Συγκρίνοντας το χρέος της Γερμανίας με το χρέος της Ελλάδος με μια απλή φωτογραφία

Άρθρο ενός απλού Πολίτη και όχι Πωλητή

Καλησπέρα ονομάζομαι Ξανθόπουλος Θεόδωρος και η ιδιότητα με την όποια αρθρογραφώ στο παρόν άρθρο είναι η ιδιότητα του απλού Πολίτη αυτής της χώρας που αναζητά απαντήσεις με ένα άρθρο απλό λιτό και απέριττο.

Μπορώ να πάρω την παραδοχή ότι η παρούσα έρευνα δεν αφορά τον «άνθρωπο» αλλά την πολιτική και την οικονομία που καθημερινά συναντώ σε άρθρα ειδικών και στα πάνελ των τηλεοράσεων με αριθμούς πολύπλοκα οικονομικά και σύνθετες έννοιες.

Τα τελευταία χρόνια , όλοι μας γίναμε κατά φαντασίαν οικονομολόγοι, λύνοντας τα θέματα της οικονομίας

σε καφενεία και λαϊκά δικαστήρια, ψηφιακά και μη.

Πόσοι από εμάς δεν ακούσαμε την λέξη cds, πόσοι δεν συζητήσαμε για τα παράγωγα, τα χρηματιστήρια και τις μυστικές ελίτ που θέλουν το «κακό μας».

Πόσοι από εμάς όμως: Κάναμε αυτοκριτική; Παραδεχτήκαμε τα λάθη μας; Σκύψαμε στο πρόβλημα του Διπλανού;

Λίγοι είναι η απάντηση (και εγώ δυστυχώς δεν βρίσκομαι σε αυτούς τους λίγους).

Όμως τον τελευταίο καιρό ψάχνοντας να διευρύνω την στοιχειώδη γνώση μου γύρω από τις οικονομικές θεωρίες, συγκρίνοντας και μελετώντας, συνάντησα στο website του economist έναν μηχανισμό που παρουσιάζει και συγκρίνει σε έναν χάρτη, τα χρέη όλων των χωρών.

Θα ήθελα να δείτε τις φωτογραφίες που επισυνάπτω και να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του, συγκρίνοντας την τεράστια οικονομία της Γερμανίας με την μικρή οικονομία της χώρας μας.

Προσωπικά παρατηρώντας και πραγματικά χωρίς να θέλω να λαϊκίζω δεν μπορώ να καταλάβω την διαφορά στο χρέος ανά μονάδα (πολίτης).

Δέχομαι την αλλαγή «νοοτροπίας» όμως δεν δέχομαι τον τρόπο που μου το επιβάλλουν και μάλιστα από κάποιον που πρώτα δεν κάνει αυτοκριτική.

Ίσως μπορούμε και μόνοι μας αγαπητοί.

Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία

Keywords
Τυχαία Θέματα