Τσίπρας: Η Ελλάδα επιστρέφει στο δρόμο της ανάπτυξης

… μετά από πολλά χρόνια κρίσης

Ομιλία του Πρωθυπουργού στην ολομέλεια του Belt and Road Forum

Με ιδιαίτερη χαρά έχω την ευκαιρία να απευθύνομαι σήμερα στο Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου για τον σύγχρονο «Δρόμο του Μεταξιού». Μια φιλόδοξη πρωτοβουλία του 21ου αιώνα που οικοδομεί πάνω στη σοφία της αρχαίας κινεζικής σύλληψης του Δρόμου του Μεταξιού. Θα ήθελα να συγχαρώ την Κίνα και προσωπικά τον Πρόεδρο Xi Jinping για το όραμά του αυτό και για τη θερμή φιλοξενία σε αυτό το φόρουμ.

Θα

ήθελα, επίσης, να υπογραμμίσω τη μεγάλη σημασία που ένα τέτοιο όραμα έχει στις μέρες μας. Σε εποχές πού όλοι μας αντιμετωπίζουμε αυξανόμενες προκλήσεις, παγκόσμιες και περιφερειακές, στο χρηματοοικονομικό σύστημα, στη μετανάστευση και την κινητικότητα ανθρώπων, στην ασφάλεια και την περιφερειακή σταθερότητα.

Σε αυτούς τους καιρούς – όταν ο πειρασμός να απαντήσουμε στις κρίσεις της παγκοσμιοποίησης με απομόνωση και προστατευτισμό, ορθώνοντας τείχη – η πρωτοβουλία αυτή αναδεικνύει ένα όραμα διασύνδεσης, συνεργασίας, και διαλόγου από την Ευρώπη ως την Ασία, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου. Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύουμε πως εξελίσσεται σε όχημα για επέκταση της οικονομικής ανάπτυξης, του εμπορίου και των επενδύσεων, κρίσιμο για τη μεγιστοποίηση των επενδυτικών συνεργειών και την αναβάθμιση του εμπορίου, των μεταφορών, των δικτύων ενέργειας και τηλεπικοινωνιών.
Σε αυτή τη βάση, θα υποστηρίξουμε ενεργά την έμφαση της Πρωτοβουλίας στην ενίσχυση της επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας, καθώς και στην ένταξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας.
Επιπλέον, είμαστε πεπεισμένοι πως ο συντονισμός με άλλα περιφερειακά πλαίσια συνεργασίας, όπως το Asia-Europe Meeting, την Πλατφόρμα Διασύνδεσης ΕΕ-Κίνας ή την China-Europe Land-Sea Express Route, θα προσθέσει περαιτέρω αξία στην πρωτοβουλία. Καθώς, βεβαίως, προωθείται πάντοτε ένα διεθνές σύστημα εμπορίου που βασίζεται σε κανόνες, διαφανές, και χωρίς αποκλεισμούς, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου στον πυρήνα του.

Ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς είναι το γεγονός ότι οι στόχοι της Πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη, ένας Δρόμος» συμβαδίζουν με τους δικούς μας περιφερειακούς οικονομικούς στόχους. Και η δυναμική, συνεκτική, στρατηγική εταιρική σχέση μας με την Κίνα θέτει στιβαρή βάση να εργαστούμε σε αυτή την κατεύθυνση.

Η Ελλάδα, μετά από χρόνια έντονων κρίσεων, επιστρέφει σε τροχιά ανάπτυξης η οποία προσφέρει σημαντικές εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες. Η χώρα μας εκμεταλλεύεται ξανά πλήρως τη μοναδική της γεωπολιτική ταυτότητα ως χώρα της Ευρώπης, της Μεσογείου, των Βαλκανίων, και της ευρύτερης περιοχής του Εύξεινου Πόντου, αλλά και ως ναυτική χώρα με δυνατότητα για αναβάθμιση σχέσεων πολύ πέρα από τη γειτονιά της.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα επεκτείνει τον ρόλο της ως σημαντικός περιφερειακός κόμβος εμπορίου, ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, εφοδιαστικής αλυσίδας και τουρισμού. Ο ελληνικός λαός ζει εδώ και χιλιάδες χρόνια στη διασταύρωση τριών ηπείρων, κάνοντας εμπόριο, δουλεύοντας και μεταναστεύοντας σε όλο τον κόσμο.

Ως χώρα με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και ηγέτιδα στο παγκόσμιο τουρισμό, εκτιμούμε ιδιαίτερα τη σημασία της πρωτοβουλίας για επαφές μεταξύ των λαών, πολιτιστικές ανταλλαγές και τουρισμό.
Φέτος είναι το Έτος Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα συνεργαστήκαμε στενά για την διοργάνωση της πρώτης Υπουργικής Διάσκεψης του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, ενώ στο πεδίο του τουρισμού απευθείας πτήσεις θα συνδέουν πολύ σύντομα την Ελλάδα με την Κίνα.

Ως ηγέτιδα ναυτική χώρα που αναζητά νέους εμπορικούς δρόμους, αναγνωρίζουμε τις μεγάλες ευκαιρίες στον Θαλάσσιο Δρόμο του Μεταξιού του 21ου αιώνα. Ένας αυξανόμενος αριθμός Ελλήνων εφοπλιστών κατασκευάζει τα πλοία του στην Κίνα, ενώ το μεγαλύτερο λιμάνι μας, ο Πειραιάς, όπου η COSCO πραγματοποιεί μια πολύ σημαντική επένδυση, εξελίσσεται σε παγκόσμια πύλη προς την Ευρώπη για προϊόντα που έρχονται από κινεζικά και ασιατικά λιμάνια, και μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

Από το λιμάνι του Πειραιά, τα εμπορεύματα μπορούν εύκολα να μεταφερθούν σιδηροδρομικώς προς πολλούς προορισμούς στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.
Σε αυτό το πνεύμα, το 2015 ήταν Ναυτικό Έτος Ελλάδας-Κίνας, φέτος η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ενώ εργαζόμαστε εντατικά πάνω σε νέα περιφερειακά έργα υποδομών.
Τέλος, σε διπλωματικό επίπεδο, θεωρούμε ότι το παρόν πολυμερές φόρουμ θέτει τις βάσεις για νέες σημαντικές πρωτοβουλίες.

Η Ελλάδα προωθεί ενεργά σε κάθε περίπτωση φιλόδοξες διπλωματικές πρωτοβουλίες συνεργασίας και διαλόγου, στη βάση του διεθνούς δικαίου, με όλες τις χώρες στην ευρύτερη περιοχή μας.
Και διαβλέπουμε σημαντικές δυνατότητες για τη σύναψη τριμερών συνεργασιών γύρω από έργα υποδομών στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτό το πλαίσιο, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω άλλη μια φορά για το πολύ σημαντικό φόρουμ και να υπογραμμίσω τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην ανάπτυξη της Πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη, ένας Δρόμος».

The post Τσίπρας: Η Ελλάδα επιστρέφει στο δρόμο της ανάπτυξης appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα