«Τηλεόραση και σινεμά εκπαιδεύονται σε κάτι νέο»

Σχεδόν όλοι όσοι βλέπουμε τον τελευταίο καιρό την ποιοτική άνοδο της τηλεόρασης διεθνώς μένουμε μάλλον με την ίδια απορία: γιατί και η ελληνική τηλεόραση να μη συμβαδίζει με αυτές τις εξελίξεις και να μένει σε τόσο χαμηλό επίπεδο σε ό,τι αφορά τις τηλεοπτικές σειρές; Ευθύνεται μόνο η οικονομική κρίση και ο περιορισμός των προϋπολογισμών που αυτή συνεπάγεται ή μήπως είναι και θέμα διάθεσης και πρωτοβουλιών από μέρους των καναλιών;

Σε ένα τέτοιο πνεύμα προβληματισμού, το τηλεοπτικό κανάλι του ANT1 διοργανώνει μέσω

της εταιρείας του Ants Production Hub από τις 9 μέχρι τις 16 Οκτωβρίου τα πρώτα στην Ελλάδα σεμινάρια δημιουργίας τηλεοπτικού σεναρίου. Ο εισηγητής των σεμιναρίων κ. Γκάρεθ Μπρουκς, άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία στον χώρο, μας μίλησε για τους στόχους του πρότζεκτ: «H Ants Production αναγνωρίζει την ανάγκη να παραχθεί υψηλής ποιότητας σεναριακό υλικό, τόσο για την εγχώρια όσο και για τη διεθνή αγορά, αφού το κοινό επιθυμεί πραγματικά κάτι τέτοιο. Απώτερος στόχος της εταιρείας είναι να παραχθεί αυθεντικό, διεθνών προδιαγραφών, υλικό. Για να γίνει αυτό, πρέπει αρχικά να εκπαιδεύσουμε τους δημιουργούς αναλόγως και στη συνέχεια να επιχειρήσουμε να βρούμε ένα σημείο αναφοράς που θα μπορούσε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο εξωτερικό».

Οσο για το χρηματικό κόστος που όλα αυτά τα ενδιαφέροντα συνεπάγονται, ο κ. Μπρουκς είναι μάλλον αισιόδοξος. «Δεν είναι απαραιτήτως θέμα κόστους. Το ζήτημα είναι να έχεις τη θέληση και την πίστη ώστε να δημιουργήσεις μια αφοσιωμένη ομάδα της οποίας ο στόχος θα είναι να παρέχει ανταγωνιστικά σόου, δραματικές σειρές και κωμωδίες, ανεβάζοντας τον ποιοτικό πήχυ. Το κοινό θέλει να ανακαλύπτει νέες ιστορίες και χαρακτήρες, καταστάσεις, κόσμους και εμπειρίες. Η πρόκληση είναι να παράγεις υψηλή ποιότητα μέσα σε περιορισμένα οικονομικά μεγέθη και το όποιο ρίσκο είναι απαραίτητο αφού συνήθως ο “ασφαλής” δρόμος μπορεί να αποδειχθεί η πιο επικίνδυνη επιλογή σε αυτή τη δουλειά».

Αξιοποίηση

Πιο σημαντικός λοιπόν παράγοντας από τα χρήματα φαίνεται να είναι η αξιοποίηση του ταλέντου, αφού όπως επισημαίνει ο κ. Μπρουκς, «το Production Hub μπορεί να συγκεντρώσει σεναριογράφους, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, παραγωγούς και τεχνικούς με νέες ιδέες και προοπτικές. Επιπλέον, πιστεύω πως, σύμφωνα και με το αμερικανικό “market leader initiative”, οι ανταγωνιστές ίσως σκεφτούν κάποια παρόμοια κίνηση για να απαντήσουν, γεγονός που μπορεί να αποδειχτεί εν γένει ωφέλιμο». Δεν συμφωνεί ωστόσο ότι θα έπρεπε να στραφούμε εξ ολοκλήρου στα ξένα πρότυπα: «Εγώ θα προσπαθούσα να πάρω την τεχνογνωσία τους, να καταλάβω σε τι είδους κοινωνικά πρότυπα στοχεύουν και για ποιους λόγους είναι τόσο επιτυχημένοι παγκοσμίως. Και μετά θα αποφάσιζα τι μπορεί να εφαρμοστεί στην ντόπια αγορά. Σίγουρα δεν θα τους αντέγραφα εξ ολοκλήρου».

Μιλώντας πιο συγκεκριμένα για τα σεμινάρια τα οποία προσφέρονται δωρεάν, αυτά θα συμπεριλάβουν δέκα συμμετέχοντες οι οποίοι θα προκριθούν από τις δηλώσεις ενδιαφέροντος που ήδη κατατίθενται. Μέσω των masterclasses του κ. Μπρουκς, οι επίδοξοι σεναριογράφοι θα εξελίξουν τη λεγόμενη «βίβλο» της σειράς τους, τα βασικά χαρακτηριστικά δηλαδή μαζί με τη διαδικασία ολοκλήρωσης και προώθησης της παραγωγής. «Δεν πρόκειται για ένα τυπικό masterclass: θα είναι ένα κατ’ εξοχήν πρακτικού χαρακτήρα εργαστήριο που θα εισαγάγει και θα υπενθυμίσει στον καθένα τις βασικές αρχές διήγησης μιας ιστορίας. Αυτές οι βασικές αρχές πρέπει να γίνουν κατανοητές όπως επίσης και οι λόγοι για τους οποίους λειτουργούν, το πώς, το γιατί και το πότε πρέπει κανείς να τις εφαρμόζει σε οτιδήποτε γράφει. Δυστυχώς, αυτά τα βασικά συχνά αμελούνται ή υποτιμώνται και κατά τη γνώμη μου αυτό ευθύνεται για πολλές αδύναμες σειρές».

Πόσο διαφορετικό όμως είναι να γράφει κανείς για την τηλεόραση σε σχέση με το σινεμά; «Εχοντας ασχοληθεί και με τα δύο, θα έλεγα ότι το γράψιμο για την τηλεόραση είναι πιο απαιτητικό. Το επίπεδο του επαγγελματισμού και της αφοσίωσης είναι υψηλότερο λόγω των απαράβατων προθεσμιών σε συνδυασμό με τον όγκο όσων έχουν να γραφούν και των σχεδόν καθημερινών απαιτήσεων και αλλαγών που επιβάλλει η παραγωγή ή και το ίδιο το κοινό. Επίσης η τηλεόραση απαιτεί περισσότερη συνεργασία και ομαδική δουλειά, ενώ σπανίως υπάρχει χρόνος για νέα ξεκινήματα και αναθεωρήσεις. Με δυο λόγια η τηλεόραση είναι για τους σκληρούς!».

Η εξέλιξη της TV

Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να μη ζητήσουμε τη γνώμη του κ. Μπρουκς και για τις παγκόσμιες συναρπαστικές εξελίξεις στον τηλεοπτικό χώρο. «Οσοι πριν από 10-15 χρόνια βιάστηκαν να προβλέψουν το τέλος της τηλεόρασης έπεσαν έξω. Η τηλεόραση είναι το νέο σινεμά ή μάλλον θα έλεγα πως τηλεόραση και σινεμά εκπαιδεύονται μαζί σε κάτι καινούργιο με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Η υψηλότατη ποιότητα ήχου και εικόνας, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες σύνδεσης στο Διαδίκτυο, και όλα αυτά σε σχετικά προσιτές τιμές, που προσφέρουν πλέον οι οικιακές συσκευές διασκέδασης, έχουν ανεβάσει τις απαιτήσεις. Ταυτόχρονα η ψηφιακή τεχνολογία επιτρέπει πλέον την αναπαράσταση ιστορικών εποχών, γεγονότων και φανταστικών κόσμων, που εμφανίζονται όλο και συχνότερα σε τηλεοπτικές παραγωγές».

​​Το Ants Scriptwriters Masterclass διεξάγεται από τις 6 μέχρι τις 19 Οκτωβρίου, ενώ οι συμμετοχές πρέπει να κατατεθούν έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Οι σεναριακές προτάσεις (μαζί με τις αιτήσεις συμμετοχής) κατατίθενται στο scripts@antsproductionhub.com.
Πηγή Καθημερινή

The post «Τηλεόραση και σινεμά εκπαιδεύονται σε κάτι νέο» appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα