Στο επίκεντρο της κυβέρνησης οι αγρότες

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης
Στο θέμα των αγροτών αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει «σε διάκριση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, από εκείνους που έχουν αγροτικά εισοδήματα αλλά δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και θα διεκδικήσουμε όπως είπε στη διαπραγμάτευση, οι κατά κύριο επάγγελμα να φορολογούνται με συντελεστή ΦΠΑ 13% και προκαταβολή φόρου στο 50%».

Επίσης έκανε λόγο για «δίκαιη κατανομή φορολογικών βαρών και εφαρμογή καλών πρακτικών,

ώστε η νέα γενιά να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας» τονίζοντας ότι «στόχος είναι η προώθηση νέων μορφών συνεργασίας και παραγόμενο προϊόν υψηλής ποιότητας». Ακόμη είπε ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η άμεση απόδοση ενισχύσεων 2,4 εκατ. ευρώ το χρόνο, κάτι που μεταξύ άλλων θα επιτευχθεί με την απογραφειοκρατικοποίηση των οργανισμών. Σχετικά με την κτηνοτροφία γνωστοποίησε ότι είναι στα άμεσα πλάνα να ψηφιστεί ο νόμος για τις βοσκήσιμες γαίες.

Επίσης δεσμεύθηκε για αποδιάρθρωση των ολιγοπωλιακών κατεστημένων στην αγορά, με ορθολογικοποίηση τιμών παραγωγού, έγκαιρες πληρωμές και έγκυρους ελέγχους τιμών παραγωγού – καταναλωτή. Κατά το κ. Τσίπρα, αυτές οι παρεμβάσεις «πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να αρθούν παθογένειες χρόνων».

Για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για την περίοδο έως το 2020 το οποίο έχει ήδη κατατεθεί για διαβούλευση στην ΕΕ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχει η δυνατότητα κινητοποίησης κεφαλαίων 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 4,7 δισ. είναι κοινοτικοί πόροι. Επίσης, εκτίμησε ότι με τη σωστή αξιοποίηση είναι δυνατόν να δημιουργηθούν περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας, να γίνει μετάβαση της αγροτικής οικονομίας σε βιώσιμο αγροτοδιατροφικό μοντέλο, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη συνολικότερη ανάπτυξη της υπαίθρου.

Το πρόγραμμα θα προβλέπει κίνητρα εγκατάστασης νέων αγροτών, αύξηση της προστιθέμενης αξίας προϊόντων. Για την υλοποίηση του προγράμματος άνω του 30% των πόρων θα κατευθυνθούν στις περιφέρειες οι οποίες θα έχουν και την αρμοδιότητα υλοποίησης του προγράμματος. «Στόχος είναι να εκχωρήσουμε πόρους και αρμοδιότητες στις Περιφέρειες, σε ποσοστό άνω του 30%, των πόρων του Προγράμματος, για την ανάπτυξή του», είπε κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα «όπλα» αυτού του προγράμματος: Γνώση, κατάρτιση, καινοτομία και δικτύωση.

Πάντως το πρόγραμμα με τους «αγρότες δύο ταχυτήτων» δείχνει ότι η κυβέρνηση κάνει πίσω στις προεκλογικές της εξαγγελίες τονίζουν πολιτικοί κύκλοι έχοντας καταφέρει να ετεροχρονίσει το αγροτικό πακέτο ενώ εξήγγειλε «προθέσεις» παρουσιάζοντας την πρόταση της κυβέρνησης προς τους θεσμούς όσον αφορά το «αγροτικό πακέτο» και δεσμεύτηκε ότι και μετά τη συμφωνία δεν θα σταματήσει τη διαπραγμάτευση. Δεν διαφώνησε για την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων από όλους τους αγρότες από το πρώτο ευρώ. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, άλλωστε, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, η συνολική αξία της αγροτικής παραγωγής της χώρας (εκτός από τις επιδοτήσεις) φτάνει τα 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, αλλά από αυτά όμως δηλώνονται μόνο τα 3,5 δισεκατομμύρια.

Σκληρή απάντηση από τη ΝΔ

«Καλωσορίζουμε τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, που σήμερα αυτοαναγορεύτηκε σε διαπρύσιο κήρυκα της αγροτικής πολιτικής της ΝΔ» δήλωσε η υπεύθυνη του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Φωτεινή Αραμπατζή, με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ενώ κάλεσε τον κ. Τσίπρα «να ζητήσει μία ειλικρινή συγγνώμη από τον αγροτικό μας κόσμο» για την «επερχόμενη φορολογική λαίλαπα».

H δήλωση της Φωτεινής Αραμπατζή έχει ως εξής:

«Καλωσορίζουμε τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, που σήμερα αυτοαναγορεύτηκε σε διαπρύσιο κήρυκα της αγροτικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.

Μετά την συνειδητή πολιτική εξαπάτηση του αγροτικού μας κόσμου, στο “διαβόητο” πλέον πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, όπου υποσχόταν κατάργηση της υποχρέωσης τήρησης βιβλίων και στοιχείων των αγροτών και θέσπιση του αφορολόγητου μέχρι τις 12.000 ευρώ, σήμερα αναγκάζεται να παραδεχθεί πια “έξω από τα δόντια” ότι θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί την προκαταβολή του φόρου τους στο 50% και όχι στο 100% καθώς και φορολογικό συντελεστή 13%, κι όχι 26% ή 29% για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Με άλλα λόγια, ομολογεί πλέον με τον πιο πανηγυρικό τρόπο ότι μοναδικό ανάχωμα και “σωσίβιο” στην νέα φοροεπιδρομή, που ετοιμάζεται, είναι ο πραγματικά μεταρρυθμιστικός φορολογικός νόμος 4172/2013 της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Ένας νόμος, που προέβλεπε φορολογία των αγροτών μόνο με 13% επί του καθαρού εισοδήματος, θεσμοθετώντας τη δίκαιη συμμετοχή των αγροτών στην αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, ένας νόμος, που καταπολεμούσε τη φοροδιαφυγή, βάζοντας φραγμό στις στρεβλώσεις του παρελθόντος και ασφαλώς δεν φορολογούσε επ’ ουδενί τις Κοινοτικές Ενισχύσεις, που η δική του Κυβέρνηση, για πρώτη φορά στα χρονικά και ελαφρά τη καρδία, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το έπραξε.

Έναν νόμο “αληθινό Παράδεισο” σε σύγκριση με τα μέτρα – ταφόπλακα για τους αγρότες, που διαπραγματεύεται η συγκυβέρνηση ΤσίπραΚαμμένου, υπό την πίεση της οικονομικής κατάρρευσης, στην οποία κατήντησαν τη χώρα.

Την ίδια ώρα «βαφτίζει» ως “μεταρρυθμίσεις”, όσα η προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σχεδίασε και εφάρμοσε.

Όπως την εκχώρηση των κονδυλίων του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) στις Περιφέρειες και τους Δήμους. Του συνιστούμε να διαβάσει προσεκτικά το ΠΑΑ της νέας ΚΑΠ, που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την προηγούμενη Κυβέρνηση, με το οποίο εκχωρούνταν ήδη από το 2014 πάνω από το 30% των πόρων της πλειοψηφίας των μέτρων για την αγροτική ανάπτυξη, στις Περιφέρειες.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη τόνωσης της κτηνοτροφίας. Του θυμίζουμε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση ήταν αυτή, που αύξησε τα κονδύλια για τη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας κατά 30%, από τα 200 εκατ. του ΠΑΑ της περιόδου 2007-2013, στα 350 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2015-2020.

Θυμήθηκε ο κ. Τσίπρας και τους νέους αγρότες. Δε γνωρίζει προφανώς ότι στο ΠΑΑ της περιόδου 2015 – 2020 η προηγούμενη Κυβέρνηση ενέταξε πρόσθετα κονδύλια συνολικού ύψους 240 εκατ. ευρώ, προτάσσοντας την ένταξη 16.000 νέων αγροτών στο επάγγελμα, με την αποδοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μίλησε και για την ανάγκη υποστήριξης της αλιείας. Του θυμίζουμε ότι επί δικής μας διακυβέρνησης εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα 400 εκατ. ευρώ πόρων για την αλιεία.

Καλούμε τον κ. Τσίπρα, να ζητήσει μία ειλικρινή συγγνώμη από τον αγροτικό μας κόσμο. Αυτόν, που θυσιάζει καθημερινά στον βωμό της εξυπηρέτησης των κρατικοδίαιτων κομματικών του ακροατηρίων. Και επιπροσθέτως, τον καλούμε να συντονιστεί επιτέλους με τον αρμόδιο αν. υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης, ο οποίος μόλις δύο ημέρες πριν, δήλωνε ότι “έρχεται μία καταιγίδα που υπερδιπλασιάζει την φορολόγηση”, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την επερχόμενη φορολογική λαίλαπα.

Καλό θα ήταν ο κ. Τσίπρας να αποφεύγει να μιλά για σπορά και για καρπούς. Γιατί με την πολιτική του, το μόνο που έχει μέχρι σήμερα καταφέρει είναι να θερίζει θύελλες».

Πάντως είναι αλήθεια λέμε εμείς ότι η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έδωσε μάχες στο εσωτερικό και εξωτερικό για το πρόγραμμα ενίσχυσης των αγροτών μήπως σήμερα κάποιοι διαφημίζουν το πρόγραμμα της προηγούμενης κυβερνησης όπως συνηθίζουν να κάνουν τελευταία ;

The post Στο επίκεντρο της κυβέρνησης οι αγρότες appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα