Τον Μπαράκ Ομπάμα -αλλά με αστερίσκους- ψηφίζει ο Economist

Υπέρ της επανεκλογής του Μπαράκ Ομπάμα τάσσεται ο Economist στο τεύχος που κυκλοφορεί λίγο πριν από την εκλογική αναμέτρηση της Τρίτης, επισημαίνοντας πάντως ότι τόσο η θητεία του προέδρου όσο και οι υποσχέσεις του Μιτ Ρόμνεϊ έχουν ενθαρρυντικά σημεία αλλά και σοβαρά μειονεκτήματα.

Κατά την κρίση της εφημερίδας, έστω και με μικρή διαφορά, ο Ομπάμα υπερέχει.

Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Economist

υποστήριξε με ενθουσιασμό τον Μπαράκ Ομπάμα, αλλά «ο άνθρωπος που προσωποποίησε την ελπίδα ξέπεσε στο να κάνει επιθέσεις κατά του Ρόμνεϊ πριν καν αρχίσουν οι προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων».

Ο πρόεδρος, γράφει η εφημερίδα, πιστώνεται με το ότι στην οικονομία «κατάφερε να μην γίνουν τα πράγματα χειρότερα» αποτρέποντας μία νέα μεγάλη ύφεση, παρά το ότι αυτό δύσκολα θα το «πουλήσει» στην κοινή γνώμη. Ανοιχτό ζήτημα για τον ίδιο ως νέο πρόεδρο ή για τον Ρόμνεϊ θεωρεί η εφημερίδα την αναμόρφωση του φορολογικού: «οι ΗΠΑ δεν μπορεί να φορολογούν σαν μικρή κυβέρνηση και να ξοδεύουν σαν μεγάλη».

Θετικά, σε γενικές γραμμές, αποτιμάται και η εξωτερική πολιτική, χάρη στις επιτυχίες στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στην αποχώρηση από Ιράκ και Αφγανιστάν. Αλλά το ανοιχτό μέτωπο του ιρανικού και το ότι οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν αντί να διαμορφώσουν τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης καταγράφονται σαν αδυναμίες.

Επίτευγμα θεωρεί και την μεταρρύθμιση στην πρόνοια που έβαλε τέλος τον σκανδαλώδη (ακόμα για τα μάτια του Economist) αποκλεισμό 40 εκατομμυρίων  Αμερικανών από βασική περίθαλψη αν και η κυβέρνηση Ομπάμα δεν έκανε αρκετά για να περιορίσει το δυσβάσταχτο κόστος του συστήματος.

«Ο μπερδεμένος Ρόμνεϊ»

Από την άλλη πλευρά, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Μιτ Ρόμνεϊ, είναι πραγματιστής και με παρελθόν διακομματικής θητείας στην πολιτεία της Μασαχουσέτης που κυβερνούσε. Έχει όμως πολλά πρόσωπα στις επιμέρους πολιτικές του, διαπιστώνει ο Economist.

Είναι σχεδόν πολεμοχαρής σε θέματα όπως το Ιράν και επιθετικός στις σχέσεις με την Κίνα που ίσως καταλήξουν σε εμπορικό πόλεμο, επισημαίνεται .

Ο Economist είναι γενικά υπέρ των προτάσεων για την μείωση του ελλείμματος και του μικρότερου κράτους που ευαγγελίζεται ο Ρόμνεϊ, επικρίνει αυστηρά όμως τις προτάσεις για φοροαπαλλαγές και αύξηση των αμυντικών δαπανών που θα εκτοξεύσουν το έλλειμμα σε ορίζοντα δεκαετίας και  θα επιτείνουν τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες.

Ο Ρόμνεϊ δύσκολα θα αλλάξει πορεία από τις υποσχέσεις που έδωσε γιατί όπως διαπιστώνει ο αναλυτής «οι πολιτικοί τείνουν να κάνουν πολλά από αυτά που υποσχέθηκαν πριν εκλεγούν». Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του υποψηφίου, προσθέτει, είναι ο εξτρεμισμός των Ρεπουμπλικάνων «που έχουν γίνει κόμμα ιεροεξεταστών» απειλώντας, αν εκλεγούν να φέρουν κύμα συντηρητισμού.

Η διστακτική απόφαση

Ο Economist κλείνει με την ελπίδα ότι η επανεκλογή του Ομπάμα ή η εκλογή του Ρόμνεϊ θα τους βάλει μυαλό και θα δουν πιο ψύχραιμα την τετραετία, διορθώνοντας ο πρώτος τα λάθη των περασμένων

Keywords
Τυχαία Θέματα