Τους 25 έφθασαν οι νεκροί στο Κίεβο – σκληρή γλώσσα από Γιανουκόβιτς

Το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ότι 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και αστυνομικών στο Κίεβο. Αλλοι 241άνθρωποι νοσηλεύονται, ανάμεσά τους 79 αστυνομικοί και πέντε δημοσιογράφοι.

Οι πρώτες πρωινές ώρες μετά τις αιματηρές οδομαχίες αποκάλυψαν ένα σκηνικό φρίκης και καταστροφής: παντού καμμένα κτίρια και οχήματα, δεκάδες αιμόφυρτοι τραυματίες, μια χώρα στα πρόθυρα του εμφυλίου, αν και αυτό πια μπορεί να αποτελεί

έναν αισιόδοξο ευφημισμό.

Η καταμέτρηση των θυμάτων συνεχίζεται και ο τραγικός απολογισμός αυξάνει διαρκώς. Και ενδεικτικό της βιαιότητας και των δύο πλευρών είναι το γεγονός ότι μεταξύ των νεκρών είναι – σύμφωνα τουλάχιστον με το υπουργείο Υγείας – και εννέα αστυνομικοί.

Το πρωί της Τετάρτης σε διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό, ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς επιτέθηκε εκ νέου στην αντιπολίτευση κατηγορώντας την ότι θέλει να καταλάβει την εξουσία «με βία και δολοφονίες». Επιπλέον κατηγόρησε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ότι αυτοί κάλεσαν τους ριζοσπάστες «σε ένοπλο αγώνα».

«Χωρίς εντολή από τον λαό, αυτοί οι αυτοαποκαλούμενοι πολιτικοί άνδρες επιχείρησαν να καταλάβουν την εξουσία παραβιάζοντας το Σύνταγμα με βιαιότητες και δολοφονίες», τόνισε ο Γιανουκόβιτς αναφερόμενος στις αιματηρές, ολονύχτιες συγκρούσεις της Τρίτης στο Κίεβο.

Ο Γιανουκόβιτς τόνισε ότι η αντιπολίτευση έχει περάσει «τη διαχωριστική γραμμή».

Οι διαδηλώσεις που οδήγησαν στα πρωτόγνωρα επεισόδια ξεκίνησαν μετά τη συνεδρίαση της Βουλής την Τρίτη: Το αποτέλεσμα για το ψήφισμα που κατατέθηκε και αφορούσε σε τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να επιστρέψει σε αυτό του 2004 με περιορισμένες προεδρικές εξουσίες, δεν θεωρήθηκε ικανοποιητικό για την αντιπολίτευση.

Όλη τη νύχτα μαίνονταν συγκρούσεις, ενώ συνεχίζονταν οι επιχειρήσεις των αστυνομικών Αρχών ώστε να καθαριστεί η πλατεία Ανεξαρτησίας, κάτι που δεν επετεύχθη παρά την γενική επιστράτευση των δυνάμεων καταστολής.

Η κλιμάκωση της βίας και της αναρχίας στην ουκρανική πρωτεύουσα έχει προκαλέσει τις εύλογες ανησυχίες της διεθνούς διπλωματίας.

Από τη Μόσχα έως την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες και από το Παρίσι έως τη Βαρσοβία, οι επικεφαλής της διπλωματίας καταδίκασαν την επιστροφή της βίας στο Κίεβο, με το Βερολίνο μάλιστα να ανακινεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Ουκρανία.

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν κάλεσε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να αποσύρει τις δυνάμεις του από τους δρόμους του Κιέβου και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση. «Η κυβέρνηση, κυρίως, έχει την ευθύνη να ηρεμήσει την κατάσταση », είπε ο αμερικανός αντιπρόεδρος, εκφράζοντας «την έντονη ανησυχία» του και υπενθυμίζοντας «τον επείγοντα χαρακτήρα του άμεσου διαλόγου» με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Διαφορετικό υπήρξε το μήνυμα της Μόσχας. Ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας Αλεξέι Πούσκοφ, είπε ότι η Ουκρανία είναι στα «πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου» και κατηγόρησε τη Δύση ότι είναι υπεύθυνη για αυτό.

«Πιστεύω ότι η Ουκρανία κινείται στο «πορτοκαλί» σενάριο της κατάληψης της εξουσίας μέσα από το χάος και την αυθαιρεσία», είπε, αναφερόμενος στην Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004 που οδήγησε στην άνοδο φιλοδυτικής κυβέρνησης. «Νομίζω ότι είναι η Δύση και οι πολιτικοί της που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό, ασκώντας συνεχώς πιέσεις στις ουκρανικές αρχές να μην αποκαταστήσουν την τάξη στη χώρα και να αφήσουν τις ριζοσπαστικές ακραίες οργανώσεις να οδηγήσουν τη χώρα σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου» ανέφερε ο Πούτσκοφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Το Βερολίνο, εν τω μεταξύ, απείλησε την Ουκρανία με πιθανές κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Οποιος είναι υπεύθυνος για τις αποφάσεις που οδηγούν σε αιματοχυσία θα πρέπει να αναμένει ότι η Ευρώπη θα επανεξετάσει τη συμμετοχή της στις κυρώσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Ο γάλλος ομόλογός του Λοράντ Φαμπιούς κατήγγειλε την «αδιάκριτη χρήση βίας στο Κίεβο», καλώντας όλες τις πλευρές «να επαναλάβουν αμέσως την πορεία του διαλόγου». Παρόμοια έκκληση έκανε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Στη Νέα Υόρκη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν κάλεσε την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στο Κίεβο, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση «να επαναλάβουν τον ουσιαστικό διάλογο» για να αποφευχθεί η «περαιτέρω βία». Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον που τις τελευταίες εβδομάδες είχε κάνει πολλά ταξίδια στο Κίεβο, είπε ότι «ανησυχεί πολύ» για την «κλιμάκωση της βίας», καλώντας τους «πολιτικούς ηγέτες να αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια βιώσιμη λύση της πολιτικής κρίσης». Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ προτείνει και πάλι βοήθεια της Βαρσοβίας για έξοδο από την κρίση, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ουκρανία απειλείται με «εμφύλιο πόλεμο σε μικρή ή μεγάλη κλίμακα», με συνέπειες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.
Πηγή τα ΝΕΑ.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα