Τελεσίγραφο λίγων ωρών από την τρόικα - Εξετάζεται αύξηση του χαμηλού ΦΠΑ

Σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα και υπό την ασφυκτική πίεση τελεσίγραφου λίγων ωρών, διεξάγει η κυβέρνηση. Το κλίμα είναι βαρύ, όπως φάνηκε από την απουσία δηλώσεων μετά τη συνάντηση που είχαν το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη. Οι δανειστές έχουν ζητήσει

αύξηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ, αλλαγές στο ασφαλιστικό, ακόμη και στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι με τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς ίσως να επιτυγχάνεται η πολυπόθητη σύγκλιση.

Οπως μετέδωσε πριν από λίγη ώρα το Mega, οι πληροφορίες από το στρατόπεδο της τρόικας αναφέρουν ότι οι νέες προτάσεις της κυβέρνησης μπορεί να ξεκλειδώσουν την επιστροφή της αποστολής, εφόσον είναι κοντά σε αυτά που έχουν ζητήσει, προκειμένου να «κλείσει» το δημοσιονομικό κενό, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ.

Οι προτάσεις αυτές πρέπει να σταλούν άμεσα, το αργότερο έως το μεσημέρι του Σαβάτου, ώστε να καταστεί εφικτό να επιστρέψουν τα μέλη του κλιμακίου της τρόικας την Δευτέρα στην Αθήνα.

Η τρόικα απαιτεί να υπάρξουν αλλαγές στο ασφαλιστικό, αυξήσεις στους χαμηλούς συντελεστές του ΦΠΑ, ενώ επιμένουν να τροποποιηθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν ζητήσει εδώ και καιρό την εισαγωγή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων σε όσους υπαχθούν στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, αλλά να είναι και μικρότερος ο αριθμός των δόσεων.

Στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν να δουν τα έσοδα από τη ρύθμιση, καθώς σήμερα έληγε η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης, ενώ παράλληλα αυξάνονται καθημερινά οι αιτήσεις των πολιτών για ένταξη στη ρύθμιση.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, η τρόικα απαιτεί κόψιμο όλων των συντάξεων για όσους είναι κάτω των 62 ετών, αύξηση από 15 χρόνια σε 20 ή 21 χρόνια για χορήγηση κατώτατης σύνταξης, αλλαγή τρόπου υπολογισμού σύνταξης που θα σημάνει μειώσεις στις κύριες συντάξεις από 15% έως και 20%, «πάγωμα» όλων των συντάξεων μέχρι 31-12-2017 και πιο αυστηρά κριτήρια στην χορήγηση του ΕΚΑΣ.

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως διαρρέει πως δεν δέχεται μειώσεις συντάξεων ούτε νέες αλλαγές στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες, ενώ περιορίζει την προοπτική των αυξήσεων του ΦΠΑ σε ειδικά προϊόντα και κατηγορίες.

Αναφορικά με το καθεστώς ΦΠΑ, στον μειωμένο συντελεστή του 6,5% υπάγονται σήμερα τα φάρμακα, οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία, οι θεατρικές παραστάσεις, τα βιβλία, οι εφημερίδες και τα περιοδικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση συζητά την αύξηση του συντελεστή στο 8% μόνο για τα μεγάλα ξενοδοχεία, τα βιβλία, τις εφημερίδες και τα περιοδικά, αρνούμενη αυξήσεις στα φάρμακα.

Από την ενημέρωση που έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου και πριν αναχωρήσει για το ταξίδι του στην Τουρκία προκύπτει ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν ότι για εφέτος η ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες έκλεισε και πως ίσως από του χρόνου να υπάρξει μια μόνιμη λύση προς άλλη κατεύθυνση.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί, πάντως, είναι ότι ακόμη και ο πιο διαλλακτικός απέναντι στην Ελλάδα επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσχοβισί ζήτησε να ληφθούν όλα τα μέτρα που θα επιτρέψουν την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, εκτιμώντας όμως πως το ορόσημο της 8ης Δεκεμβρίου έχει χαθεί.

Αντιδράσεις της αγοράς για τη μείωση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ

Δεν πρόκειται να συνεισφέρει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων η αύξηση των κατώτατων συντελεστών ΦΠΑ, σημείωσε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τις φημολογούμενες απαιτήσεις της τρόικας για αύξηση των κατώτατων συντελεστών ΦΠΑ.

Όπως δήλωσε ο κ. Μίχαλος: «Η αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6,5% είναι άλλη μια παράλογη και βέβαια αναποτελεσματική απαίτηση της τρόικας.

Δεν πρόκειται να συνεισφέρει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, καθώς η φοροδοτική ικανότητα των επιχειρήσεων και των πολιτών έχει εξαντληθεί. Απεναντίας, θα προκαλέσει τσουνάμι αυξήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες, θέτοντας έτσι πρόσθετα εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα βασικών τομέων της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός, αλλά και σε άλλους ευαίσθητους τομείς για την κοινωνία, όπως η φαρμακευτική περίθαλψη και ο πολιτισμός. Η κυβέρνηση θα πρέπει να κρατήσει σθεναρή στάση απέναντι στην τρόικα και να αναζητήσει αλλού ισοδύναμα».
Πηγή ethnos.gr

The post Τελεσίγραφο λίγων ωρών από την τρόικα - Εξετάζεται αύξηση του χαμηλού ΦΠΑ appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα