Τακτική σκοτσέζικου ντους από το ΔΝΤ

Από τη μία «αδειάζει» κι από την άλλη «υιοθετεί» τη ρητορική της ελληνικής κυβέρνησης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Ο εκπρόσωπός του, Τζέρι Ράις, δήλωσε αφενός πως δεν επιθυμεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, και δεν παρέλειψε να τονίσει την εκτίμηση του Ταμείου

ότι η πρόταση των θεσμών είναι «ισορροπημένη». Ομως, έθεσε και «τελεσίγραφο», λέγοντας ότι η δόση του Ιουνίου ύψους 1,6 δισ. ευρώ πρέπει να πληρωθεί και τόνισε ότι δεν θα δοθεί παράταση.

Ταυτόχρονα, υπεραμύνθηκε της ανάγκης τήρησης των κανόνων κοινωνικής ευαισθησίας στις αποφάσεις που θα ληφθούν για τα μέτρα που θα υλοποιήσει η Ελλάδα.

Σκόπιμα ασαφής
Ο Τζέρι Ράις, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων δημοσιογράφων, δέχθηκε ερωτήσεις τόσο για το Eurogroup όσο και για τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Στη συνήθη ερώτηση περί του πόσο απέχουν τα εμπλεκόμενα μέρη από μια συμφωνία, αποδείχθηκε… σκόπιμα ασαφής: «Εργαζόμαστε όσο πιο σκληρά μπορούμε, νυχθημερόν, για να πετύχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Αυτό είναι το πνεύμα μας και η δέσμευσή μας», απάντησε.

Ο αξιωματούχος του Ταμείου υποστήριξε ότι στόχος του ΔΝΤ είναι να τηρηθεί «ισορροπημένη προσέγγιση» για την Ελλάδα στις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, την οποία εξήγησε ως ισορροπία μεταξύ δαπανών και εσόδων, και αφετέρου στην έγκριση μέτρων τα οποία δεν θα αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη, όσο είναι αυτό δυνατό.

Ο Τζέρι Ράις αρνήθηκε ότι στις διαπραγματεύσεις υπάρχουν προσεγγίσεις τελεσιγραφικού τύπου «take or leave it», προκρίνοντας τη λογική της σύγκλισης μέσω της κλασικής διαπραγματευτικής τακτικής του «δίνω και παίρνω», ώστε να βρεθεί η μέση οδός και να επιτευχθεί η λιγότερο κακή συμφωνία.

Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι απαιτείται η τήρηση ισορροπίας σε ό,τι αφορά την κοινωνική διάσταση του ελληνικού προγράμματος. Ως παράδειγμα έφερε την ανάγκη αφενός για μεταρρύθμιση ενός μη βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος, με την παράλληλη εξασφάλιση της αναγκαίας προστασίας των φτωχότερων στρωμάτων του πληθυσμού, με την υποστήριξη μιας σύγχρονης κοινωνικής πολιτικής.

Ενώ αυτή η αποστροφή του λόγου του δείχνει ταυτισμένη με τη ρητορική της ελληνικής κυβέρνησης, δεν ήταν και η μόνη, αφού λίγο αργότερα υπεραμύνθηκε της πολιτικής του ΔΝΤ στο φορολογικό σύστημα της Ελλάδας, ώστε τα βάρη να τα επωμιστούν οι πλούσιοι και όχι οι φτωχοί! Κατέληξε, ζητώντας από την Ελλάδα να εφαρμόσει «τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Στο σημείο αυτό κλήθηκε όμως να απαντήσει για την πιο σκληρή -έως άκαμπτη- στάση του Tαμείου, σε σχέση πάντα με την Ευρωπαϊκή Eνωση, στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, καθώς αυτό δεν συνάδει με τη ρητορική που βρίσκεται τόσο κοντά στις ελληνικές θέσεις.

Η απάντηση του Τζέρι Ράις ήταν ότι το Ταμείο δεσμεύεται εκ του καταστατικού του στην τήρηση συγκεκριμένων κανόνων και πολιτικών, προσθέτοντας όμως ότι αποστολή του Ταμείου από της ιδρύσεώς του είναι να είναι αρωγό στα μέλη του, κάτι που είναι δεσμευμένο να πράξει και στην περίπτωση της Ελλάδας…

Το επόμενο ερώτημα που τέθηκε στον εκπρόσωπο του ΔΝΤ ήταν το γιατί τα «δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα» στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας είχαν γίνει δεκτά, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας αυτό δεν προκύπτει, απάντησε γενικόλογα, υποστηρίζοντας πως το Ταμείο δεν κάνει διακρίσεις και σε όλες τις περιπτώσεις ακολουθούνται οι ίδιες αρχές και οι κανόνες. Oταν, ωστόσο, ερωτήθηκε για ποιον λόγο η ελληνική πρόταση είχε χαρακτηριστεί ως «βάση συζήτησης» την περασμένη Δευτέρα, κάτι που εγκαταλείφθηκε εν συνεχεία, απέφυγε να απαντήσει.

Για το χρέος
Ο κ. Ράις αρνήθηκε ότι το Ταμείο δεν παραμένει συνεπές στη θέση του περί της ανάγκης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και δήλωσε πως η θέση δεν έχει αλλάξει, υπενθυμίζοντας όμως το «προαπαιτούμενο» της υλοποίησης από ελληνικής πλευράς των συμφωνηθέντων με τους Ευρωπαίους, οι οποίοι, πέραν της χρηματοδότησης της χώρας, θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους, μια διατύπωση η οποία υποκρύπτει και το «κούρεμα». Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η ισορροπία των μεταρρυθμίσεων και η επαρκής χρηματοδότηση αποτελούν βασικά στοιχεία των προγραμμάτων μας».

Στο ζήτημα της πληρωμής των συγκεντρωμένων σε μία δόσεων του Ιουνίου στις 30 του μηνός από την πλευρά της Ελλάδας, αποκάλεσε «σπέκουλα» την κουβέντα για κήρυξη της χώρας σε χρεοκοπία και τόνισε ότι «το ΔΝΤ μιλά για ληξιπρόθεσμες καθυστερήσεις και όχι για χρεοκοπία», αν και διευκρίνισε πως το Ταμείο έχει πάγια πρακτική να μην επεκτείνει πληρωμές. Πρoσέθεσε, δε, ότι το ΔΝΤ αναμένει να πληρωθεί στις 30 Ιουνίου από τις ελληνικές αρχές. Ενδιαφέρον έχει το ότι απέφυγε να τοποθετηθεί, όταν ρωτήθηκε εάν αναμένει αποπληρωμή από τους Ευρωπαίους σε περίπτωση ελληνικής αδυναμίας.

Εν κατακλείδι, ο Τζέρι Ράις δήλωσε αδυναμία στο να προβεί σε αποτίμηση – εκτίμηση των μέτρων που προτείνονται από ελληνικής πλευράς στην οικονομία της χώρας. Ταυτόχρονα, υπεραμύνθηκε των προγραμμάτων του Ταμείου, απορρίπτοντας την κριτική ότι δεν εκτίμησε σωστά τις επιπτώσεις των μέτρων, που πρότεινε και ελήφθησαν στο παρελθόν, στην ανάπτυξη της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για «απλοϊκές ερμηνείες».

Του Μιχάλη Ιγνατίου
Πηγή Έθνος

The post Τακτική σκοτσέζικου ντους από το ΔΝΤ appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα