Θετικοί σε αλλαγή των ποσοστών φορολόγησης ΕΚΤ – Βερολίνο

Απολύτως ανοιχτοί στο ενδεχόμενο τροποποίησης ποσοστών και κλιμάκωσης στη φορολόγηση των κυπριακών καταθέσεων εμφανίστηκαν σήμερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Γεργκ Ασμουσεν εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης, υπό την προϋπόθεση ότι η όποια λύση επιλεγεί θα συνεισφέρει και πάλι ποσό 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ στο σχέδιο διάσωσης.

«Είναι στη δικαιοδοσία της κυπριακής κυβέρνησης να αποφασίσει την κλιμάκωση της φορολόγησης

επί των καταθέσεων αρκεί το συνολικό ποσό της συμμετοχής της στο πρόγραμμα διάσωσης να φθάνει τα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε σήμερα ο Γιεργκ Ασμουσεν, μέλος του εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποίησης των ποσοστών δασμολόγησης που ανακοινώθηκαν το Σάββατο μετά την απόφαση του Eurogroup.

«Εναπόκειται στην κυπριακή κυβέρνηση και μόνο να αποφασίσει εάν θέλει να αλλάξει τη δομή της συμμετοχής του τραπεζικού τομέα», δήλωσε ο Ασμουσεν σε δημοσιογράφους στο περιθώριο σημερινής σύσκεψης.

«Το σημαντικό είναι η συμμετοχή του χρηματοπιστωτικού τομέα να παραμείνει στα 5,8 δισ. Φυσικά είναι στο χέρι της κυπριακής κυβέρνησης και του κοινοβουλίου να αποφασίσουν επί της δομής», είπε ο κ. Ασμουσεν αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μικρότερη ελάφρυνση καταθετών με ποσά έως 100.000 ευρώ που με βάση τη σαββατιάτικη απόφαση του Eurogroup θα φορολογηθούν με 6,75% και άρα για μεγαλύτερη επιβάρυνση καταθετών με λογαριασμούς άνω των 100.000 ευρώ.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος ανάλογης δασμολόγησης και σε τραπεζικές καταθέσεις άλλων χωρών, ο Γεργκ Ασμουσεν επανέλαβε την πάγια απάντηση ευρωπαίων αξιωματούχων επί του θέματος ότι «η Κύπρος συνιστά μοναδική περίπτωση».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε αφού επανέλαβε ότι η φορολόγηση των καταθέσεων κάτω από τις 100.000 δεν ήταν προϊόν γερμανικής ιδέας, δήλωσε πως «εάν επιτευχθεί διαφορετική συμφωνία, εμείς δεν θα έχουμε το παραμικρό πρόβλημα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η «επίλυση του κυπριακού προβλήματος δεν μπορεί να γίνει χωρίς συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες κυοφορείται νέα πρόταση της κυπριακής πλευράς για επιβολή φόρου 3% στις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, 10% για τις καταθέσεις από 100.000 έως 500.000 και 15% για τις καταθέσεις που ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ.

«Πάρτε το πίσω» λέει και ο σοφός σύμβουλος της Μέρκελ

Την αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης της Κύπρου, ζητεί ο καθηγητής Οικονομίας και μέλος της «Επιτροπής των Σοφών» που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση, Πέτερ Μπόφινγκερ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο εξάπλωσης της ανασφάλειας μεταξύ των καταθετών και σε άλλες χώρες. Προτείνει δε τη σταθεροποίηση της Κύπρου χωρίς τη συμμετοχή των ιδιωτών καταθετών.

«Αυτή η δήθεν απαλλοτρίωση των επενδυτών δεν αποτελεί κίνδυνο μόνο για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, αλλά απειλεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε ολόκληρη την ευρωζώνη» επισημαίνει ο κ. Μπόφινγκερ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Passauer Neue Presse» και προειδοποιεί για «μοιραίες συνέπειες».

«Η ευρωκρίση θα επιδεινωθεί και πάλι και θα κοστίσει στην Ευρώπη πολύ περισσότερα από όσα πιστεύει κανείς τώρα ότι μπορεί να εξοικονομήσει με τη συμμετοχή των καταθετών στην Κύπρο» δηλώνει, ενώ υποστηρίζει ότι με τη συμμετοχή των αποταμιευτών «διαρρηγνύεται το δεύτερο τείχος προστασίας του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος», μετά τον Οκτώβριο του 2010, όταν αμφισβητήθηκε, όπως λέει, η ασφάλεια των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων. «Έκτοτε τα κρατικά ομόλογα δεν είναι πλέον σίγουρα. Αυτό ισχύει τώρα και για τις καταθέσεις των αποταμιευτών. Είναι το δεύτερο ταμπού που σπάει. Ελλοχεύει ο κίνδυνος οι καταθέτες σε άλλες χώρες να νιώσουν ανασφαλείς και να κλείσουν τους λογαριασμούς τους» προειδοποιεί ο κ. Μπόφινγκερ και αναφέρεται στις εικόνες μπροστά στα ΑΤΜ των κυπριακών τραπεζών, οι οποίες, υποστηρίζει, επηρεάζουν ψυχολογικά την κατάσταση των αγορών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με την εξέλιξη της κρίσης στην ευρωζώνη, ο Γερμανός «σοφός» δηλώνει: «Βρισκόμαστε στο μέσον της κρίσης, έχουμε ύφεση στην Ευρωζώνη και πολύ σοβαρή ύφεση στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα». Ωστόσο, δεν διακρίνει κάποια κοινή τάση.
Πηγή ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα