Στο σταυροδρόμι των Βρυξελλών

Το πιο δύσκολο, ίσως,  «Sudoku» καλείται να ξεπεράσει και να λύσει ο έλληνας Πρωθυπουργός το προσεχές τριήμερο. Ο Αντώνης Σαμαράς θα δώσει μια από τις πιο δύσκολες αναμετρήσεις, από τότε που ανέλαβε την διακυβέρνηση του τόπου, στη Σύνοδο Κορυφής (18-19 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες). Αφού όμως πρώτα κάνει «προθέρμανση» στο Βουκουρέστι, στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στη ρουμανική πρωτεύουσα θα έλθει σε επαφή με τα αδερφά πολιτικά κόμματα και θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με ευρωπαίους ηγέτες και Επιτρόπους,

ενημερώνοντας για τη  συνολική κατάσταση που βρίσκεται αυτή την ώρα η Ελλάδα.

Στις Βρυξέλλες, την πρώτη θέση θα έχει ο πολιτικός λόγος. Οι αριθμοί περνούν σε δεύτερη μοίρα με δεδομένο ότι στο κάδρο και δίπλα στην Ελλάδα θα μπουν Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος και Ιταλία. Στο επίκεντρο των επαφών η λύση των εκκρεμοτήτων που αφορούν αποφάσεις της Συνόδου του Ιουνίου και οι καθυστερήσεις των εκθέσεων της Τρόικας για την Ελλάδα και την Κύπρο. Επίσης οι συγκρούσεις ΔΝΤ και ΕΕ, η οριστικοποίηση των σχεδίων για το τραπεζικό σύστημα που πρότειναν ο Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ) και ο Μανουέλ Μπαρόζο (Κομμισιόν) – με την αντίθεση και σθεναρή αντίσταση της Μπούντεσπάνγκ και της Μέρκελ. Ακόμη, η επιμήκυνση για την Πορτογαλία και φυσικά η έγκριση του πακέτου στήριξης των ισπανικών Τραπεζών (100 δις ευρώ) καθώς και η επιμονή της Ιταλίας και Ισπανίας για αγορά ομολόγων τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Γίνεται κατανοητό ότι, το πρόγραμμα θα είναι σφιχτό και στηνσκέψη του Συμβουλίου υπάρχει να δοθεί παράταση των εργασιών έως το Σάββατο (20 Οκτωβρίου) ή, άλλως, μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 22-23 Νοεμβρίου.

Παρ’ όλα η Ελλάδα θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, στην παρθενική παρουσία του κ. Σαμαρά στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Στο διήμερο που πέρασε είχαμε τις δηλώσεις Λαγκάρντ για διετή επιμήκυνση του προγράμματος για την Ελλάδα, προτείνει το ΔΝΤ. Επίσης, τη φράση που άφησε ο κ. Τόμσεν να του ξεφύγει, ότι μετά την παρουσίαση της έκθεσης μάλλον θα φύγει από μέλος της Τρόικα. Και τέλος την εκ νέου αλλαγή πλεύσης του Σόιμπλε που ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε ότι «δεν περνά από τη σκέψη μας η Ελλάδα να πτωχεύσει ή να φύγει από την Ευρωζώνη».

Καθόλου τυχαία όλα αυτά. Γιατί;

1. O ψυχρός πόλεμος ΔΝΤ-ΕΕ θα ενταθεί τους προσεχείς μήνες καθώς επιθυμία του ΔΣ του ΔΝΤ, είναι να διακοπεί η συμμετοχή στη χρηματοδότηση υπερχρεωμένων κρατών.

2.  Στο ίδιο διάστημα θα ανανεωθεί το συμβούλιο του ΔΝΤ και σύμφωνα με πληροφορίες θα μειωθεί ο αριθμός μελών από ευρωπαϊκές χώρες κατά δύο, από οκτώ που είναι σήμερα, και θα δοθούν σε άλλους «ομίλους επενδυτών»!.

3. Με την αλλαγή σύνθεσης του ΔΣ θα περιοριστούν σημαντικά και οι επιτροπές (τρόικα κλπ) ελέγχου, ενώ θα πραγματοποιηθούν και αλλαγές στις συνθέσεις τους, όπως «προέβλεψε» ο Τόμσεν…

4. Ο Μαριάνο Ραχόι και ο Μάριο Μόντι θα στηρίξουν απόλυτα την Ελλάδα αλλά θα ζητήσουν στη Σύνοδο Κορυφής να εξεταστεί το δικό τους θέμα και όχι, όπως ορισμένοι διέδι

Keywords
Τυχαία Θέματα