα όσα ακολούθησαν είναι για γέλια και για κλάματα, αλλά πολύ περισσότερο είναι για εισαγγελική έρευνα, καθώς πολλά λέχθηκαν και καταγγέλθηκαν, αλλά αντίδραση καμιά. Από την αρχή το ΠΑΣΟΚ επέλεξε τους «δικούς» του για τις θέσεις-κλειδιά, όπως εκείνη του γενικού διευθυντή ειδήσεων και ενημέρωσης κ. Βασίλη Θωμόπουλου, του επικεφαλής των τεχνικών υπηρεσιών κ. Αρίστωνα Κοντιζά ή των διοικητικών υπηρεσιών κ. Χρήστου Κουπελίδη. Στην πρώτη ΔΤ «μπήκαν» από την πόρτα ή το…παράθυρο αρκετοί, άνευ προσόντων και με «ελεγχόμενες» τις πραγματικές ικανότητες, την προϋπηρεσία, και πολύ περισσότερο την «έξωθεν καλή επαγγελματική εμπειρία» και το ήθος. Καταγγέλθηκε, αλλά δεν ελέγχθηκε, ότι αρκετά απ΄τα «παράσημα» που κόμισαν οι «μνηστήρες» των θέσεων δίμηνης εργασίας ήταν…σκουριασμένα!

Κι εκεί, στις εγκαταστάσεις της παλαιάς ΥΕΝΕΔ, στην Κατεχάκη, αλλά και στα πρώην στούντιο της Εταιρίας, στη συμβολή των οδών Ρηγίλλης και Μουρούζη, «στήθηκε» το αρχηγείο της ΔΤ, υπό τον Γκίκα Μάναλη-τον διαχειριστή και εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών-ο οποίος όταν είδε τα «σκούρα» την «έκανε» με ελαφρά…πηδηματάκια για την Τράπεζα Αττικής αργότερα.

Ο ρόλος του Καψή

Οι ημέρες και οι μήνες κυλούσαν με «αρχηγό» τον Παντελή Καψή, ο οποίος από τα γραφεία του στο υφυπουργείο Τύπου και Ενημέρωσης, εκεί κοντά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, έδινε εντολές να «προχωρούν» όλα γοργά, φτιάχνοντας παράλληλα τη δική του «αυλή» από φίλους και γνωστούς. Δικής του εμπνεύσεως το λεγόμενο εποπτικό συμβούλιο στο οποίο κατακυριαρχούν άτομα του ΠΑΣΟΚ, δικής του εμπνεύσεως και στελέχωσης το διοικητικό συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ, δηλαδή της νέας Εταιρείας που εγκαταστάθηκε στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Βοά η δημοσιογραφική και πολιτική «πιάτσα» για την… Μεγάλη Αικατερίνη, τη φίλη της γυναίκας του Παντελή, η οποία ανέλαβε ρόλους πάνω κι από τους κορυφαίους της ηγεσίας της ΝΕΡΙΤ. Ή για τη συνταξιούχο…νοσοκόμα και την ανιψιά της, που κλήθηκαν να στελεχώσουν νευραλγικούς τομείς, επειδή-λέει-είχαν προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία στο…αντικείμενο.

Τα ερωτήματα, καθίστανται περισσότερο βασανιστικά και ζητούν απαντήσεις, τις οποίες μάλλον ο κ. Παντελής Καψής δεν πρόκειται να απαντήσει. Γιατί εγκαταλείπει τον υπουργικό θώκο, αφήνοντας ομολογουμένως συντρίμμια πίσω του! Δεν κατόρθωσε να φτιάξει μια ραδιοτηλεόραση-πρότυπο. Οι θεαματικότητες και ακροαματικότητες είναι σε… «σιβηρικά επίπεδα. Το πρόγραμμα στατικό. Τα αντανακλαστικά ανύπαρκτα. Οι επιλογές, με κριτήρια τα οποία ελέγχονται για την αξιοπιστία τους. Το προσωπικό με «πλαστά»-όπως καταγγέλθηκε-πτυχία και πιστοποιητικά (πχ γλωσσομάθειας) που φέρεται ότι δίδονταν μαζικά στους ενδιαφερομένους για να «κερδίσουν πόντους» στη…διαγωνιστική διαδικασία. Για το συγκεκριμένο λόγο και η παρέμβαση του εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε έρευνα…και ο Θεός βοηθός!

Η άποψη ότι ο υφυπουργός δεν φέρει ευθύνη, μάλλον ως χοντροκομμένο αστείο μπορεί να εκληφθεί. Αν για τα όσα τραγελαφικά διαδραματίσθηκαν -και δυστυχώς συνεχίζουν να διαδραματίζονται- σε μια Τηλεόραση που «ακούμε αλλά δεν την βλέπουμε» -φταίνε το εποπτικό και το διοικητικό συμβούλιο, τότε ποιος ήταν ο ρόλος του κ. Καψή όλο αυτό το διάστημα; Θα μπορούσε, προφανέστατα, να είχε παραιτηθεί νωρίτερα και να γλιτώσουμε τα…λεφτά! Τώρα, ας πάει στην «Ελιά» που του «πηγαίνει» περισσότερο και να δούμε ποιος απ΄την κυβέρνηση θα αναλάβει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Η Ραδιοφωνία και η Τηλεόραση δεν είναι «φωλιά του κούκου». Δεν είναι μήτε «φωλιά», μήτε «κούκος». Ναρκοπέδιο είναι. Και τις νάρκες τις έβαλε ο κυρ Παντελής. Άντε και καλό κατευόδιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα