«Σκοτώστε με ή αθωώστε με, όλα τα άλλα είναι ημίμετρα» λέει ο Άντερς Μπρέιβικ

Προκληκτικά κυνικός εμφανίστηκε στην τρίτη ημέρα της δίκης του ο Άντερς Μπρέιβικ, υπεύθυνος για τη δολοφονία 77 ανθρώπων το καλοκαίρι του 2011 στο Όσλο και την Ουτόγια, λέγοντας πως θα έφερνε ξανά και ξανά εις πέρας «την πιο καλοσχεδιασμένη και θεαματική πολιτική επίθεση από εθνικιστή στην Ευρώπη από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Ζήτησε μάλιστα είτε να αθωωθεί είτε να καταδικαστεί σε θάνατο, απορρίπτοντας ως γελοίες τις υπόλοιπες επιλογές.

Προσερχόμενος στην αίθουσα του δικαστηρίου την Τετάρτη,

ο Μπρέιβικ απηύθυνε και πάλι ναζιστικό χαιρετισμό, ενώ δήλωσε πως «ο καθένας θα μπορούσε να κάνει ό,τι έκανα εγώ». «Δεν γεννιέσαι με αυτό το χάρισμα, αλλά μπορείς να το αποκτήσεις» συνέχισε.

Υποστήριξε μάλιστα πως το δικαστήριο ή θα πρέπει να τον αθωώσει είτε να τον καταδικάσει σε θάνατο -τη μόνη «λογική καταδίκη», όπως είπε, για τη δολοφονία 77 ανθρώπων. «Η ανώτατη ποινή φυλάκισης για 21 χρόνια είναι γελοία» είπε.

Κατά την εξέτασή του, ο Μπρέιβικ αρνήθηκε να μιλήσει για τις επαφές του με άλλους εθνικιστές, οι οποίες -όπως ο ίδιος υποστηρίζει- οδήγησαν στη δημιουργία των Ναϊτών Ιπποτών, της οργάνωσης στην οποία λέει πως ανήκει.

«Δεν επιθυμώ να εκφραστώ πάνω σ’ αυτό» απάντησε όσες φορές η εισαγγελέας Ίνγκα Μπέγερ Ενγκ τού ζητούσε να αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία.

Στο μανιφέστο των 1.500 σελίδων που διένειμε την ημέρα των επιθέσεων, ο 33χρονος υποστηρίζει πως είναι μέλος ενός δικτύου εθνικιστών, των Ναϊτών Ιπποτών, το οποίο ίδρυσε μαζί με άλλα τρία πρόσωπα, το 2002 στο Λονδίνο. Η νορβηγική αστυνομία δεν έχει καταφέρει να αποδείξει την ύπαρξη αυτού του δικτύου.

Ενώπιον του δικαστηρίου του Όσλο ο Μπράιβικ αρκέστηκε να πει ότι το 2001 ήρθε σε επαφή -μέσω Διαδικτύου- μ’ ένα πρόσωπο στο εξωτερικό και η επαφή αυτή ήταν το έναυσμα για τη δημιουργία των Ναϊτών Ιπποτών.

Ο Μπράιβικ επιβεβαίωσε επίσης ότι μετέβη στη Λιβερία για να συναντήσει έναν Σέρβο εθνικιστή, αρνήθηκε όμως να κάνει γνωστό το όνομά του και τους λόγους της συνάντησης. «Δεν επιθυμώ να παράσχω πληροφορίες που μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλέον συλλήψεις» δήλωσε.

Κατά την κατάθεσή του την Τρίτη ο Μπρέιβικ αυτοχαρακτηρίστηκε «εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού και νορβηγικού κινήματος αντίστασης». «Ναι, θα το έκανα και πάλι» είπε ο 33χρονος, χαρακτηρίζοντας τη σφαγή «την πιο καλοσχεδιασμένη και θεαματική πολιτική επίθεση από εθνικιστή στην Ευρώπη από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Όπως είπε, οι έφηβοι που σκότωσε στο νησί Ουτόγια δεν ήταν «αθώα παιδιά», αλλά «πολιτικοί ακτιβιστές που προωθούσαν την πολυπολιτισμικότητα». Δήλωσε ακόμη πως το να τελειώσει τη ζωή του στη φυλακή ή να πεθάνει για το λαό του, αποτελεί την ύψιστη τιμή.

Η ακροαματική ξεκίνησε τη Δευτέρα και τα μέτρα γύρω από το δικαστήριο είναι δρακόντεια. Έργο των δικαστών είναι να κρίνουν εάν ο Μπρέιβικ πρέπει να δικαστεί ως ψυχικά ασθενής, όπως έχει ζητήσει η υπεράσπισή του.

Η βαρύτερη ποινή που μπορεί να του επιβληθεί είναι κάθειρξη 21 ετών. Ωστόσο, στο νορβηγικό δίκαιο υπάρχει η «δικλείδα ασφαλε

Keywords
Τυχαία Θέματα