Τα ρέστα του για την αυτοδυναμία

Ως «μητέρα των μαχών» αντιλαμβάνεται ο κ. Αντ. Σαμαράς την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου και θα επιδιώξει στη βραχεία προεκλογική περίοδο να καταφέρει τη συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας με στόχο την εκλογική νίκη του κόμματός του. Η αυτοδυναμία αποτελεί στοίχημα για τον κ. Σαμαρά που κλείνει τ’ αφτιά του στις σειρήνες των

δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν τη ΝΔ είτε σε στασιμότητα είτε σε ελαφρά πτώση.

Ο βασικός προσανατολισμός είναι τις επόμενες ημέρες να απεγκλωβιστεί η ΝΔ από τη συζήτηση «τι θα γίνει αν δεν εξασφαλιστεί αυτοδυναμία».
Ο ίδιος διακηρύττει σε όλους τους τόνους ότι αγωνίζεται για ισχυρή κυβέρνηση και για την αυτοδυναμία, αλλά το μήνυμα δεν έχει περάσει στους ψηφοφόρους και στην κομματική βάση που ακόμα παραμένει μουδιασμένη, ενώ ενισχύεται καθημερινά η αίσθηση ότι η συγκυβέρνηση είναι δεδομένη.

«Εάν υπάρξει ακυβερνησία, τότε είναι αναπόφευκτες οι επαναληπτικές εκλογές» λέει σταθερά τις τελευταίες ημέρες σε συνομιλητές του – άποψη που ενοχλεί εγχώρια και ξένα κέντρα – και διευκρινίζει πως «αναπόφευκτες σημαίνει ότι θα γίνουν από ανάγκη, επειδή δεν θα γίνεται αλλιώς και όχι επειδή θα το θέλω εγώ. Εγώ προσπαθώ να αποφύγω τον μετεκλογικό εκβιασμό».

Το ζητούμενο είναι να το επικοινωνήσουν με τους ψηφοφόρους, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει και γι’ αυτό θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια, ώστε να πειστούν οι πολίτες ότι οι μεγάλες ανατροπές ιστορικά έγιναν από ισχυρές κυβερνήσεις με ισχυρές πλειοψηφίες.

Τα λάθη μέχρι στιγμής είναι πολλά (πολιτικής στρατηγικής, επικοινωνίας, τακτικών κινήσεων κ.ά.) για τη ΝΔ, αλλά προσπαθούν να βάλουν μια τελεία και να κάνουν μια νέα αρχή στην ύστατη προσπάθεια να εξαντλήσουν όσες πιθανότητες υπάρχουν για την εξασφάλιση της αυτοδυναμίας.

Το πρόβλημα μοιάζει εξαιρετικά σύνθετο υπό συνθήκες πολυκερματισμού της Δεξιάς. Από τη μία υπάρχουν διαρροές προς τα δεξιά (κυρίως στους Ανεξάρτητους Ελληνες) και δεν επιτυγχάνεται επαναπατρισμός ψηφοφόρων, παρά τη σκληρή ρητορική σε ορισμένα θέματα (π.χ. λαθρομετανάστευσης, εθνικά θέματα, ασφάλεια και δημόσια τάξη)’

Την ίδια στιγμή δεν κερδίζει ψηφοφόρους από το Κέντρο, καθώς έχει εγκαταλείψει πλήρως τη θεωρία του μεσαίου χώρου, ενώ υπάρχει μεγάλη απόσταση με το αστικό τμήμα του εκλογικού σώματος.
Το ερώτημα είναι εάν θα προλάβει ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ σε αυτή την προεκλογική περίοδο των τριών εβδομάδων να αλλάξουν το κλίμα. Πολλοί λένε ότι θα έπρεπε ο κ. Σαμαράς να είχε προετοιμάσει το εκλογικό σώμα από τον περασμένο Νοέμβριο και να είχε διαμορφώσει τις πολιτικές συνθήκες για να κερδίσει ψηφοφόρους, ενώ προ ημερών άφησε αιχμές για τις δημοσκοπήσεις.

Ουσιαστικά είναι μια διαδικασία lose-lose (χάνω – χάνεις) εν αντιθέσει με τo win-win (κερδίζω – κερδίζεις) και αρκετοί θέτουν το ζήτημα για το πώς ετέθη το κάλεσμα για πανστρατιά, λέγοντας πως αυτή, όπως και η δημιουργία της ελπίδας, γίνεται με πράξεις και όχι με λόγια.

Τις επόμενες ημέρες, επί τη βάσει της στρατηγικής περιορισμού των διαρροών της ΝΔ προς τα

Keywords
Τυχαία Θέματα