Τα βρίσκουν Μέρκελ - Λαγκάρντ για την Ελλάδα;
Τι προβλέπουν οι αναλυτές – Μπαράζ δημοσιευμάτων για τη σημερινή συνάντηση
Στο κρίσιμο ραντεβού της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, το απόγευμα στο Βερολίνο, όπου θα πρωταγωνιστήσει το θέμα της Ελλάδας, στρέφεται το ενδιαφέρον του γερμανικού Τύπου και των αναλυτών, ενώ τα σενάρια για την έκβασή του «δίνουν και παίρνουν».
Μετά τη συνάντηση των
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Μέρκελ και Λαγκάρντ θα διευθετήσουν τις λεπτομέρειες για έναν διαφαινόμενο συμβιβασμό μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ, ο οποίος προβλέπει μία πιο «ευέλικτη ερμηνεία» για τους δημοσιονομικούς στόχους του ελληνικού προγράμματος, αλλά και ενδεχόμενα επιπλέον μέτρα από την πλευρά της Αθήνας.
Προ ημερών, η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου υποστήριζε ότι Μέρκελ και Λαγκάρντ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία η επικεφαλής του ΔΝΤ υποσχέθηκε στήριξη προς την καγκελάριο, συμμετοχή του Ταμείου στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης και τη διερεύνηση πιθανών διευκολύνσεων για το ελληνικό πρόγραμμα το νωρίτερο το 2018, δηλαδή έναν χρόνο μετά τις γερμανικές εκλογές.
«Αγοράζει χρόνο» το ΔΝΤ;
Κατ΄αυτόν τον τρόπο το ΔΝΤ φαίνεται να «αγοράζει χρόνο» για μία ακόμη φορά στο ελληνικό ζήτημα. Η Welt υπενθυμίζει ότι Μέρκελ και Λαγκάρντ έχουν καλή «χημεία» και ότι η καγκελάριος είχε βοηθήσει τη Λαγκάρντ στην προσπάθειά της να επανεκλεγεί στην ηγεσία του ΔΝΤ. Επιπλέον, η Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να θεωρεί τη Μέρκελ ως μία από τις λίγες νησίδες σταθερότητας στη σημερινή εποχή γεωπολιτικής αβεβαιότητας και γι” αυτό δεν θα ήθελε «να είναι ένα από τα εμπόδια, στα οποία θα μπορούσε να σκοντάψει η Μέρκελ στον δρόμο για την επανεκλογή της στην καγκελαρία». Το ίδιο το ΔΝΤ δεν θέλησε να σχολιάσει το ρεπορτάζ της Welt.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε πρόσφατη δήλωσή του, ανέφερε ότι «δεν έχει καμία αμφιβολία» για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Την αναγκαιότητα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα τονίζει και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην Süddeutsche Zeitung. Ο Ρέγκλινγκ επισημαίνει ότι, ναι μεν στο μέλλον ο ESM θα μπορούσε να αναλάβει μόνος του τη διάσωση κρατών-μελών της ευρωζώνης με δημοσιονομικά προβλήματα, αλλά στην περίπτωση της Ελλάδας προβλέπεται κάτι διαφορετικό και η μη συμμετοχή του ΔΝΤ «δεν θα ανταποκρινόταν στις συμφωνίες που έχουν κάνει οι εθνικές κυβερνήσεις με τα κοινοβούλιά τους».
ΤΑΖ: Η διαμάχη Βερολίνου-ΔΝΤ εμποδίζει εδώ και χρόνια την εύρεση λύσης στην ελληνική κρίση
Η Tageszeitung αναφέρεται εκτενώς και αυτή στη σημερινή συνάντηση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, σημειώνοντας ότι στόχος της συνάντησης είναι «η διευθέτηση της διαμάχης αναφορικά με τη βοήθεια προς την Αθήνα». Σύμφωνα με την εφημερίδα αυτή η διαμάχη είναι που «εμποδίζει εδώ και χρόνια την εύρεση λύσης στην ελληνική κρίση». Για το λόγο αυτό η Κριστίν Λαγκάρντ «έρχεται αυτοπροσώπως στην άτυπη πρωτεύουσα της ΕΕ, μόλις δύο ημέρες μετά το Eurogroup», το οποίο κλήθηκε να λύσει τον γόρδιο δεσμό του ελληνικού ζητήματος.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Βερολίνου η συνάντηση των δύο κυριών στο Βερολίνο δεν θα αφορά όμως «μόνο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον, τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Τίθεται όμως και το ερώτημα εάν η ίδια η Γερμανία θα συμμετάσχει περαιτέρω στο όχι και τόσο προσφιλές πρόγραμμα διάσωσης και ως εκ τούτου ακολουθεί το ερώτημα της μελλοντικής ύπαρξης ή μη ύπαρξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη και την ΕΕ». Η ΤΑΖ κλείνει με την εκτίμηση ότι εάν η Κριστίν Λαγκάρντ και το ΔΝΤ επιδείξουν σκληρή στάση και αποφασίσουν να απέχουν από τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος, «τότε και η Γερμανία θα θέλει να αποχωρήσει. Κάτι τέτοιο θα έριχνε όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη σε μια νέα κρίση».
Τήρηση του προγράμματος ή νέος πρωθυπουργός
«Τήρηση του προγράμματος ή νέος πρωθυπουργός» είναι ο τίτλος σχολίου στη Süddeutsche Zeitung αναφορικά με τα διλήμματα ενώπιον των οποίων βρίσκεται και πάλι η Ελλάδα, επτά χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης. «Στην Ελλάδα εδώ και τόσο καιρό οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν με μικρή επιτυχία, με αποτέλεσμα να προκαλούν εύκολα το εξής ερώτημα: Μπορεί εν τέλει η χώρα να σωθεί; Οι ευρωπαίοι δανειστές ρίχνουν σε κάθε περίπτωση χρήματα στον ελληνικό κορβανά, αλλά ο λαός γίνεται όλο και πιο φτωχός. Η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά ένα τέταρτο. Όσοι έχουν λάβει καλή εκπαίδευση αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό. Η τρέχουσα αξιολόγηση των μεταρρυθμιστικών βημάτων έχει εξελιχθεί σε τεράστιο δράμα. Εδώ και καιρό οι πολίτες διερωτώνται αν κάποιος άλλος πέρα από τον Αλέξη Τσίπρα μπορεί να υποσχεθεί έναν λιγότερο επώδυνο τρόπο για έξοδο από την κρίση. Πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις θέσεις του στην καγκελάριο Μέρκελ. Στις δημοσκοπήσεις προηγείται με διαφορά. Αυτό βέβαια υποδηλώνει περισσότερο την απογοήτευση του κόσμου από τον Τσίπρα παρά την επιδοκιμασία προς τον Μητσοτάκη. Ο τελευταίος προέρχεται από το πολιτικό κατεστημένο της χώρας, το οποίο στο παρελθόν την οδήγησε στην κρίση. Ο Μητσοτάκης έστειλε στη Μέρκελ το μήνυμα ότι με αυτόν στην πρωθυπουργία το έργο των δανειστών θα γίνει πιο εύκολο: με συνεργασία και όχι αντιπαράθεση. Μια δελεαστική προσφορά».
Στη συνέχεια όμως τίθεται το ερώτημα: «Αλλά χρειάζεται η χώρα μόνο μια άλλη κυβέρνηση, προκειμένου η πολιτική διάσωσης να στεφθεί τελικά με επιτυχία; Αυτή την ψευδαίσθηση δεν πρέπει να έχει κανείς στο Βερολίνο.» Η εφημερίδα σημειώνει ότι στην πραγματικότητα όλα τα πακέτα διάσωσης προς την Ελλάδα είχαν την ίδια τύχη ανεξαρτήτως κυβέρνησης. «Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Τσίπρα, ήταν ότι επί πρωθυπουργίας του αποφεύχθηκε η κοινωνική αναταραχή». Ο Μητσοτάκης, τον οποίο ο σχολιογράφος περιγράφει ως «εξίσου νέου και έξυπνο με τον Τσίπρα», διατείνεται ότι θα ακολουθήσει μια άλλη πολιτική, όμως εν τέλει «διαθέτει το ίδιο περιθώριο χειρισμών με τον Τσίπρα (…). To πρωτογενές πλεόνασμα στον δημόσιο προϋπολογισμό πρέπει να παραμείνει διαρκώς στο 3,5%. Τόσο ο Τσίπρας όσο και ο Μητσοτάκης θεωρούν αυτόν τον στόχο εντελώς μη ρεαλιστικό. Και οι δύο εξαρτώνται από τη συγκατάθεση των Βρυξελλών». Η βασική θέση του σχολίου μπορεί με λίγα λόγια, να συνοψισθεί στο ότι μια κυβερνητική αλλαγή δεν είναι αυτή που θα λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας.
«Μετά την κρίση έρχεται νέα κρίση»
Από την πλευρά της η Handelsblatt δεν εστιάζει τόσο στην θέση που θα έχει η ελληνική κρίση στη συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ όσο στην επικείμενη επίσκεψη της Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (SSM) στην Αθήνα εντός του Μαρτίου. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα το πρόσφατο Eurogroup δεν άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει μια γρήγορη συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα. «Αυτό το αδιέξοδο στρέφει όμως και πάλι τις τράπεζες μακριά από την κερδοφορία. Αυτό διαφαίνεται από μια ολόκληρη σειρά συμπτωμάτων κρίσης. Η διευθέτηση δανειακών χαρτοφυλακίων μένει στάσιμη. Συγχρόνως οι καταθέσεις συρρικνώνονται. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάγκη νέας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, πιθανώς όμως με ευθύνη των μετόχων κι των πιστωτών».
Η τελευταία επίσκεψη της επικεφαλής της SSM στην Αθήνα ήταν το 2016, αλλά όπως σημειώνει η εφημερίδα αυτή τη φορά «οι μάνατζερ των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, που βρίσκονται υπό την εποπτεία της ΕΚΤ, δεν έχουν κανένα καλό νέο για τη Νουί». Σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με τους Έλληνες τραπεζίτες, η κακή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών εξαρτάται μεταξύ άλλων και από τη στασιμότητα στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος από τους δανειστές. Σε αυτό προστίθεται η αβεβαιότητα για τη συνέχιση της δανειακής βοήθειας αλλά και τα νέα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την Handelsblatt, τα χρονικά περιθώρια για τις ελληνικές τράπεζες στενεύουν. «Η ώρα της αλήθειας θα έρθει το αργότερο με το stresstest της ΕΚΤ που προβλέπεται για το 2018».
Πηγή ethnos.gr
The post Τα βρίσκουν Μέρκελ - Λαγκάρντ για την Ελλάδα; appeared first on Enimerosi24.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- ΗΤΤΗΘΗΚΑΝ! ΦΕΥΓΟΥΝ και οι τελευταίοι του Σάλλα από την Τράπεζα Πειραιώς...
- Στην τελική ευθεία η απορρόφηση των 316 καταστημάτων της Μαρινόπουλος Α.Ε. από τον Σκλαβενίτη
- Ραγίζουν καρδιές: γονείς δημοσιεύουν τη φωτό του μωρού τους, λίγα λεπτά πριν πεθάνει από μηνιγγίτιδα β’!
- Σοκ στη θεσσαλονίκη: 52χρονος γάλλος ασελγούσε σε ανήλικα προσφυγόπουλα!
- Δασκάλα την πέφτει σε μαθητή ενώ η κοπέλα του παρακολουθεί από κρυφή κάμερα!
- ΕΚΤΑΚΤΟ: Συναγερμός στη Γερμανία: Ένοπλος άνδρας εισέβαλε σε σχολείο
- Ελένη Μενεγάκη: Οκτώ φωτογραφίες που η 48χρονη παρουσιάστρια ΘΕΛΕΙ να ΚΑΨΕΙ και να ΞΕΧΑΣΕΙ! (ΦΩΤΟ)
- «Ρόμπα» η ΝΔ για τη φέτα – Αποκάλυψη «βόμβα» από την Τελιγιορίδου
- Ισόβια στην Αλβανίδα «μαύρη χήρα» που τσιμέντωσε Έλληνα επιχειρηματία σε τζακούζι
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Enimerosi24
- Τελευταία Νέα Enimerosi24
- Τα βρίσκουν Μέρκελ - Λαγκάρντ για την Ελλάδα;
- Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάρρευση της αγοράς εργασίας
- Ωρολογιακή βόμβα μέσα στην καρδιά της Αθήνας
- Οι μισοί Γερμανοί λένε «όχι» περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα
- Μητρόπολη Γλυφάδας εναντίον... αλατοθεραπείας
- Η περίοδος των θυσιών τελείωσε
- Η υποκρισία και η διγλωσσία της ΝΔ για το θέμα της φέτας
- Γιατί θα τα ακούει από το φίλο της η Ασημακοπούλου;
- Φιλοξενούσε προσφυγόπουλα και ασελγούσε πάνω τους
- Bild: O Σόιμπλε επαινεί ξαφνικά τους χρεοκοπημένους Ελληνες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Grexit προτείνει το Die Linke - Συμφωνεί στους 2 Γερμανούς!
- Τρελό πριμ στους παίκτες της Οσμάνλισπορ αν αποκλείσουν τον Ολυμπιακό
- Ραγίζουν καρδιές: γονείς δημοσιεύουν τη φωτό του μωρού τους, λίγα λεπτά πριν πεθάνει από μηνιγγίτιδα β’!
- Ν.Κοτζιάς: «Την επόμενη φορά που θα μας προκαλέσει η Τουρκία η απάντησή μας θα είναι πολύ σκληρή»
- Με 2 αναμετρήσεις ολοκληρώνονται σήμερα τα παιχνίδια του Champions League για την φάση των «16»
- Όλο το ιστορικό της σύλληψης των λαθροθήρων με τα αγριογιδα
- Το σήριαλ «Μαζί κι αγαπημένοι, Χρυσαυγίτες και Συριζαίοι» συνεχίζεται...
- Στα χέρια της αστυνομίας «φρουτάδικο» με 36 ηλεκτρονικούς υπολογιστές στην Κατερίνη
- Υπήρξε συνάντηση κορυφαίου υπουργού με πρόσωπο της οικογένειας του Β. Μηλιώνη;
- Μοσκοβισί: Στην Αθήνα θα αποφασιστεί το αν και πότε θα νομοθετηθούν πρόσθετα μέτρα