Το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση θέτει για πρώτη φορά ο Α. Σαμαράς

Το θέμα της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής θέτει για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post. Παράλληλα, εκφράζει βεβαιότητα για την έγκριση των μέτρων από τη Βουλή, ενώ σημειώνει ότι η Ελλάδα

θα πρέπει να αποκτήσει ρευστότητα μέσω της ΕΚΤ. Τονίζει επίσης ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στην κοινωνία και ότι «αν δεν υπάρξει φως στο τέλος του τούνελ, τότε είμαι πολύ ανήσυχος».

Για το θέμα της επιμήκυνσης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «μιλάμε για επέκταση έως το 2016», στοιχειοθετώντας με αριθμούς την αναγκαιότητα αυτή. Επίσης, υποστηρίζει ότι «έγιναν πολύ σοβαρά λάθη από προηγούμενες κυβερνήσεις».

Ο κ. Σαμαράς τονίζει επίσης ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στην κοινωνία και ότι «αν δεν υπάρξει φως στο τέλος του τούνελ, τότε, ναι, είμαι πολύ ανήσυχος».

Στη συνέντευξή του επισημαίνει ακόμη ότι «η αποφασιστικότητά μας είναι δεδομένη», δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει ρευστότητα για ανάπτυξη, επιμήκυνση για υλοποίηση του προγράμματος και συνέπεια στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο κ. Σαμαράς είπε ότι συζήτησαν αναφορικά με την ανάγκη για ρευστότητα, σημειώνοντας ότι για την Ελλάδα είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσει η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη.

«Χωρίς ρευστότητα, δεν μπορείς να δώσεις χρήματα σε μικρές, μεσαίες ή μεγάλες επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών, και δεν μπορείς να επιτρέψεις στο σύστημα να αναπνεύσει. Και χρειαζόμαστε πολλές αναπνοές σ’ αυτό το σημείο» τονίζει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ρευστότητα μέσω ΕΚΤ

Σε άλλες ερωτήσεις για τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, ο κ. Σαμαράς σημειώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει ρευστότητα μέσω της ΕΚΤ, υπογραμμίζοντας ότι όλοι αναμένουν να δουν πρώτα την έκθεση της τρόικας.

Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Σαμαράς ξεκαθαρίζει ότι «πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τηρούμε όσα έχουμε υπογράψει, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό που αποκαλούν Grexit (μια ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη) δεν είναι μια επιλογή για μας, θα ήταν μια καταστροφή», προσθέτοντας ότι το 2013 η χώρα θα εισέλθει στο έκτο έτος της ύφεσης με ανεργία πάνω από το 22%, η οποία αυξάνεται, όπως σημειώνει.

Στην ερώτηση αν τα χρήματα από την τρόικα δοθούν όλα μαζί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Σαμαράς απαντά: «Ναι, αν πάρουμε την επόμενη δόση, η οποία ελπίζω ότι θα είναι τον Οκτώβριο, θα ανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες».

Στη συνέντευξή του κάνει αναφορά και στα προβλήματα των παράνομων μεταναστών, στην κρίση στη Συρία και στην πιθανότητα χιλιάδες πρόσφυγες να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα, σημειώνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το φαινόμενο των παράνομων μεταναστών.
Τέλος, μιλά για το «σπάσιμο» της γραφειοκρατίας, για τις επενδυτικές ευκαιρίες, αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η χώρα, κυρίως σ

Keywords
Τυχαία Θέματα